Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (258)

javak810i 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoci, ale k tomu, abych dal filmu vyšší hodnocení, by mě musel více emocionálně oslovit. Bylo vidět, že se o to hodně snažil, ale na mě to nějak nezafungovalo. Nevím, zda za to může občasná nevěrohodnost hereckých výkonů, nebo jen mé cynické, zamrzlé srdce :D. Každopádně očividně se našlo i hodně lidí, které film citově uchopil a nepustil a já jim závidím. Když ale pominuty tenhle fakt, tak po ostatních stránkách musím upřímně uznat, že se jedná o dost vydařený snímek se silným příběhem a především krásnými záběry a skvělým hudebním doprovodem. Jen díky té absenci citového napojení na hlavní hrdiny jsem se místy tak trochu nudil. Za mě lepší 3* ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Problém s neuvěřitelnými příběhy podle skutečné události je... že jsou neuvěřitelné. Takže buď se to opravdu stalo, ale působí to jako laciné citové vydírání, nebo si to Saroo Brierley s filmaři přizpůsobili, ale v tom případě se zmohli jen na laciné citové vydírání. A protože nemá normální divák šanci rozeznat jedno od druhého, většinou se jeho pocity dají popsat jako mix uraženého a provinilého cynismu. A tak na mě působil i Lion. Nehledě na to, že si to Dev Patel i Sunny Pawar dávají, nehledě na to, že Sarooovi (vážně, češtino, 3x o?) vlastně přejete, aby úspěl, nehledě na to, že jsem nejednou uronil slzu dojetí. On totiž Lion není moc dobrý film a jeho příběh, jakkoli neuvěřitelný, prostě nepatří k nejlepším. Nejvíc na něm asi můžu vystihnout to, jakým způsobem nakládá s rozpolceností hlavního hrdiny a jeho adoptivního bratra. Ukázat, že sebevětší množství náhradní lásky nedokáže přehlušit bolestivý pocit vykořeněnosti a viny, to chce um. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Lion je filmom viacerých línií. Ide skôr o takú rodinnú drámu, ktorú si môžete pri istom mindsete púšťať s priateľkou aj s 10 ročným dieťaťom a v dobrej nálade. Najväčším záporom je samozrejme naratívny predpoklad, ktorý je natoľko naaranžovaný, že nedovolí ostrejšie rozvíjať útrapy strateného chlapca, ale iba na mimoriadne tenkej línii z vás dumať prudké emócie. Tak ako som vyrastal na gýčovej Novej knihe džunglí, tak Lion je lepšie fungujúcou a pevnejšie držiacou stávkou na istotu pre vytypovaného diváka. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Nic moc jsem necekala, krom toho, ze Dav Patel nam dle traileru dospel do peknyho chlapa, ale musim rict, ze asi jsem nejaká rozněžnělá, ale mě se líbil ten začátek filmu, který byl strašně zdlouhavý a moc se tam toho nenamluvilo... Navíc já mám vždy při cestování po Asii vnitřní problém s tím, když tam vidím ty děti, žebrající, spící na zemi apod. Svírá se mi z toho srdce a to jsem měla i při filmu. Taky mám kamarádku, která vždy říkala, že pokud by chtěla mít děti, tak adoptuje, protože na světě je tolik opuštěných dětí, tak na co přivádět vlastní, takže vim, že lidi jako Saroovi adoptivní rodiče opravdu existují. Nicole Kidman mi strašně leze na nervy a nemám ji ráda, ale tady byla překvapivě příjemná. Jen mě štvou ty hollywoodský krásný tvářičky, Dav Patel je přílišný hezounek a skutečný Saroo nebyl ani z poloviny takový krasavec, prostě typický Ind. Pro mě rozhodně lepší než Místo u moře, co tu nominaci na Oskara taky má. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Solidní, vizuálně uhrančivě drama, které bohužel nemělo koule ani ambice vykročit mimo standard obdobných, vypočítavých tahů na Oscara. Jednu hvězdu dolů, protože se párkrát otírá o takřka bollywoodskou uslzenost. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dev Patel je pro mě jedním z velmi zajímavých a dobrých mladých herců. Indické prostředí mě zajímá, protože je jiné, protože je krásné i temné ve své chudobě. Obojí se ve snímku "Lion" spojilo krásným způsobem, kdy finále tohoto filmu si přejete, i když víte, že nebude zadarmo. Velmi intenzívní film, a to myslím v dobrém. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Především jsem ohromen úžasným hereckým výkonem malého Sunny Pawar, který vzhledem k faktu, že při natáčení neuměl ani pípnout anglicky, tak klobouk dolů. Jemu bych věřil i kdyby mi tvrdil, že jeho máma je nosorožec, tak moc je přesvědčivý, jako v tomto filmu. Indština mi přijde jako roztomilý jazyk. Byl jsem mile překvapen. Rád, bych viděl ještě jednou tento poměrně dramatický a chvílemi melancholický snímek. Dokonce i já jsem ke konci filmu upustil pár slz, jelikož závěr je opravdu dost silnej a citlivější povahy budou brečet jak želvy. Patel mi přišlo, že se až moc snaží a chce tu oscarovou nominaci a taky jí získal, nicméně pochybuju, že by tu sošku získal. Rád, se na to podívám znovu a doporučuji. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Rozjezd se mi moc líbil. Kamera, malý Saroo byl sympatický, přirozený, nešlo mu nepřát. Bohužel pak skočí po 20 letech a vše jde do kopru. Příchodem Deva Patela mé city ochladli a zda jsem ještě něco cítil tak až na samém závěru kde je možné vidět skutečné záběry. Nějak moc nechápu tu jeho nominaci a jediný kdo herecky vyčníval byla Nicol Kidman. Tak trošku zklamání. 