Reklama

Reklama

Známá pařížská advokátka zachraňuje muže odsouzeného k trestu smrti.
Podařilo se mu uprchnout přímo z elektrického křesla. Jediný člověk, kterému může věřit, je jeho obhájkyně Annie Girardotová, avšak ani ta ho nemůže chránit věčně. Claude Brasseur proto bere spravedlnost do vlastních rukou, aby očistil své jméno... (oficiální text distributora)

Recenze (36)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale nedokázalo mě to vtáhnout do sebe. Ta pointa je typická "giovannisovská" , ale mistr to umí daleko líp. Naštěstí se může opřít o kvalitní herce ze všech hvězd co zde hrají, mě nejvíc upoutal Bruno Cremer. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Má-li spravedlnost zavázané oči, pak není divu, že talár spravedlivých oblékají vrazi, nevinným je odměnou rendez-vous s katem a systém se z úctyhodného ochránce mění v prodejnou ženštinu, jež chrání toho, kdo dá nejvíc. Giovannimu stály u kolébky sudičky jménem Beznaděj, Bezvýchodnost a Bezmoc a on do nás jejich odkaz pere bez lítosti a milosrdenství. A svůj díl děsu a rozčarování obdrží každý, kdo zjistí, že systém je snadno podplatitelná hydra, jejíchž tisíc hlav vás bez váhání připraví o tu vaši, jakmile o tom jedovatém plazovi nejste ochotní tvrdit, že je to vznešený a ušlechtilý lev. Konečně kdo by to měl zprostředkovat přesvědčivěji než Giovanni, kterému svého času dýchala gilotina na krk osobně. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické drama o tradičním tématu vzájemného prorůstání organizovaného zločinu a veřejné správy i praktické politiky se v mnoha ohledech příliš neliší od té části současné ruské filmové produkce, která se zabývá ztvárňovaním po desetiletí tajené odvrácené tváře někdejší sovětské společnosti. Tradičně dobré historické výkony, značně nadrutinní režie i scénář a nosné téma - musím souhlasit - povyšují film jak nad standard jeho přímo i nepřímo deklarovaného žánrového zařazení, tak nad průměr tehdejší produkce. Lehké to zkrátka nemá nikdo: ani ti, kteří zákon "poctivě" porušují, ani ti, kteří se živí tím, že zodpovídají za veřejný pořádek a eliminaci zločinu ve všech jeho formách. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Výborně promyšlená zápletka dobře natočeného filmu. Úplatní policisté a zkorumpovaná spravedlnost si nebere servítky před ničím, samozřejmě najít nějaký důkaz je nadmíru těžké, tak lze charakterizovat děj filmu, který je motivován reálnou událostí. Zajisté děj neupoutá pouze svým námětem, ale i věrohodností skvělých hereckých interpretů. Claude Brasseura téměř jako vždy ztělesňuje sympaťáka. Annie Girardot v právnických službách, která se ocitá v pravý čas na pravých místech. A charismatický Bruno Cremer. Tím chci říci, že toto trojhvězdí se filmu velmi vyplatilo. Jenom, jako zajímavost ještě dodám, že já jsem na začátku filmu viděl gilotinu a nikoli elektrické křeslo, když utíkal Simon Risler z popraviště, kde vzal oficiální text distributora elektrické křeslo ve Francii, to tedy netuším? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Brutální povídka z franc.podsvětí, kde nic není tak, jak to napoprvé vypadá!!! Aneb jak Francouzi korumpují a policie je prohnilá.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Giovanniho věčné téma se tentokráte dostalo do rukou trojici, která se v tomto filmu setkala poprvé a naposledy. A Giovanni si možná už tehdy vybral Cremera do hlavní role svého životopisu, který natočil o 20 let později jako svůj poslední film. Perrin zde podal svůj životní výkon, stačí sledovat oči jeho policisty, kterým by ke konci filmu mohl chlad závidět i kdekterý led. Zmiňovat výkon ústředního tria snad ani není nutné, ani jednoho jsem nikdy neviděla zahrát špatně, byť pro Aničku Girardot to byla, nepočítám-li kvalitní spolupráci s Lelouchem, jedna z posledních příležitostí zahrát si ve skvělém filmu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bolo celkom príjemné obnoviť si spomienky na kriminálku spred štyridsiatich rokov. A súčasne nepríjemné potvrdiť si, že už vtedy bolo prerastanie prokuratúry, súdov a polície s organizovaným zločinom v kurze a ostalo také dodnes. Menia sa iba kulisy a striedajú účinkujúci. Priznám sa, že som o José Giovannim nič nevedel, aj keď mal prsty v Dobrodruhoch aj Dvoch mužoch v meste. Ani tento film napriek nejakým nedostatkom, stratám tempa a miernemu zostarnutiu nezaostáva za oboma menovanými. Nie je to len zásluha hereckého tria a dobrej hudby. José Giovanni zažil políciu a väzenie zblízka, takže jeho pohľad na dianie je uveriteľný. A ak by sa dalo, pol hviezdičky by som venoval Věre Galatíkovej, bez ktorej hlasu si Annie Girardot ani neviem predstaviť. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto filmu ovlivnilo hned několik prvků: + výborný dabing ČST - studia Barrandov (Galatíková, Mrkvička, Schánilec)+stará francouzská krimi filmařská škola + závěr na způsob "Chobotnice" + usnutí někde za polovinou (na vině byl desetiletý Müller Thurgau) + opravdu vydařená hudba___ Sci-fi přání závěrem - aby se podobné filmy (v původním dabingu!) objevily v programu tuzemských komerčních televizí. Konec snění a palec ven z nočníku, zpátky k Velmi Krátkým Vlnám. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 27.10.1985, réžia českého znenia (ÚPF 1982) = MARIE FRONKOVÁ (18.2.2011) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Klasická francouzská kriminálka, která v sobě zahrnuje dvě linie. Jednu příběhovou, advokátku, která jde za svými případy se vší rozhodností a nebojí se jít proti různým zaběhnutým postupům. Po neúspěšné obhajobě je C. Brasseur odsouzen k trestu smrti, avšak podaří se mu uniknout a začne shánět důkazy o své nevině, a to i ve spolupráci s jeho advokátkou A. Girardotovou. V závěru dochází k obratu, ukáže se, že mnoho policistů a vysokých úředníků je do případu zapleteno a ze C. Brasseur pro ně páchal nejrůznější trestné činy. Začíná hra o čas, kdo z nich najde dřív usvědčující dokumenty. Jeden z policistů už chce začít mluvit... Druhou linií je demonstrace prorůstání zločinu do policie a justice, kdy pak tito lidé nehájí zájmy státu nebo spravedlnosti, ale výhradně své vlastní. Velmi aktuální téma. ()

