Reklama

Reklama

Novinářka Kim Baker (Tina Fey) už má dost své rutinní práce, a tak se rozhodne opustit newyorskou redakci a coby válečná zpravodajka se vydává na nebezpečnou misi do Afghánistánu. Ocitá se daleko od domova i známého pohodlí a zažívá kulturní šok. Zároveň nachází přátele, kteří jí pomáhají se v novém prostředí zorientovat: dobrodružnou australskou korespondentkou (Margot Robbie), pragmatického plukovníka (Billy Bob Thornton) a okouzlujícího skotského fotografa (Martin Freeman). Uprostřed chaosu odhaluje Kim svou skutečnou sílu a riskuje vše, aby přišla s dobrou reportáží - v tomto „chytrém a absurdně vtipném filmu." (Pete Hammond, Deadline) (Magic Box)

(více)

Recenze (152)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mescala Rumba Disco je uvolněná, pohodová, skvěle napsaná, milá a vtipná mašoidní taškařice o tom, že i nehezká zamindrákovaná zapšklá prudérní čtyřicítka s fretčím xichtem a výstižným jménem Týna Fuj pořád ještě může jet bomby, když si skákne zareportéřit do válečného Afganistánu a ošuká tam hobita. Překvapivě prosté jakýchkoliv obvyklých tendenčních agitek Strýčka Sama o spravedlivé válce a koncentrované výhradně na smečkový život cynicky sarkastických hyen, závislých na adrenalinu a pětilebkovém afgánském matroši. Partička místních zavilých yntelechtuánů evidentně čekala Četu s Margotkou v hlavní roli a filosofickým přesahem Tenké červené linie, tudíž tu teď se vzteklým supěním dští lupy a pižmo, protože tam prý nebyly ani žádné humory. Ale byly, jen si příště musíte dát v té menze dvojitou porci vtipné kaše a začít masturbovat i druhou rukou, milí ufoni! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Fantastický cynismus první části vystřídá velmi vážná nota druhá části. Skvěle to do sebe zapadá, film ani chvilku nenudí. Hlavní hrdinka sympťanda od začátku do konce, mrzí mně, že postava Margot nemá více prostoru hlavně v počátku, kdy tam ze sebe sype sexismy jak na běžícím pásu. Ne, ne v tomhle případě se nebudu držet v hodnocení při zdi, protože mně nenapadá nic co bych filmu vyčetl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ani nemám pocit, že by tenhle film byl komedií. Spíš na vzniklou situaci v Afghánistánu nahlíží dost cynicky a podle mě i poměrně realisticky. Tina Fey tu hraje vysloveně krávu novinářku, která mě hned několikrát dokázala ve filmu nasrat. Novináři to totiž jinak neumí a serou se kolikrát vysloveně tam, kam by vůbec nemuseli. Hlavně, že mají zajímavý záběry. To, že ohrozí všechny okolo, to je sobecky vůbec nezajímá. Americká reportérka Tina Fey tady ale nenaráží jenom na novinařinu. Ona si tu nebere servítky ani s náboženstvím a tak tu docela obstojně dostává na frak i samotný Afghánistán, což je vlastně dobře. Podporuje to onu realističnost a mě by popravdě opravdu dost zajímalo, kde film vůbec točili, protože já měl pocit, jak kdybych v tom Kábulu opravdu byl s nimi. Zároveň tu ale zmiňuje i americkou armádu, která tu v dané době měla hovno co na práci a chovala se tu stejně jako NATO na začátku devadesátých let v Jugoslávii. Americká reportérka je takový filmařský nestraník, od kterého by se ruská filmařská propaganda měla učit. A k tomu v něm teče dost chlastu a sem tam se objevuje i Muslim, který pomáhá západnímu svět. Nic pro místní, ale jako náhled za oponu postačující. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $23,083,334Tržby Celosvetovo $25,000,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,283,312Tržby za predaj DVD v USA $2,194,123║ odľahčenie tu sadne, občas príde aj na nejakú tu dramatizáciu, napätie, herecky v pohode /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když Americkou reportérku srovnám třeba s tematicky podobnou (jen drobný významový posun válečný zpravodaj - humanitární pracovník) španělskou komedií Perfektní den, zvýrazní se všechny nedostatky této emancipovaně zavilé americké řachandy... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TO BYLA KIM BAKEROVÁ S VLASTNÍ ŽIVOU REPORTÁŽÍ“...“ /// Vo americký kikině, která se stala válečnou reportérkou v Afghánský díře. Hozená do vody, ve který se utopili i zkušenější plavci (takže za pochodu), zjišťuje, že jinej kraj je jinej mrav a že tahle práce je spíš životním stylem, ale i drogou, která chce víc a víc… „What the fuck?“ rozhodně není vykecávací story, a kromě toho, že dá šanci porovnat svoji práci s touhle, baví příběhem i obsazením. 3½*! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan“, kterou v roce 2011 napsala Kim Baker, neznám. 2.) Jsem kikina, a chcu se stát (konečně!) chlapem. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Bláznivá, zapomenutá válka? Sure, akorát bez svižných dialogů, sympatických postav a srozumitelného děje. Tina Fey se hodně snaží, leccos i zachraňuje, scénář ale nikdy jasně neřekne, jestli je tohle jen naivní reportáž z války v Afghánistánu, cílená jako komedie ženám po čtyřicítce, nebo zodpovědný pokus o drama z války, jasně se vyhraňující vůči její absurditě. A to balancování mezi obojím bohužel nikdy tak zcela nechytne. Navíc dávám obrovský palec dolů za nevyužitou Margot Robbie. Pff. To se prostě nedělá. 5/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem asi ovlivněná jedním z příbuzenstva, který je nějaká šarže u vojska a právě v tuhle dobu tam byl. Říkal, že tam byl klídek a pohoda, nic se nedělo, což odpovídá i filmu, kde si holky málem vjely do vlasů, když se něco peckovního, co by stálo za to hodit do telky, či do novin, vynořilo. A já jsem tentokrát jsem nebyla kách nesympatickou hlavní herečkou, kterou jsem viděla poprvé, takže na mě nedejte. Jen mi to extra nesedlo, nic víc, nic míň. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Líbí se Vám, když je žena krásná a tajemná jako taška z Ikey. Ale my močíme, doktore. Močíme z vagíny." Afghánistán je úžasná země. Do New Yorku je to 6867 mil doleva, černochy tam považují za Rusy a místní osahávači tvrdí, že jim žena sama strčila zadek do ruky. To je skvělé a do té války trpící chronickou stejnicitidou vyrazila novinářka Kim, aby si udělala jméno. Proti tomu nic nemám, chvílemi mě to i pobavilo, ale Kim za to zase tak moc nemůže. Je to vina suchého hláškaře plukovníka Hollaneka, nadrženého kreténa s šálou Celticu Iaina a rovněž nadrženého ministra Sadiga, bez nichž by se ta demokracie mezi připálené tatary zaváděla mnohem nezáživněji. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tvůrčí duo Glenn Ficarra a John Requa, které stojí například za skvostnou Bláznivou, zatracenou láskou, se vrhla na ambicióznější látku. Do nebezpečných ulic Afghánistánu vyslala toho času rutinní zpravodajku, která ve středu Asie poznává úplně jiné hodnoty a zcela odlišnou kulturu. A do toho musí zatraceně rychle čmuchat po reportážích, po kterých by televize doma za oceánem skočila. Je to slušně napsané, je to sympatické, jen ono překlikávání z vážné do komediální polohy je sakra náročné a občas brzdí celé vyprávění. Když jde hlavní hrdince o kejhák, tak nějak se o ni prostě neobáváme, protože vždycky ze všeho vybruslí a ani tvůrci jakoby si to nechtěli moc komplikovat. Ve výsledku tihle novináři možná občas plýtvají slovy a divák by si možná zasloužil víc zapamatovatelných scén, ale jednou za čas taková látka sedne do nálady. Herci fajn, Margot Robbie mohlo být klidně víc. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Né, příliš decentní nakoukání na lživý byznys plný bezskrupulózních a zkorumpovaných norků. A idealistů, co (prozatím) k řádné bezskrupulóznosti ještě nedozráli. Jinak však výborně natočený film který má spád, slušné obsazení a chvílemi i koule velké tak, jako ty Fejový. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pakliže existuje stravitelná, ba dokonce nadmíru sympatická feel-good dramedy z válečného Afghánistánu z období před deseti lety, no tak potom už asi fakt existuje všechno! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si myslel, že když jsou na zde uveřejněném plakátu vyfocení tři lidé, tak se bude jednat o příběh tří postav. Jenže vlastně se jedná o one woman show. Tina Fey nesleze z plátna od začátku do konce. Není to špatně, jen divák musí prožívat všechno zrovna s touhle postavou a to včetně ranního vstávání po opici. Prostě novinářka v Afghánistánu. Co chceš od tohohle příběhu. Koho baví podobné novinářské šťourání v zemích třetího světa, ten si v tomhle svoje najde. Režisérská dvojice mě jen utvrdila v názoru, že jsou to dokonale průměrní řemeslníci. 55% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"JESUS! YOU HAVE GOT TO BE SHITTING ME! YOU JUST SHOT A JAVELIN AT A FUCKING CAR! THAT'S AN $80,000 PIECE OF ORDNANCE! CAN ANY OF YOU GENIUSES TELL ME THE KELLEY BLUE BOOK VALUE OF A 1989 TOYOTA PICKUP?" ----------- Whiskey Tango Foxtrot, alebo ako sa z presexovaných, prechlastaných a predrogovaných spoločenských odpadov občas stáva ešte väčší odpad – investigatívni žurnalisti vo vojnovej zóne. Vypočítavosť médií ukázalo už množstvo filmov, osobne si spomínam hlavne na Nightcrawler, aj keď oproti tomu, tých scén tu bolo veľmi málo. Čoho tu ale bolo požehnane, rozhodne hlášky. Rôznorodé a delikátne. Dokonca nastal problém vybrať si jednu na úvod. Margot bola na obrazovke iba sporadicky, ťažko povedať, či som si ju tak kvalitne užil práve kvôli tomu. Ako hráča ma nesmierne potešili niektoré scenérie a zábery, pretože mi silne pripomínali mnohé hry, najmä štvrtý diel Call of Duty alebo Medal of Honor z roku 2010. Okrem toho som však vo filme nenašiel nič, čo by mi zostalo v pamäti a ráno s určitosťou nebudem vedieť, že nejaká prenádherná Margot pobehovala po vyprahnutom Afganistane. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Americká reportérka v origináli určite nie je náhodou pomenovaná Whiskey Tango Foxtrot (všimnite si počiatočných písmen WTF). Americká reportérka bohužiaľ nie je zladená celá. Tém k potencionálnemu zamysleniu totiž nadhadzuje toľko, že by ich vymenovanie zabralo ešte dobré dva odseky. Netýkajú sa len Afganistanu a práva šaría a politiky a politických intríg a vojny (pozor! Americká reportérka NIE JE akčný film) a jej vplyvu, ale aj novinárčiny a s ňou súvisiace senzáciechtivostí a bezohľadností, ale dôjde aj na "viac-menej obvyklé problémy ženy stredného veku" (alebo ako to vôbec nazvať) a ďalšie veci. Proste keby sa z tohto uhla pohľadu šetrilo, mohlo byť toto dielo ucelenejšie a tým pádom ešte o niečo pôsobivejšie. Takto priemerná snímka. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Jo, je to dřina a řehole, tohle nasazení psavců v Afu. Jeden by pro samej chlast a drogy prošvihnul válku. Překvapivě svěží koktejl. Dva díly pokrytectví, dva díly Talibanu a zastříknout bezmocí. Podávat ohřáté na teplotu napalmu ve futrálu od Hellfiru. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Liknavá reportáž z místa válečného konfliktu, kterou provádí ženština Tina Fey, co byste ji nejraději klátili v afghánské oáze. Ke všemu má poblíž ještě sličnější blond kamarádku z konkurenčního zpravodajství, kterou není nikdo menší než slavná Margot Robbie, s níž namísto uvědomělých lesbických hrátek po nocích paří. Film má téměř dvě hodiny a zcela postrádá nosnou kostru. Není ani příliš atraktivně natočen. Dohromady je zde jedna scéna se střelbou a druhá s výbuchem. To je opravdu málo. Nové Mexiko posloužilo jako kašírovaný Afghánistán, došli zřejmě exotičtí herci, tak zaskočil Christopher Abbott, vedlejší role opravdu strašně podané. Film působí poměrně skromně. A mapují se reportážní roky 2003-2006, navíc se to holedbá reálným základem. Nějakým zázrakem se produkujicí Tině Fey podařilo stát se tahounem tohoto zcela průměrného a na dramatické události málo barvitého snímku. 5/10 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to super. Jenom jsem měla jediný, nicméně hodně velký problém. A to ten, že se Tina Fey totálně nehodí do role. Vypadá jak mamina od pěti dětí a ne reportérka, která by měla jet do Afg. Nicméně i přesto je to povedené. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Niektoré pasáže filmu mi vadili a aj časť života Kim Baker, ktorú sme mali možnosť vidieť nebola svetoborná, lenže film ma nenudil, prostredie Afghánistánu bolo zaujímavé, a to isté môžem povedať aj o hercoch, počnúc Freemanom, cez Peacockeho, Molinu až po Abbotta. Hudba tiež uchádzajúca. 3,5* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vyhodil bych protézy, a přidal erotiku. Autentičností ale moc povedený film, kde sice roky ve válečné zóně utíkají jak prázdninové měsíce školáka, ale kousek z toho jiného světa přeci jen vidíme. Pornokomparzista Martin Freeman od doby Love actually poněkud zestárl. Ještě mě napadlo, co kdyby všichni novináři světa odmítli do válečných oblastí jet... kromě toho, že by novináře začali od té doby dělat lidi, kteří by jim nebyli, co by se stalo? Jako člověk tohle přeci vidět nepotřebuju, tak proč riskují životy? ()

Související novinky

Margot Robbie bude bruslit

Margot Robbie bude bruslit

27.03.2016

Blonďaté krásce z Vlka z Wall Street momentálně leží u nohou celý Hollywood. A rozhodně potěší vědět, že neusíná na vavřínech. Margot Robbie snad brzy uvidíme v komedii Whiskey Tango Foxtrot, která… (více)

Reklama

Reklama