Reklama

Reklama

Pan Church

  • USA Mr. Church (více)
Trailer 1

Píše se rok 1971 a malá Charlie žije se svou matkou Marií v Los Angeles. Jednoho dne se probudí a zjistí, že v kuchyni jejich domu je cizí muž − černoch − a vaří snídani. Matka jí řekne, že je to pan Church, a od této chvíle bude jejich kuchař. Charlie se přítomnost cizího člověka nejdřív nelíbí, postupně však přichází na chuť nejen jeho kuchařským výtvorům, ale začne oceňovat i jeho zájem a péči – díky panu Churchovi například objeví knihy a rozkoš z četby. Charlie netuší, že pana Churche jim v závěti odkázal bohatý bývalý milenec její matky − na šest měsíců, protože to je předpokládaná doba jejího dožití, Marie má totiž rakovinu. Nakonec ale žije ještě celých šest let a mezitím se z pana Churche stane nepostradatelný člen rodiny... (TV Nova)

(více)

Recenze (185)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takovou porci civilního herectví jsem od Eddieho skutečně nečekal. Ze všeho nejvíc se mně však líbil ten jazzový hudební podkres v půlce filmu on byl tak hezky nenápadny a nevtíravý a přitom nádherně dělal atmosféru i příběh. Film samotný byl hodně o citech na můj vkus až moc, ale na slušivý tři to má v pohodě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně zase přišel film, kde Eddie Murphy má vážnou, ale zároveň hrozně milou postavu. Tak milou, že jste z pana Churche naměkko jak během filmu, tak i po jeho shlédnutí. Film Mr. Church totiž vypráví hrozně hezký lidský příběh, který využívá toho, že Eddie hraje postavu tajuplnou jak hrad v Karpatech. Příběh nám ji postupně otevírá a divák se tak každou další minutou dozvídá další zajímavé informace ze života jednoho pána, který by mohl být klidně i Váš soused. Ze začátku jsem si na ten přístup pana Churche hrozně těžce zvykal. Postupem času se ale v tom nenápadném světě tří lidí vytvoří tak patrné a příjemné nutkání zjistit víc o panu Churchovi, až to u mě vyvolá taková zvláštní magické pocity. Plus kuchařské umění pana Churche je na pomezí geniality, takže jediný problém, který po filmu nastal, byl ten, že jsem vyžral celou ledničku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolo to prvý a posledný raz, čo som pána Churcha videla plakať. A aj to robil decentne.“ Že sa na to Eddie nevydlabe. Na všetkých tých Zamilovaných profesorov a Norbitov. Chápem, že vždy bol predovšetkým komik a že mu poskytujú istý finančný luxus (a asi ho to aj baví, čo sa ale nedá povedať o divákoch). Ale keď ho človek vidí v pecke ako Mr. Church, so slzou v oku si pomyslí „teda, ten Eddie, ak by chcel, mohol by sa stať jedným z najväčších hercov Hollywoodu“. Nie najlepšie plateným. Nie najkomediálnejším. Najlepším. Iste, scenár je skutočne impozantný a ak by sa mi taký dostal do rúk, nielenže by som sa kvôli účinkovaniu v takom filme vzdal honoráru. Ešte by som tvorcom zaplatil, aby som si v ňom mohol zahrať. Ale nemožno znižovať Eddieho vklad do tohto skvelého, krásneho projektu v tom zmysle, že by takú rolu zvládol ktokoľvek. Nie, nezvládol. Aspoň si myslím. Eddie Murphy je ako pán Church skvelý, fantastický, dojemný, proste nádherný. Ale všetci herci sú super, hrajú parádne napísané postavy, z nich každá v nečakanej chvíli zasiahne do deja a na konci (a v prostriedku) nezostane jedno oko suché. Myslel som si to už keď som prvý raz videl trailer a po pozretí samotného filmu som veľmi šťastný a rád, že to môžem skonštatovať i nahlas a oficiálne: Mr. Church je jedným z najlepších filmov roka a bez debaty jedným z najlepších filmov Eddeho Murphyho. Ak nie najlepším. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně, kdy nastal můj obrat a já jsem Eddieho přestala extra vyhledávat. Určitě to způsobilo pár filmů, které mně nesedly. Dnes beru všechno zpět. Eddie byl jsi vynikající Mr. Church. Jindy bych možná trochu láteřila nad některými nešvary, které se ve filmu objevily. Něco na způsob : "Směj se, plakej, lituj, chápej.......". je to klišé, je to laciné, podbízivé a ten patos! Ale ne, já to určitě neudělám, protože "dnes" mě Mr. Church pohladil na duši, výborně mi uvařil a četl mi z knih, které dodnes miluji, stal se na 104 minut členem mé rodiny a já jsem za to moc ráda. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nepotřebujeme chlapa a určitě nepotřebujeme kuchaře.“ - „Moje sestra říká, že každá žena potřebuje muže. Někdy více než jednoho.“ Hlavním důvodem ke zhlédnutí pro mě byl Eddie Murphy. Nezklamal mě. A to, k mému překvapení, v podstatě vážné roli, nebo jistě „serióznější“ než z jakých ho mám zapamatovaného. Mr. Church však není vyloženě smutný, je i dojemný, úsměvný, vtipný a pohodový. V mnoha směrech bych film označil za takový ten typický „feel-good movie“. Barvité vaření (naštěstí pro mě jsem film sledoval najedený) a příjemný hudba tomu výrazně napomohly. A nejvíc už výše zmíněný Eddie. O čitelnosti vývoje příběhu se asi není potřeba příliš rozepisovat, nic neočekávaného se nestane. Problémem ovšem je, že vyprávění nevybočí ani trošičku a vše, co je předem nalajnované, se také stane, takže se člověk dočká i nejednoho klišé (důraz na jisté hodnoty také zřejmě nikoho nepřekvapí). Což je velká škoda. Film mi příjemně utekl, ale na víc než slušné 4* to nebude. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vlastně klasický sterilní feel good/sad snímek, který jede přesně nalajnovaný podle mustru, ovšem tak svižně natočený, že to uteče jako voda. A to více jsem se na film těšil kvůli zapadlému Eddiemu Murphymu, který rozhodně něco takového ve své uvadající kariéře potřeboval. Ne, že by ho snad vyzvidla opět někam výše, ale je radost ho opět vidět si herectví užívat, jelikož je opravdu fenomenální. A půvabná Britt Robertson? Zprvu jsem nechápal, proč byla obsazena do role 15 leté, ale v průběhu to dává naprostý smysl a těším se na ní i nadále. Podobné menší filmy mám setsakra rád a jsem rád, že mi neutekl..9/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je důležité mít rodinu, či alespoň přátele, na které se dá spolehnout. Feel good movie, který se kromě obstojných hereckých výkonů a místy trochu moc slzopudných scén, drží vesměs zdravě civilní a příjemně koukatelný, opepřený skvělým jazzem a "shawshankovskými" voiceovery, které jsou dávkovány přesně tehdy, kdy jsou potřeba. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Snažím se vždy vytěsnit, že se Eddie Murphy pitvořil v nespočtu přihlouplých komediích a navždy pro mě bude detroitským poldou Axelem Foleym, africkým princem Akeem, Oslíkem ze Shreka, samolibým frajírkem z Dreamgirls.. a jsem rád, že nově i Henry J. Churchem. Znovu tak přesvědčivě vyměnil image nějakého nablblého šoumena za milého chlapíka, který se jednou objeví coby kuchař v rodině umírající matky a její dcery a už z ní nezmizí. Nečeká na vděk, jedná přímo, sám sebe neumí pochválit, jen to soukromí by si rád ohlídal. A postupně si získává všechny, včetně diváka. Samozřejmě nic pro cyniky. Tvůrce Řidiče slečny Daisy Bruce Beresford se látky chopil se sobě vlastní inteligencí a řemeslnou jistotou, nevydírá, nepřekvapí, ale mile baví. Fajn i s vedlejšími rolemi. Jednoduché, ale funkční. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Henry Joseph Church je kuchárom, ktorého by chcel mať každý vo svojej domácnosti. On totiž nie je len tak nejakým obyčajným človekom, ale osobou, ktorá napriek tomu, že po dodržaní sľubu môže zavrieť dvere za jednou životnou etapou, urobí omnoho viac, ako sa zaviazala. Keď je "Mr. Church" jedným zo svojich známych požiadaný, aby sa po dobu šiestich mesiacov postaral o jeho ťažko chorú, umierajúcu ženu Marie, a dospievajúcu dcéru Charlie, pričom následne po dodržaní svojej úlohy bude dostávať doživotnú rentu, všetko nasvedčuje tomu, že pôjde o "beh na krátku trať". Lenže život je niekedy napriek ťažkým životným skúsenostiam natoľko krásne komplikovaný, že cesta ku šťastiu môže byť v mnohým prípadoch omnoho kľukatejšia, ako by si jeden myslel. Tak neuveriteľne obyčajný film, až mi neostáva nič iné ako skonštatovať, že v sebe nosí tie najväčšie posolstvo. Kto by to bol povedal, že raz uvidím snímok s Eddie Murphym, ktorý ma dojme. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mr. Church co nosí štěstí, nečeká na vděk. Bere to zprvu jako kšeft. Měl i chyby, ale o rodinu kavalírsky se staral. Péče o domácnost a vaření, co pohladí žaludek. Za které by se nemusel stydět ani Zdeněk Pohlreich. Prozaické, snad i pohádka. Je to radost, když potkáme v životě dobrou duši, vždy to má svůj půvab. Film, který se vyplatí vidět. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bolo velmi prijemne vidiet po vyse dekade Murphyho v dramatickej roli. A hlavne v dobrom filme. Velmi prijemna feel good zalezitost o strastiach a slastiach zivota. Citlive, dojimave a velmi pekne zahrane. Podobnych (a aj lepsich) kuskov je vela, ale ak funguju takto dobre, netreba nad nimi mavnut rokou. Silnych 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vždycky u podobných filmů žasnu nad tím kolik lidí jim skočí na lep a střílejí neskutečně vysoké hodnocení. O kvalitní film se samozřejmě nejedná, přestože zde Eddie velmi dobře prodává charismatickou postavu, která by si zasloužila místo v nebi minimálně po boku samotného Ježíše Krista. Ve filmu se umírá a to poměrně často, hlavní hrdinku zde nepotká snad nic dobrého. Během relativně krátké doby jí umře matka, otce nepoznala (stejně taky umřel), jednou zažije sex a hned je těhotná, přičemž je z ní okamžitě matka samoživitelka a tak ji napadne poslední spásná myšlenka, nastěhovat se k panu Churchovi, kterému říká pane Churchi jak její dcera, tak doktor. Pan Church totiž po čase umírá. Řeknu vám tedy že podobný příběh muselo psát nějaké hovado. Film se tváří vesele a přitom se tam dějí takové věci. Jediné kvůli čemu jsem se na to koukal, byl Eddie. 50% a musel jsem přimhouřit obě oči. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film který vás pohladí na duši. Film, který si na nic nehraje a už na začátku vás osloví titulkem : Tento příběh je inspirovaný skutečným přátelstvím. Scéna začíná a i končí v kuchyni vařením a ihned nás vtáhne do děje. O Eddiem nebylo hodně dlouho slyšet až jsem si nedávno říkal kam se ztratil. Teď se vrátil v plné parádě jako Mr. Church, klidný, obětavý ale zároveň i tajemný, tak jak ho neznáme a ihned mi to vynahradil a já mu věřil každé slovo co přečetl z knížky a zároveň ochutnal každé jídlo co navařil. Uvědomíte si, že lidí jako Mr. Church je kolem vás velice málo ale jsou to možná jedni z nejdůležitějších lidí, protože vás dokáží nenuceně ovlivnit a nasměrovat. Jsou tací co mluví o všem, jen ne o té osobě, jsou tací co mluví jen o té osobě, jsou tací co vás chtějí rozveselit a jsou tací co vás rozbrečí. A pak jsou tací co neříkají nic, protože ani nemusí.Tato věta naštěstí zazní ve filmu dvakrát v dané chvíli jsou slova opravdu zbytečná. Za mě i 9/10 a to díky skvělému hereckému výkonu všech zúčastněných herců. Velice příjemné překvapení a film který nemůže urazit nikoho. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vyprávěný, velmi nepravděpdobný příběh, který dílem hladí po duši a dílem diváka citvě vydírá. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemný snímoček s peknou pointou o tom, aké hodnoty sú v živote človeka tie najdôležitejšie - láska a rodina. A nie je väčšej radosti sa o svoju výnimočnosť s niekým podeliť, hoci i s niekým neznámym, z ktorého raz časom, tak ako aj v tomto snímku, sa môže stať niekto dôverne známy. E. Murphy po dlhom čase priemernosti konečne v niečom lepšom.70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Existují dvě cílové skupiny pro tento film, nudící se hospodyňky, kterým už leze krkem Pilcherová, nebo nostalgici, kteří v osmdesátých letech koukali na Murphyho jako na zjevení. Sláva Murphyho už dávno vyčpěla spolu s filmy, v nichž kdysi oslňoval své diváky. Tímto kýčovitým melodramatem Murphy určitě na svoji minulost nenaváže, ale ani se nemá za co stydět, herecky je totiž film dosti zdařilý. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborná pohodovka na nedeľu, ktorá sa elegantne vyhýba tomu, aby diváka nejakým spôsobom vytočila, či citovo inak rozhodila. Presne za toto udeľujem jednu extra hviezdičku navyše! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Budem opäť jeden z malej skupinky, ktorí dali filmu iba tri hviezdičky. Už som sa viackrát zmienil o tom, že romantické filmy to majú u mňa ťažké. Pokiaľ niečo z nich vo mne zarezonuje, tak v hodnotení som štedrejší, a keď nie, ako je to v tomto prípade, tak je to hodnotenie nižšie. Určite to nebol zlý film. Bol to ten film, pre ktorý mám vyhradené tri hviezdičky. Eddie Murphyho som v takejto úlohe ešte nevidel a zvládol to výborne. Natashu McElphone som od Ronina nevidel a tiež bola presvedčivá. Aj ostatní herci svoje party zvládli. Čo sa mi nepozdávalo bol príbeh. Nebol podľa mňa dosť uveriteľný a to je jedno z mojich neodpustiteľných kritérií. ()

Reklama

Reklama