Reklama

Reklama

Kilo Dva Bravo

  • Velká Británie Kajaki (více)
Trailer 2

Každý krok může být jejich poslední... Provincie Hílmand, Afghánistán, září 2006, přehrada Kajaki. Britské jednotky mají za úkol chránit přehradu. Jedná se o strategický objekt zásobující elektřinou rozlehlé území. Kontakt s nepřítelem je takřka nulový a čas v kopcích jako by se zastavil. Jedné noci však Brity zaujme podezřelá aktivita u čerpací stanice dole u přehrady. Později také dalekohledem zjistí, že místní ozbrojenci na nedalekém checkpointu vybírají od civilistů neoprávněné poplatky za průjezd. Malá průzkumná jednotka se tedy vydává dolů úzkou stezkou situaci prověřit. Zhruba v polovině cesty však narazí v malém údolíčku a místě zcela nečekaném na minové pole. Jednotka, která má problém se spojením, se ocitá v pasti a zraněným hrozí vykrvácení, pokud nebudou urychleně evakuováni... Snímek Kilo Dva Bravo je celovečerním hraným debutem Paula Katise, který začínal jako dokumentarista. Nebývale autentický film popisuje skutečný incident, který se v roce 2006 odehrál na afghánském bojišti. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (89)

maddy 

všechny recenze uživatele

Britský vojnový film, ktorý zobrazuje tragickú udalosť, ktorá sa stala vojakom niekde v oblasti Kajaki v Afganistane. Aj keď to označenie vojnový je mierne zavádzajúce, pretože na skutočný boj tu takmer nedôjde. S vojnou to má spoločné iba to, že titulné postavy sú britskí vojaci a tragédia je zastúpená tým, že natrafia na mínové pole. Chápem, že pre skutočných vojakov to musela byť nepríjemná situácia, ale pre diváka je jej zobrazenie dosť nezáživné. Väčšinu filmu, resp. jeho prvú polovicu totiž tvorí posedávanie na zaprášených kopcov, rozhovory o ničom a zobrazovanie rutinného dňa vojakov. Chýba tomu akcia, čo by možno nebol problém, keby to fungovalo aspoň ako dráma. No bohužiaľ, postavy vojakov sú nezaujímavé, ani o jednom z nich sa divák nedozvie nič bližšie a v podstate sa jedná o zameniteľnú skupinu, v ktorej neviete po mene rozlíšiť ani jedného. Keď následne prvý z nich stúpi na mínu, tak v druhej polovici filmu nasledujú pre zmenu nezáživné náreky ležiacich vojakov, ale ako sa mám ako divák báť o niekoho o kom absolútne nič neviem a u ktorého prakticky neviem ani jeho meno a rozlíšiť o koho sa vlastne jedná?! A nie, nie je to mojou nepozornosťou, ale tým, že film postavy nijako nepredstaví, ani neponúkne nahliadnutie pod tú masu svalov. Navyše, neviem ako to bolo v skutočnosti, ale za trištvrte toho čo sa im udeje si môžu podľa udalostí zobrazených v tomto filme sami svojím hlúpym správaním. Možno by som išiel s hodnotením aj vyššie, keďže po technickej stránke to je natočené obstojne, ale mňa to jednak otravovalo a navyše aj nudilo k smrti, že nemôžem. Druhú polovicu by som bez rýchloposunu asi nedal. Najnezáživnejšia vojnová dráma za posledné roky. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Britský nezávislý válečný film, popisující tragické události ze 6.9. 2006 u přehrady Kajaki v Afghánistánu, v provincii Hílmand okupované Talibanem...události, které se později staly známé jako " minové pole v Kajaki ". První dvacetiminutovka působí sice zatuchle a pomale, a popisuje jen další nudný den britských vojáků, ale obrat nastává, když tříčlenná hlídka sestoupí při rutinní hlídce do suchého koryta...tragické chvíle lavinově postihnou i další vojáky a pak už film z minového pole nepustí ani mě, ani nikoho dalšího. Oceňuji, že si tenhle dramatický snímek vystačil zcela bez hudby, navíc s neznámými herci, ale rozhodovat to já....hrdinnej metál by si zasloužil jen zdravotník Tug. ()

Reklama

sepp

všechny recenze uživatele

Působivé v té děsivosti a bezmoci, co si člověk uvědomí, že dotyční museli zažívat. Ale mě prostě rozčilovala spousta drobností, o kterých bylo jasné, že se nemohli takto odehrát - bez rizika spoilerování: že by Tug takto několik hodin klečel na kolenou v kuse je nesmysl, i když to byl svalnatý a trénovaný chlap, po chvíli by zešílel bolestí, ostatně proč myslíte, že se děti trestaly klečením?. To mi zkazilo celkový dojem jinak poutavého filmu (ale místy i zdlouhavého, což je pochopitelné vzhledem ke zpracovávané látce). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ale jo, i kdyby to byla mírně zkreslená pravda, tak ti kluci si zaslouží jít do plných. Ten konec už moc natahovali, přesto to byl nervák a skutečnost si nedovedu už vůbec představit. Tady všude píšou ale...ale...ale....ale zažil to vůbec někdo z nich? Já na vojně nebyla, tak to hodnotím jako laik a spadla klec. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Takovouhle akci by vymyslel snad jenom Mickey Mouse. - Mickey Mouse? To by nenapadlo ani Rampu!" Zkrátka natolik absurdní situace, že se opravdu mohla stát. Divák si potvrdí, že i moderní armáda není všemocná, že pro každou situaci zaručeně bezpečné postupy neexistují. Drobná událost spustí doslova řetězovou reakci, kdy přibývají utržené končetiny a schytávají to jiné části lidského těla, odnese to jeden ze dvou zdravotníků, není dost lékařského vybavení a vrtulníky nejsou k dispozici. Jedni se nemohou pohnout kvůli zraněním, druzí proto, aby řady zraněných ještě nerozšířili. A tak nasává martyrium, kdy se střídavě bojuje s neodbytně se hlásící bolestí, žízní a vyčerpáním. To vše je ve chvílích zklidnění oživováno řádně černým humorem, kterým zranění ani zdraví nešetří a místy jsem se opravdu smál na celé kolo, už jen pro tu úlevu od situací, kdy jsou vidět opravdu těžce naturalisticky zobrazená zranění. Pravda je, že jestli nějaký film je dokonalou alegorií bezvýslednosti afghánské války, je to právě tenhle. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film se odehrává v Afghanistánu, ale byl natáčen v Al-Kafrein v Jordánsku. (Homerking)
  • Film měla premiéru 12. listopadu 2014 v Londýnském kině Vue Cinema na Leicester Square a zúčastnili se jí herci, štáb a veteráni, kteří onu událost zažili. (Homerking)
  • V čase 01:31:00 dostane jeden z vojáků napít. Nedostane však obyčejnou H2O, ale roztok chloridu sodného, tzv. fýzák, který tvoří 0,9 % NaCl. (Winster)

Reklama

Reklama