Reklama

Reklama

Tři generace

  • USA 3 Generations (více)
Trailer 4

V každé etapě našeho života bojujeme s tím, abychom byli sami sebou. Své o tom ví Ray (Elle Fanning), teenager z New Yorku, který prochází změnou pohlaví. Jeho matka Maggie (Naomi Watts) je svobodná a sama se hledá. Teď ale potřebuje najít Rayova biologického otce, který musí podepsat souhlas k jeho změně. Třígenerační rodinu doplňuje Rayova netradiční babička Dolly (Susan Sarandon), která neví, jestli být víc zoufalá z rozhodnutí svého vnuka nebo z životní nerozhodnosti vlastní dcery. Všichni tři se tak musí poprat se svými zažitými způsoby, přijmout změny a začít fungovat jako rodina. (Fénix Distribution)

(více)

Recenze (42)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Není to ani týden, co jsem Elle Fanning obdivoval v roli modelky na premiéře filmu Neon Demon, a už vstupuje do kin další film, v němž znovu herecky exceluje, tentokrát v zrzavé paruce v roli transsexuálního teenagera. Pravdou ovšem je, že ji zde přece jenom trochu zastiňují její starší herecké protějšky, Naomi Watts a Susan Sarandon (čtvrtá ženská postava v podání Lindy Emond je zde spíše do počtu a její význam není příliš velký). Film je to dost ukecaný, dialogy jsou ale napsány dobře a film si udržuje svoji dynamiku. Na můj vkus mi sice přišel trochu moc melodramatický a místy se mi tam vkrádala nuda, ale to bude asi tím, že nejsem vyloženě cílovka (kterou jsou hlavně ženy a pochopitelně lidi se zájmem o filmy s LGBT tematikou). Dojemný závěr nakonec vytáhl můj výsledný dojem z filmu nahoru - podruhé bych to už určitě vidět nemusel, ale prostě si myslím, že je to pěkný film o důležitosti rodiny, který by se mohl moha lidem líbit - mj. i díky spoustě vtipných dialogů a skvěle zvoleným newyorským lokacím. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vyjmečně štiplavá generační a genderová konfrontace. Filmařsky možná nevýrazný, ale o to více na postavy zaměřený počin, kterému nevadí no name režisér, ani absence střihových fines. Hlavní hrdinové mají totiž v tomhle příběhu neskutečnou hloubku a téměř dokonalý punc reality všedních rodinných problémů. A je úplně jedno, zda je to sarkastická Susan Sarandon, která je vždy nad věcí, Naomi Watts, která dělá emocionální nálože jako obvykle a nebo Elle Fanning kterou casting trefil ve sto procentech. Nic nového pod sluncem, ale film který řeší velmi zajímavou tématiku a řeší jí úsporně a opravdově. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem, že se setkám s dalším filmem ve stylu Děcka jsou v pohodě, ale Tři generace nefungují. Všechny tři vrstvy nesourodých problémů vtěsnané do pouhých 90 minut jsou námětem minimálně na seriál. Jistě, nevyrovnané ženy, lesbické ženy, trans muži a ostatní nežijí ve vzduchoprázdnu, ale zobrazované je jen ledabyle načrtnuté. Stereotypy jsou utužené, ale protože to má skvělé obsazení, tak se bude pohoršovat jen málokdo. Jedeme dál. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Otravná hudba. Komické momenty nadbytečné. Kinematograficky nuda. Ale "psychologicky", nebo dokonce až sociologicky podle mě dost přesné. (spoiler) Ta / ten Ray je nakonec nejsympatičtější postava (pokud nepočítám otce), protože má jako puberťák aspoň trochu výmluvu pro svoje hystericky sebestředné chování. Film skoro působí tak (i když hudba jde úplně proti tomu), že Ramoniny / Rayovy problémy s identitou vznikly právě kvůli nepřítomnosti otce. Možná to tak tvůrci i mysleli, ale dnes samozřejmě není korektní to vyjevit příliš přímo. Film se tak každopádně číst dá a moment u zrcadla v poslední scéně vypadá skoro jako znovuobjevení ženskosti. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"About Ray" som chcel vidieť relatívne dlho. Mám rád obsadenie filmu, téma vyzerala byť zaujímavá a celkovo musím povedať, že v rámci filmových konceptov, toto bol jeden z tých relatívne originálnejších. A celkovo sa to vyplatilo. Aspoň v mojom prípade. Postavy mi boli sympatické, humor podľa mňa fungoval a celkovo som dokázal pochopiť asi všetky postavy. Občas síce skĺzneme do klasických klišé, ktoré nie sú moc zaujímavé, ale nijako moc ma to neiritovalo v tomto filme. Elle Fanning je veľmi schopná a svoju rolu predáva dobre. Naomi Watts je rovnako dobrá a celkovo, ako som povedal, herci aj motivácie postáv fungujú a beriem to. Plynie to dobre, film nie je ani príliš dlhý, ani príliš krátky. Na mňa to urobilo celkom pozitívny dojem. A som rád, že som film videl. A celkovo si myslím, že by som ho odporúčil pozrieť si aj vám. Je dobrý. Hodnotenie: A- ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, co bylo zmíněno, se mi zdá obzvlášť chytré, že se na celý problém díváme z takové "mámovské" perspektivy. Potom je to totiž univerzálnejší příběh, odpolitizovaný, kdy matka chce něco umožnit nebo pomoct svému dítěti. Což je pro film lepší, nezestárne až tak rychle. ...Všechny problémy nejde hodit na absenci otce. Je to spíš naopak, pro Raye zásadní problém - ve schválení hormonální terapie, je vlastně podružný naproti tomu, že díky němu se matka vrací k těm opravdovým problémúm. Opuštené děti, jejich matky se svojí samotou a velkou odpovědností. Z náhledu do téhle Tíhy z filmu něco srší. (Agitky, neagitky, když začne ideologie některé strany mluvit do intimních věcí, tam začíná ta pravá manipulace. A že gender a sexualita byli od věkú Věc politická.) /Za mě jsou na facku všechny ty mužské postavy. Principiálne, proto jak jsou vsazeny do situace. ...Pseudohumor a jakože chytré dialogovky mezi ženskými postavami neohromí, ale chlápci napsaní jako ignorant a ne moc empatičtí divnolidi, co se po letech vrací, protože jim situace stejně rozvířila rodinný práh... Na-přes-držku, mějte rozum v realtime, hoši.../ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Po mnoha stránkách je About Ray (ignorujte český distribuční název, který vůbec neodpovídá tématu, o kterém film je) hodně dobrý film, ale sráží ho v mých očích dost necitlivý střih. Často je v nějakém filmu vidět, že střihač prostě neměl materiál a nic jiného mu nezbývalo. U About Ray jsem měl ale pocit, že střihu chybí cit, smysl pro rytmus a tempo. Scény, které by tak měl divák patrně poklidně prožít, byly často nepříjemně překotné. Celý temporytmus filmu pak prostě drhne a né zcela odpovídá tomu, jaké emoce se na plátně odehrávají. Elle Fanning jinak předvádí zajímavý výkon a určitě táhne dojem z celého filmu vzhůru. 6/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno téma mě vůbec nelákalo a tak trochu jsem šel do toho s tím, že to bude do určité míry tendenční agitka poplatná dnešní šílené době. A to teda sakra byla. Nicméně herecké obsazení mě přesvědčilo a tak jsem tomu dal šanci. A to byla chyba. Elle Fanning na pěst, Susan Sarandon těžký průměr a Naomi Watts se sice snažila, ale ani ona mě moc nepřesvědčila. K tomu ještě film nefungoval ani po dramatické stránce a už vůbec ne po komediální. Možná je to dané i mojí zaujatostí pro podobné záležitosti, každopádně víc jak 10% vypotit nedokážu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale snímek "Tři generace" je pro mě koncertem tří skvělý hereček tří generací, kdy jsou to ony, kdo zde funguje skutečně skvěle. Téma není vůbec špatné, ale nakonec nevede k ničemu překvapivému, co by mělo diváka skutečně zaujmout do konce. Za herecké mistrovství paráda, za děj samotný spíše zklamání. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Téma, které tenhle snímek řeší je podle mě hodně silné a ne zas tak často zpracovávané a proto jsem se na film hodně těšila. Teď jsem z toho tak nějak celkově spíš lehce rozpačitá. Líbila se mi kamera a záběry několika scén (papír na zadním sedadle auta, jízda na skateu) záběry na detaily, nebo ruční kamera, což dělalo pro mě ten film takovým syrovějším, autentičnějším. Problém nastává tak nějak ve chvíli, kdy se tvůrci snažili do filmu nacpat všechno, všechno možné i nemožné (s trochou nadsázky) co může být za možné sexuální orientace a řekněme typy mezilidských vztahů- tedy spíše přístupy ke vztahům. Je to totiž trochu moc. Většina postav mi přijde opravdu na zabití a film se čím dál tím víc vleče a vleče. Elle byla ale skvělá! Za mě to je někde mezi dvěma a třemi hvězdičkami. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tak silný příběh by si zcela jistě zasloužil poutavější filmové zpracování. Spoustu zneklidňujících témat tvůrci jen lehce nakousli a dál už se jimi moc nezabývali. Co mi ovšem vadilo asi nejvíc, byla skutečnost, že se na mě nepřenesly žádné hlubší emoce hlavních postav. Když vezmu v úvahu hvězdné herecké obsazení, určitě to není dobrá vizitka pro nikoho z nich. (55%) ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Velice inspirativní snímek, který je potřeba zhlédnout celý, pokud ho člověk chce hodnotit. Rodinné problémy jsou starým vděčným tématem a tady je jich hned několik. Single matka s trans dítětem a lesbické babičky žijící všichni pod jednou střechou jsou každopádně neobvyklá třaskavá kombinace a něco se bude muset změnit, nebo někdo? Navzdory hledání sebe sama a vymezovani svých hranic je About Ray hlavně o lásce, protože to je pojítko všech příběhů a jediná cesta ke správnému rozhodováni. Láska a respekt nejen k druhým, ale primárně k sobě samým. Naomi Watts a Elle Fanning tu herecky i lidsky excelují, což i samo o sobě je důvodem si na tenhle snímek udělat čas. Nebudete litovat (pokud tedy nejste homofob či transfob.) ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Vlastně se mi víc asi líbila Babi/Babička je nelepší (2015), i když Susan Sarandon s Linda Emond jsou vážně cool lesby a celý schodištní dům je spektakulární a nejen tohle bydlení, různorodé, jako rodiny samotné. „V každé rodině se musí něco změnit“, „rodina v přechodu“ a tím přechodem je Ray, který celou rodinu uvedl do pochodu, jako schodiště školy v Bradavicích, protože některé změny v životě, rodině a vztazích vyžadují velkou sílu a energii. Sometimes, when things fall apart, they may actually be falling in place. PS: Asi mi nedošlo, že s na film nedívám, jako běžný divák. Pro mě je trans tematika tak běžná, že mi přijdou neobvyklé spíš ty domy, nebo kdyby Ray místo přechodu chtěl zůstat mezi/mimo/za… ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem čekala více.. Děj zbytečně utahaný a v podstatě o ničem.. Fakt jsem nečekala, že se celý film budou řešit jen dva podpisy, myslela jsem, že to bude o proměně Ray. A ten konec to zazdil uplně, protože byl strašně nereálný, takhle by to přece nikdy nemohlo fungovat. Nedívalo se na to špatně, ale za mě určitě zklamání. Herecké obsazení ale bylo skvělé. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

I do tohoto snímku jsem šel stejně jako tomu je u naprosté většiny ostatních filmů, na které se chystám koukat, bez jakékoliv znalosti jeho obsahu, tématu, či čehokoliv jiného, prostě jsem obeznámen s obsazením, s režisérem a to je vše, tak to mám nejraději. No a zde jsem jednak vzhledem k názvu a herečkám tak nějak usoudil, že půjde zřejmě o takové odlehčené generační vztahové drama, postavené na soužití matky, dcery a vnučky. Už je asi jasné, že můj odhad tedy nebyl úplně nejpřesnější, respektive, téma a obsah tohoto filmu mě dokonale překvapily, a popravdě, vědět to dopředu, nevím, zda-li bych se do toho vůbec pustil, jelikož transgenderová problematika jde totálně mimo mě, což se asi nejvíce pak odrazilo v mém výsledném dojmu, protože jsem se zde s touto tematikou absolutně nedokázal ztotožnit a prostě jsem se v tom po celou dobu docela nepěkně plácal. Každopádně taková případná situace není na řešení určitě lehká v žádné rodině, její zdejší zpracování mi ale nepřipadlo příliš efektivní a ani té filmové radosti mi příliš nenabídlo, jelikož je to celé spíš takové až komorně decentní, aby se to hlavně příliš nikoho nedotklo, dramatické momenty tak nejsou moc přesvědčivé, o těch vyhrocenějších pak ani nemluvě a ani těch pár odlehčenějších prupovídek Susan Sarandon to též příliš nezachránilo, prostě na to, o jak poměrně výrazné a silné téma jde, tak ten film působí přesně naopak, tedy nevýrazně a zcela emočně chladně. Navíc mě tu jinak dost iritovalo to všudepřítomné pochopení, vstřícnost, empatie a pozitivismus, kéž by to takto fungovalo i ve skutečnosti, takže i díky tomuto ohledu nebudí Tři generace příliš důvěryhodnosti. Tohle zkrátka nebyl vážně film pro mě, jelikož skutečně nedokážu s touto tematikou ,,spolupracovat” a bohužel ani z filmařského hlediska mě to neoslovilo, nicméně na druhou stranu jeho kvality a přínos pro cílové diváky tu rozhodně nepopírám. ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem od filmu trošičku něco jiného. Rozhodně jsem nepočítala s tím, že film bude o 2 podpisech :-D Zbytečně utahané a děsně nerealistické - ten konec? Tomu snad nikdo nevěří... Já vím, že se to snažili udělat hodně optimistické a tak to tak i beru, ale v takové situaci jaké všichni byli, by si prostě nesedli a nebyli jedna šťastná rodinka. Film nesplnil má očekávání. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Kdyby to bylo snadný, udělaly by to všechny děti." Tři generace, tři hvězdy, tři hvězdičky. Na komedii je toto místy úsměvné drama prostě nějak melancholické. Stejně jako sychravý podzim v jeho plenéru, který však symbolicky vyjadřuje období postupné přeměny pohlaví mladé hrdinky tohoto filmu, podle kterého není důležité, jestli rodinu tvoří svobodná matka, nebo dvě matky, ale to, že i když otec rodinu netvoří, přesto existuje. Avšak vždy bývá nejistý. ()

Honzeek95 odpad!

všechny recenze uživatele

Multirasová multikulturní americká sračka. Babka lesba, matka spí s černochem a mladá je transka. Američtí degeneráti se zase vyznamenali. A dokonce o tom natočili film... ()

Azuko 

všechny recenze uživatele

Nevím, čekala jsem od filmu víc. Začátek mi připadal strašně proskuhraný a zbytek už byl v podstatě žadonění o podpis. Celkově mám z toho velmi smíšené pocity. ()

Reklama

Reklama