Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (259)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Uf, páni, tohle bylo vážně skvělé. Jak jistě víte, já většinou nečtu obsahy, nekoukám na trailery, takže je pro mě dá se říci každý film takovým překvapením. A tohle je velmi příjemné překvapení. Příběh Sarooa je velmi smutný, ale také šťastný. Je to parádně zfilmováno, hrozně mě ten příběh zaujal. Ten herec, jak hrál malého Sarooa, ten si zasloužil minimálně nominaci na Oscara, takový skvělý výkon od dítěte jsem ještě neviděl. Samozřejmě pak i Dave Patel v roli dospělého Sarooa se činil. A na závěr filmu skvělá píseň od Sii. Tohle doporučuji každému si pustit, opravdu velmi emotivní příběh. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh řemeslně dobře natočený v nejdelší reklamě na Google Earth. Ne, vážně, to, co se stalo, je téměř neuvěřitelné. Malá chyba na začátku spustila lavinu, která totálně převrátila několik životů. A při chlapci, který nasedl do špatného vlaku, stáli všichni svatí. Anebo ne? Dostal vzdělání, pohodlný domov, milující adoptivní rodiče, bezpečí – je tohle víc, než ztratit svou vlastní krev? ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Mandl na dojetí dle skutečné události je chtě nechtě taky svá kategorie a v jejím rámci Lion nepřináší nic vyloženě nevkusného či hloupého. Může za to zejména zaměření na neveselé poměry v Indii, zejména pokud jste dítě, které nebaví permanentní znásilňování, a hlavně až dokumentární snímání této kouzelně chaotické krajiny. Pomáhá mimo jiné kamera, která první třetinu zručně snímá okolí často z pozice pětiletého protagonisty či téměř neorealisticky ho sleduje v chumlu města zdáli. Samotné pátračky a vizuálně znázorňované citové pouto už trochu zívá, ale myslím si, že je to zejména z důvodu náročnějšího empatického napojení bílého spokojeného parchanta ze středu Evropy (tedy mě), který nemá příliš společného s indickým adoptovaným sirotou. To hlazení zdí a melancholické máčení ve vodě tomu nemám vůbec za zlé a kdyby jo, tak každých pět minut Rooney Mary je pro mě lunapark. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Není absolutní pochyb o tom, že Lion byl natočen na základě úžasného životního příběhu, avšak dovolím si tvrdit, že ani sám život by nenapsal něco tak neuvěřitelně přeslazeného a místy i nesympatického. Možná to byl režisérův záměr, kdo ví, nicméně na mě osobně tyto části působily jako velmi rušivý element v jinak dobře namíchaném filmovém koktejlu. Až tento velmi podstatný detail nemám k filmu Lion žádné výtky. Všechno ostatní, začínaje poutavým úvodem a konče hereckými výkony, funguje tak jak se v rámci filmu očekává. „I'm not from Calcutta... I'm lost.“ ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Super první část, ve které tvůrci na diváka systematicky a funkčně přenášejí pocit paniky a beznaděje ztraceného chlapce. Pak ale přijde nedůvěryhodný a kýčovitý patvar, ve kterém Dev Patel osmdesát procent času tklivě hledí do dáli a přemýšlí o potřebě hledání vlastní minulosti. To jsem nedal. Možná kdyby k posouvání děje dopředu nebyly užíváný tak schematické vypravěčské zkratky, možná kdyby vše nebylo tak chirirgicky přesně naaranžované, aby to v divácích vyvolávalo emoce, možná kdyby měla Rooney Mara víc prostoru... Ale takhle ne. 45 % ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi líbil moc, ale k filmu samotnému už mám bohužel plno výhrad. Pokud vezmu film jako celek, tak bohužel nedrží pohromadě, nějaké pasáže jsou skvělé, u jiných jsem ale usínal nudou (především v druhé polovině). Druhá půlka by si zasloužila trochu kvalitnější scénář i lepší režii, protože se kolikrát zbytečně vlekla - místo toho, aby gradovala. Závěr filmu se vás každopádně jistě dotkne, dokonce jsem po něm přemýšlel o 4*, ale ne, za mě jsou to silné 3*... :) ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dev Patel za Tarzana, Nicole Kidman všade len nie do pätice na Oskara nominovaných herečiek, Rooney Mara zbytočná zbytočná zbytočná. A Weinsteinovcom do filmografie ďalší bod za schopnosť presadiť v awards season exemplárne titulnú postavu do vedľajšej kategórie. Ich nos na podobné triky a prvoplánovo slzopudné materiály je nekonečný (dendy cinemas, sydney). ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Verím tomu čo som práve videla a neverím tým cynickým komentárom a bodovaniu. Ako veľmi sme už zhýčkaný a rozmaznaný touto chorou civilizáciou, že už nenájdeme ani trochu súcitu a pochopenia a viery v dobré konce. Samozrejme, že si títo chytráci, hodnotiaci za tri a menej, nedokážu nič podobného predstaviť, žijúci vo svojom sterilnom, umelom svete medzi štyrmi stenami, počítačmi, svojimi kinami, reštauráciami s rýchlym občerstvením, školami a barmi. Možno si všetci tí veľkí odborníci na životnú realitu o mne budú myslieť, že som naivná husička, ale ja verím tomu čo som videla a zanechalo to vo mne veľmi hlboký dojem. Rozhodne a jednoznačne jeden z najlepších filmov o ľudskom osude a taktiež jeden z najkrutejších a zároveň s najlepším koncom. Prosím viac takýchto a menej amerických sračiek o nepremožiteľných agentoch FBI, alebo teeneagerovských upírskych zlátanín a podobne... Absolútne vynikajúci detský herec a prvá tretina neskutočne emotívna a taktiež aj záver. Videla som už toľko nezmyslov, že ten rozdiel poznám a preto tento film vrelo doporučujem! ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Opět poutavý příběh s cíle vyronit nějakou tu slzičku. Celý příběh vypráví o chlapci z nejchudší vrstvy, který ztratí svojí rodinu, aby ji po dvaceti pěti letech opět nalezl. V první části sledujeme roztomilého dětského hrdinu, který ztracený putuje železnicí a osud mu zařídí pestrou kličkovanou. Sociální problematika, podmínky panující v Indii, která ve snímku zachycují, už tolik nedokáže zasáhnout, neboť film hodně připomíná kopírku Milionáře z chatrče. Ve druhé polovině hrdina stárne a jde o zachycení etapy, důležitých okamžiků, které spějí k dojemnému závěru. Velmi kladnou stránkou jsou výkony herců, nevyjímaje ve vedlejších rolích, kde exceluje Nicole Kidman. Film se podařilo natočit s velkou precizností, byť si nejsem úplně jistý, zda byl koncept slepených částí nejlépe zvolený. První polovina celistvostí určitě lepší, ve druhé se příliš přeskakuje časovou osou a každá část nedostává takový prostor, aby dokázala strhnout na plné obrátky. I tak se jedná o pěkně příběh, který asi každého zasáhne, ale letošní doják číslo jedna to nepřekonalo.......7/10 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príjemný závan exotiky v tom množstve filmov, ktoré sa dostanú do našich kín. Podobne ako v Slumdog Milionárovi, aj tu je zaujímavejšia tá detská časť bez Patela, no celkovo určite pôsobí Lion vierohodnejšie a emocionálne silnejšie ako SM. Nie je až taký extra silný, aby si zaslúžil byť medzi filmami nominovanými na Oscara, no keďže tento filmový rok sa mi javí ako najslabší za dlhé obdobie, tak prečo nie, spomedzi nominovaných určite nie je najhorší. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Lion je takovým mixem Milionáře z chatrče (možná i protože hlavní postavu v její starší verzi hraje stejný herec) a Lovce draků. Famózní příběh o indickém chlapci, který se nešťastnou náhodou natolik ztratil, až se mu podařilo dostat do samotné Austrálie (Ne, nepřeplaval.) První polovina, kdy sledujeme hlavního chlapce se potácet z jedné bídné situace ke druhé, je skvělá. Film to (zatím) nepřehání s patosem, plus interakce chlapce s dospělým a ne příliš ochotným světem mají svou kvalitu. S druhou polovinou přijdou mnohem zásadnější problémy, především protože se film začne strašně táhnout. Ale jakože fakt strašně. V rámci toho možná pak samotný dojemný závěr není tak působivý jak asi tvůrci původně plánovali. Docela škoda, protože film měl se svou první půlkou opravdu našlápnuto k výjimečné podívané. V rámci toho se ale i tak jedná o kvalitní a hezký film, který si tu tehdejší oscarovou nominaci určitě (částečně) zasloužil. Slabší 4* ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Tak tohle absolutně nechápu, jak může být v nominaci na Oskara za nejlepší film. Zřejmě akademie viděla jiný film než-li já. Tohle to je přesná ukázka toho, když nevýrazný režisér režíruje dle nepovedeného scénáře. Přitom tohle v šikovnějších rukou mohlo dopadnout hodně dobře. A to ještě má film takovou výhodu jako velmi zajímavou kameru a výbornou hudbu, což je velký plus. Ale ani s tady tím se nepovedlo pracovat. Škoda. Je to přílišné hraní na city, které ovšem mnohdy nefunguje, tak jak by mohlo. Příběh je to rozhodně zajímavý a nebýt tohoto filmu, zřejmě bych se o něm nikdy nedozvěděl ( zřejmě bych to ale přežil). Dev Patel byl výborný a ukazuje, že z něj časem může být i Pan herec, ale uvidíme časem. I přes to že to moc kvalitní film není, tak má film trumfy, který mi nedovolují jít s hodnocením pod tři, ovšem je to s odřenýma ušima....50%. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Dev Patel ani jinak neumí, než se neustále někde ztrácet a pak pátrat ve vzpomínkách a na nich stavět děj. Bohužel tady staví kýčovitě, rozvlekle a především nudně. Průměr zachraňuje první část se ztraceným Sarooem, který je sympaticky bezprostřední a přirozený, tohle přesně po konci této části mizí - Dev Patel se vynoří a jde to do kopru. Nemůžu ale říci škoda, protože tohle evidentně dojit slzy a festivalové ceny chtělo za každou cenu a takové filmy nemám rád. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Lion se možná až příliš snaží být něčím víc, než na co stačí skutečný příběh, kterým je film inspirován. Garth Davis předvádí v rámci možností slušný debut, který ničím vyloženě nenadchne ale na druhou stranu ani nemá moc čím zklamat. V první půli se film sice trochu vleče, přesto v půli druhé funguje více než dobře a závěrečná hořkosladká tečka (byť docela dost vynucená) jednoduše funguje. [65%] ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Docela pěkné. Malý indický herec mě okouzlil, hraje opravdu skvěle. Líbily se mi i fotky a video na konci filmu, kdy se skutečné postavy indické matky, Sarooa i australských rodičů podobaly hercům. Takže dvě hodiny, které nemusíte považovat za ztracené. Čtvrtá hvězda je za "podle skutečné události". ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pekný film o živote malého chlapca z Ganesh Talai, ktorý si to nešťastnou náhodou namieri do Austrálie, kde aj uplynulou dobou vyrastie. Jeho príbeh ma dojal a po závere som odišiel aj s malou slzou v oku. Jeden zápor tu ale je: Prílišná zdĺhavosť. Film bol síce nádherne natočený a výborne zahratý, no prvá hodina bola príliš zdĺhavá a nudná, vďaka čomu sa film stáva "len" silne nadpriemernou záležitosťou. Kvôli poslednej, dojemnej polhodine tomu predsa dám 4*. ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama