Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý žije, jak umí, ale zemřít musí. Druhý film je z převážné části adaptací historické hry Jindřich VI. (3. díl), kterou William Shakespeare napsal pravděpodobně v roce 1591. Zatímco první film se zabýval ztrátou anglických území ve Francii, politickými machinacemi vedoucími k válce růží a královou neschopností potlačit hašteření šlechty, druhý film popisuje pád kdysi spořádaného národa do chaosu a barbarství, kdy se rody rozpadají a morální zásady se přizpůsobují touze po pomstě a moci. Po zavraždění vévody z Glostru skupinou kolem zrádného Somerseta se o korunu hlásí Richard Plantagenet, vévoda z Yorku, podporovaný mocným Warwickem. Cesta k dlouhé a krvavé občanské válce je otevřená. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krvavá semínka zasetá v prvním díle tady naplno rozkvetou. Stejně tak postavy jsou tady tentokrát ukázané v celé své parádě a "parádě" - slabost svatouškovského krále Jindřicha, který je neschopný ukočírovat šlechtu, sebestřednost a krutost královny Markéty, která přeceňuje svoje schopnosti, ambice vévody z Yorku a jeho synů. Dějově je to docela nabyté, ačkoliv o hladkém plynutí děje nemůže být řeč - co jiného taky čekat od filmu, kde postavy stále mění strany a je v něm časový skok o deset let. Epizoda ostatně obsahuje většinu bojových sekvencí z celé trilogie. Nejsilnějšími scénami jsou drsná smrt vévody z Yorku a samozřejmě celý závěr, který už patří Richardovi. ()

Eeve 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak v tomto dieli sme si užili krvi až až, plným priehrštím (keď sa to dá tak nazvať). Surovosť vojny a rýchlosť smrti a vymretia hoc aj celého rodu je tu ukázaná v celej svojej realite a "kráse". Je tu vidieť, že rytierskosť, chrabrosť, lojalita a túžba predovšetkým slúžiť svojej krajine sa vytratila po smrti Henryho Piateho. Moc, intrigy a túžba po korune opantáva všetkých čoraz viac, jedného zloducha strieda ďalší, ešte horší. Herecké výkony znamenité, nemám k nikomu vôbec žiadne výhrady (k Okonedo som sa vyjadrila v komentári k predošlej časti). Počet hlavných a vedľajších postáv sa pomaličky znižuje, ale tým naberajú na intenzite. Hudba bola veľmi vydarená, radosť počúvať. Teším na poslednú časť, i keď samozrejme tušíme, ako sa to skončí - reálny život veru nie je rozprávka, a história nepustí :) ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohem lepší, než první část. Může se zdát, jakoby ani první a druhá část (ve filmu) Jindřicha VI. byly ve skutečnosti dvě úplně jiné hry, ale není to tak - ačkoliv první část byla ze zpětného pohledu jen "nezáživná" předehra. Tohle je ale šťavnatá lahůdka, kterou jsem si užil na naprosté maximum a kde jsem byl nadšen z každého záběru. A nejen z toho, samozřejmě. Přenádherná angličtina, čím dál lepší výprava, fantastická kamera. syrové a brutálně realistické bitvy, doslova ďábelsky famózní Benedict Cumberbatch (který všechny totálně přehrává, i když tady ještě hraje vedlejší roli a ani zdaleka se jeho výkon neblíží tomu, který předvedl ve své epizodě). Závěrečný monolog je patrně to nejlepší, co Shakespeare kdy napsal. Obzvlášť, když to přednáší Cumberbatch. Fakt mě z toho záběru mrazilo. Neskutečně luxusní záležitost. Ale ještě pořád to není vrchol. 99%. ()

KajunkaB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší díl než Richard III. ale stále skvělý. Herecké výkony byly vynikající, a ani královna Margaret mi nevadila jako spoustě lidí. Ano, hrála spíše jako na divadle, ale nijak mě to nerušilo. Velmi dobrý výkon v roli krále Henryho, jehož neschopnost a styl mluvy mi pak lezly na nervy asi stejně jako jeho manželce, a za zmínku stojí i skvělé bitevní scény, občas jsem se už nechtěla koukat, jak syrově a přitom velmi dobře byly natočené. Chválím výběr herců, bratři vážně působí jako bratři, byť každý jiný. A pak konec filmu...ten je velmi mrazivý, Richard nám dává ochutnat z dalšího dílu a také ze svého vynikajícího výkonu, který nás čeká. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně, jako u Jindřicha IV, tak i zde se v druhém díle dostávají do popředí postavy, které nenesou jméno v názvu díla. Jindřich je tak poměrně brzo odstraněn a nastává tak velká změť intrik, zvratů a změn stran, kdy v závěr už snad nikdo nemůže věřit ani sám sobě. Zadostiučinenín je určitě dějová linka příšerné Markéty, která je stejně neskutečně otravná, jako v prvním díle, a ani Sophie Okonedo si tady u mě moc reputaci nevylepšuje. Ale takový Cumberbatch tady doslova válí, a v závěru, který si krade celý pro sebe, musí být všichni nažhavení na poslední díl série. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama