Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (258)

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, který si dává na čas, a úvodní expozici se ztracením v Indii předloží tak, aby to nebylo jen takové zbytečné intro – a tím nás vtáhne do pokračování, protože chceme vědět, jak to celé dopadlo a dopadne. Je to velmi povedené a dobře udělané a koláž s reálnými fotkami na závěr to pak celé dokoření až do slz těch citlivějších a méně okoralých. [90%; 2017-05-15 Kino Světozor] ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není nezajímavý film. Mapuje život malého Inda, chvílemi dost napínavě. Bohužel závěr se zvrhne v neskutečný doják, který už je trochu za hranicí vkusu. Možná to chtělo vzít trochu za jiný konec, aby z toho byl vkusnější film. Náznaky a potenciál tu rozhodně nechybí. ()

allegria 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu považuji za prvořadé, že to je skutečný příběh. A jako takovému dávám pět hvězdiček, protože jeho filmové zpracování je v tomto případě až druhořadé. Herecké výkony skvělé, zvláště obdivuhodný mi připadá malý Sarú - to dítě snad je génius :-) a líbí se mi i hudba. Pro mě hodně silný dojem právě ze samotného příběhu, který vytlačí (snad) mírné nedostatky na konci - že je to až moc dojemné? A ono to ve skutečném životě snad nebylo? Rozhodně jsem ráda, že jsem tento úžasný film viděla. ()

Dexter666 

všechny recenze uživatele

Akože nemám rád hru na city... Ale tu sa predsa nikto nehrá. Tak to bolo nie? Najkrajšie a najsmutnejšie príbehy píše život sám. ()

john986 

všechny recenze uživatele

Prvni pulka fakt dojak, druha zdlouhava, malem sem zacal nektery pasaze pretacet. Hollywoodovsky tezky tlaceni na pilu, aby to bylo co nejdojemnejsi, az to na me mela nekolikrat opacnej efekt. Celovej dojem z filmu prumer. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozporuplný film. Prvá polovica v Indii famózna, druhá polovica je melodráma na úrovni televízneho spracovania. Výsledok priemerný. 6/10 ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Velice dojemný a chytlavý příběh. Rozjezd je pomalejší, člověk netuší, co ho čeká, respektive co čeká našeho malého hrdinu. Ale došlo to do silného konce... nojo, bulela jsem jak želva. Bylo to krásně natočené, realistické, nic přečančaného, spíš komorní,ale stejně to fungovalo. Všichni herci předváděli neskutečné výkony, ale to co předváděli malý i velký Saroo mě dostalo. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Typický doják ktorý hlavne v prvej polovici ukazuje hrozný život v Indii a v tej druhej doslovne uspáva. Plusom sú ale slušné herecké výkony. ()

pucino 

všechny recenze uživatele

Cesta jedného Inda, ktorý sa stratil, a tak hľadá cestu naspäť domov. Sunny Pawar dokázal utiahnuť bez problémov celú hodinu filmu sám, čo bolo na jeho debut obdivuhodné. Scenár podľa adaptácie z knihy bol spracovaný bravúrne a čo sa týka soundtracku, opakovala sa tam stále dookola jedna jednoduchá, no dokonalá téma. Dojemný film, ktorý sa však zbytočne nevtiera. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Srdcervúci príbeh 5 ročného chlapca strateného ďaleko od svojho domova, ktorého adoptujú dobrí ľudia a odvezú ho ešte ďalej. Zvláštne je, že neodbytná túžba/potreba nájsť svoju skutočnú rodinu sa prebudí až keď dospeje. Za to však nemôžeme viniť scenáristu, keďže ide o film podľa skutočnosti. Technicky ani herecky niet filmu čo vytknúť. Hlavne detské postavy sú veľmi uveriteľné a Nicole Kidman sa tiež nestratí. 70% ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Hezký film, u kterého necítím ty Oskarové ovace, které ho provázejí. Dětská část velmi zajímavá, dospělá už míň. Reálné shledání je vlastně příběhu na škodu - chtějí tvůrci nechat diváka snít, nebo mu vše naservírovat na zlatém podnose? Na jedno slušné podívání, 65%. ()

Joshua2121 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, ktorý dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Uznávam, že bol natočený, aby hral na city, ale fungovalo to dokonale. Nie síce všade, ale niektoré momenty boli tak silné, že by zamávali aj s kameňom. Čo sa hudby týka, presne podľa môjho gusta. Hrala kde mala a rozprávala príbeh bez slov. Reálne zábery a fakty v závere ma nechali emocionálne úplne rozpitvaného. :) ()

moniii 

všechny recenze uživatele

Chtěla bych mít možnost hodnotit film na půlky. První část, pět hvězd, a to navzdory tomu (nebo právě kvůli tomu?), že jsem nerozuměla skoro nic (kino ve Švédsku, hindi originál a švédské titulky). Velmi dramatické vyobrazení přežívání chlapečka ztraceného v chudé, bolavé zemi. Velká bezmoc tváří v tvář nefungujícímu systému, lidské ignoraci, a postoji "každý ať se stará sám o sebe"... včetně umouněného prcka. Druhá část, jedna hvězda. Za trapné romantické drama, dlouhé pohledy z oken a povzdechy doprovázené hudbou, která se vám snaží tlačit na slzné kanálky (úspěšně). Ale závěr byl super. Hlavně s uvědoměním, že se to opravdu stalo, jen s tím rozdílem, že ten Saroo byl ve filmu o dost hezčí. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, dobře natočený, doják teda fest. První půlka, kdy vidíme malého Sarooa jak žije v jakési zapadlé malé vesnici kdesi v Indii, jeho rodinu, matku, bratra, způsob života, pak jak se vydá s bratrem v noci za prací, ztratí se, jeho nedobrovolná pouť prázdným vlakem, zoufalství a nechápání malého pětiletého kluka, ocitnutí se v Kalkatě, kde vnímá, jaký je boj o přežití...než se po nějaké době dostane do jakéhosi zařízení pro opuštěné děti a kde malý Saroo stále věří, že "maminka si ho najde"... Pak druhá půlka filmu po 20 letech, kdy je Saroo už v nové rodině, šťastný, jen cítí čím dál víc, že se trápí, že neví, kde je jeho domov, kořeny, rodina, neví, odkud pochází a dlouho se brání tomu, aby po tom začal pátrat, než se vydá do rodné vesnice...pak shledání s matkou, která na něj stále čekala... - no fakt mazec a slzy v oku musí mít asi každý. Herecké vyjádření malého a velkého Sarooa bez debat 100%. Oproti "Milionáři z chatrče" byl tento snímek podaný čistě realisticky, bez příkras, bez romantiky a doslova z něj prýštily po celou dobu na diváka všechny emoce....ostatně přesně tak, jaké sám autor Saroo (ve správném překladu jeho jména - Lion, tedy Lev) cítil a popsal ve své knize a v tomto příběhu, příběhu o štěstí a jeho šťastném konci (což je v Indii asi výjimka, protože během 1 roku se na celém území Indie "ztratí" 80 tis. dětí). ()

juluch 

všechny recenze uživatele

velmi zbytocne natahovana dvojhodinovka s dobrym nametom, ale cudnymi hereckymi vykonmi a la amerika....uz len tanec na konci chybal ()

Barbucha9 

všechny recenze uživatele

Zbytečná a kýčovitá nuda. Měla jsem pocit, že to snad nikdy neskončí. Uplakaný hlavní hrdina, utrpení všech ostatních a nervy drásající doják. Uf. ()

Martinko991 

všechny recenze uživatele

Mňa tento film dostal, človek sa po ňom na chvílku aj zamyslí a nedostane sa mu z mysle hneď ako víde von z kina. Najmä malý Saroo zvládol svoju úlohu fakt bravúrne hlavne vďaka nemu odo mňa 5 hviezdičiek. ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama