Reklama

Reklama

Pompeje: Záhada lidí zmrazených v čase

(TV film)
  • Česko Pompeje: Tajemství zkamenělých těl (více)
Velká Británie, 2013, 49 min

Režie:

Chris Holt

Kamera:

Brendan McGinty

Hudba:

Alasdair Reid
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 79 desítky tisíc lidí v Pompejích a blízkém Herkulaneu zemřelo, když vybuchla sopka Vesuv. Po desítky let se věřilo, že oběti se udusily, když byly pohřbeny spadem popela a pemzy ze sopky. Avšak nyní nám věda vykresluje zcela jiný obraz katastrofy a důvodů, proč zemřelo tolik lidí. Série zkoumá příčiny smrti, sopečný fenomén zvaný pyroklastický tok, a využívá nejmodernější rentgenové technologie ve snaze rekonstruovat dvě oběti - anonymního muže z Pompejí a Bella Donnu z Herkulanea. (Viasat)

(více)

Recenze (5)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najlepšie dokumentárne spracovanie udalostí okolo najväčšieho známeho výbuchu sopky Vezuv, nové vedecké poznatky prinášajú aj nový pohľad na vec. Skamenelí ľudia neexistujú iba v rozprávkach, ale aj v skutočnosti. Ako a prečo skameneli je objasnené zrozumiteľne aj so všetkými potrebnými detailami a niekoľkými skutočnými experimentami v laboratórnych podmienkach. Rekonštrukcia tváre niekoľkých obetí spred dvoch tisícročí je malým bonusom a tentokrát mi ani nevadilo niekoľko dramatických hraných filmových vložiek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dramatizácia, popis tragédie, hľadanie teórií a dôkazov a rôzne veľké veci, ako je rekonštrukcia tváre krásnej ženy po 2000 rokoch, ktorú osud pochoval pod hŕbou hmoty z Vezuvu. A konečné vyriešenie záhady, čo v skutočnosti zabilo ľudí z Pompejí a prečo sa zachovali ich ostatky na rozdiel od Herculaneum. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V Pompeích jsem byl, v Herkulaneu bohužel ne... Klaním se dávnému Římu. Byla to neskutečná civilizace. Samozřejmě znám i příběh lidí v ,, Zahradě uprchlíků '' udušených prachem a žárem plynů zasypaných sopečným popelem a posléze v devatenáctém století odlitých archeologem Giuseppem Fiorellim do sádry. Dokument mi ale mnohé dovysvětlil a byl opravdu solidně udělaný. Na to ře byl anglický mne ale otravovalo to občané opakování sděleného, tím jsou proslulé hlavně americké dokumnty díky reklamním vložkám, tady si to mohli tvůrci odpustit. Vrcholem byly rekonstrukce obličejů obětí výbuchu Vesuvu. Když tak člověk kouká po 2 tisích let znovu do bličeje opravdu krásné dívky či muže ze stáje... už ta bílá neforemná těla nejsou jen dávné oběti, jakési podivné sochy... Divák má možnost díky vědě nahlédnout pod roušku času a já jsem jako milovník historie za každý takto zprostředkovaný moment moc rád. * * * * * ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama