Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taliansky životopisný film patróna mládeže a humoru, svätého Filipa Neriho. Príbeh jednoduchého svätca a jeho chovancov bol nakrútený už v roku 1983, no stále prekvapí jeho aktuálnosť a divácka obľúbenosť. Tento legendárny dvojdielny televízny film konečne vychádza i v slovenskom znení v úplnej, nezostrihanej verzii! Hlavnú úlohu v slovenskom znení stvárnil herec Marián Labuda. „Buďte dobrí, ak môžete“, týmito slovami napomínal Filip Neri svojich mladých chovancov. Tí boli ovocím opusteného a skorumpovaného Ríma v období 16. storočia. Filip Neri sa postavil proti spoločnosti, ktorá bola zahľadená do seba. Stal sa z neho vychovávateľ detí a mládeže. Prostredníctvom veselosti, hier a dobrej nálady odovzdával mládeži základne hodnoty života. V roku 1610 ho pápež Pavol V. vyhlásil za blahoslaveného a roku 1622 pápež Gregor XV. za svätého. Je patrónom mládeže a humoru. Jeho neporušené telo odpočíva v rímskej bazilike Chiesa Nuova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad krásného čistého člověka, který, estli byl, tak je mi za nás všechny zase trochu lépe a jsem o trochu raději na tomto světě a věřím, že jemu podobný(í) ještě někde někdy... :-) Krásný film, dojal mne a ta lehká znělá a zpěvná hudba, no perla.. Polobožské dílko osvícenců.! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmy o svatých nijak záměrně nevyhledávám. Zanícený křesťan by mi asi vyčinil, protože jsem si ten film koupil jen ze zvědavosti jak se tvůrcům podařilo ztvárnit tu italskou renesanci, kterou miluji. A také k tomu nahrál fakt, že DVD měli ve stánku na Hlavním nádraží za 10 Kč a řekl jsem si, že v nejhorším s tím vždy podložím kývající se stůl... Postava svatého Filipa Neriho mi byla doposud neznámá. Mně osobně ono svatořečení přijde velmi podivné. Jak může nějaký člověk nebo nějaká rada někoho prohlásit za svatého? I kdyby konal sebelepší dobro nebo dokonce zázraky? ---- Co jsem od filmu očekával se mi dostalo. Renesance je tam znázorněna krásně. Leroy byl sympaťák a když mne ve filmu dost rušily ty různé komické vstupy a to někdy opakované (voják a hov.. atd..), byl jinak film plný moudrostí, které si i nevěřící člověk uvědomoval. Někdo zde níže komentujících napsal, že film je plný chytlavých italských písniček... Tak s tím bych nesouhlasil ani za mák. Ačkoliv ten Drupi třímající loutnu občas zadrnkal zajímavou renesanční skladbu, s dětmi to bylo něco mezi diskem a nevím čím. Nejotřesnější tam byl ten synťák a flétny.. Ech..prostě osmdesátá léta. Neri byl ke konci tak moc pokorný a vše odmítající až mne s tím štval a přestával jsem mu věřit. Jsem vlastníkem nesestříhané verze a těch 149 minut (i když dobra) bylo moc. I tak ale dám 4 hrnce bez poklic i když je to jen tak tak. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Krásný, malebný film o dobrotě a fungování výchovy prostřednictvím důvěry v dobro v druhém člověku a neotřesitelnou vírou, že zlo nakonec vždycky musí prohrát, protože svět je zkrátka takový. Philippe Leroy je v každém okamžiku prostě k sežrání. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Laskavý a moudrý portrét laskavého a moudrého světce Filipa Neriho. Film se nesnaží o hagiografické kolorování ani o historickou doslovnost, spíše uvádí do fantaskního světa, v němž se to jen hemží velikány 16. století a také spoustou dětí (které by mohly být snímku též vděčným publikem). Několikrát jsem se musel nahlas chechtat, abych byl vzápětí, jen co výbuch smíchu opadl, překvapen hloubkou té které scény. Třeba když se za zvuků nebeské hudby Filipovi zjeví Panna Maria... a on jí vzápětí plivne do tváře. Rouhání? Vůbec ne. Ale pointu neprozradím. Světcova dobrosrdečnost bez afektovanosti a bez odsudků je kvasem celého snímku. Jen trochu lituji sv. Ignáce a sv. Jana od Kříže - oba byli přetvoření v chodící anekdoty (byť sympatické); první v kulhavého asketu, druhý v blouznivce s pohledem upřeným do ztracena. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší nepríťažlivý životopisný film, u ktorého bolo mojou najväčšou starosťou, ako ho dokážem dopozerať do konca. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chcete vidieť film o svätcovi, kde deti bežne hovoria slovo ako hovno, sračka, skurvisyn a močia si na nohy. Polovicu filmu sa pádre Filipe naháňa s diablom v rôznych podobách. Náboženské fantasy, katolícka paródia a neznesiteľný spev špinavých detí sprevádzajú film až do konca. ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Nijak nesnižuji Filipa jako takového - neznám ho. Ale tato filmová verze je taková dost temně zvláštní.. Pro neskrývaný okultismus jsem to v cca polovině vypnul a filmu dávám s čistým svědomím ODPAD ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Než sníme to zvíře z Brazílie, pomodleme se za naše bratry, kteří padli za obět kanibalů právě v Brazílii.." - "Pláče kvůli těm misionářům ??" - "Ne, kvůli té krůtě !! Je to moc citlivé děvčátko.." ;) ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Berme si príklad!Berme si príklad!Berme si príklad! Inak krásne natočený film, kde je vystihnutých veľa vecí v skratke:) Oplatí sa pozrieť, ako potrava duše:) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O dobrote Neriho nepochybujem, taktiež tu bolo mnoho pamätných momentov z jeho života, ktoré skrátka svojou hĺbkou sú nad mnohé iné filmy, no prišlo mi to často veľmi ľahkovážne a bol to pridlhý film na to, čo v ňom bolo. Z jeho života som sa veľa nedozvedel, akurát niečo z jeho osobnosti, je to tak príjemný film, no určite nemal na mňa tak silný dopad ako napríklad ten o Pátrovi Piovi. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mladi ludia v Rime 16. storocia boli to, o co sa dalo opriet. Stredoveke mesta sa topili v spine, odpadky, mocovka a vykaly boli vsade po verejnych priestranstvach. Preto je to pekny film, chpaem, stredoveke kulisy sa vynimocne podarili ..chapem, ze sa hercom nechcelo brodit sa v spine : 95 % ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Krásný, oddychový a zajímavý film, který má své kouzlo. Ve filmu vás překvapí (teď už možná ne, když jsem na to upozornil) střídání humorných, až absurdních scén s jinými, které mají hlubokou myšlenku a nejdou brát na lehkou váhu, navíc to vše je podáno přirozeně. Zároveň snímek stačí skvěle vykreslovat Filipa Neriho, jeho přátele a schovance. Ale ďábel si nedá pokoj a stále bude pokoušet... Písnička, které se zde objeví několikrát je docela vtíravá. : )) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Divák očakávajúci dramatický životopisný príbeh o historickej postave sa bohužiaľ nedočká, aj keď niekoľko historických momentov sa vo filme vyskytne. V globále ide skôr o trápnu taliansku komédiu, ktorej hlavná postava je tiež vykrelená ako komik. Netvrdím, že občas sa niektoré hlašky nepodaria, ale do takéhoto filmu by patriť nemali. Ďalšou vecou je, že film, v ktorom sa vyskytuje množstvo detí, je nečakane vulgárny a tieto vulgárnosti musia hovoriť dokonca aj deti. Blbosťou je zasa prítomnosť (troj)diabla, ktorý prínaša fantizijný prvok, čo je pre takýto druh filmu neprijateľné. Odporúčam si radšej niečo prečítať o tomto svätcovi zo 16. storočia, skutočný a filmový Filipo Neri sú dve úplne rozdielne osoby. Za toto by si film zaslúžil ešte o jednu hviezdu dole. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Ač se tváří vážně -jen drama-, tento film je i pro děti. V 80. letech nám ho vysílali, diváci většinou byly spokojení, měl velký ohlas, písničku z filmu převzali dokonce i některé popové skupiny 80. let. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

prapodivný film o jednom prapodivném svatém, který se rozhodně (a naštěstí) nechoval tak, jak se od světce očekává. Některé komické scénky byly nečekané a velmi zdařilé, motat do toho vedlejší milostnou linii ale bylo celkem nadbytečné... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ľudskosť z každého kúska filmu, nečakaný humor a situácie, takto sa aj zo životopisného filmu o svätcovi, čo evokuje kolosálnu nudu, stane zábavný a chytľavý príbeh. Odstrčené deti to v stredoveku asi nemali ľahké, ale tu to vyzerá na šťastné a zábavné detstvo s vtipným a tolerantným kňazom. Film je dosť dlhý na zachytenie celého života, ale na prečítanie krátkej knihy duchovných cvičení, ktoré dostal do daru, mu času nezostávalo. Deti vyrástli, odchádzali, medzi nimi sa vynímal príbeh takmer Rómea a Júlie, len s iným zakončením. Film predčil očakávania, akurát tá dlhá verzia obsahovala príliš veľa spevu a možno mi pri tých piesňach iba chýbali titulky, mohli byť zaujímavé a vhodne dopĺňať obraz. –––– To žijete spolu? – Bůh nás stvořil takhle spolu. Muže i ženy. I teplouše. –––– Buďte hodní, jesli můžete. ()

Reklama

Reklama