Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (258)

POMO 

všechny recenze uživatele

Napínavá prvá tretina so strateným Sunnym Pawarom výborná. Chlapec má nakročené do Hollywoodu, takto fotogenický a talentovaný detský herec sa tam objavuje raz za dekádu. Neskoršie dianie vo filme ale škrípe v rozprávaní príčina/následok, a naopak zdĺhavým a priamočiarym emocionálnym ždímaním diváka v závere sa snímka načiso zhodí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První polovina, odehrávající se v Indii, je skoro na plný počet. Člověk si jenom uvědomí, jak zhýčkaná a rozmazlená naše Západní civilizace je, se všemi přeplněnými supermarkety, hygienickými standarty a dostatkem pitné vody. Ty indické reálie jsou zde fantasticky podané, podobně působivě v nějakém studiovém hollywoodském filmu naposledy před 9 lety v Milionáři z chatrče. Bohužel zbytek filmu je natahované cosi, co by se v klidu dalo odvyprávět za 10 minut, přitom emocionálně mě to jen lehce lízlo. Je to škoda, potenciál tu byl. Ten film je jenom důkazem, jací mistři jsou bratři Weinsteinovy v propagaci svých filmů v předoscarové sezóně, krásně to chlapci dokážou u akademiků a novinářů protlačit, ty nominace jsou úplně mimo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Báchorka o tom, ako sa chlapček stratil a potom si vygooglil cestu domov. Akurát mu to trvalo niekoľko rokov, hoci na základe toho, čo si pamätal, a čo nakoniec na internete našiel, mu to malo trvať možno tak 20 minút (keď už mal k dispozícii Google Earth). Aj napriek tomu je to výborný film, pretože aj s takým chabým príbehom sa dá rozprávať veľký epos. Výborná réžia, veľmi dobrí herci, na konci dojáčik. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když nad tím přemýšlím, tak tento film má z těch všech nominovaných na Oskary nejkrásnější námět. Ukazuje totiž, že existence západního světa občas opravdu dává smysl. Přitom mě mrzí, že první půlka filmu je s hlavní indickou rolí daleko hezčí a lepší, než ta druhá. Dev Patel, leč je sebelepší herec, do tohoto filmu totiž dodal celou řadu otázek a nepochopených momentů, čímž neříkám, že je musím pochopit, jen mě nepřesvědčil, že bych mu musel vysloveně fandit. Přitom Sunny Pawar byl asi nejlepší dětskej herec, kterého jsem vůbec kdy viděl a scény s ním byly jako balzám na duši. Dlouho se mi tedy nestalo, abych měl na jeden film dva náhledy, které tak moc ovlivňují hlavní herecké výkony jedné postavy. Jako celek ale i tak uznávám, že Lion je velký film a je krásné vidět, že i takové příběhy mají dobrý konec. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $51,738,905 Tržby Celosvetovo $140,312,928Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,308,117 Tržby za predaj DVD v USA $2,651,344 ║ Dobrý námet ale spracovanie až tak neohúri. Úsek z malým Saroo ešte dobrý ale zo starším to už moc neberie, nemá to tie správne grády, dramatičnosť. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAŠEL JSEM DOMOV!...“ /// Úvod vo tom, že indickej parchant není žádnej národní poklad a že každej (teda i indickej parchant) má svůj osud… prostě tak jak to známe už vod časů týpka z chatrče. ¾ hodiny. Pak si jde Sarů žít svůj australskej sen (– sorryjako to není spoiler, ale skutečnost), aby mu mohlo dramaticky hrábnout, páč začne myslet na kořeny (hovno bukvice! Prostě domov!...). A vy čekáte až… až… až…prostě na tu dojemnou chvilku, která samozřejmě přijde. Vlastně dvě. Nebo tři. Nebo… pak už je vcelku jedno kolik, páč vlastně kvůli tomu tady ste. No a já kvůli tomu (a kvůli tomu, že podporujou děti ulice) přece nefláknu 4*. Příběh hezkej, ale tohle všichni předpokládáme, čekáme! A kde je nějaký překvapení? Snad v tý úvodní ¾ hodince… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „A Long Way Home“, kterou v roce 2013 napsal Saroo Brierley, neznám. 2.) Jednou (takhle po ránu, jsem zjistil(a), že mám vo parchanta míň. 3.) Thx za titule „sonnyboy“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V rovině jednostranného cílení na litování osiřelých či opuštěných indických dětí jsem si příliš jistý nebyl, ale když s přibývajícími minutami přibudou i motivy, je to hned jiná písnička. Sarú totiž kromě rodiny a odpovědí na otázky hledá i sám sebe a v podání vyzrálého Patela mu tuto polohu věřím do poslední minuty. V kombinaci s doceněným dramatickým comebackem Nicole Kidman se z letošního akademického otloukánka stává překvapivě ambiciózní kousek, snadno překonávající některé příliš okatě zaměřené favority. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Většinu lidí tenhle příběh ztracenýho dítěte asi dojme a rozbrečí, mně ale přišel zpracováním vypočitavý, sterilní se záblesky pseudo-artu, herecky vyčpělý a nesympatický, od půlky (ta první ještě šla) jsem se nemohl dočkat konce. A jakmile spustily závěrečný titulky spolu se záběry těch postav v reálu, tak jsem poprvé za celou dobu cítil nějaký emoce. Dlužno ale dodat, že LION není moje cílovka a šel jsem na něj nechtěně. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Krásná kamera, krásný příběh, oboje v tom nejkonzervativnějším a nejobjektivnějším slova smyslu. Čili taky trochu nuda a nezájem. Vlastně nevím, co přesně může takový film dát než dojetí, jehož řemeslná dokonalost úspěšně vyvolává iluzi, že nejde o kýč. I když vlastně jde. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Incredible true story natočený jako vypočítavá, nedůvěryhodná, slzopudná rakovina. Nevěřil jsem tomu ani nos mezi očima. Natož vztah ledové královny Mary s uplakánkem Patelem. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatrče 2? Ale kdeže. Tohle je Weinsteinovská epopej za letošní oscary, samozřejmě podle skutečného příběhu, která ani takové ambice nemá. Ten pětiletý Sunny Pawar je prostě neskutečný a je to půlka filmu, i díky němu jsem si jeho strastiplnou cestu poměrně užíval. Je to sice taková cílová ždímačka emocí, která na někoho možná fungovat bude, ale podle mě na oscarech nic neurve. Ale kdo ví, je to jedině Weinstenovské želízko v ohni a víme, jak to oni a Dev Patel umí...7/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dev Patel urazil od nerdíka z chatrče dlouhou cestu, Rooney Mara překvapila civilismem a Nicole Kidman opět potvrdila svůj um a váhu své hvězdnosti, jež velmi často představuje kompas ke kvalitním kinematografickým zážitkům. Nadechla jsem se a pomalu se vracím ke kořenům své lásky k filmové Indii, kterou inspirovala právě série dramat z podobného ranku jako je Lion. Pokud vám není lhostejný patos a považujete příběh za středobod filmového vyprávění, tak jste tu správně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúcu prvú časť filmu o stratenom chlapčekovi v Indii, na ktorého v tisíce kilometrov vzdialenom meste od počiatku útočia lovci detí za účelom sexuálnych zneužití. Chlapcovi sa akýmsi riadením osudu, či náhodou podarí vyhnúť fatálnemu znásilňovaniu. Naopak ocitne sa v sirotinci a nedlho potom vo vzornej austálskej rodine. Zhruba tu niekde sa film začne lámať a z dojímavého pretĺkania sa chlapca indickými reáliami sa stáva akási neveľmi vydarená a dosť mizerne zahraná reklama na Google Earth. Takže ak to tak spojím, výsledkom je len slabo nadpriemerné hodnotenie,k čomu prispel zase celkom obstojný záver filmu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vytahujte kapesníky, plačte, já fakt nebudu. Je to jednoduchý film, který nabízí jednoduché diskuse. Pár neradostných osudů obyvatel indických slumů a špinavých ulic se k nám už dostalo, tohle je další příval emocí natlačených do pytlíku instantních nudlí. Ždímeme, jak jen to jde, nedokážeme ovšem téměř vůbec překvapit a hlavně si pokládáme otázky, proč něco takového vůbec zajímá Akademii? Nikdy nejdeme na dřeň, nikdy se o hrdiny skutečně nebojíme, nad vším se jednoduše vznáší opar toho, že víme, že to nakonec dobře dopadne. Samozřejmě musíme zapomenout i na učesaný Bollywood a jeho taneční úlety a pestré barvy, nicméně ani tohle není skutečná Indie. Aneb pětiletý hošík spoléhající se na negramotnou matku samoživitelku a obětavého bratra se v lidnaté zemi ztratí, nastoupí do vlaku, který ho odveze kdoví kam, a učí se přežít, až se nakonec ocitne u adoptujícího páru v Austrálii. Kořeny ovšem volají. A já volám proč? Výsledkem je vypočítavé a sterilní povídání. A vlastně i svým způsobem neupřímné. Asi nejvíc mě šokují oscarové nominace pro Nicole Kidman a Dev Patela, jsou slušní, ale rozhodně ne výjimeční. Myšlenkově prázdné. A za mě docela dost slabé tři hvězdy. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na ždímání emocí špatného. Ani mi nepřišlo, že by to tenhle film přeháněl. Jeho děj k tomu prostě vybízí a je to vlastně pořádně jen na závěr a je to v pořádku. První půlka je strhující, druhá půlka je solidní. Za mě spokojenost, snímek z daného tématu vymáčkl maximum...a pěkná hudba. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu je úplne úžasná, pre nás Európanov zaujímavo špinavá, plná krásnych exteriérov i pohľadov do života bežných, prevažne chudobných ľudí v Indii. Musím pochváliť castig, malý Saroo je vážne roztomilý chlapec a dlho si budem pamätať jeho nočné blúdenie opusteným vlakom, kde tenkým vláskom volá meno svojho brata: "Guduu." Potešila ma i nezvyčajne civilná N. Kidman v zaujímavej roli, v akej sme ju ešte nevideli. Hudba je výborná, zvlášť na mňa zapôsobila v záverečnej scéne hľadania domova cez Google Earth na notebooku. Hudba v tej scéne nemá nejaký výrazný motív , ale napriek tomu bola veľmi účinná. Druhá polovica filmu trochu stratila tempo, ale dojímavý záver to opäť zdvihol. Výborne zapadli i skutočné zábery v úplnom závere filmu. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První půlhodina určitě poutavá svou informační hodnotou, přiznejme si že málokdo z nás byl někdy v Indii. Po přesunutí děje do Austrálie se už řeší pouze to, jestli Saroo najde svou pravou maminku nebo ne. I takhle snadno se letos dali zaujmout Akademici. 60% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Asi si zlatou sošku v konkurenci Moonlight a hlavně La La Land neodnese, ale u mě ho přesto získal. Lion je pro mě překvapení od kterého jsem nic velkého nečekal. Řeknete si možná kýčový film, který hraje na city a opírá se o inspiraci podle skutečného příběhu. Možná nejste daleko od pravdy, ale u mě není kýčem zneužít dojemného příběhu malého chlapce z prostředí slumu v Indii a být tak trošku v nevýhodě oproti vyrůstání v privilegovaném světě ( buďme za to rádi ) a tento příběh by se zcela jistě v našem malém státečku nemohl stát. Děkuji ČSFD za předpremiéru a jak si vedle mě kolega stěžoval na nepohodlné sedačky uprostřed filmu a já mu na to řekl, že co by na to řekl malý Saroo, který ležel na krabici v podchodu metra, tak řekl že mám recht :)). Od tohoto snímku mám stejně jako malý Saroo velké nutkání ochutnat cukroví jalebi, do Indie ale v nejbližší době nejedu, takže stejně jako on to budu muset zvládnout. Výborně zahrál Sunny Pawar ( malý Saroo ), hodně originální bylo vyhledávání cesty domů podle google maps. Výborná byla Rooney Mara s rolí Lucy. Hudba byla dokonalá - sestřelí La la land ? Některé scény byly snadno předvídatelné, jenže já osobně jsem si přál aby se tak staly, takže to neberu jako nevýhodu. Dev Patel v roli dospělého Saraa nezahrál příliš výrazně, stejně tak se filmu dalo ubrat 15 minut. Obsazení Nicole Kidman byl úlet a ta jediná mi v podstatě ve filmu vadila. Každopádně konec filmu opět předvídatelný, hodně dojemný, ale nezklamal mě + třešnička na dortu v podání vysvětlení názvu filmu. Co víc si můžu přát :)) 90,5% ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama