Reklama

Reklama

Vojandy

  • Itálie Le soldatesse (více)

Obsahy(1)

Melodramatický děj se odehrává v době druhé světové války, kdy italská fašistická armáda okupovala Řecko. Tři italští vojáci dostanou za úkol převézt přes partyzánské území dvanáct naverbovaných prostitutek, které mají pracovat ve vojenském nevěstinci pro potřebu italských vojáků. (tahit)

Recenze (10)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Suverenne najlepsi film od rezisera Valeria Zurliniho /Devce se zavazadlem Rodinna kronika/. A vzacny dokaz, ze kvalitna tema WWII znamena aj kvalitny film. Zurlini ako reziser sa teda fakt predviedol ako talentovany tvorca, herci slapu naplno. Vela ludi pozna Maria Adorfa ako Santera z mayoviek o Vinnetouovi, to uz nestaci. Tu hraje Adorf serzanta Castagnoliho a veli vojakom, ktory maju za ulohu vykonat to, co tvrdi oficialny distributor. Hra tu aj vtedy este mlady sympatak Tomas Milian /Milano odia - La Polizia non puo sparare/. Oni to aj vykonaju, caka ich dostatok dobrodruzstva, vedu medzi sebou takmer perfektne dialogy a nechybaju ani pekne exteriery. K tomu este skvela Anna Karina /Pierot Le Fou 1965/ - a na kvalitny film sa velmi dobre pozera. U nas hodne neznama vec, coz je ale velka skoda : 95 % ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Drsný, desilusivní (leč ne nihilistický), neokázalý a lidský film, kterému strohá černobílá kazajka jen přidává na účinnosti. Velice přesvědčivé herecké výkony. Takhle se dnes už válka netočí, dnes už má namnoze podobu adrenalinového zážitku. Mario Adorf byl obsazován většinou do rolí bídáků a lumpů, leč zde o to více překvapí svou rolí dobromyslného soldáta. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Syrový, a z dnešního pohledu zcela absurdní příběh. Kolega Tahit nepíše celou pravdu, úkolem vojáků je rozvézt kurtizány naverbované (většinou z existečních důvodů, film skrytě naznačuje i pozadí války, bídu italských lidí, jejich beznaděj) do armádních nevěstinců. Tedy i v blízkosti fronty, kde vojáci po dlouhé týdny ženu ani neviděli. Navíc zde dochází ke střetům s partyzány, kteři nemilosrdně zabíjí vše živé. Zkuste zapřemýšlet nad situací: jste žena, nemáte co jíst, tak vstoupíte za mizerný plat a trochu hnusného žvance do armády jako prostitutka - vaším úkolem bude v poměru 1:několika stům "obsloužit" italské vojáky. Že je vám z takové představy blivno? Jenomže neexistuje nic, co by nám bránilo si myslet, že to takhle opravdu nemohlo být.___Poručík, major a seržant (Mario Adorf) jednou s náklaďákem plným pohledných nešťastných žen bez budoucnosti. Silný umělecký zážitek, kvalitní hudba, ani slovo navíc. Kopie, kterou vlastním (originál znění, anglické titulky natvrdo) netrvá dvě hodiny, ale jen 97 minut. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které za hodinu zapomenu, ale také jsou jiné, které zaujmou a dojmou. Tento příběh nemá silácká gesta hrdinů, ani zde nejsou velké válečné scenérie, ale má všechny přednosti být zajímavým filmem a to nejen to, že se opírá o skvělý scénář, ale hlavně proto, že tu jde především o kvalitní filmové drama lehkých žen a dívek, ne zcela vlastní vinou, jež jim předurčil trpký osud. Nepochybně tu září herečka z godardovských filmů Anna Karina v postavě Elenitsy. A nelze přehlédnout sympatického herce Maria Adorfo v kladné roli dobráckého vojáka, kterého známe spíše z postav filmů jako padoucha. Jenom dodám, že film byl natáčen v malebných exteriérech bývalé Jugoslávie. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moc smutný film. Hlavně tím, co po něm zůstane na duši. Tři italští vojáci převážejí 12+1 řeckou prostitutku do různých italských vojenských nevěstinců, které cestou potkávají. V každém nechají dvě, tři prostitutky. V kraji ale působí partyzáni, kteří útočí na vojáky a zaútočí i na náklaďák se zbývajícími prostitutkami. Jedna z nich je zraněna, auto shořelo, skupina nemůže pokračovat dál a je vystavena na pospas partyzánům. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama