Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (259)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že jsem po dlouhatánské době u filmu brečel jako želva. Film, u něhož až do zdárného konce stále přemýšlíte nad zprvu nemístným názvem, každého citlivého člověka vtáhne pod svá emotivní křídla hned ze začátku, aby v závěrečných titulcích tím nejnečekanějším způsobem vysvětlil všechny nesrovnalosti, včetně onoho slova Lion. Opět veškeré gradaci napomohly fakty ze skutečného příběhu, promítnuté po tom upraveném, filmovém. Vedle nich jsem se ale také platonicky zamiloval do Rooney Mary a zakoukal do neskonalého talentu vystupující indické hvězdy Deva Patela. “Dlouhá cesta domů” je pro mě oscarovým filmem roku 2017. A srdcovkou, na kterou nezapomenu i v momentě, kdy se budu doopravdy snažit! ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Náhodně jsem brouzdal takhle k brzkému ránu televizním programem a hledal něco, co bych si pustil k usínání. Nabídlo se mi toto údajné drama o člověku, co se kdysi ztratil, adoptovali ho a nyní hledá cestu domů. Říkám si, že to bude asi blbost, ale ladím HBO, ulehám a... zjišťuju, že se od toho absolutně nemůžu odtrhnout. Pohltil mě jak ústřední příběh, tak hlavně hudební podkres a atmosféra. Film zaujímá až takový mysteriózní nádech, melancholicky vypráví obrazem, vtahuje nás do hrdinova zoufalství a touhy najít svůj dávno ztracený domov. Vracíme se s ním do minulosti, prožíváme stále dokola všechny ty zdánlivě zapomenuté vzpomínky a panuje tu ten pocit, že svět zase není tak malý. Na konci jsem měl tak velký knedlík v krku, že kdybych ho nakrájel a dal si ho se svíčkovou, vystačí mi nejméně na dvě porce. Za mě úžasný, emotivní, atmosférický snímek, který mě chytil od první minuty a nepustil až do té poslední. Celou dobu jsem byl napjatý, jak pátrání dopadne a zda konec oné nejdelší cesty domů bude zdárný. 10/10 ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že tenhle nenápadně se tvářící film mě naprosto zničí. A to jen v dobrém. Pro srdcervoucí dětské příběhy mám slabost a tohle je navíc nádherně natočené a zahrané (ten malý klučina je okouzlující!). Filmový zážitek, který můžu jen doporučit. A opět jsem se utvrdila v tom, že ty nejúžasnější příběhy píše život sám... ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(35/2017) / Pekne zfilmovaná true story. Na pochybnosti, či zádrhely čas nezostal a tak sa celý film neohrozene blížime k očakávanému záveru. Vďačný divácky film. (8/10) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jako ok - ono to bylo hezké a dojemé, to jako ano. Ale mě to prostě přišlo děsně jako přeslazené a kor ten závěr. Pardon za spoiler - ale takový hepáč, že mi z toho na konci bylo zle? Dev Patel byl super - Sunny Pawar - jeho dětská verze - naprostá bomba. Krásná kamera, úžasná atmosféra, mnoho záběrů bez slov a jen s podtónem hudby...Jako v tomhle směru naprostá krása. Ale vlastně mi to přišlo děsně předvídatelné a mojí jedinou otázkou bylo stále - tak jak? Jak na to přijde, jak to zjistí, jak to objeví....Ten film je krásný, ať svojí upřímností ohledně oblasti Indie, která je opravdu velice různorodá a je tam nespočet lidí, variant, jazyků, mentalit apod., ale i tím, že je tam ukázáno, jak se dá člově snadno ztratit a co pak dál? Ve filmu je krásně znázorněná ta bezmoc, když ten klučík neví kde je, neví kam jít, co má dělat a hlavně ale již lidé kolem něj nemluví stejným jazykem. To bylo opravdu krásné, ale i tak z toho mám rozporuplné pocity. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75-80% ... Veľmi emocionálne putovanie jedného malého indického chlapca, ktorý sa dostane až do Austrálie, no niečo ho stále ťahá naspäť k rodnej hrude. Niekedy ale až moc tlačili na pílu. Silný je aj fakt, že tam ročne miznú tisíce detí. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Životní příběh indického chlapce/muže, který hledá svůj domov a sám sebe. První polovina, která je spíše obrazovým vyprávěním je trochu rozvleklá, přesto se jí nedá zapřít její kinematografická kvalita a Garth Davis v ní ukazuje, že má výborný cit pro fázování scén. Taktéž v ní exceluje mladý Sunny Pawar, který stejně jako minulo-roční Jacob Tremblay útočí na dětského Oscara. Bohužel jak už jsem zmínil první polovina se zbytečně vleče a oddaluje druhou zajímavější polovinu, která by potřebovala více času na pořádné seznámení s postavami aby nepůsobila tak uspěchaně. Mezi první a druhou polovinou tak vzniká kontrast, který kdyby byl dávkován ve správné míře mohl fungovat, je tomu ale bohužel naopak a snímku spíš škodí. Dev Patel ač se snaží v druhé půlce hrát co to jde nemá dostatek prostoru na to aby nám příběh prodal na plný koule. Finále filmu stojí pevně na nohou a svojí sílu na diváka přenáší na plno bohužel je pak naprosto brutálně zabito nevkusnou závěrečnou titulkovou skladbou. Celkově hudba byla slabším článkem snímku. Z letošní Oscarové sezony asi nejslabší snímek, i přesto ale hodný shlédnutí. tl;dr: Google saves the day. 60% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Oscars 2017: Další film svého druhu. A to myslím zcela v pozitivním světle. Film vyprávějící příběh chlapce, který se ztratil, žil skoro přes půlku světa daleko, no ale nakonec našel cestu domů. Trochu mi to připomínalo Milionáře z chatrče a přitom vůbec nevím proč. Jestli za to může Patel, Indie a nebo flashbacky na dětství nebo tak. Musíte uznat, že filmy mají lehce něco společného. Trochu mi i přijde zvláštní, že Patel hraje ve filmech tak jako kdyby tam museli figurovat mladší herci v jeho roli jako kdyby neuměl hrát. Podle mě jeden z lepších filmů. Určitě ne tak suchý jako jiné možné nominované. Nicméně absolutně bych nevěděl jakou cenu filmu udělit v jaké kategorii. Protože není tak špatný, aby nějakýho plešouna nezískal... ale ani tak dobrý, aby to vyfoukl něčemu lepšímu. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Kdyby zde neúčinkovala hollywoodská jména, tak by po filmu akademie ani neštěkla. A to je smutné zjištění... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je nervydrásajúca, druhá má nervy pohladiť. Len prečo si chlapík až po dvadsiatich rokoch spomenul, že niekde má nejaké korene. Potom je to stretnutie tak trochu umelé, a aj keď ma malo dojať veľmi, dojalo ma len trochu. To už viac ma dojali tie skutočné fotky rodín a malý filmík zo skutočného stretnutia, ale to nebol filmový produkt, takže to nehodnotím. –––– Co když to místo najdeš a nebudou tam? Nikdy je nepřestaneš hledat. –––– Doufám, že tam budou. Musí vidět, jak jsi úžasný. ()

Norfice 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl, dámy a pánové, film v plné palbě. Od doby, kdy jsem na film viděl trailer, k tomu pár poutavých obrázků, jsem se na něj těšil. Něco mě k němu prostě pořád táhlo. Do kina mi to tenkrát nevyšlo, nicméně to jsem v současnosti už napravil a nelituji toho. Moc mě těší, že to vůbec nebyly ztracené dvě hodiny života. Jsem nadšený, protože zde figurovali pro mě naprosto neznámí herci a výsledek byl geniální. Vše bylo tak věrohodné. Neskutečný, emočně silný zážitek, že je to až k nevíře! Je jisté, že se k Lionu ještě někdy vrátím a nebude to jen jednou. Určitě budu doporučovat všem známým! ()

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Mnozí asi snímek označí jako prvoplánový a vypočítavý doják... tak ať. Já jsem náhodou nadšená, že jsem po velmi dlouhé době potřebovala kapesník na potok slz. Hudba a kamera určitě zasluhují pochvalu, stejně tak jako samotný režisér, vzhledem k tomu, že se jedná o jeho první celovečerní film. Natočit snímek podle skutečné události je vždy oříšek, režisér by měl respektovat příběh, ale zároveň točí film pro diváky... není to lehký úkol a já myslím, že Davis to zvládl dobře. Jenom ty nominace na Oscary letos moc nechápu... neříkám, že Dev Patel a Nicole Kidman hráli špatně, ale malý Sunny Pawar je oba přeci přímo rozdrtil. Sunny je pro mě malý okatý zázrak a objev, a co do talentu dětských herců ho řadím hned vedle Onaty Aprile ("What Maisie Knew") a Jacoba Tremblayho ("Room"). Tihle tři mě dokázali dojmout víc než jejich dospělí kolegové... První polovina filmu mi trhala srdce, člověk si uvědomí v jak odlišném světě žije... a hlavně jsem si celou dobu říkala: Facku fakt, tos kurňa nemohl zůstat na té lavičce? ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Patetický doják, ktorý ale v prvej polovici funguje fantasticky. Nevábne, chudobné indické štvrte plné špiny, blata a výkalov sú pre mňa v istom smere filmovo momoriadne atraktívne. Za túto časť má u mňa Lion poctivé 4*. Po presunu deja do vyspelej a nudnej Austrálie to však už vôbec nie je taká sláva. Príbeh už nemá zďaleka taký spád, riešia sa rodinné problémy ktoré vrcholia Saroov veľkou cestou domov. Záver je príjemný a poteší. Ale celkovo len silnejší priemer. 65 %!! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Pro mě teda o něco lepší než oscarovej Moonlight, ale ani tak nějaká velká hitparáda. Resp. film je v podstatě složenej ze dvou půlek - první o malým klukovi, kterej se ztratil a je z toho pochopitelně celej nesvůj. Tahle část je fakt dobrá, mladičkej S. Pawar je výbornej, ani nemusí mluvit a vyčtete mu to všechno z výrazu. To je až neuvěřitelný. No a pak druhá část, kdy už je Saroo velkej, vzdělanej a celej smutnej, že nemůže svou rodinu najít. Tahle část je podstatně horší, z D. Patela sice vyrostl sympatickej chlapík, ale jeho neustále ubrečenej výraz už mě začínal docela vadit. Vlastně mně tam i přišlo zvláštní, jak dlouho to hledání trvalo vzhledem k tomu, kolik toho věděl a měl k dispozici Google (celkově je to taková reklama na Google Earth :D). Ale tak nějak se to natáhnout asi muselo no. Bohužel to opravdu působí hrozně vypočítavě a až moc to cílí na emoce, takže by měl být divák dojatej pod nátlakem. Z toho důvodu to nechám na třech hvězdách a čtvrtou si odpustím. ()

Nannka 

všechny recenze uživatele

Jeden z najemotívnejších filmov, aké som v poslednej dobe videla, aj chlapcov herecký výkon ma chytil za srdiečko. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ma po šiestich rokoch prinútil zmeniť svoju TOP 10 na ČSFD. Na záver MFF 2016 v Bratislave má odpálil a to spôsobom, aký som po tých európskych skvostoch počas celého festivalu ani nečakal. Než som prišiel na ČSFD, ani mi nenapadlo hľadať v tom nejaký kalkul. To spojenie indickej a austrálskej časti filmu je fenomenálne. Príbeh som s hlavným predstaviteľom žil. Na konci filmu všetci diváci okolo mňa plakali a veru, že aj mne sa nejaká slzička objavila v oku. Takú atmosféru som už dávno v kine nezažil. Taktiež aj spojenie s filmovou hudbou je bombastické. Nerobím to často, tak raz za päť rokov, ale na Liona som išiel do kina aj druhý raz. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to doják. Ale i ten se musí umět dobře zahrát a natočit. Malý Saroo perfektní, velký Saroo perfektní. Nad Patelem jsem nedávno už lámal hůl, ale chlapec nám zmužněl a tady hraje fakt parádně. Závěr (u mě asi víc předzávěr) mě emocionálně rozštípal. Tak to mám rád. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Prostředí výtečně využité, dobře natočené, jen celý film mi přišel předvídatelný a emocionálně mě minul, ale na někoho bezesporu zapůsobí více, je to hezké, milé... 75 % ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama