Reklama

Reklama

Westworld

(seriál)
Trailer
Sci-Fi / Thriller / Western / Drama / Mysteriózní
USA, (2016–2022), 35 h 28 min (Minutáž: 48–91 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandiwe Newton, Ed Harris, Shannon Woodward, Luke Hemsworth (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(36)

Seriál inspirovaný stejnojmenným filmem z roku 1973, který napsal a natočil Michael Crichton, pojednává o futuristickém zábavním parku obydleném robotickými bytostmi. Vítejte ve Westworldu! Poznejte svět, který uspokojí všechny vaše touhy... Dramatický seriál z produkce HBO je temnou odyseou, která nás zavede do počátku umělého vědomí a evoluce hříchu. Westworld nám představí svět, kde se protíná blízká budoucnost s minulostí, s níž se dá dle představivosti manipulovat. Svět, ve kterém lze splnit každou lidskou touhu, ať už ušlechtilou, nebo zvrhlou. (HBO Europe)

(více)

Recenze (559)

AndrejBB 

všechny recenze uživatele

Tak toto má byť lepšie ako Game of Thrones? Nemyslím si. Každá časť o tom istom, slabý posun deja, žiadne prekvapujúce zvraty, fádne postavy, s ktorými sa nedokážete stotožniť. Vďaka Bohu aspoň za hudbu a Hopkinsa. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý počin s úžasnými zábermi, výbornou hudbou, skvele napísanými diálogmi a parádne hrajúcim obsadením. Na začiatku diváka chytí celková premisa, potom začne byť zvedavý, čo to za tajomstvá tento svet skrýva a nakoniec mu nedá len sa nezamyslieť nad zmyslom života či paralelami medzi nami a robotmi vo Westworlde. Problém je, že hlavne ku koncu je to príliš rozťahané, čiže aj zaujímavé myšlienky strácajú svoju údernosť, a fakt, že tie takzvané prekvapivé zvraty až také prekvapivé vôbec neboli. ()

factoryBrick 

všechny recenze uživatele

Westworld má téměř všechno. Ta propracovanost každičkýho detailu je úchvatná. Ta výprava a výběr lokalit. Ten scénář, ti vybraní herci. Ta budoucnost a svym způsobem i vědomí, že vlastně nevíme kdo je on a kdo je ON? Strašně se mi to všechno líbí, ale má to prostě jednu chybku, přes kterou nejede vlak. Je to fakt zkurvená nuda. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Před pětatřiceti lety jsem sci-fi se stejným názvem a hvězdným Yulem Brynerem viděl v kině Ponrepo. Tehdy to byl zážitek a myslím, že to byl ten právě tento scénář, za který se tvůrci seriálu schovávají spolu se jménem Michael Crichton. Ta myšlenka zábavního parku pak byla po letech oprášena v sérii Jurský park. To, co tehdy vystačilo na nabitý film, v dnešní době myšlenkové impotence, uchvátila HBO na několik sérií. Díky tomu vznikla rozvleklá sága, která se utápí v překombinovaných a někdy až nudných eskapádách. To, co by se v podobě knihy četlo se zatajeným dechem, působí na obrazovce někdy až směšně. A hlavně - nesmíte moc přemýšlet. Pak byste si mohli klást nepříjemné otázky. Třeba - jak by v konzumní společnosti vznikl projekt za miliardy dolarů a s ohromnými náklady na denodenní servis? Živený přísunem několika nadšenců do počítačových her, kteří se rádi zvednou od monitorů a jdou si užít s moderními hračkami. Kolik by museli zaplatit, aby to celé monstrum se stovkami techniků, projektantů, manažerů a ředitelů mohlo fungovat. Už to je víc sci-fi, než celá série. Pak jen další řetězec podivností od nekonečné energie androidů, nevyčerpatelných zásobníků, inteligence Meave, která je (proč) na úrovni samotných tvůrců. Ta ale by vydala na celou stránku. Nejlepší na tom celém je ale hudba. ta je prostě skvělá. Ta syntéza moderních a klasických kousků v nových aranžích je něco, co jsem si opravdu vychutnal. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Námět od Michaela Crichtona jsem neznal a do pilotního dílu skočil jako do nového. Zaujal. Druhým dílem lepší a lepší. Strašně mě baví rozlišovat ty jemné niance herců, kteří hrají umělé bytosti. Jak člověk postupuje epizodami, začínám mít divný pocit, že něco podobného se stává i nám. Odkud přišli mimozemšťané, duchové a veškeré povídačky o paranormálních jevech a posmrtných životech? PS: Thandie Newton bych asi neodolal. :) ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Prozatím se jedná o seriálový objev posledních let. Stejnojmenný film jsem neviděl, nicméně myšlenka zábavného parku řízenou dějovými linkami jednotlivých robotů, kteří po updatu snění začínají být citově nestabilní a uvědomělí, diváka vtáhne a okouzlí. Než se člověk rozkouká a začne chápat jisté mechanismy robotických postav, objeví se tu mnoho dalších tajemství, které s každým dalším dílem bývá trochu zodpovězeno, ale ještě více dostává prostoru v myslích diváků, kteří se mohou posrat během čekání na další díl. A to je jedině dobře, tohle jsem naposled zažil u Lostů, a také proto je to můj nejoblíbenější seriál. Koneckonců Westworld sází nejenom na strohost a chladnost, ale také na informativnost a kontrast. Je zde krásně vidět práce mnoha oddělení parku, diagnostika bývá opravdu dokonalá a ukazuje čím dál větší rozdílnosti "infikovaných" robotů od jejich původního smýšlení. A to je i kontrast, zatímco jsou roboti chladní, někteří se stávají opakem. Zatímco seriál nabízí chladnou a strohou představu uzavřeného světa, mnohé city lze v parku shlédnout, o to intenzivnější požitky ze seriálu jsou. Žádná zbytečná sentimentalita, v jednom momentě vám vyráží dech nestabilního chování robotů, a najednou rozjímáte nad Dolores nebo prostitutkou, která začíná cítit i něco jiného, než nic. Hopkins je výborný záporák, ačkoliv by to do něj nikdo neřekl. Jeho postava s Ed Harrisem jsou nejvíce charakterní, jde v nich vidět jistou podobnost. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

..."Když nejvíc trpíte, jste k nerozeznání". ... Jsme opravdu schopni dělat to nejhorší, když nebude hrozit nebezpečí ani trest? V čem se poznám já? (Zatím dva díly) ... Jako všichni ve Westworldu, i my jsme primárně naprogramováni geneticky. A následně prostředím. Zpracování seriálu není stoprocentní, ale zabrnká na strunu vědomí - můžeme se změnit?, můžeme se osvobodit ze stereotypu? ... // 10 epizod: Nahlédnutím do spleti časových smyček světa uvnitř parku můžeme přemýšlet o věčném opakování života venku. Spoiler/citace: "Utrpení vede k prozření. Muka. že svět není takovým, jaký ho chceme mýt". Klíčem je vývoj. Evoluce dává smysl opakování. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem fenomenální. Konečně seriál, který má hlavu a patu, nutí diváka přemýšlet a splétat si vlastní teorie, které se potvrzují či vyvrací a hlavně nechává diváka stát před tajemným mnohovrstevnatým příběhem, který ústí ve velkolepé a pro mě nečekané finále. Je hezké vidět, že lze i v dnešní době vytvořit inteligentní sci-fi seriál, který nebude stát jen na akci a efektech, vdechnout svému světu punc originality i vytvořit zcela uvěřitelné charaktery, k nimž si divák vytváří své pouto. Seriál nejen že je výborný po stránce scénáře, režie či hudby, ale je také hereckým koncertem. Hopkins a Harris naprosto vládnou, Wood či Wright rovněž skvělé táhnou své linky. Bohužel druhá řada mi připravila hořké zklamání a rozčarování. Zbytečná nadstavba příběhu a jeho rozmělnění. Natahovaný děj bez hlubšího smyslu se spoustou zbytečných dějových linek (Maeve) snažící se diváka zmást, ale v konečném důsledku jej spíše odradí a nudí. Ani finální rozuzlení, které bylo příliš jednoduché a rozvláčné dojem nevylepšilo. Za zmínku stojí jen skvělý čtvrtý díl, jinak se tvůrci měli vydat zcela jiným směrem a nezničit takto dokonalou první sérii a její komplexní postavy. Třetí série je jiná, zajímavá, nabízí jiný pohled a rozšiřuje citelně svět. Jen škoda poněkud neuspokojivého finále. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Smutně překombinovaný a wannabe cool. Zásadní zvraty mi byly natolik u prdele, že jsem je vzápětí zapomněl. Nemyslim si, že jsem na to moc starej, spíš si troufale dovolim tvrdit, že na takovou hovadinu jsem moc chytrej. Ale film si asi pustim. EDIT 26/3 2020: Díky koronavirový izolaci jsem zkouknul obě série a načal třetí. Zvedám hodnocení na tři hvězdy za technický provedení a nedětskej rating, ale furt je to překombinovanej blábol, co nedovede vyvolat dostatečnej zájem k udržení pozornosti. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžce se rozhoduji mezi 3 a 4. Samotné finále bylo sice skvělé a vše do sebe víceméně zapadlo. Ovšem stejně jako celý zbytek seriálu i to finále bylo zoufale utahané. Celý seriál se motal mezi zbytečnými berličkami a vedlejšími linkami jen aby naplnil onu hodinu času. Kdyby to stáhli na 40 minut a zestručnili, bylo by to daleko dynamičtější, poutavější a zábavnější. Hledět 10 hodin na tohle filosofické inferno bylo občas dost vyčerpávající a demotivační. Ale abych jen nekritizoval, kromě Marsdena, který tam opravdu svým naivně dětským xichtíkem spíš lezl na nervy, bylo obsazení perfektní. Všemu tomu samozřejmě vévodil Hopkins s Harrisem. Ti pro sebe vždy ukradli celou scénu. Intro jde ve šlépejích moderních CGI sekvencí ve stylu Black Sails nebo Daredevil, samozřejmě skvělé jak graficky, tak i hudebně. Celkově zpracování také na jedničku, jdou za tím vidět velké peníze. Bohužel si myslím, že se toho měl ujmout někdo schopnější a méně nudnější. Takto je z toho pro mě sice hodně poutavý a dobrý seriál, ale moc jsem si toho z něj neodnesl a za měsíc dva už si budu muset hodně připomínat, o čem to vlastně bylo. EDIT PO DRUHÉ SÉRII: Za 5*. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Sice z westernového prostředí, ale duchem docela jinde. Scifi thriller s hlubšími myšlenkami o duši a povaze člověka, se zajímavými postavami a neustálým tušení dalších a dalších tajemství. Možná trochu zdlouhavější, ale přesto precizní podívaná, nebojící se krve a nahoty. Spokojené 4 hvězdy. ()

simply 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl od dílu si mě Westworld získává víc a víc. Líbí se mi ten postupný posun a zrychlování děje, skvěle napsané postavy spolu s úžasnými herci (Ed Harris a Anthony Hopkins bezkonkurečně vedou), propracovaná atmosféra a strašně moc otázek. Doufám, že si seriál udrží nastavenou laťku až do finále...Zatím seriálové překvapení roku ()

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Seriál Westworld byl nečekaně zrušen

Seriál Westworld byl nečekaně zrušen

05.11.2022

Přestože měli tvůrci seriálového Westworldu Jonathan Nolan a Lisa Joy potvrzenou pátou a finální řadu jejich sci-fi seriálu, HBO od plánů nakonec upustila a projekt tak byl oficiálně zrušen. Popravdě… (více)

Seriálový Last of Us až v roce 2023

Seriálový Last of Us až v roce 2023

17.02.2022

Špatné zprávy pro fanoušky herní série The Last of Us. Šéf programu HBO Casey Bloys totiž čerstvě upřesnil, kdy si myslí, že diváci uvidí očekávanou seriálovou adaptaci od Craiga Mazina (Černobyl) a… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama