Reklama

Reklama

Na cestě vlakem do Londýna se slečna Marplová dozví od neznámé spolujezdkyně Lavinie Pinkertonové, že ve vesnici Wychwood došlo ke dvěma vraždám. Když Pinkertonová krátce potom zahyne při údajné nehodě na eskalátoru, Marplová se rozhodne Wychwood navštívit. Podle ní má každá anglická vesnice svoje tajemství a tato není výjimkou. První obětí je zde Florie Gibbsová, která se navzdory svým zkušenostem měla otrávit nasbíranými houbami. Druhým nešťastníkem je vikář, jenž si zapomněl vzít na hlavu kuklu, když šel ke včelím úhlům. Mladá žena, která vypila barvu místo svojí medicíny také dopadla tragicky. Byly to všechno jen náhody? Zkušená slečna Marplová si to nemyslí a pátrá po motivu. Někdo je evidentně schopný udělat cokoliv, aby na světlo nevyšlo jedno tajemství. Zvídavá dáma dokáže brilantně využít toho, že se jí lidé rádi svěřují i toho, že ji někteří podceňují. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Čtyři vraždy nestačí aneb je dávno jasné, že anglický venkov je jen PR termín pro devátý okruh pekla. Nicméně myšlenka, že Sherlock pochytil některé své finesy od slečny Marplové, mě docela pobavila. ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neměla jsem ani tak problém pochopit "kdo a proč" v rámci odvyprávěného příběhu, ale spíš na úrovni kdo a proč proboha mrví adaptace slečny Marplové takovým způsobem. Pořád mám dojem, že s odchodem Geraldine McEwan do důchodu odešli i dobří scenáristé (i když i poslední série s její účastí už vykazovala znaky určitého úpadku do telenovelových vod v rovině příběhu). Už nelze hovořit o zábavném portrétu místa a jeho obyvatel, protože se vytratila vnitřní soudružnost a lehkost. Ačkoliv jsou filmy pořád tvořeny podle stejných pravidel jako třeba výborné díly Ohlášená vražda nebo Vražda na faře, logika zločinů a souvislostí je hodně chtěná. Jednotlivé postavy jsou divně napsané i obsazené, nemají už žádný vlastní život, fungují vyloženě jenom jako figurky, které se přesunují z místa na místo tak dlouho, než dojde k závěrečné konfrontaci. Například je pro mě nemožné uvěřit, že starý doktor a jeho žena, později vdova, by kdy mohli být manželé a fungovat jako pár, to prostě odmítám. A Benedictu Cumberbatchovi to sice sluší v retro oblečení, ale k čemu to je, když vidíme, že nemá žádný vlastní rozum, jen poletuje kolem jako hadr na holi a čeká, až mu někdo řekne, co má dělat. (A ani nezačal brečet, což je jeho nejparádnější herecký trik, jak jsem zatím studiem jeho filmů zjistila.) Nevím, co by slečna Marplová, která řeší věci na základě pozorování a zkušeností, mohla vysledovat v tomto nepravděpodobném vákuu. Selský rozum dostává pořádně na frak, řekla bych. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězdička za "bývalého plukovníka" Bennyho Cumberbatche a jeho menšího pre-Sherlocka a Russella Toveyho, který si vedle něj poté zahrál i v Sherlockovi. Vyřešení série vražd a odhalení všech skrytých tajemství minulosti sice dost připomíná melodramatické a plačtivé scény z telenovel, ale jinak se mi tento "případ" líbil. Slečna Marplová nepatří mezi předmět mého zájmu, dívala jsem se hlavně kvůli Benedictovi a nebyla jsem zklamána:) ()

burina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knižná predloha je jedným z najlepších diel kráľovnej zločinu ale hlavne je o niečom úplne inom...aspoň, čo si pamätám. To by až tak nevadilo, nejaká tá vlastná invencia nebýva na škodu, lenže tento film je bohužial strašne chaotický, zmätený a nudný. ...takže pokiaľ toto čítate, tentokrát sa vykašlite na film a radšej siahnite po knihe, oplatí sa! ()

heyda odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě hrozná nuda. Opravdu jsem se snažil najít si k tomu cestu, když je to tu tak vysoce hodnocené, ale nejde to. A nejvíc mě dorazila moje babička s dědou, kterým je oběma okolo 80 let, a ti tenhle díl v půlce přepli jinam, prý, že je to samý blablablabla a děj nikde! :-D :-D ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Idylické venkovské prostředí skrývá pomalu více vražd, než kdejaký "vyvražďovací" horor. Vraždit v knize je totiž tak nesmírně snadné... Postavy jednoduše mizí ze scény a skládačka do sebe postupně zapadá... Přestože je film opět značně přepracovanou verzí knižní předlohy, přestože se v ní slečna Marplová vůbec nevyskytuje, přestože ve filmu slečnu Marplovou nehraje Geraldina McEwan, přestože je zde "postav jak na orloji", přesto všechno jde rozhodně o slušně natočenou detektivku. Problém s orientací v tom, "kdo s kým a proč" divák samozřejmě má, neboť jednotlivých postav je opravdu hodně, ovšem nelze tvrdit, že by se v nich ztratil úplně. Ostatně, to "ztrácení se" je vlastně příznačné. Podstatné je, že na konci se celá skládačka lidských vztahů bezpečně složi dohromady. Samozřejmě by bylo možné vytýkat příběhu notné "přitažení za vlasy", ale to už je rys pro "anglickou detektivku" příznačný. Vytýkat jej je podobné, jako rozčilovat se nad tím, že jednotlivé postavy v opeře zpívají... Celkový dojem: 80% ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O dvanáct let později přepisuju původní komentář. Je zajímavé, kolik nadaných britských herců jsem si "připsala" do seznamu ke sledování díky Poirotovi a Marplové. V těchto adaptacích totiž mnohdy hrají teď už velmi známá jména a dívat se na ně s odstupem X let je velmi zábavné. Nicméně Vraždit je snadné je jedna z těch příhod, kde se vrah snad až příliš utrhne ze řetězu a ke konci už se to jen vrší bez jakéhokoli důvodu a hlubší pointy. On také motiv je tak dramatický a traumatizující, až se skoro vymyká Agathě samotné. Tam šlo často jen o "malé" lidské křivdy a motivy z okruhu peníze, láska, žárlivost. Takže bohužel, jeden ze slabších dílů. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trochu doplantané, přehnaně množství vražd a dost vadilo, že nešlo případ řešit zárovno se slečnou Marplovou, protože ta vše podstatné samozřejmě vyplázla na poslední chvíli. Každopádně perfektní atmosféra a prima sledovat Benedicta v jeho začátcích :). ... Vosí úl, plynová maska, vodopád u řeky, barva na klobouk, lék na kašel, inzulín, politika, adoptované dítě, potrat. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidieť postavu geniálneho Shelocka v roli Watsona ako druhé husle pri staršej dáme je naozaj neobvyklé. Tentokrát je príbeh značne rozháraný, postavy sa počas pol filmu iba predstavujú a neprichádza žiadny poriadny podozrivý ani motív. Rozuzlenie je nakoniec nečakané, aj s vedľajšími vetvami, ale nenapraví slabý dojem z celého filmu. ()

fruitbueno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těch mrtvol v tomto díle! Dír gád, už jenom proto hvězda navíc:-))) nene, pěkné to bylo, moc. A normálně je mi úplně líto té nové Marplové, Julia McKenzie je určitě dobrá herečka, akorát jí přitěžuje fakt, že jsme všichni zvyklí na Geraldine McEwan a vždycky v ní uvidíme jenom "tu druhou, která přišla po ní"... Škoda ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Klasika, Agatha Christie. Kdysi jsem toho přečetla kýbl. Na tenhle kousek jsem narazila až nedávno a jelikož ho má ve fimografii Benedict, skočila jsem po tom jako tygr po koulouškovi. Ach ano, koloušek Benedict:)) Hlavní to devíza filmu, nicméně film jako takový se mi líbil taky, bavilo mě, že se už už nechytám a pak najednou zase jo..pořád mi něco unikalo a já to vždycky ještě stihla chytit za ocásek... a tak jsem nakonec byla v obraze, což mě nemálo potěšilo, protože moc na velký komplikace a složitosti nejsem :)) Moc milá záležitost. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Benedict Cumberbatch je tak neskutečně k sežrání. Aaach. No ale k věci - tohle je jedna z těch jednodušších zápletek, vraha jsem odhalil sám a poměrně brzy. Hurá a ještě třikrát hurá. :) Jinak samozřejmě kvalita, jako obvykle. I když... při finálním rozklíčování jsem se asi dvakrát musel pousmát, jak hrozně morbidní (až dětinsky trapná) vlastně závěrečná rekonstrukce je. To jsem cynik par eksceláns. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Julia McKenzie není špatná Marplová je jen na druhém místě za Geraldine McEwan. McKenzie nehoří zvědavostí jako McEwan, v žádném jejím pohybu nenajdete to co v pohybu McEwan, ta byla zvědavá nejen mimikou, ale i pohyby, hořela zvědavostí, touhou odhalit každou záhadu, občas si záměrně hrála na nepříjemnou jen aby na něco přišla. A McKenzie? Ta je jen stará usedlá paní, která záhady řeší jen tak nějak mimoděk. Příběh vcelku dobrý, ale mcKenzie prostě není to co McEwan. 60% ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Predem se omlouvam vsem priznivcum tohoto zanru..nahodou jsem si sedl pred televizi chvili ziral, kroutil hlavou a pak uz se jen z plndla hrndla smal. Tezko uveritelna slatanina, kde se vsechno neuveritelne propleta, souvisi a hlavne skvele zapada, to ze to nema hlavu ani patu nikomu nevadi. Pro cynika skvela zabava, zvlast po nedavnem shlednuti Murder by death:). ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Päť hviezdičiek pre Benedicta, mínus hviezdička za Juliu, mínus hviezdička za totálne hlúpu zápletku (neviem, či to prestrelila Agatha, alebo scenáristi, keďže som knihu nečítala) - to máme spolu 3 hviezdičky.. ;) ()

Reklama

Reklama