Reklama

Reklama

The Abominable Snowman

  • Velká Británie The Snow Creature (pracovní název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Doktor John Rollason (Peter Cushing), jeho manželka Helen (Maureen Connell) a asistent, Peter Fox (Richard Wattis) se vydávají do Himálají na expedici po stopách Yettiho. (Hans.)

Recenze (23)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Horor o Yettim, ktory sa odohrava vo filmovych Himalajach, ale realne v Pyrenejoch /pohorie medzi Spanielskom a Francuzskom/. Film trochu koketuje aj s hororom, ale hlavne tuna ide o dialogy a skor o dobrodruzno - psychologicku dramu nez o plnohodnotny horor. Prvych 20- 25 minut sa nic nedeje, a tento uvod dost nudi, ale potom, ako horolezci vystupia do pohoria, zacina prava jazda. Samotny Yetti sa objavi len na par minut, a skor tu ide o nastolenie hororovej atmosfery, so vsetkym, co k tomu patri /silne snezenie, svistanie vetru, prapodivne zvuky/. Ono ked sa vo vysokom pohori /a Pyreneje su dost vysoke pohorie, aj ked este nie klasicke Velhory/ zacnu ozyvat kadejake taketo neprijemne zvuky, tak sa zacnu odhalovat ludske charaktery, a jednak su tieto mnou vymenovane javy dost hororove uz samy o sebe. 60 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sympatická hammerovka uprostřed krásných, ale i značně nehostinných hor plných sněhu, ledu, bouří a lavin. Doktor Rollason je se svojí ženou a asistentem hostem v klášteře u lámy. Věnuje se studiu tamějších rostlin, což se brzy ukáže jako záminka pro objev něčeho velkolepějšího. Když do kláštera dorazí expedice vedená Tomem Friendem (Forrest Tucker) snažící se chytit sněžného muže, i přes četná varování lámy a manželky se s nimi vydá do hor. Jenže daleko větším nebezpečím, než sněžný muž, se ukážou členové výpravy sami. A pak je tu ještě síla, kterou divák jistě odhalí, co napomůže nezdaru expedice. Místy pomalejší tempo střídají napínavé scény a nádherné záběry zasněžených horských štítů. Solidní herecké výkony, výborná hudba a pěkná kamera. Monsterhoror nikoliv, dobrodružný příběh ano. 3,5* ()

giallo 

všechny recenze uživatele

I přes své stáří, je The Abominable Snowman stále zajímavý kousek, který by skalním divákům sci-fi neměl ujít. Svojí zasněženou atmosférou a strachem z neznáma trochu jistě připomene The Thing. Ale jinak jde o vážně se tvářící snímek s jasným poselstvím. Škoda jen, že si už zub času vybral své...2,5* ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Přijde mi, že jste tu podle hodnocení zbytečně přísní. Jasně, podle názvu a plakátu se asi dá očekávat něco jiného (a v první řadě nějaká blbost), ale to, co divák dostane, je daleko lepší než stupidní béčkový monster movie. Pevně sevřený atmosférický příběh kolem dvou výrazných postav (v podání - jak jinak - skvělého Petera Cushinga a Forresta Tuckera, britské verze Lona Chaneye Jr., jsou si podezřele podobní) a jejich vývoj v místě odřízlém ledem a sněhem od civilizace. Tam může jednomu začít solidně hrabat. Zvlášť když kolem obcházejí yettiové. Že nejsou - zcela úmyslně - až do samotného závěru vidět? Vlastně je to dobře, tím totiž snímek získal napětí "v očekávání", které diváka neopustí po celou stopáž, a vzhledem k jejich vzhledu by se jednalo o nejslabší článek filmu. Takhle to dopadlo daleko lépe. Málokdy dám na filmová poselství, ani tohle mě nějak neoslovilo, zato kulisy nádherných Himálají jsou vážně okouzlující, ať už jde o exteriérové záběry Pyrenejí nebo studiové detailní záběry. To šlo Hammeru vždycky dobře. Napětí, atmosféra, paranoia, prostředí a herci - to je dost plusů k tomu, aby zdejší hodnocení šlo přece jen trochu výš. Zdejších 56 %, to je trapný. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dominantní postavení zde mají zasněžené hory, nejedná se však o slibované Himaláje. Film se totiž natáčel v Pyrenejích, ale i ty zcela postačily ke svému účelu. Začátek filmu navnadí především konzumenty inteligentních (odborných) rozhovorů, které mezi sebou vede mnich a anglický profesor. Celý snímek je založen na podobném podkladu a fanoušci čistokrevných hororů budou nejspíš docela zklamáni. Ačkoliv má jít o horor, jde spíše o jakési psychologické drama. Podle toho se i odvíjí většina děje a někteří diváci se můžou po čase začít i nudit. Na úkor akčnosti a hrůzostrašné atmosféry se totiž tvůrci zaměřili především na rozvíjení charakteristik jednotlivých postav. Samotná postava Yetiho zde totiž hraje až druhé housle a ve filmu je jí věnován jen velmi malý prostor. Tento fakt se snažili tvůrci vynahradit již zmíněnou stísněnou atmosférou, kdy se nám jednotlivé postavy začnou vybarvovat. Vyčerpání, zima, hlad a strach totiž dokáží udělat své a zvláště tak daleko od civilizace. Když navíc nevidíte ani na krok, všude kolem sebe slyšíte svištění větru a podivné zvuky, moc vám to na hrdinství nepřidá. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to nebyla žádná sračka, jak by se na základě místního hodnocení mohlo zdát. Jednalo se o slušně natočené sci-fi z Himalájí. Na druhou stranu mě to ale příliš nebavilo. Postrádal jsem tam spád a napětí. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ťahákom tohto filmu sú okrem  Forresta Tuckera a Petra Cushinga ešte drsná a živelná príroda. Toto je prvý film Petra Cushinga so spoločnosťou Hammer a od tohto filmu sa ich spolupráca predĺžila na ďalších 21 filmov. A už v tejto dobe hral úžasne a aj jeho herecký kolega mu slušne sekundoval. Ale film značne zostarol a to hlavne kvoli zobrazeniu samotného Yettiho, tam boli značné rezervy. Ale ide o to, že hororom by som tento film nenazval. Bol to dobrodružný film, kde vypráva nejde zdolať nejaký vrchol, ale ma za úkol vyhľadať legendárnu potvoru. A viac ako dramatické stretnutia s príšerkami, film zaujal psychológiou postav a ich zvládnutie vyhrotených situácii vo výprave. A to tam celkom funguje a tak o niekoľko dramatickým momentov , nie je núdza. Ďalší Hammer pozretý a celkom solídna jedno hubka. Silne 3*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nebudu tvrdit, že je britský béčkový sci-fi horor „The Abominable Snowman“ vyloženě špatný, to prostě nejde říct, ale chybí mu nějaký ten pořádně vyhrocený moment. Líbí se mi, že čekání na yettiho je docela dlouhé, z mého pohledu se navíc nejednalo o zklamání. Herecky je to pak dostatečně dobré na to, abyste s postavami přežily i ty trochu méně záživné pasáže, jichž není úplně málo. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Název by mohl vzbudit dojem, že jde o další laciné béčko s nechtěně směšným monstrem. Ve skutečnosti jde o překvapivě napínavě vystavěný film ze studia Hammer Films, který bohužel zastínil tehdejší úspěch barevného hororu The Curse of Frankenstein, který zahájil novou éru tohoto britského studia. The Abominable Snowman si na rozdíl od zmíněného Frankensteina dokáže vystačit s málem. Sněžného muže si v něm příliš neužijete. Roli hrozivého protivníka tu sehrají spíše nehostinné vrcholky Himalájí, postupné objevování neprobádaných míst, kam člověk neměl vkročit, obsedantní snaha členů expedice chytit titulního tvora a rostoucí paranoia mezi nimi. Film dokáže vizuálně upoutat chytře využitými širokoúhlými kompozicemi ve spojení se stinnými chodbami mystického kláštera a větrem ovívanou zasněženou krajinou. Překvapivě docela inteligentní a atmosférický dobrodružný horor. Ale když se podíváte, kdo za ním stojí, tak to vlastně až tak nepřekvapí. Režisér Val Guest a scenárista Nigel Kneale mají na svědomí např. inteligentní sci-fi filmy jako The Quatermass Xperiment a Quatermass 2. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné napsal Quint, jen zdůrazním, že jedinou větší chybou tohoto filmu je jeho název. Nenechte se jím odradit, opravdu je to seriózní a zábavné sci-fi. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Skôr slabší priemer,ale nejedná sa o žiadny horror.Najlepší bol asi Peter Cushing,ktorý väčšinou ťahá slabšie filmy dohora.Tu hraje britského biológa.Yetiho tu ukážu pár minút,nič viac.Žiadne zlé tvory,zlo si prinášajú samotný ľudia so sebou do Himaláji.Veď aj samotný vodca skupiny,ktorého hral Forrest Tucker,sa správal ako idiot,a ako sa nakoniec ukázalo,aj idiot bol.A Yeti sa mi nepáčil vôbec,aj keď ho ukázali len veľmi krátko.Ale pozrieť sa to dá,dej nie je zlý,no a ak vezmeme do úvahy rok výroby,tak do priemeru to kľudne vojde. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch "lepších" snímků studia Hammer. Celou dobu jsem se těšil na Yettiho a dočkal se zajímavého pojetí! 75% ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra zasněžených hor, všudypřítomný strach z Yettiho a Peter Cushing. Pro mě dobře strávený večer ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotitelný film. Určitě to není nějaký klasický monster film z 50. let. Spíše něco mezi dobrodružným horolezeckým filmem a psycho dramatem. A také film rozdílných částí - horolezecká první půlka s prostřihy na budhistický chrám je nuda k nepřežití, natočená za pár korun ve studiu, na druhou stranu, druhá půlka obsahuje paranoiu, přeludy, celkem solidní herecké výkony a některé psycho scény, které mají grády. Myšlenkový přesah, který tento film měl mít jsem ale nejspíše nepochopil a Yettiho uvidíme ve filmu jen pár sekund. Zajímavý, leč ne zcela dotažený pokus udělat z hororu něco více. ()

Iva8bitova 

všechny recenze uživatele

Ten údajně smutný pohled sněžného muže, ve kterém se má zračit jeho moudrost, není nakonec moc přesvědčivý. Takové normální psí oči. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejšímu hodnocení zábavný a velmi inteligentní horor, který nikam nespěchá a boduje především napjatou atmosférou. Příběh je značně lovecraftovský – hlavně v momentě, kdy doktor Rollanson začne přemýšlet, jestli to náhodou není homo sapiens, kdo je slepým vývojovým článkem. Stejně tak na slavného spisovatele odkazuje i fakt, že monstrum až do konce nevidíte a jeho vzhled je zprostředkováván pouze popisy hrdinů. A ani potom není odhaleno celé. Za mě paráda. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se obával klasicky horolezeckého dobrodružství ve fádně zasněžené, byť překrásné krajině, kde vybraní hrdinové soupeří s lavinami, bílou tmou a sněžným šílenstvím. Naštěstí se mé obavy vyplnily pouze okrajově. První část v klášteře byla skvělá svou atmosférou Dálného Východu, následující lezení po kopcích (a po stále stejném kameni) nadšení poněkud utlumilo, ale finále s filosofickou myšlenkou střetu dvou ras, vyšlo opět bez chyb. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Na motívy televíznej hry Nigela Knealeho bol natočený tento napínavý film, ktorý využíva desivú klaustrofóbiu na vyjadrenie napätej paranoidnej atmosféry, pri ktorej si už nevšímate falošnosť v štúdiu postavených hôr. ()

Reklama

Reklama