Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (259)

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Film, vďaka ktorému som naplno pochopil, čo to je mikrospánok. Prvá polovica fajn, snáď až "super" - výborne natočené scény precitnutia malého cigánička a jeho ohromujúceho zistenia, že je zrazu v tom svete sám. Skvelý strih, super atmoška. Potom príde Milionár z chatrče a z filmu sa stáva plnohodnotný cringe, ktorý je možno "otagovať" prívlastkami ako - nepríjemný, falošný, nezaujímavý, nič nehovoriaci a prázdny. Vyšumelý konečný pocit z Liona umocňuje otrasný flat-profile vizuálu, ktorý, nech mi nik nehovorí, že už všetkým nelezie krkom. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci výkon Sunny Pawara, ktorý sa môže zvysoka vykašlať na americké vízum...v Bollywoode ho čaká určite kariéra. začiatok filmu je výborne emotívne stratenie sa, ktoré je natočené priam formou " skrytej kamery " Stred a záver filmu je už žiaľ o čosi slabší a hlavne predvídateľný. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Komorní atmosferické drama, které má své mouchy (zejména možná až přílišná rozvleklost druhé části a pomístný patos, jenž ale vychází ze skutečných reálií, viz začátek titulků!), ale žánrově jde přesně o takový snímek, který mne dokáže oslovit. A to se také stalo. Možná škoda, že film naopak více nerozvedl vztah dospělého Sarooa (Dev Patel) s nevlastním bratrem Mantoshem či krásnou přítelkyní (Rooney Mara). Na 4 **** to za mě ale vychází bez debat. ()

Marcin 

všechny recenze uživatele

"Našiel som domov". Film rozpráva neuveriteľný príbeh, ktorý je dokonca skutočný. Prvá polovica odohrávajúca v Indii je napínavá a dynamická, ako sledujeme malého Saroo-ua strateného a snažiaceho sa prežiť nástrahy divokej Indie. Druhá polovica pôsobí skôr psychologicky ako sa už dospelý Saroo snaží spomenúť si odkiaľ pochádza a neskôr aj nájsť svoj skutočný domov. Celé to pôsobí autenticky a to najmä skvelým výberom hercov a veľmi dobrou kamerou. Odporúčam pozrieť každému, kto ma rád dobrodružné filmy s neočakavaným a napínavým dejom. ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

Snímek oplývá skvělým castingem a silnými mezinárodními tématy. Hlavně se zakládá na pravdivém příběhu, což dost lidí ovlivní a přiají mu na hodnocení! Mimo jiné jsou neskutečně krásné záběry na Indii, na začátku hledíme na oslnivou krajinu s nespočtem stromů a kamenů, seznamujeme se s hlavním protagonistou, kolem kterého až "nereálným" způsobem létají motýli. Ovšem naivní dojem o úžasné Indii se ztrácí, když přicházíme do styku s každodenním životem Sarooa, bída, hlad a těžká práce ukazují jednu ze svých extrémních tváří. Po tom, co se Saroo ztratí je neskutečně film emotivní, člověka zasáhne a nutí ho s ním soucítit. Nejen kvůli tomu, že několik dní byl zavřený ve vlaku, ztracen, bez jídla a dalších lidí, ale dále kvůli jazykové bariéře, ohromnému počtu lidí, kteří nemají zájem mu pomoci a ignorují malé děti spící na zemi na nádraží. Film dostal ode mě velké plus díky odprostění se od vážného alespoň na moment, když ukazuje Sarooa v novém prostředí v Melbourne, jak vtipkuje a poznává svoji lásku. Scénář založený na knižní předloze ztroskotává, to co by se dalo zobrazit jako krátký příběh se zbytečně nafukuje na dvouhodinovou stopáž a tím lehce zhoršuje kvalitu, kterou film nasadil úvodní sekvencí s malým klukem. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Krasny film, dobre spraveny a navyse podla skutocnych udalosti. A tym padom logicky nevhodny pre vypaplane rozmaznane oslie hlavy, toboz srdc. Pochopi, kto prezil nesrandacke detstvo, no a ti ostatni si mozu. 5* ()

yvona 

všechny recenze uživatele

(Zaujalo mě: Osmiletý Sunny Pawar se nemohl zúčastnit americké premiéry, protože mu bylo odepřeno vízum.....) 50 minut skvělý zážitek, Sunny Pawar je absolutně neodolatelný, ale pak se něco posere a bez jakékoliv logiky a návaznosti jste vrženi do podřadnýho samoúčelovýho braku. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica s malým Saroom bola fantastická. Kulisy Indie sú skrátka iný svet. Potom už film nabral štandardné rozmery hľadania stratenej rodiny s dojímavým koncom. Tie skutočné postavy tam dávať nemuseli lebo to je ako s krásnym hlasom niektorých dabingových hercov, z ktorých sa väčšinou vykľuje škaredé káčatko :) ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Zábery na Indiu a jej "bohatstvo" nám v prvej polovici dávajú na frak a človek si uvedomí, že môže byť rád za všetko, čo má. Malý chlapček čoby prototyp bežného indického dieťaťa krajiny tretieho sveta si získava sympatie diváka od prvopočiatku. Jeho zraniteľnosť a bezbrannosť nás sprevádza prvú hodinu. V druhej s odstupom času ako sa vyvinuli okolnosti sa vyvíja aj dej, takže márne hľadáte stabilitu deja. Režisér vedel, čo robí ,keďže ešte ten rok, čo vyšla kniha sa pustil do sfilmovania. Záver je pre mňa jedným z najväčších dojákov poslednej doby, kedy aj to najtvrdšie srdce z kameňa sa roztaví. Filmy s takouto stopou by si zaslúžili osobitnú kategóriu, lebo vlhké oči mávam iba sporadicky. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Bože to bol doják. V dobrom. Nedalo sa ubrániť. Film, kde na začiatku netušíte kam bude smerovať a miestami budete prekvapení a od polovice už budete viac menej vedieť ako to asi skončí. Lenže to vôbec nevadí, keďže ide o skutočný príbeh, navyše tak dobre zahratý. Vynikajúce herecké výkony, na čele s neskutočne sympatickým krpcom Sunny Pawarom. Celá herecká crew super, režisér dokázal zo všetkých dostať maximum a klobúk dole takto natočiť svoj celovečerný debut. Cena divákov v Austine, Chicagu, Denveri, Mill Valley, Virginii, 2. miesto v Toronte. (IFF Bratislava 2016) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Hodně mě překvapuje vnitřní prázdnota velkého množství zdejších komentářů ale což. Tomuhle filmu prvoplánovost směřovanou k Oscarům (která se postupem času stala pomalu podmínkou nominace) opravdu nelze vyčítat stějně jako emoce, které jsou servírovány naprosto nenuceně a spíše, než přebývají, tak možná místy chybí. První půlka v Indii je samozřejmě lepší ale ani úsek hledání netrpí prázdnotou a jako celek je film hodně kompaktním a lidsky silným zážitkem. ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Vybornej film s vybornymi herci.Dev Patel jako vzdy presvedcivy stejne jako Nicole Kidman. Sunny Pawar byl zralej na adopci jak byl kouzelnej. Jak zde nekdo pise, ze by s temi informacemi by to mel najit za 20 minut? hahaha, za 1, bylo mu 5 let kdyz se ztratil, neznal presnej nazev vesnice odkud byl, nevedel ani z jaky oblasti byl. Nevedel ani jaky mel prijmeni a jak bylo na konci filmu, neumel poradne vyslovovat ani sve jmeno spravne. Tady je na csfd hodne chytraku, ze ? a propo u nekterych filmu v popisu zanru je treba i 8 kategorii a zde jedna: 1 Drama? Kdyz tak uz " Zivotopisne drama". ()

hrudka 

všechny recenze uživatele

Než přidali závěrečné skutečné fotografie, které si mohli odpustit, říkal jsem si: konec dobrý, všechno dobré. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych pustil všem imigrantům z východu, aby se naučili, jak si maj vygooglovat cestu zpátky k sobě domu. Tři hvězdy za to, že alespoň jednomu se to povedlo, ani se mi nechce věřit, že je to podle skutečné události... ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný příběh based on true story. Jeden z těch, který sice trvá necelé dvě hodiny, ale člověk má pocit, že má za sebou seriál. Slzy se zadržují jen těžko. Velmi těsně pod ultimátním hodnocením! ()

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama