Reklama

Reklama

Meru

Trailer

Dokument o třech špičkových horolezcích, kteří se na indické hoře Meru pokouší zdolat takzvanou Žraločí ploutev, jeden z nejnáročnějších vrcholů na světě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to dokument, který vypráví celkem silný příběh a docela zajímavě ukazuje, kde jsou možnosti člověka a co všechno jeho tělo snese. Ty výpovědi jsou hodně intenzivní a jsou podávány skutečně tak, že se do různých událostí dokážete vžít. Ale stejně si nemůžu pomoct, mě to prostě nedokázalo tolik zasáhnout. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tenhle druh lezení je unikátní sám o sobě, protože tu nejde o takový to klasický drápání se do kopce s kyslíkovou maskou, ale o regulérní technický lezení, kdy strávili několik týdnů na skoro kolmý stěně a museli si tam vytahat nevimkolik tun náčiní. To všechno absolvováno až do 6660 metrů. K tomu všemu jsou tady zvraty jak v nejhoršim béčku, jenže ono se to fakt stalo =). A jo, vylez to i ten týpek co si při freeridu udělal díru do lebky, a kterej byl ještě pár měsíců před vítěznym pokusem poloochrnutej a semtam omdlíval. Ten když tě jistí, to je vlastně takový free solo. #jimmychin #závěsnýstany (80%) ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument s nezřídka dechberoucími záběry na nic nečekal a rovnou se vrhl do extrémního výstupu na horu Meru, až vybudil naději, že opravdu bude jen a jen o náročném zdolávání nelidských podmínek se všemi (technickými) aspekty horolezectví. Asi ale mohu prozradit, že první expedice vrcholku nedosáhla, takže se poté už standardně zaměřil na osobnosti, hnací motivy a pohnutě bohaté osudy ústřední trojice i jim nejbližších (mluvících hlav). ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Meru je napůl horolezecký dokument, napůl dokument o neuvěřitelných osudech několika lidí. Příběh je tak nějak přirozeně rozdělen do 3 částí. Klobouk dolů před ústředním triem a před faktem, že stále a za všech podmínek natáčelo. Výstup na Everest se po zhlédnutí Meru zdá být příjemnou nedělní procházkou. 8/10 ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh a náhled do horolezcovi vášně, až někdy šílenství (tady je ta hranice pravděbodoně hodně úzká). Plus nádherné záběry, u kterých si neumím představit, jak je muselo být obtížné pořídit. Chybí tomu pouze nějaká drobnost, co by tento dokument udělala ucelenější - víc nějakých informací o Meru Peak či o přípravě nebo o nějakých každodenních rituálech během výstupu či trošku delší a komplexnější stopáž o prvním nebo o druhém výstupu. Ale toto jde vytýkat asi hlavně jen profesionálním dokumentaristům, takže tady nemám problém dát 4*. A samozřejmě samotný výkon a neskutečné záběry za 5*. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Horolezec Renan Ozturk je mimo jiné také úspěšným kameramanem, fotografem a malířem. (Platom)
  • Výstup na Meru Peak cestou Shark's Fin je zapsán v Guinnessově knize rekordů. (Platom)
  • Conrad Anker v roce 2016 prodělal ve svých 54 letech při pokusu o prvovýstup na horu Lunag Ri (6 907 m. n. m.) srdeční infarkt. Jednalo se o dosud nepokořený vrchol ležící v Himalájích. Po této události přehodnotil své životní priority a výškové lezení pověsil na hřebík. Náročný výstup se v dalších letech pokoušel dokončit jeho horolezecký partner z rakouska David Lama, kterému se to nakonec v říjnu roku 2018 podařilo. V dubnu roku 2019 bohužel tragicky zahynul společně s dalšími horolezci pod mohutnou lavinou v pohoří Rocky Mountains. Bylo mu pouhých 28 let. (Platom)

Reklama

Reklama