6/10 ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Snímka Lion má silný príbeh. Bezpochyby jej námet má schopnosť dojať takmer každého diváka hoci takmer nemá scénky ktoré by až príliš tlačili na emócie. No predsa je tam niekoľko prvkov ktoré mi vôbec nesadli. Prvá pomyselná časť ktorá zachytáva stratenie malého indického dieťaťa na obrovskej železničnej stanici a nasledovná púť až k adoptívnym rodičom je úžasná a bavila ma neskutočne. Keď už došlo na jeho dospelú verziu ktorá sa rozhodla pomocou google earth po 25 rokoch nájsť svoju pôvodnú rodinu, tak sklamanie nenechalo na seba dlho čakať. Krehký dramatický film sa rázom zmenil na „Oscarové klišé“ ktoré síce nie je vôbec zlé ale rozhodne to nebolo niečo viac, niečo čo sa odlišuje od podobných filmov. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Lion je klasické lost&found drama o indickém chlapci, co usne ve vlaku a už není schopen najít cestu zpět ke své rodině. Podle skutečné události samozřejmě. Lion je ze všech nominovaných asi největší křikloun o Oscara, kadence slzopudných scén je až příliš vysoká, což je škoda, protože jde o docela zajímavý příběh se solidními herci. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

První polovina snímku zaujme hlavně výkonem hereckého představitele malého Sarúa (ty oči!), o kterého se upřímně bojíte, i když dobře víte, že se kvůli dalšímu vývoji děje určitě dožije dospělosti. Jakmile se ale v druhé části z chlapečka vyloupne Patel, kvalita filmu poněkud klesne (a to i "díky" unylé Rooney Mara, jejíž kouzlo mi nadále uniká). Pozitivní dojmy i přesto převládají a závěr mi vykouzlil úsměv na tváři. A tak slzopudné to vážně není. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Chvílemi je film lehce za hranou co se týče patosu a kýče, ale jinak se mi líbil. Zaujme příběhem podle skutečné události, rozdělením na dvě odlišné poloviny, hereckým obsazením (Dev Patel v jiné herecké poloze), dobrou kamerou i hudbou. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Pocit opuštěnosti a zároveň nezdolnosti dýchá z tohoto snímku. Asi jeden z nemnoha šťastných konců ztracených dětí. Velmi kladně hodnotím záměr tvůrců - pomoci i ostatním dětem. Výborná kamera. Podle skutečnosti. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Dlouho trvalo, než se film rozjel. Myslela jsem, že pátrání bude jeho stěžejním prvkem, ne že budeme hodinu poznávat Sarooa a nehostinnou Indii. Možná ale dobře, že to nebylo načančané třeba jako Milionář z chatrče. Sice to pak tolik nestrhne, je to trochu odosobněné, avšak zato asi opravdovější. Pro mě ambivalentní snímek. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Už dlho dávam filmom nízke hodnotenia, a tak som sa rozhodol zhliadnuť nejakú 100% pecku s vysokým hodnotením. Lev sľuboval veľa emócií. Čakám a čakám a furt mi v hlave vŕta, Milionár z chatrče bol lepší. Potom sa predsa len nejaké emócie dostavili. Žiaľ NK a RM v mojich očiach film ešte viac "spomaľovali", namiesto toho, aby som mal radosť, že tu hrajú. No nič, ďalšia bublina praskla. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V tomto případě - spíš výjimečném - jsem se zařídil podle recenzí na čsfd a díval se jen na první třetinu filmu. A ta se mi vcelku líbila, i když i zde bych měl co namítat. Gůglovat či gúglovat nebo googlovat si cestu domů, přitom už být nemusím. A šťastný či smutný konec jsou jen dvě polohy jedné věci, která mě ve filmu příliš nezajímá. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Opět: silné zajímavé téma, ale natočené podivně. Ale ano: na závěr jsem byla dojatá, ale výborný film jako třeba Milionář z chatrče to nebyl. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Príbeh úžasný, ba priam neuveriteľný. Fascinujúce, že takéto niečo sa skutočne stalo a Saroo po všetkých tých rokoch našiel cestu späť domov, a to vďaka niekoľkým kúskom spomienok. Čo sa týka filmového spracovania, tak ten začiatok odohrávajúci sa v Indii bol naozaj nadpriemerný a chlapec, ktorý hral malého Saraa to zvládol na výbornú. Prostredná časť filmu odohrávajúca sa v austrálskej Tasmánii u adoptívnych rodičov ma až tak nebavila a takmer úplne zo mňa opadlo to prvotné nadšenie. Záver bol opäť o level vyššie, dokonca aj slzičky sa v očiach urodili. Ale aj tak to prostredná časť filmu celé stiahla akosi k priemeru, čo mi je úprimne ľúto... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Film Lion jsem si nechala nakonec ze všech hlavních Oscarových nominací a udělala jsem dobře, protože mě to nadchlo přesně tak jak jsem očekávala. Příběh krásně utíká, je dojemné první polovinu filmu sledovat malého Sarú, jak se snaží sám přežít v tak velké zemi a najít své blízké. Navíc tvůrci nemohli vybrat lépe než Deva Patela jako dospělého Sarú, věřila jsem mu každé gesto, každé slovo a každou slzu. Film navíc doprovází nádherná hudba a všichni herci jsou tak skvělý, že jsem z plátna cítila jejich emoce. Celkově jsem se u filmu rozplakala 6x a nejvíce u konce, kde byl popsán příběh všech postav a jejich reálné scény ze setkání. Krásný film, který nemá tak velký potenciál, ale zaslouží si být viděn. ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama