Reklama

Reklama

Meru

Trailer

Dokument o třech špičkových horolezcích, kteří se na indické hoře Meru pokouší zdolat takzvanou Žraločí ploutev, jeden z nejnáročnějších vrcholů na světě. (Netflix)

Recenze (70)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dovedete si představit lézt na nějakou skálu 17 nebo kolik dní? Já ne! Proto to tito blázni natočili.....a pozor, to není zdaleka všecko, protože se pohybují na hranici smrti, uvidíte taky rozbitou hlavu nebo třeba obří lavinu live. Je to dobrý a docela emotivní, protože přežít svou smrt, tvrdě trénovat, aby jste s obrovským riskem posunuli linity, to zapůsobí. Tuplovaně, pokud v na skále v 6km dostanete mrtvici. Zajímavostí je, že tým se skládá z Conrada Ankera, který našel v roce 1999 po 75 letech tělo George Malloryho, který dost pravděpodobně jako první zdolal Everest v roce 1924, načež zmizel (dokument zde). Druhým z trojice je world class lezec Jimmy Chin, který je tváří značky North Face. Doporučuju! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Horolezecký film nejenom o prvovýstupu na extrémně těžkou himalájskou horu, ale především o poutě společného snu mezi třemi lezci, kteří se na ní vrátili přes zdrcujícně neúspěšný prvním pokus a navíc s minimální šancí na úspěch kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu jednoho z nich. Zároveň film o ztrátách blízkých a odhodlání splnit si teamový sen, přestože vám “přežití vlastní smrti” jasně naznačuje “už toho nech!”. Díky Jimmymu Chinovi natočený i v těch nejšílenějších místech v luxusní obrazové kvalitě. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvoukolový souboj se zřejmě nejkomplexnější i nejtěžší horolezeckou výzvou vůbec (Holeček s Kreisingerem by mohli vyprávět); jedním z vrcholů Mount Meru Žraločí ploutví. Síla dokumentu není ani tak v samotném prvním úspěšném zdolání této cesty, ale v jeho bezprostřednosti díky zaznamenávání obou pokusů přímo protagonisty. Ovšem ani tak to není nejpůsobivější pasáž. Tou je druhá třetina dokumentu, která překlenuje ty cca tři roky mezi jednotlivými pokusy a která se věnuje osudům ústředního tria. A že to tedy jsou panečku nějaké osudy s velkým "ó". Být to fikce, tak to scenáristům nikdo nesežere, jelikož něco takového nevymyslíš. Co Meru ve výsledku brání být nezapomenutelným zážitkem, je paradoxně až onen závěrečný dějiny horolezectví přepisující výstup, který nabízí i jedno neskonale vděčné kontroverzní dilema. Těžko říci, zda měli z tohoto výstupu málo materiálu či jim přišel příliš podobný tomu z prvního pokusu, ale je to podáno tak moc hrrr a chladně, až je to vyloženě na škodu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre obdivovateľov horolezectva a celkovo samovrážd možno veľmi hodnotný dokument. Niektoré zábery sú naozaj skvelé, ale hodina a pol na jeden horolezecký výstup sa mi zdá dvakrát toľko, koľko by dokument podobného charakteru mal trvať. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé osudy několika horolezců, ale bohužel to zpracování zase postrádalo něco, čím by se mi Meru vrylo do paměti. Bylo to takové moc profesorské a popisné, což je škoda. Přitom příběh o životě, smrti a touze vylézt na horu, kde nikdo předtím nestál - to je přece skoro oskarový námět. Bohužel mě tento dokument spíš uspával. Rozhodl jsem se dát radši 3 silné hvězdy, než slabé 4. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Meru je napůl horolezecký dokument, napůl dokument o neuvěřitelných osudech několika lidí. Příběh je tak nějak přirozeně rozdělen do 3 částí. Klobouk dolů před ústředním triem a před faktem, že stále a za všech podmínek natáčelo. Výstup na Everest se po zhlédnutí Meru zdá být příjemnou nedělní procházkou. 8/10 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čarokrásné, velepůsobivé dílo. A přesto jsem teď po jeho skončení trochu sesmutnělý. A to proto, že se mi neodbytně vnucuje myšlenka na fakt, jak velká část západního lidstva je posedlá zvědavostí po duchoprázdných zbytečných živůtcích všelijakých bulvárních celebrit, nafoukaných herců, zpěváků, fotbalistů, hokejistů, politiků a podobných podlidí, a přitom ti praví lidé, kteří by si pozornost a obdiv zasloužili, jsou na okraji mediálního zájmu i zájmu krátkozrakého stáda. Ale vlastně si myslím i to, že ti Opravdoví Lidé by o žádnou takovou "popularitu" ani příliš nestáli, takže je asi všechno tak, jak má být. A zrno od plev nechť si každý z nás oddělí sám. Mimochodem nejlepší způsob sledování tohohle fascinujícího dokumentu je ležmo v teplé posteli a obklopený nějakým delikatesním dlabancem, třeba celozrnnými kaiserkami a dušenou plátkovou šunkou z Lidlu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tolik námahy a přitom taková blbost. :) Ne, vážně. Conradův tým je opravdu šílená sebranka. Parta složená z naprosto nepochopitelných borců s životními osudy a zážitky, kterým by člověk neuvěřil. Zpracováním je to spíše průměrný dokument, ale tentokrát vítězí na plné čáře obsah, který dokáže ohromit i absolutního anti-sportovce (mě). ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Za mě rozhodně zajímavější, poutavější a koukatelnější, než o mnoho více profláknutý Everest. Tohle jsem prožíval mnohonásobně víc a víc jsem si to taky užil. Člověk tohle nepochopí, dokud to neuvidí - a možná ani potom ne, protože je opravdu nepředstavitelné, čeho jsou lidské bytosti schopny. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vzrušující dobrodružství v podobě několika pokusů výstupu na dosud nezdolanou horu Meru Peak v Himálaji. Nechybí ohromné laviny ani lidské oběti. Osobně neznám nikoho, kdo by se do něčeho takového pustil. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

V ramci motivacnich a horolzecekych dokumentu naprosta pecka. Neskutecne osudy vsech protagonistu a nezapominat, ze ty zabery nejsou film, ale vsechno realek, vcetne primeho prenosu laviny face 2 face apod. 8/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to dokument, který vypráví celkem silný příběh a docela zajímavě ukazuje, kde jsou možnosti člověka a co všechno jeho tělo snese. Ty výpovědi jsou hodně intenzivní a jsou podávány skutečně tak, že se do různých událostí dokážete vžít. Ale stejně si nemůžu pomoct, mě to prostě nedokázalo tolik zasáhnout. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Když to začalo, tak jsem byl jakože: "Jé, super, další film o horolezcích, klasika." Ale pak začaly přicházet ty zvraty a já jsem najednou byl: "Stalo se CO? A oni udělali COŽE?" A tenhle úžas nad silou lidského ducha a touhou těch týpků tancovat se smrtí mi vydržel až do konce filmu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Meru je dokumentární film, zaznamenávající prvovýstup trasou zvanou "žraločí ploutvev" na horu Meru Peak v indickém Himálaji. Snímek je režírovaný manželským párem Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vásárhelyi. Získal Cenu diváků dokumentární tvorby v Sundance Film Festival 2015. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Což o to, osudy všech zúčastněných jsou bez diskuze fascinující ale divácky atraktivnější jsou přeci jen záběry z hor samotných a těch v tomto dokumentu mohlo být o trochu víc. Chápu, že při lezení na Meru člověk asi příliš energie na ohánění se kamerou nemá a tak bychom měli být vděční za každý materiál, ale chtělo to prostě lepší režii/post-produkci která by lépe představila onu horu samotnou. Obecně informace v tomto dokumentu jsou dle mého názoru často z nepochopitelných důvodů příliš povrchní a neučesané. Naštěstí svědectví o tomto fascinujícím výkonu, které je často podloženo vyloženě dechberoucími záběry toho samozřejmě dost vynahradí. ()

ladyDOOM 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, kde si jdou tři sympaťáci za svým snem. Sledovat jejich odhodlání bylo napínavé a Renan Ozturk je fakt neuvěřitelnej borec! ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Dokument Meru je perfektní protipól k filmu Everest. Žádné drahé speciální efekty, jen spousta autentických, vizuálně nádherných záběrů lezení. A z jejich upřímných a bezprostředních výpovědí na kameru pochopíte, že riziko, které nám se zdá šílené, ti tři potřebují k životu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Někdo by řekl, že jsou to hrdinové. Já ne, podle mě jsou to magoři. Ale magoři s neobyčejným životním příběhem. Nechce se mi ani věřit, co všechno museli podstoupit, aby si splnili svůj sen. A jen o trochu míň se mi chce věřit, že se nenašel někdo, kdo by jejich šílený výkon zrežíroval tak, aby mu nesebral většinu napětí a atmosféry. ()

JakeFox 

všechny recenze uživatele

Tak si tu ulozim takovy svuj postreh. Představte si, ze lezete to nejtezsi na svete, co se lezt da. Lezete to nekolik dnu, malem vam u toho odpadnou prsty u nohou a zhubnete tak 10 kilo, a to vsechno jen proto, abyste se asi 100m pod vrcholem obratili a sli zpet. Ok. Urcite budete mit jeste jeden pokus. Vzdyt lezete cely zivot. Ale nez se k nemu vubec dostanete, tak si kolega zprerazi krcni pater, udela diru do hlavy a pretne jednu mozkovou tepnu. Druhy kolega zas okusi pravdepodobnost 1:1000000, kdyz prezije pad laviny, ktera by zavalila mozna i mensi mestecko, coz mu samozrejme malicko rozhazi psychiku. Co ted? Nakonec se nejakym divnym stavem mysli prece jen rozhodnete zkusit Meru jeste jednou (jo, do toho jeste zjistime, ze tretimu do party kdysi pri lezeni zemrel nejdriv jeho mentor a pak i jeho nejlepsi kamos). Takze, lezeme. Kolega, ktery mel zustat na vozicku, jeste po ceste malem dostane stroke, ale nic uz nezabrani tomu, aby po cca 10 dnech lezeni nebo kolika, bylo dosahnuto vrcholu, kde pred tim nikdy nikdo nestal... No, pouceni pro me, at si priste, kdyz budu mit pocit, ze se toho na me v praci vali moc, vzpomenu na tenhle dokument. ()

Reklama

Reklama