Reklama

Reklama

Meru

Trailer

Dokument o třech špičkových horolezcích, kteří se na indické hoře Meru pokouší zdolat takzvanou Žraločí ploutev, jeden z nejnáročnějších vrcholů na světě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tohle je absolutní špačka horolezeckých filmů. Asi bych to mohl doporučit všem těmhle nadšencům. Já se díky podobným filmům a krapet toho konopíčka, můžu podívat až na vrcholky hor. Takle precizně natočenej dokumentofilm sem snad ještě neviděl. Nejen, že je režisér a kameraman jeden z tědlech borců, takže to má všecko z první ruky, ale umí to i fantasticky sestříhat a pomocí hudby geniálně dokreslit. Taky se mi hodně líbily jednotlivý "profily" a minipříběhy všechy těch horolezců. Každej drobnej příběh byl steně důležite a záživnej jako celej jejich výstup. jako, strávit 4 dny ve "stanu" zavěšeným na stěně, kde občas slyšíš padat lavinu? A když ti do toho ještě prdne jedna nosná trubka? Borci se vším respektem! ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Což o to, osudy všech zúčastněných jsou bez diskuze fascinující ale divácky atraktivnější jsou přeci jen záběry z hor samotných a těch v tomto dokumentu mohlo být o trochu víc. Chápu, že při lezení na Meru člověk asi příliš energie na ohánění se kamerou nemá a tak bychom měli být vděční za každý materiál, ale chtělo to prostě lepší režii/post-produkci která by lépe představila onu horu samotnou. Obecně informace v tomto dokumentu jsou dle mého názoru často z nepochopitelných důvodů příliš povrchní a neučesané. Naštěstí svědectví o tomto fascinujícím výkonu, které je často podloženo vyloženě dechberoucími záběry toho samozřejmě dost vynahradí. ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Velká horolezecká výzva a její úspěšné zdolání. Pro nás diváky je velkou poctou, že své zápolení zúčastnění natáčeli na kamery a setříhali jej v zajímavý a napínavý zážitek i pro diváky, nepostrádající dechberoucí záběry i překrásné výhledy za dne i za noci. Člověk neví zda má borce obdivovat, nebo je považovat za blázny - ale asi to první! 90% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Někdo by řekl, že jsou to hrdinové. Já ne, podle mě jsou to magoři. Ale magoři s neobyčejným životním příběhem. Nechce se mi ani věřit, co všechno museli podstoupit, aby si splnili svůj sen. A jen o trochu míň se mi chce věřit, že se nenašel někdo, kdo by jejich šílený výkon zrežíroval tak, aby mu nesebral většinu napětí a atmosféry. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument s nezřídka dechberoucími záběry na nic nečekal a rovnou se vrhl do extrémního výstupu na horu Meru, až vybudil naději, že opravdu bude jen a jen o náročném zdolávání nelidských podmínek se všemi (technickými) aspekty horolezectví. Asi ale mohu prozradit, že první expedice vrcholku nedosáhla, takže se poté už standardně zaměřil na osobnosti, hnací motivy a pohnutě bohaté osudy ústřední trojice i jim nejbližších (mluvících hlav). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Výstup na Meru Peak cestou Shark's Fin je zapsán v Guinnessově knize rekordů. (Platom)
  • Conrad Anker v roce 2016 prodělal ve svých 54 letech při pokusu o prvovýstup na horu Lunag Ri (6 907 m. n. m.) srdeční infarkt. Jednalo se o dosud nepokořený vrchol ležící v Himalájích. Po této události přehodnotil své životní priority a výškové lezení pověsil na hřebík. Náročný výstup se v dalších letech pokoušel dokončit jeho horolezecký partner z rakouska David Lama, kterému se to nakonec v říjnu roku 2018 podařilo. V dubnu roku 2019 bohužel tragicky zahynul společně s dalšími horolezci pod mohutnou lavinou v pohoří Rocky Mountains. Bylo mu pouhých 28 let. (Platom)
  • Horolezec Renan Ozturk je mimo jiné také úspěšným kameramanem, fotografem a malířem. (Platom)

Reklama

Reklama