hendrich6 

všechny recenze uživatele

Povedená kriminálka ze staré francouzské školy, Francouzi tenhle žánr prostě umí a Annie Girardotová měla velice sympatickou roli, které jste prostě museli fandit, i kdybyste nechtěli. A i přesto že se v tomto filmu neobjevila ani jedna z osvědčených francouzských hvězd jako Jean Gabin, Belmondo nebo Lino Ventura, tak jsem se super pobavil. 75% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dala jsem si po hodně dlouhé době opáčko.. Annie Girardotová v roli advokátky bezchybná, moc se mi líbila, Bruno Cremer krásná role, úplně mě rozložil, přítel do nepohody a Claude Brasseur s ustřiženým límcem strhující, po pravdě řečeno mrazivá záležitost, když je ta spravedlnost úplně slepá.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou si promítám filmy staršího data. Jsou skvělé. Po 30 letech stále aktuální, až mne z toho mrazí. Kde je pravda? Už mi táhne konec a tak ani v tomto skvělém světě, co dnes máme už nebaví ani žít. to jsme se dočkali pěkného svinstva. zdravím a doporučuji všem OK deda :-) PS mám dojem že obsah píší děti , protože splést si gilotinu s elektrickým křeslem může jen idiot :-) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Téma stále aktuální, policejní a justiční korupce. Claude Brasseur v roli sympaťáka, který utíká před prohnilou justicí a na jeho straně šarmantní advokátka v podání Annie Girardot. Škoda, že takové filmy se už dnes netočí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Řeč Annie Girardot před soudním tribunálem byla velmi působivá. Takový monolog jsem hodně dlouho neslyšela. Její advokátka se pustila na pěkně tenký led. Akorát jsem se divila, že nezabili i jí. Samozřejmě bych jí to v žádném případě nepřála. Když se to vezme kolem a kolem, tak tenhle příběh je stále aktuální. Úplně postačí se podívat na to, co se kolem nás dělo a děje. Dabing opět neměl nejmenší chybičku. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Krimoska s nekolika neuveritelne napsanymi dialogy, ktere zpusobi, ze se budete svijet v kreci smichu. Ovsem po vetsinu casu bude usmev tuhnout na tvari nad praktikami francouzskeho {poli}-tiku, -cie,... Velmi hutne, velmi smutne - ostatne ze zivota - tak, jak to byva doopravdy. Zkratka nic pro americany ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě významná kriminálka, ale po těch 30 letech je z ní cítit vyčpělost a nemůžu hodnotit tak vysoko, jako většina díky vzpomínkám. Téma vyznívá hodně sentimentálně a děj se pomalu táhne, takže napětí z toho taky vyprchalo a proto bych ho doporučoval dneska především pamětníkům. Herecké výkony jsou však slušné a tak dobře udělaný dabing už dneska těžko uslyšíte. Z těchto důvodům nemůžu dát víc než 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ked sa neberie do uvahy spolupraca Annie Girardot a Kloda Lelucha, tak pre Girardotku je tento film poslednym kvalitnym zarezom v jej filmografii. Tentokrat je Girardotka v roli pravnicky, ktora zachranuje cloveka odsudeneho xmrti. Vo vedlajsich ulohach sa predstavili kvalitni herci ako Claude Brasseur a Bruno Kremer, i ked Jacques perrin mi cosi hovori. Kulisy su vyborne, dialogy perfektne, proste dalsia vyborna francuzska podivana, Choze Dzovanni ako reziser sa teda predviedol : 81 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Příběh o obhájkyni, která sem tam přivře oči a nedrží se striktně práva = je lidská. Snaží se zachránit falešně obviněného zlodějíčka ze spárů vlády. Průměrný film s nepříliš gradujícím dějem. ()

Reklama

Reklama