Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (259)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na filmy chodím přes emoce, ty jsou moje měřítko. Lion mě na doják připravoval pečlivěji než pan Požár Spartu na Rostov, takže na konci ze mě vyjelo akorát "hm" a "dobrou noc." Ale nezapomenu dobrou muziku, dobré herce, dobrý příběh a zase jednou dobrou Nicole. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu napsal sám život a je tak neuvěřitelný, jak jen sama Indie může být. Ta také divákovi nabízí tak reálné kulisy, že ostatní produkce nemamjí šanci ani za neuvěřitelných rozpočtů něčeho takového dosáhnout byť jen částečně. Tu omšelou, oprýskanou, upatlanou, otlapanou špinavou pachuť ničím nenahradíte... A pak je tu ještě jedna deviza. Hluboké velké oči indických dětí. To na diváka zabírá, už jsme se o tom koneckonců mohli přesvědčit v Milionáři z chatrče... Nevím proč, ale tady už šel místy na mne dojem jakéhosi kalkulu pro západního diváka. V Indii jsou takových dětí tisíce a nikdo po nich ani nevzdechne. S námi z civilizace ale opuštěné pětileté prtě na vlakovém nádrží v Kalkatě pěkně zamává... Na mne to působilo samozřejmě také. Jsem tátou a špatně se mi dívá na opuštěné mládě volající mámu se slzičkami v očích... V Indii jsem nikdy nebyl, ale chtěl bych ji vidět. Zároveň ale vím, že tohle a chudoba bude věcí, kterou tam budu těžko ustávat... Pro otřeseného diváka film ale nabere dle životní předlohy zvrat k lepšímu a ocitneme se v civilizaci. Tam se to kupodivu začalo lehce táhnout. Opět potěšila přítomnost Nicole Kidman v devadesátkovém outfitu tentokráte s kudrnatými rezavými vlasy na hlavě a kupodivu jí to opět seklo. Ona nestárne a i když si dá na hlavu kastról, bude pořád krásná ženská. Závěr filmu je opět dojemný a sám jsem ani nedutal jak to celé dopadne. Natočeno to bylo zručně, příběh sám je opravdu až neuvěřitelný. A až zase jednou bude někdo nadávat na Google jak nám leze do životů, třeba si vzpomenete na tenhle film a uvědomíte si, že někdy to není na škodu... 4 kousky uhlí. * * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Emotivní ždímačka, která z mého hlediska nezapůsobila. V dnešním světě je hlavní hrdina uprchlík a ač si žije jako prase v žitě, protože ho adoptuje Nicola Kidmanů, stále mu něco chybí. Má rodinu, která ho vychová, krásnou přítelkyni a dobrý job, ale pořád mu něco chybí. V lepším případě ho dožene zvědavost a chuť se vrátit do bordelu, kde žil. Nebo druhá možnost, agrese a odpálí pár lidí v novém světě za odměnu, že se o něj dobře starají. Náš hrdina je naštěstí dobrák a nic špatného nehrozí. Kdo ale ví, co by udělal jeho nevlastní brácha? Ten projevoval možnost číslo dvě a tudíž v sobě měl potenciál na zábavnější snímek. Tohle čistokrevné drama, které si hraje na srdcervoucí u mě neuspělo. Na závěr hrdina nalezne svou matku, téměř ve stejném hadru jako před x lety. Obličej má po těch letech seschlý a tak si kladu otázku, jak jí poznal? No jo, dobrý textil nikdy nezklame a máme tu happy end! 2/10 = 28% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Za mě asi největší překvapení letošních Oscarů, vůbec nic jsem od tohohle filmu nečekala, vlastně jsem spíš předpokládala, že ho ani nedokoukám a ono mě to chytlo hned od začátku (teda ne úplně od první minuty, ale někde během čtvrt hodiny mě to mělo). Nedojalo mě to, ale taky mě to nenudilo ani chvilku a uteklo mi to překvapivě rychle. Herecké obsazení bylo (víceméně) příjemné, i když mě nikdo nijak neoslnil. 4* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nádherné u srdce beroucí drama ze zajímavého prostředí Indie. Na scénáři je znát knižní předloha, která filmu dodává hloubku a plastičnost. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Silnej příběh, to asi ano, takže i přes to, že takováto dramata nevyhledávám, jsem Liona v pohodě dokoukal. Z oscarových nominací chápu hubdu, adaptovaný scénář, kameru a asi i Patela. Nicol Kidman s mě v paruce a s nudou u nosu spíš rozesmála. Film pro starý babky. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sympatický námet, sľubujúci silnú drámu o chalanovi, ktorý konečne po 25 rokoch našiel cestu domov. No žiaľ to spracovanie ma moc nenadchlo a celkovo tak film zaostal za mojimi očakávaniami... Často úmorné, málo záživné a nízkoenergetické. Úvod ešte ušiel, ten malý chlapček bol perfektný, no potom keď vyrástol celý príbeh zapadol do akejsi zvláštnej, pomalej nezáživnosti. Aby sa chalan štvrť filmu len vnútorne rozožieral nad tým, že mu Google Earth nepomáha tak ako čakal a že či to povie svojej nevlastnej matke (Nicol Kidman) tak to sa mi už zdalo trocha moc, skrátka toto kvázi artové podanie mi nesadlo. Myslím, že film je krásnym príkladom toho, ako niekedy účel nesvätí prostriedky. Priemer. 60/100 ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém nechybí ryzí lidské emoce a který vypráví o poutě mezi lidmi - ať už vůči vlastní rodině, tak vůči lidem, se kterými sice krev nesdílíme, ale ke kterým cítíme blízkost, náklonnost a zodpovědnost. Dev Patel i jeho "mladší verze" hráli skvěle (toho malého kluka snad čeká zářná herecká budoucnost). Vadilo mi snad jen to, že některé scény z dospělého života hlavní postavy, byly až moc okatě rozervané a vůbec celkově zbytečné. Mohlo to být i o něco umírněnější a minimalističtější. Nakonec ale vše zajelo na "správnou kolej" - jak obrazně, tak doslova. Happy end byl samozřejmě nutný a člověk žasne, že tenhle film byl natočen podle skutečné události - důkaz o tom, že i v reálném životě se dějí šťastné konce, a že lidský osud je sice nevyzpytatelný, ale zato lidský potenciál je bezmezný.~(4,0)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je zaujímavý viac tým, že nám hovorí, aké veľké príbehy sa na našom svete môžu odohrať, ako to, ako je umelecky spracovaný. Pre niekoho možno lacná emocionálna ždímačka, ale tak ak ma film svojou témou dojme, tak si myslím, že je to v poriadku a toto sa aj v mojom prípade stalo. Príbeh o tom, že každý má svoje korene a človek je vo sojom vnútri tvor "nevykoreniteľný". Hold ak sa vám niečo podobné v živote stane, asi sa budete cítiť podobne ako Saroo. No a niektoré oblasti Indie sa zrejme nikdy nezmenia. Čo bolo ale v tomto prípade veľkou výhodou pri hľadaní svojej rodiny. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Hrozně se mi líbila první polovina, kdy byl chlapec ještě malý a potýkal se s nástrahami Indie, kde na každém rohu číhal pedofil. Bylo k vidění krásné prostředí, děj byl neskutečně dramatický a malý hrdina velmi rozkošný. Jsem si jistý, že v blízké době bude k vidění i jinde. Jakmile se děj přehoupl do Austrálie, kde si chlapce adoptovali Nicole Kidman a Faramir, tak snímek postupně začínal být dost o ničem a nezachránil to ani adoptovaný bratr hlavního hrdiny - mentoš Mentoš, či velký sympaťák Dev Patel. Film uvádí, že byl inspirovaný skutečnou událostí. Nechce se mi věřit, že hlavní hrdina hledal svůj domov pomocí nekonečného procházení map namísto toho, aby svůj domov našel během okamžiku pomoci zkomoleného názvu své rodné osady, který si pamatoval. Myslím si, že by to byla pro danou aplikace mnohem lepší reklama, která by demonstrovala její brutální efektivnost. To, že se člověk musí hrabat pěkně dlouhou dobu v mapách, aby našel to co hledá je spíše kontra reklama. V závěru mě zklamalo shledání, které proběhlo na mé straně zcela bez emocí. Vynahradily mi to záběry skutečného shledání, které následovaly potom. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Khalesi. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Hodně z vás hlásí, jak samoúčelná a slzopudná rakovina Lion je, přitom v opojení současný filmařiny většina zapomíná, co by vlastně mělo dobrej film tvořit. Když všechny filmový složky zapadnou a stvoří strhující celek, je to u nás nepochopený - to ale není vinou filmu, to jenom divák prahne po digitálních explozích! Způsobů jak odvyprávět podobný příběh není zrovna hodně a každý filmař sáhne po takovém, aby to na diváka mělo co možná největší dopad... a tak je to správně. Právě díla jako LION ženou řeč filmu kupředu, dávají nám příběhy a obohacují. Když si k tématu nenajdete vztah, jakoby jste ztratili sami sebe - to pak jděte zase na Avengers. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to sice hezké a všechno super. Ale chtělo by to trochu změnit četnost těch zajímavých a dramatických scén oproti těm bezproblémovým a normálním. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hrozně vypočítaný, prvoplánový kalkul, který nejsem schopen akceptovat. Možná ještě v první polovině, která působí jakž takž uvěřitelně. V té druhé se stává z tohoto filmu jen slzopudná pohádka, která mně utvrdila ve dvou věcech. Dav nebude asi nikdy herec, který by dokázal něco pořádně zahrát a pak ještě fakt, že Amíci nedokážou natočit nějaký věrohodný film (nejen) o Indii. Naposledy se to povedlo Richardovi v roce 1982 s Gándhím a to byl samozřejmě Brit. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

FIlm, na který jsem víceméně šla jen z hecu, a z kterého se vyklubal jeden z nejsilnějších zážitků roku 2016. Příběh je pomyslně rozdělený na dvě částí. První tvoří Sarooho dětství, kdy se ztratí rodině a musí se sám naučit přežít v nebezpečné Indii. Sunny Pawar jako malý Saroo je naprosto úžasný a zoufalství a ztracenost své postavy zosobňuje s takovým předsvědčením, že se vám chce brečet pokaždé, kdy zakřičí bratrovo jméno. Dev Patel na něj úžasně navazuje jako dospělý Saroo sžíraný vzpomínkami na ztracenou rodinu. Nicole Kidman je tu jen jako mateřská opora, ale těch pár scén stačí na to, aby si vysloužila Oscarovou nominaci. Příběh je to přímočarý, ale naprosto upřímně napsaný a hlavně bez jakéhokoliv patosu. Všechny emoce jsou ukotveny v realitě a po konci filmu jsem si připadala, jako by mi někdo dal pěstí. Vidět vedle mě brečícího dospělého chlapa mi jen dalo za pravdu, že je to skutečně výjimečný film. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem, kedy som naposledy zažil v kine dramatický film, ktorý by ma skutočne držal po celý čas. Kde som sa nenudil, nebol zvedavý ako sme ďaleko a jediné čo ma zaujímalo bol fakt, ako to nakoniec celé dopadne. "Lion" by som do tejto kategórie zaradil, pretože mám pocit, že ku koncu som skutočne prežil všetky emócie, ktoré som mal. Film ma veľmi silne zasiahol nakoľko sme mali možnosť prežiť všetko, čím si Saroo prežil spolu s ním. A funguje to v tomto náramne. Vidíme ho ako strateného malého chlapca, ktorý sa nakoniec dostane do Austrálie a následne ako dospelého, kedy začne hľadať svoju cestu domov. Malé momentky občas vedia byť rovnako silné v tomto filme. Ako napríklad muž v kaviarni s lyžicou, ktorého začne Saroo napodobňovať. Alebo keď sa modlí k soche a vezme si odtiaľ jedlo. Všetko čo sa stane má vo filme silný zásah a myslím si, že pri konci skutočne máme pocit, že sme prežili všetko. A keď sa mu konečne podarí nájsť svoju rodnú dedinku, prežívame tú radosť spolu s ním. Alebo by som mal povedať, ja som to prežíval celý čas. Hudba je vynikajúca, atmosféra je silná a celý čas drží. Film je okrem toho vynikajúco zrežírovaný a je plný uveriteľných hereckých výkonov, ktoré ma skutočne presviedčajú. Ja som to dopozeral, spätne nad filmom ešte premýšľal a nevedel som prísť na nič, čo by som mohol označiť ako problém filmu. Nič také som nenašiel. Nenudilo ma to, prežil som to spolu so Sarú-om, mal som pocit, že všetko bolo úprimné, netlačilo to na pílu a bolo to podané uveriteľne. Pre mňa jeden z najlepších filmov a veľký tohtoročný kandidát na najlepší film roka. Čeknite si ho, ak ste to už nespravili. Hodnotenie: A+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Celkom dosť detailov z detstva si vybavil ten chlapec. Ja si nepamätám skoro nič, ale možno aj preto, že v mojom živote nenastal taký veľký zlom. Chápem úplne tú jeho posadnutosť nájsť mamu a brata a povedať im, že je v poriadku. Malý Sunny bol skvelý a budem sa zase opakovať, ale z Deva sa stáva veľký sympaťák. Divácky vďačný a zaujímavý príbeh. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Milionár z chatrče nahodil nový vohoz, nechal si zarásť bradu a už tu máme novú drámu. Drámu o človeku, ktorému sa nepáčilo na austrálskom slnku a stoj čo stoj musel ísť hľadať rodinu do Indie, ktorá medzi záchvatmi hnačky z pramenitej vody z rieky Ganga nemá po 25 rokoch nič iné na práci, len hľadať stratené cigánča. Aspoň to si austrálsky imigrant myslí, nenapadne ho, že jeho rodine v krajine s priemerom 9 detí na jedno ženské pohlavie, možno práve odľahlo, keď ho stratili. To je asi tak celé. Film pripomína skôr Rytmusov dokument Sídliskový sen, tiež sa chlapec šiel zoznámiť so svojimi koreňmi. Ale aspoň z toho neurobil oscarovú drámu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Utahaná, typicky "oskarová" slzopudnost, která se snaží zpracovat poměrně obyčejné téma do rádoby velkolepé podoby, ale ve výsledku vyzní do prázdna a divákovi nemá co nabídnout. Pokus o dalšího milionáře z chatrče nevyšel. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V extrémne ľudnatej Indii, sa rôznym spôsobom stratia denne tisícky a tisícky detí... O malom päťročnom chudobnom chalanovi Sarooovi, sa to dá taktiež povedať, ale ako vravím, je to aj kvôli tomu, že popri toľkých ľuďoch, žijúcich v tejto velikánskej spoločnosti, sa musia zákonite mnohí ocitnúť na ULICI... Do úvahy samozrejme prichádza časté žobranie, a to len preto, aby dotyčný, zo dňa na deň prežil. Občas sa na nejaké decko usmeje šťastie, že si ho adoptuje - milý manželský pár, tak ako sa to stalo aj tomuto chalanovi. Ale to už dosť predbieham, ešte doteraz som nespomenul, o čo sa presne jedná. Saroo, so svojim starším bratom Gudduom, chodia pravidelne prezerať vlaky na stanicu, či sa náhodou nenájde, napríklad niečo pod zub, alebo najlepšie by bolo, zozbierať peniaze, ktoré trčia na podlahe v kupé. Saroo je svojim vekom, akurát nespôsobilý, aby sa po nociach túlal po vonku. Guddu mu povie, aby si zatiaľ odpočinul, že On sa o chvíľu vráti. Po staršom bratovi, ani chýru ani slychu, a tak smutný Saroo prezerá vlak za vlakom, aby našiel svojho brata. V jednom takom dopravnom prostriedku zaspí, keď sa zobudí, tak vlak je už v dynamickom pohybe, ktorý nie a nie zastaviť. Tento vláčik si to mieri poriadnu diaľku od jeho domova, zastaví až v Kalkate, a teraz nevedno, čo ďalej. Zakúsi dávku nebezpečného ohrozenia vlastného života, ale svitá mu na lepšie časy, pretože sa blíži ADOPCIA, do Austrálie, aby sa tento, už momentálne dospelý mladý muž, pokúsil po neuveriteľných 25. rokoch, nájsť svoju biologickú rodinu. Pomôže mu všemocný GOOGLE EARTH. Aj so strýkom Googleom, to nebude EASY, lebo všetky spomienky na detstvo, mu vyprchali, ale bude si postupne spomínať, a HĽADAŤ. Pri pozeraní filmu, som si automaticky spomenul na legendárneho Milionára z Chatrče, žeby sa rysovalo jeho pokračovanie ? V oboch snímkoch si zahral DEV PATEL, ktorý ma presvedčil o tom, že ak má po ruke, výborný scenár, tak aj On môže byť bravúrny vo svojej úlohe, a aj tak tomu, bezpochyby je ! Vynikajúci, prirodzený, civilný výkon, uveriteľný všetkými desiatimi, lebo sa vo svojej postave nikdy nestráca ! Okrem Patela, ma zaujali ešte DVE VECI - Perfektná KAMERA - GREIGA FRASERA ( Má nábeh na cenu Akadémie, lebo tie zábery, sú fascinujúce !!! ) a Emotívna HUDBA - Volkera Bertelmanna s Dustinom O' Halloranom. De - Facto, aj spomínaný Milionár, mal tieto vlastnosti, ktoré ho posúvali VPRED k záujmu diváka ! Mňa osobne zaujal film, najmä kvôli týmto dvom veciam + doplnil by som aj scenár a príjemné herecké OBSADENIE. ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama