Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (198)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vilča Kovář hraje ploskonosého nouplisáka a nigerijského šamana, který vynalezl otřes mozku, jenž dělá v americkém fotbalu z vypatlaných lopat šílené vypatlané lopaty. Američané jsou na něj teď tolik hrdi, že mu dali volňásky do Dyznylendu, kokosovou palmu v Kalifornii a točí o něm vysokorozpočtové oslavné uspávačky hadů. Hraje ho v dramatu, které je zhruba stejně dramatické jako přednáška v hauštině o vlivu forenzní patologie na západoafrickou migraci a záživné asi jako pití formaldehydu. Tedy pokud si dvakrát týdně vášnivě nehoníte nad Medykl žurnálem. No, jen si tu strhující atmosféru představte! Doktor Kunta Kinte je od přirození smutný, pak objeví tu kontuzi, což je stejně na hovno, protože se solviny bouchají do hlav dál, a bafuňáři z NFL mu řeknou: „Fuj, fuj, ty ale škaredě lžeš, zlé Omalu!“, což jej rozesmutní ještě víc, a vy napětím ani nedýcháte. No a o dvě hodiny žvanění, tři prdele cétéček, pokokot mozkových řezů a několika sebevraždách vybouchaných negrů později mu sdělí: „Tak jsi měl nakonec pravdu, milé Omalu. Na, tady máš banán!“. Ale náš čokoládový hrdina je pořád smutný jako na začátku. Konec. K tomu všemu by se měl Vilík, jenž na stará kolena začíná čím dál tím víc vypadat jako anorektické dvojče Lórence Fišbérna, rozhodně nadále držet rolí kůl negrů. Zde sice dokonale ochrnul s ublíženeckým výrazem v xichtě a téměř nadrtil otrocký přízvuk Idrise Elby, ale při své urputné snaze o Osrala nakonec působí, jako by Morgen Frýmen s obrácenou kšiltovkou a kapsami u kolen kokotsky repoval ve Freš princi. Závěrem bych si i jako laik dovolil vyvrátit ty tak zvané vědecké medicínské závěry, které ve filmu zazněly, a osočit tvůrce z účelové fabulace. Již z pouhého empirického pozorování je nade vši pochybnost zřejmé, že se všem těm astrofyzikům při nárazech zjevně nemá v hlavě co otřásat. Vidíte, kdyby tenkrát mělo NFL verbala v píár, doktor Omalu by dneska akorát tak pitval v Kamerunu kozy a Vilík řádil v Mizerech 3. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se po třech letech opět dočkal role od Willa Smithe, která má smysl a zároveň je hodně zajímavá. Neurotik Bennet Omalu totiž zažil hodně zajímavý život ve Spojených státech a to, že producent Ridley Scott svěřil své peníze do mladého a nadějného režiséra Landesmana také o něčem svědčí. Co Vám budu vykládat, byl jsem hodně zvědavý. A to i přesto, že americký fotbal není můj nejoblíbenější sport. Nakonec mě ale překvapilo, že film není tolik o sportu, jako spíš o jedné zrádné nemoci, kterou onen sport způsobuje. Opravdu klobouk dolů, že tvůrci neměli problém natřít celou NFL a k tomu i FBI. Tohle v americkém filmu divák jen tak nevidí. Opravdu ne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $34,542,474Tržby Celosvetovo $50,363,790Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,117,102Tržby za predaj DVD v USA $4,479,278║ ďalšia výborná téma o tom aký sú američania skvelý národ, ako kvôli ziskom nech padne toľko hláv koľko len treba, toto ale moc po chuti nebude fanúšikom amerického futbalu, ktorý ja nemusím, takže mi tento počin o to viac sadol, Will Smith sa opäť našiel vo vážnej téme, pútavo natočené, nechýba napätie /80%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„BŮH NEZAMÝŠLEL, ABYCHOM HRÁLI FOTBAL…“ /// Will Smith zkoumající škodlivost „hitů“ na šedou kůru mozkovou. Po zajímavým rozjezdu (takovej sympaticky vobyčejnej, s několika votazníky) je nám naservírovanej člověk v nesnázích a máme hodinu (před sebou), aby se z nich dostal. Tenhle příběh plnej šampionů nemá na svědomí Disney, takže místo jejich oslavy se připravte na rejpání trnem v patě korporace, která tejdně baví miliony lidí. Nakonec to přeci jen pohádka (vo americkým snu) je. Jako neurochirurg dávám palec nahoru. Jako hráč NFL, hrdý majitel CTE a příznivec Willa Smitha taky. Jako divák… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Hrál jsem fotbal a začalo mně dost silně hrabat (pane Řepka, tohle my, neurochirgové nespravíme…). 3.) Thx za titule „sagittario“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Sony / Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 2,841 // Otvárací Víkend v USA: $10,513,749 // ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před doktorem Bennetem, zapáleným patologem, který se hned tak nevzdal a šel s pádnými argumenty proti takové mase, kterou byla NFL a FBI. Jak už jsem jednou psala, tak mně je tahle hra vzdálená jako ta země samotná, ale faktem je, že když jí letmo zahlédnu v televizi, tak mě několikrát napadlo, co to s těmi hráči dělá, když do sebe takhle buší a samozřejmě se s tímto sportem vezou i další, kde hrozí poranění mozku. Willa už vidím krátce po sobě ve vážnějších rolích, které mu sednou daleko víc, ale přece jen jsem cítila, že by se do toho potřeboval víc položit. Takhle na mě občas působil i trochu legračně, to přiznávám. K tomu ubrat trochu toho patosu a jdu na nejvyšší špricličku s klidným svědomím. A Peter Landesman u mě určitě také zabodoval. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

První doletěli na Měsíc, vyslali zprávu pro inteligentní mimozemský život za hranici sluneční soustavy, vymysleli internet a především online porno! Přesto jim musí Afričan sdělit hrůznou novinku, že pokud se banda steroidy vyžraných fotbalistů, kteří hrají vším jenom ne nohama, sráží od dětství hlavami v parodii na rugby, zřejmě z nich na stará kolena nebudou jaderní fyzici, ale vymleté trosky s hemenexem místo mozku. Nečekané zjištění, které otřáslo všemi gauči v Americe! Celý film je o zdlouhavém (ne)souboji malého člověka s velkou korporací a bohužel to není zrovna ten ojedinělý zábavný kousek tohoto žánru, čili nuda. Zdá se tedy, že se film natočil pouze proto, kdyby náhodou někomu ta informace před pár lety unikla. Tři hvězdy jdou výhradně hlavní postavě za ochotu jít proti zdi, ne tvůrcům za natočení té chůze. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ministerstvo zdravotnictví varuje: Hraní fotbalu vážně škodí zdraví." Tak to pozor, tady končí legrace. To by pak někdo mohl klidně tvrdit, že třeba kouření škodí zdraví. Já tedy nemám lékařskou kvalifikaci z Nigerijské university, atestaci z Kolumbijské univerzity, magisterské tituly z veřejného zdraví ani epidemiologie, certifikaci pro forenzní, klinickou ani anatomickou patologii, neuropatologii a vlastně ani nejsem černoch, ale přesto si dovolím odborně souhlasit s kolegou doktorem Bennetem Omalu, že neustálé údery do hlavy by teoreticky mohly mít nějaký drobný vliv na zdraví amerického fotbalisty. No to je ale tak šokující novinka, že na víc se tento snímek nezmohl. To je škoda, protože doktorovy rozhovory s mrtvolami mě celkem bavily a představení NFL jako největšího odborníka na neurologii mě upřímně rozesmálo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nigerijský voodoo šaman, který si povídá s mrtvolami, nám přece nebude kecat do národního sportu! Od sáhnutí na hru je jen kousek k sáhnutí na chleba a to si císaři rozhodně nepřejí.. Potenciál ožehavého námětu o boji s mamutími lopatkami mlýnu NFL je utopen v kňourání, patosu a očividných oscarových ambicích Willa Smithe, který měl tu smůlu, že si jeho manželka neotevřela hubu o rok dřív. A nyní mě omluvte, jdu dodělat dvě odborné studie z prostředí české fotbalové ligy. První brousí ve fyzikálních vodách a je zároveň úzce provázána s ekonomií. Nese název „Vliv nejen zemské gravitace v soupeřově šestnáctce“. Druhá se kromě medicínských oborů dotýká i sociálních věd a jmenuje se „Souvislost mezi krvácením z nosu, užíváním kokeše a melírováním debilních účesů peroxidem.“ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Americkej fotbal mě úplně nebere, ale říkal jsem si, že když už kolem toho dělá Will Smith takový rozruch, tak to bude stát za to. A opravdu mě to zaujalo, ačkoliv mám opravdu k tomuto sportu daleko, jelikož se jedná o skoro globální problém v NFL a já o něm kupodivu nikdy neslyšel, takže jsem se taky něco dozvěděl. A Will asi opravdu nominovaný na oskara být měl. Ne kvůli tomu, že je černej, ale že by mi tam tak nějak seděl víc než třeba marťan Matt Démon a to už ho docela můžu. Skvost, který překračuje hranice sportovního žánru...9/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Americký fotbal trochu jinak ? Proč ne, kór když Will Smith tak dobře hraje asociálního a roztomile africky žvatlajícího doktůrka, který se mermo mocí chce postavit proti impériu a mašinerii na peníze. Netřeba řešit pravdivost dat a údajů. Poselství je jasné, sympatické a i kdyby ve výsledku (resp. v reálném světě) ne tak dramatické, určitě nutící k zamyšlení. Celé je to podané pro diváka, tedy srozumitelně, stručně a bez zbytečných ubíjejících odborností. Vyústění poměrně trestuhodné, ale dramatická linka solidní. Víceménně film o hlavní herecké roli na které to stojí a padá, ale podařilo se to náramně. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neoficiální dovolená, sportovní svátek. Miliony Američanů se tísní u televizí, otevírají plechovky s pivem, žerou chipsy, hltají reklamy a sledují Superbowl. Událost, která nemá konkurenci. A pak se někdy někde stane, že hráči skončí trénink, poděkuje trenérovi a vytáhne bouchačku. A prásk. Svou partnerku zabil už předtím doma. Něco se muselo pokazit. Jenže tohle je realita. Na život si sáhlo v posledních letech mnohem víc profesionálních hráčů amerického fotbalu. Vyšetřovatelé se pokoušeli donutit lékaře, aby prověřili činnost mozku obětí. Až doktor kdesi z Nigérie dokáže, že existuje spojitost zranění ze sportu s chronickou traumatickou encefalopatií (CTE), tedy degenerativním poškozením mozku. Prostě těch úderů na hlavu je sakra hodně. Kluby posílily bezpečí hráčů, počty otřesů mozku klesly, ale trvalo to řadu let, kdy našemu milému imigrantovi s tváří Willa Smithe kdekdo vyhrožoval (vždyť je to přeci domácí sportovní klenot). Jeho smutné oči jsou tak ještě smutnější. Místy docela ploché dialogy, poměrně rozvláčné tempo, přilepená romance trčí jako holá zbytečnost a ani režie nepřesvědčí. Ve výsledku drama, na které si za pár let málokdo vzpomene. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Boh nerátal s tým, že budeme hrať futbal". Lekár, ktorý riskuje vlastnú kariéru v boji s protivníkom (NFL), ktorého snáď ani "nemožno" poraziť. Po objave neznámej mozgovej choroby, ktorá dokáže športovcov jedného z najtvrdších športov na svete, zmeniť v psychicky labilné osoby, trpiace tak silnou depresiou, až spáchajú samovraždu, sa dostáva do nezávidenia hodnej situácie. Je ale dôležitejšia záchrana života jednotlivca? Alebo jedného z najpopulárnejších amerických športov, ktorý dokáže dať nádej na lepší život nejednému nádejnému, talentovanému športovcovi? Mám rád takéto filmy, tobôž keď sa opierajú o fakta skutočného príbehu. Samotný snímok disponuje dramatom, má svoju hĺbku i pointu o ktorú sa môže kedykoľvek smelo oprieť. Využívanie foriem korupcie či nátlaku veľkými korporáciami pri rôznych filmových námetoch nie je ničím novým. Podobným snímkom, len nie zo športového hľadiska, ale z "poistného", je mnou veľmi obľúbená dráma "Rainmaker". Komu sa páčil ten, prekvapilo by ma, keby sa mu nepáčil aj "tento". Bohužiaľ však, jeho silu v podobe zásahu do emócií diváka nedosahuje. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Frontální útok na zlatýho plešouna v kategorii film roku 2015. Namísto toho, abych oceňoval příběh a dramatickou linku, jsem po celou dobu jen smutně přemejšlel nad tím, jak dneska vůbec může vzniknout tak sprostej tvůrčí kalkul. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Poctivé veľmi kvalitné hollywoodske remeslo s nenaplnenými oscarovými ambíciami a možno až príliš lokálnou témou. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Oscarový útok Willa v nudném balení. Zřejmě měl on sám o svém hereckém výkonu příliš vysoké mínění. 40% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, nezaujímavo sfilmovaní. Will Smith je opäť raz vynikajúci a celému príbehu pomáha aj hudba od Jamesa Newton Howarda. No čo ho ubíja je dlžka. Prvá polka mi prišla dosť nemastná neslaná a až v závere sa to pohlo dopredu a začalo sa konečne niečo diať. Škoda, keby sme preskočili pár kapitol s nudného začiatku mohlo to byť lepšie. Obľúbený soundtrack: Concussion. 65% - 3* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Bontonfilmu na tom nic neuvěřitelného nevidím. Abych se dovtípil toho, že lidem nedělá dobře v plné rychlosti vrážet hlavou do zdi, k tomu nepotřebuju být doktor, lékárník, ani řidič sanitky. A aby mě oslovil rádoby vyhrocený střet zdraví hráčů versus prachy manažerů, tak na to jsem zas na světě moc dlouho, než abych nevěděl, že zdraví si sice nekoupíš, ale můžeš ho zaprodat. Zbytečná limonáda, jejíž největší pointou pro mě je to, že ovlivnit člověku život může i mrtvola. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Vím už dávno, že amíci jsou tupci. Nevědí totiž, když se člověk párkrát bouchne do hlavy a i přesto jde znovu proti zdi, tak jednou musí mít nějaké následky. Bohužel jim toto musel sdělit Nigérijec, kterého by následně za jeho názor ukamenovali. Nudný snímek, který táhne zuby nehty perfektní Will Smith a skvělá hudba. Kdyby nebyl děj zbytečně natahován, mohli jsme vidět parádní drama, ale neděje se .. 4/10 = 48% ()

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama