Reklama

Reklama

V kruhu koruny - The Wars of the Roses (2016) (série)


Jindřich VI. (1. díl) (S02E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Henry VI Part 1
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Zle je Anglii, když růže bílá s červenou se sváří. První epizoda druhé řady britské série V kruhu koruny v sobě spojuje dvojici historických her, které William Shakespeare napsal zřejmě v roce 1591. Konkrétně jde o divadelní hru Jindřich VI. (1. díl) a podstatnou část hry Jindřich VI. (2.díl). Film začíná bezprostředně po pohřbu Jindřicha V. – Anglie a území, která Jindřich V. získal ve Francii, jsou nyní v rukou jeho malého synka Jindřicha VI. a protektora království Humphreyho z Glostru. Politický systém se však začíná v důsledku osobních konfliktů a žárlivosti mezi významnými šlechtici povážlivě rozpadat, což v konečném důsledku hrozí jak ztrátou dobytých území na kontinentu, tak vypuknutím otevřené občanské války, která vstoupí do historie jako tzv. války růží. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Počátek shakespearovského vyprávění o Válce růží je rozjetý celkem fascinujícím způsobem. Uvidíme hlavně intriky, zákulisní rozhovory a asi nemusím zdůrazňovat, že na rozdíl od historie je tu spousta motivací vysvětlená osobními antipatiemi a zájmy. Ticho před bouří, kde nejemotivnější scénou je nejspíš upálení Johanky z Arku. Nebudu tvrdit, že Sophie Okonedo je průšvih, ale bohužel je pouze průměrná, což nevynahradí fakt, že je tam jak pěst na oko. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jindřich VI. je jedna z Shakespearových her, která se v Česku inscenuje jen vyjímečně a tak je tohle výborná příležitost k tomu se začít trochu orientovat "kdo s kým o čem pro koho" aneb WHO IS WHO ve Válce růží (i když "kdo změří kam se nahnul trůn, zda k Yorkům nebo k Lancastrům" známe už leta od Spirituál Kvintetu :))). A zrovna tak jako u Richarda III. připojuji poznámku (nejen) pro uživatele Kamalse - nad tím, že mouřenína Othela běžně hrají běloši, se nikdo nepozastavuje, tak proč by to nešlo naopak? ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Budu rasista a budu nelítostný. Tu černošskou královnu (jejíž otec je navíc běloch) mysleli úplně vážně? Shakespeare sice není úplně historický přesný, ale ty postavy vymyšlené nejsou, takže by se nad sebou tvůrci, kterým v tomhle případě úplně medlo v hlavě, měli zamyslet. Nejen že je to všechno absolutní nesmysl, ale tím, že královnina pana otce nechali bílého tomu nasadili korunu. Jak je tohle (kromě matiničiny nevěry a tím pádem levobočství a tím pádem spousty problémů, samozřejmě) vůbec možné? A kromě toho mě ta herečka strašně štvala. A to tam ten její ksicht strašil všechny tři díly. Ani já sám sice nejsem nijak pohádkově krásný. ale tohle fakt bylo moc i na mně. Británie to se svou korektností přehání. Ale teď k tomu filmu. Celá druhá série cyklu V kruhu koruny je ještě o úroveň výš, než ta první a je tím pádem mnohem lepší (ať se to zdá jakkoliv neuvěřitelné). Herecké obsazení opět prvotřídní, atmosféra fantastická, kamera, hudba, to vše na jedničku. Samozřejmostí je i geniální scénář mistra Shakespeara. Absolutní dokonalost, jedinečný zážitek. A přeci jen to ještě není vrchol. 98%. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě absolutně obrovský zážitek, kdy jsem si plno věcí dala do kupy - tedy hlavně až při druhém dílu. Ale hlavně když navštívíte Skotsko a Anglii - hned Vám je plno věcí více jasných :D :D Bavilo mě to neskutečně :) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na druhé sérii je podle mého vidět, že dostala o dost vyšší rozpočet, který se znatelně promítl do výsledného díla. I celý děj má takový větší spád, a netopí se v některých předlouhých monolozích. Válka růží je i sama o sobě dost atraktivní téma, a nabízí tak ve své první části spoustu intrik a zákulisních bitev. Jediným velkým přeslapem je tak obsazení Sophie Okonedo, která je tedy černošskou královnou bílých rodičů.... A ještě k tomu je její Markéta naprosto neskutečně otravná, a přejete jí co nejhorší smrt. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Může mi někdo vysvětlit, proč "údajně" překrásnou francouzskou princeznu hraje podle mě ne zrovna pohledná negerka? Těm anglánům z té korektnosti už fakt jebe. Divím se, že krále Henryho nehraje arab, nebo číňan  :-)) ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po výborně našlápnutém Henry V je toto obrovský propadák. Tom Sturridge sice dokázal dokonale zahrát emotivní scény, ale to jenom proto, že po celou dobu vypadal jako by byl neustále v depresi a ještě pod práškama. Ještě horší byl ale výkon Sophie Okonedo, na kterou jsem si vyloženě v průběhu sledováni vytvořila silnou alergii. Osobně mi přišlo, že svou roli až příliš "přehrávala", emocionální scény ale zase nedávala vůbec ... Samotný příběh je geniální, jeho zpracování je ale bohužel jenom průměrné ... A možná by přitom jenom stačilo zaměřit se spíš na první knihu a její boje, než na tu druhou ... ()

Eeve 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Intrigy, ctižiadosť, zákulisné praktiky, toho v tomto dieli dostaneme plnú priehršť. Opúšťame hrdý a honosný štýl prvých filmov, tento sa už nesie v komornejšom duchu, a viac než na vojny a osudy, aj tých normálnych ľudí, sa zameriavame na nevýrazného a naivného mladého kráľa a supy, ktoré okolo neho krúžia. Herecké výkony všetkých zúčastnených znamenité, vrátane Okonedo (korektnosť nekorektnosť, herečka ako taká tam vôbec nesedela, ale to je skôr fail tvorcov, než jej) zážitok ako taký, ako som už spomínala, komornejší, stále ale dosť intenzívny. Aj ten, kto predtým tento príbeh ani historicky nepoznal, tuší, že pre mladého Henryho to dobre neskončí, ľudská závisť je totižto nekonečná a každého naivného a dobrého zožerie. Každopádne sa teším na ďalší diel a pokračovanie. ()

Malignus odpad!

všechny recenze uživatele

Od pořadu, který je označen jako historický, očekávám, že bude co nejvěrnější historii a fakt, že anglickou královnu hraje Sophie Okonedo mi již dopředu napovídá, že na minisérii (a pravděpodobně i na scénáři) zapracovali SJW a LGBTQ komunita, tudíž nemusím a ani nechi koukat dál (a ztrácet čas s možnou slátaninou) a hodnocení je pro mě zcela jasné. Ať to tvůrci zkusí příště jinak a lépe. ()

T.E.Elf odpad!

všechny recenze uživatele

Krátce - když se z něčeho historického udělá akční krvavá s....a, tak dopadne asi takhle. A samozřejmě o Shakespearově umělecké licenci platí to samé. Když už nemohli sehnat bílou herečku na královnu Margaret, tak ji mohli alespoň namatlat pudrem. Ocenil bych to jako snahu o uvěřitelnost. ()

GesikCZ 

všechny recenze uživatele

Bože, takhle zkazit postavu Markéty z Anjou výběrem mizerné, přehrávající herečky (bez ohledu na barvu pleti) a uboze napsaným scénářem - tohle není ani skutečná Markéta, ani Shakespearova Markéta, jenom nějaká bezskrupulózní mrcha, která se nechutně vtírá králi do přízně, aby si mohla užívat svého vlivu a po nocích dovádět se Somersetem. Kdo se trochu vyzná v historii války růží, tak ví, jak zvrácená a mylná tahle představa je. Po skvělé první sérii s úžasnými výkony Toma Hiddlestona je tohle dost bída. ()

Reklama

Reklama