Reklama

Reklama

Westworld

(seriál)
Trailer
Sci-Fi / Thriller / Western / Drama / Mysteriózní
USA, (2016–2022), 35 h 28 min (Minutáž: 48–91 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandiwe Newton, Ed Harris, Shannon Woodward, Luke Hemsworth (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(36)

Seriál inspirovaný stejnojmenným filmem z roku 1973, který napsal a natočil Michael Crichton, pojednává o futuristickém zábavním parku obydleném robotickými bytostmi. Vítejte ve Westworldu! Poznejte svět, který uspokojí všechny vaše touhy... Dramatický seriál z produkce HBO je temnou odyseou, která nás zavede do počátku umělého vědomí a evoluce hříchu. Westworld nám představí svět, kde se protíná blízká budoucnost s minulostí, s níž se dá dle představivosti manipulovat. Svět, ve kterém lze splnit každou lidskou touhu, ať už ušlechtilou, nebo zvrhlou. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (11)

Westworld (2016) 

Seriálová verze klasického snímku z roku 1973 si jde svou cestou a ihned začne přemírou záhad a tajemství, které jsou každým dílem pomaličku prozrazovány a doplňovány do celkové skládačky. Tempo je pomalé a vůbec celková atmosféra zpočátku vyznívá podivně nudně a nezáživně. V polovině série se však sice tempo nezrychlí, avšak napětí ano. Příběh je velmi dobře napsaný. Má svoji logiku a co je nejdůležitější, dává smysl. Vyrobení roboti najednou začnou přemýšlet a otočí se proti lidem? Ne! Tento stereotyp je tu rozbourán, což dává ději zcela nový rozměr. Vše je zkrátka úplně jinak. Dojde i na filozofii. Pro někoho zřejmě vytvoří vnímání dějství krapet složitější, ale zase až taková hrůza to není. Seriál je ambiciózní a dějově dostatečně zralý. Existenciální úvahy lidských charakterů, kteří jsou v podstatě v roli bohů, vytvářející intriky, vraždy, znásilňování či drancování, prozkoumávají temnou stránku lidstva. Filozofický projev tvůrce parku na konci všeho dění budiž k zamyšlení. Po výpravné stránce je seriál velmi dobře odvedený a tak nevytváří dojem levnosti. Byť by to přeci jen mohlo mít daleko rychlejší tempo, po celkové stránce se jedná o naprosto skvělý počin, který má co říct. ()

První výtvor (2016) (S01E01) 

Pilotní díl se rozjíždí vcelku dobře. Postupně nám představí postavy příběhu, podstatu celé věci a první problémy. Děj se line přijatelně, ale místy bohužel trochu zmatečně. Chvilku potrvá než si divák dá určité věci dohromady aby to mělo smysl. Ale nakonec, proč ne. Krapet toho přemýšlení během sledování neuškodí. Anthony Hopkins se tu prezentuje zcela očekávaně a Ed Harris taktéž nijak nezklamal. Na první dojem se tedy rozjezd povedl a přesvědčil shlédnout i druhý díl. ()

Pod slupkou (2016) (S01E02) 

Druhý díl se nese ve stejné atmosféře jako ten předešlý, avšak přeci jen nám krapet podrobněji představuje charaktery postav a hlavně stále více chybující některé roboty, jehož příčinu zatím vývojáře nechává klidným. Westernové městečko své hosty viditelně baví tak jak má. Muž v černém (Ed Harris) se projevuje čím dál více a tak není od věci, že právě on bude onou postavou klíčových událostí. Bordelmamá se však také chová nějak ledabyle. Děj se tedy dopředu nijak zvlášť neposouvá, ale zato už velmi dobře víme s kým máme v tomto seriálovém počinu čest. ()

Zběh (2016) (S01E03) 

Pomalé vyprávění se drží i třetího dílu, avšak po dějově stránce zajímavě. Příběhy v parku si žijí svým životem a opět něco odhalí. Od samotného stvořitele se dozvíme něco z historie parku. Chyby v programování jsou stále razantnější. Dokonce je vyzrazeno, že v několika případech úmyslně kvůli reálnějšímu chování. Inu, byť zoufale pomalu, začíná to mít ten správný šmrnc. Dostavuje se mírné napětí, které se tentokrát obešlo bez muže v černém v podání Eda Harrise. Taky se tu více filozofuje, takže konverzační části děje laiky nijak nenadchnout. ()

Disonanční teorie (2016) (S01E04) 

Ve čtvrtém díle se to konečně začíná rozjíždět. Mnoho věcí je dovysvětleno a tak je mnohým záhadným událostem a chování různých postav konec. Dozvíme se kdo kým je a s jakým úmyslem dělá to co dělá. Zápletka se tedy postupně vyobrazuje a mnohé má již daleko větší smysl. Dějství chytlo lepší tempo i atmosféru. Zdá se, že v příběhu se teď skutečně začnou dít věci. ()

Contrapasso (2016) (S01E05) 

Seriál je v polovině a opět bylo něco málo vyzrazeno. Tempo a švih od předchozího dílu zůstalo stejné, což je jedině dobře. Dějství se přirozeně o něco posunulo a místy i odkryl něco nového. I tak v určitých věcech i nadále zůstává určité tajemno, takže stále je ještě v příběhu co objevovat. ()

Sabotér (2016) (S01E06) 

Několik dějových linek v příběhu se roztočilo do plných obrátek a tak celkově dávají všanc atmosféře se zdvihajícím napětím. Další záhady, které způsobují podivné věci a chování mnohých, byli prozrazeny a tak skládačka opět dostala něco nového do celku. Tento díl už diváka nenechá chladným, neboť vzbuzuje zvědavost, jak to celé vlastně dopadne. ()

Optický klam (2016) (S01E07) 

Sedmí díl vyznívá velice dobře a snad i prozatím nejlépe. Jisté události, které ledasco opět dovysvětlují, překvapí a to i novými záhadami. Nejzajímavější postavou se stává hlavně Dolores, která vypadá, že následujícím dějem hodně pohne, ale nutno dodat, že i další postavy neusnuli na vavřínech. Zvýšené napětí podmiňuje pokračující děj, který probouzí zvědavost, jak to všechno bude dál. ()

Zapomenout (2016) (S01E08) 

Minule se charaktery několika postav rázně projevili a nyní se v tom směle pokračuje dál a dojde i k ohromnému překvapení. Další skládačka ze záhad a tajemství opět doplněna a tak už téměř tušíme, co že se to v tom parku vlastně děje. Stále však ještě nevíme proč, i když určité střípky to už teď poodhalují. Tempo vyprávění příběhu se stále drží a je to dobře. Byl by nesmysl, kdyby se to teď z nenadále rozjelo na plné obrátky. Atmosféra je tedy tímto stále stejná. Finále se neodvratně blíží a dle toho, jak je to po dějové stránce nastaveno nelze ve sledování nepokračovat dál. ()

Dobře temperovaný klavír (2016) (S01E09) 

Devátý díl už odpovídá na mnohé nezodpovězené otázky co se týče tajemství parku a identit osobností. Pro mnohé jisté překvapení a tak vzniká poslední otázka, jak tohle vlastně skončí. Nejvíce za pozornost stojí konfrontace Bernarda a Forda, kde za pomocí velmi silných dialogů dojde právě k onomu překvapení, nečekaných zvratů. Wright s Hopkinsem udělali po herecké stránce velmi dobrou práci. ()

Bikamerální mysl (2016) (S01E10) 

Závěr první série nám byl předložen již v celovečerní stopáži a je těžko říci, jestli to bylo dobře či špatně. Každopádně dějství bylo zakončeno tak, jak zřejmě každý předpokládal. Kdo ne, byl jistojistě zklamán, že se nejednalo o finále na bázi velkolepé akce, hromady mrtvol a potoků krve. Zodpověděli se poslední otázky, veškeré postavy se vyvinuly tak jak měli a filozofické poslání už bylo jen vrcholem vše ho dění. Závěrečný projev doktora Roberta Forda ve vynikajícím podání Anthonyho Hopkinse místy vede až k zamyšlení. Mnohé dějové linie se dostali do svých určených míst a tak nám nezbývá nic jiného, než čekat na druhou sérii. P.S. Protože většina diváků odchází od obrazovky ihned jakmile začnou závěrečné titulky, je na místě je upozornit na fakt, ať to tentokrát nedělají. Jen všímavý divák pozná, že jedna postava se dostala do jisté situace, která potřebuje ještě dovyprávět. A to nastane zcela na konci po titulcích a zároveň navnadí na zmíněné pokračování. ()

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Seriál Westworld byl nečekaně zrušen

Seriál Westworld byl nečekaně zrušen

05.11.2022

Přestože měli tvůrci seriálového Westworldu Jonathan Nolan a Lisa Joy potvrzenou pátou a finální řadu jejich sci-fi seriálu, HBO od plánů nakonec upustila a projekt tak byl oficiálně zrušen. Popravdě… (více)

Seriálový Last of Us až v roce 2023

Seriálový Last of Us až v roce 2023

17.02.2022

Špatné zprávy pro fanoušky herní série The Last of Us. Šéf programu HBO Casey Bloys totiž čerstvě upřesnil, kdy si myslí, že diváci uvidí očekávanou seriálovou adaptaci od Craiga Mazina (Černobyl) a… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama