Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 4 (2009) (série)


Proč nepožádali Evanse? (S04E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Why Didn't They Ask Evans? (více)

Syn přítelkyně slečny Marplové, Bobby, při golfu náhodou nalezne muže, který spadnul ze skalního útesu. Ten ještě před smrtí stačí vyslovit větu: Proč nepožádali Evanse? Mrtvý muž je identifikován jako Alex Pritchard, jenž se nedávno vrátil z ciziny. Bobbymu nedá záhadná věta spát a začne spolu se svojí kamarádkou Frankie pátrat po minulosti mrtvého muže. Zjistí, že jeho život byl plný záhadných událostí. Pritchard dostal před smrtí dopis, v němž byl požádán o účast na vyšetřování. Jak se však ukáže, tato žádost měla pouze odvést pozornost od jiné akce. Jako amatérští detektivové se Bobby a Frankie dostanou na zámek Merroway Court, kde sídlí zámožná rodina. Nedávno zesnulý Jack Savage měl s Pritchardem patrně něco společného. Podezření vyvolává soused dr. Nicholson, který vede venkovskou kliniku pro drogově závislé. Kdo je záhadný Evans? A oč jej měli požádat? Odpovědi na tyto otázky budou úkolem pro slečnu Marplovou a její mladé pomocníky. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knížku Proč nepožádali Evanse? jsem četl hodně dávno, přesto ale byla tak skvělá, že mi něco utkvělo v paměti. A to "něco" se pořád hlásilo o slovo a křičelo: takhle to nebylo... Čekal jsem velké napětí, protože předloha napínavá skutečně byla, ale zde bylo napětí tak nepatrné, že jsem se místy i nudil. A vůbec, celkově to působilo jaksi neuvěřitelně, zmateně a nevlídně. Slečna Marplová tam ve skutečnosti vlastně vůbec neměla co pohledávat a její "narafičení" bylo tak kostrbaté, že to šlo docela dobře poznat, prostě se do tohoto příběhu, kterému vévodí Bobby a Frankie (v knize Sylvia), jednoduše nehodí. Scénář je psaný jako na koleni a nenabízí téměř žádné zábavné místo, natož vtipné. U této adaptace se měli tvůrci obzvláště držet pouze předlohy, protože zatím se nikdy nikomu nepodařilo přepracovat něco tak, aby předčil geniální Agathu. Další snaha, například ta ze strany herců, se pak bohužel vytrácí do vzduchoprázdna. Škoda. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Způsob, jakým tvůrci do tohoto příběhu zakomponovali slečnu Marplovou je výtečný, ovšem k dobrému výsledku to stejně nevedlo. Problém je opět v přeloze, která je natolik komplikovaná, nepřehledná a naprosto nepravděpodobná, že, převedena do podoby filmu, naprosto ztrácí věrohodnost. Jediný použitelný způsob zpracování dané předlohy je komediální nadsázka, přesně tak, jak látku pojali tvůrci televizního zpracování z roku 1980. Pokud se příběh natočí smrtelně vážně, začíná působit nechtěně komickým dojmem, trochu jako fraška... Celkový dojem: 65% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi už se opakuji, ale z nových dílů s Jane Marplovou mě zatím žádné nadšení nejímá... Ještě ta Kapsa plná žita celkem šla, ale pak se to s pošahaností pachatelů začalo zhoršovat. Je pravda, že při prvním zhlédnutí dílů s Geraldine McEvan jsem také některé nedokoukala (a opravdu mě zaujaly snad jen Nemesis a Zapomenutá vražda). Podle mého zaujetí seriály Sběratelé kostí a Specialisté na vraždy lze usuzovat, že mi pošahaní sérioví vrazi až zas tak nevadí (teda v příbězích samozřejmě, jinak by ta věta vyzněla jako totální krávovina), ale pokud se objevují v Agathiných křížovkářských a složitě spletitých detektivkách, s odpuštěním, mě iritují. Minispoiler! Záptetku tohoto dílu, která v češtině nevyzní tak jako v angličtině jsem samozřejmě znala. Potěšilo mě množství pěkných a příjemných lidí v tomto díle. Co už mě nepotěšilo bylo zpracování a zejména rozuzlení. Zatím poslední dva díly jsou i posledními v mém pomyslném žebříčku hodnocení (psychiatrické kliniky a zařízení pro nápravu trestanců už raději v Agátě nechci). Hvězdička, že by za ty prachy pro sirotčinec? Nebo za ty hezký lidi? Tak asi za oboje, udělila jsem totiž dvě. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zklamání je velmi slabé slovo. Tohle snad ani nebylo podle knihy Agathy Christie. Takovou spatlaninu a naprosto jiným příběhem jsem dlouho neviděla. Společné s předlohou to mělo snad jen název filmu a jména postav. Potěšilo mně herecké obsazení, ale adaptací jsem natolik znechucena, že výš jak nad dvě hvězdičky to nedostanu. Jedna za Seana Biggerstaffa a další za MonneyPenny s panem Weasleym. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl byl celou dobu velmi dobrý - parádní tajemná a napínavá atmosféra, herecké kvality, ale ta "postelová" scéna byla strašně divná. Přišlo mi, jak kdyby neodpovídala realitě, všichni se chovali divně. Závěr tomu sice zase dává korunku, ale nenapraví předešlých pár minut. Je to škoda. ... Pan Weasley, jed z rostliny ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sloni jsou šedí, ale ne každá šedá věc je slon. Slečna Marplová je prima, ale na každý díl slečny Marplové je slon. Jazyková klička je v češtině koulí na noze příběhu, za to ovšem dáma Agatha ani tvůrci adaptace nemůžou. Koho jsem ale nezkousla, byl páreček amatérských detektivů, především jeho uječená, ztřeštěná a pitvořící se ženská polovička. Proč nepožádali Evanse, aby ji jebnul po hlavě lopatou a zahrabal ve skleníku? ()

klima777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Julia McKenzie ve mně nevzbuzuje tak nespravedlivě negativní emoce jako Geraldine McEwan. Takže za 3 hvězdy? Ne. přičemž nepopírám nesporné kvality seriálu. Ovšem chybí tu charisma a taky mám raději chlapy (byť Poirot příliš mužnosti nepobral a působí spíše jako starý kocour... jenže v tom to možná právě vězí, je totiž vybaven odzbrojujícím kouzlem osobnosti). Ta stará dáma je sice úžasná a v rámci boje proti ageismu se jedná o výborný počin, ale.. Babo, raď! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyšetrovanie začaté ako nevinná detská hra tínedžerov, presun do centra diania ako maximálna vtierka a tam snaha zamútiť vodu aj s priateľmi. Všetko veľmi neprirodzené, spočiatku bez akéhokoľvek posunu vo veci a až v poslednej polhodine sa niečo deje. Nakoniec sa toho udeje až príliš, ale nie veľmi logicky. Za zmienku tu stojí len na takúto kriminálku neobvyklý výskyt pekných dievčat. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Why Didn't They Ask Evans? byl moc dobře vytvořený příběh s brilantní zápletkou, i přesto, že využil divokých atributů záhadné minulosti kdesi na dálném východě. Snad neuberu na napínavosti příběhu zmíním-li rozhovor dívky Frankie Derwent (Georgia Moffett), která se vetřela do domů rodiny Savage s Dorothy Savage (H.Murray) před obrazy: A tohle je táta, všemocný Jack Savage, teda až do svý smrti, dost strašný, svíjel se, šla mu pěna od úst, prý srdce. Já si to teda nemyslím. A proč né ? On žádný srdce neměl. Z ženských rolí se mi líbila Samantha Bond, Natalie Dormer s obličejem do tvaru srdce. O chlapech příště … Už vím proč nepožádali Evanse :-) ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečné rozuzlení je špatné, ať už jej nahlížíte z kteréhokoliv úhlu. Berete-li příběh smrtelně vážně, fandíte pachatelům a brečíte nad závěrem. Hledáte-li romantiku, jste z citových projevů mladých párů poněkud v šoku. Hororová atmosféra stojící na vyšinutém chování některých postav je úspěšně pohřbena pokusy o humor a nadsázku. Jste-li milovníci detektivek, říkáte si, že tohle není Marplová, neb na poslední chvíli odhalená dávná minulost působí šestákově, zmateně a kýčovitě; jednání samotných pachatelů postrádá logiku a zásadně tu chybí závěrečné poirotovské odhalení v kruhu, místo něhož bylo vsazeno na akci. Záhadám je také věnováno minimum prostoru a např. tajemný vyhazov zahradníků a služebnictva kolem vás prosviští náznakem a nepovšimnut. Vaše šedé buňky mozkové nikdo netrápí. Posledním hřebíčkem do rakve je to, že ústřední dvojice vyšetřovatelek je krajně nesympatická. O Julii McKenzie to je známo, ale že ji přebije jeden rádoby nezávislý spratek v sukních, to je překvapení. ()

Tanmut odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední tři epizody byly spíš dívčí románky s mírně horrorovu pointou než detektivky. A tenhle chaos s jedním z nejdementnějších závěrů čehokoli, co jsem kdy viděl, pro mě zachraňují jen ty lepé děvy. Ne, rozmyslel jsem si to, nemůžu si pomoct, tohle... prostě... nejde. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na slečně Marplové a Poirotovi je IMHO největším tahákem pro publikum starosvětská trochu snobská atmosféra, která je podpořena spíše pomalejším tempem vyprávění a klasickými filmařskými postupy. V tomhle díle to však tvůrci vzali za jiný konec - bohužel. Výrazné barevné stylizování, svižnější střih (naštěstí ne překotný), spousta mladých herců, kamerové cviky, uvolněnější morálka... Není to ono. Co je ovšem horší je to, že výše zmiňované nebylo na tomto díle největší slabinou. Tou byl příběh respektive jeho (ne)uvěřitelnost a naprosté díry v logice a jednání postav. Má se X zamilovat do Y? Není problém. Luskne se prsty a je to. Že k tomu filmaři nedodali příslušnou omáčku všeho, co se muselo stát, aby k tomu došlo? Kušuj, diváku! Rozuzlovací, či spíše vysvětlovací scéna pak byl vyloženě trapas, postavy jednaly naprosto nesmyslně a působilo to jako nechtěná komedie, melodrama, snad až parodie na správnou detektivku. Marplová tahala z rukávu jednu novou informaci za druhou a zadržovala postavy od jejich konání. Připadal jsem si jako ve snu. Zlém snu. Dal bych jednu hvězdičku, ale za 3 pěkné mladé herečky jednu přihodím.*****EDIT 2017: Ó, jak je přízeň či nepřízeň divákova vrtkavá. Po druhém shlédnutí musím názor bezmála otočit, i když na tom, co jsem psal, nemám co měnit. Jen mám dnes jiné chutě a přes všechny zápory se mi tento díl líbil. Vlastně moc. Zvyšuji na 4 kousky. ()

Reklama

Reklama