Reklama

Reklama

Alois Švehlík v hlavní roli dvoudílného televizního filmu z doby Velké francouzské revoluce... Příběh se odehrává v posledním desetiletí 18. století. Setník českého původu Kubát (A. Švehlík) pobývá v ležení habsburské armády, která ve Francii potlačuje Velkou francouzskou revoluci. Je ubytován v domě, v němž žije dívka Francoise (L. Šafránková). Snaživý poručík Hauser (J. Klem) hlásí setníkovi, že přistihl dvě habsburské vojandy s francouzským zajatcem. Hauser tuší, že setníkův sluha Tomáš (M. Stropnický) je do věci zapleten. Musí nechat Tomáše krutě potrestat pro jeho nepřítomnost v kritický večer, ale slibuje mu, že ho z vojska vyplatí. Dozvídá se, že dostane vyznamenání, pozve důstojníky na večeři a tam oznamuje plukovníkovi (J. Adamíra), že chce požádat o propuštění z vojny… V druhé části se z deníku setníka Kubáta plukovník dozví o jeho liberálních názorech. Setník žádá o propuštění ze služby, chce si uchovat čistý štít. Jeho propuštění je podmíněno tím, že bude předsedat soudu s dvěma vojandami a jejich muži. Vyjde najevo, že ženy se sešly s francouzským zajatcem, aby i se svými muži mohly uprchnout. Setník oba vojáky musí za zběhnutí odsoudit k trestu smrti a za velitele popravčí čety určí poručíka Hausera… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Rok natočení už je na celkové atmosféře znát...také jsem trochu zpřísněl. Švehlík, Adamíra, Cupák a Libuška, to je nepřehlédnutelná kvalita. Dialogy bez mrknutí oka také výborné, i když na pana Daňka to nemá, fajnšmekr československé kinematografie bude jistě nadmíru spokojen. Nicméně ve chvílích, kdy se film ocitne mimo interiér, jde vše někam, no, úplně jinam. Pro mě jednoduše dost rušivé. Po stránce historické ovšem velmi bohaté, také lidsky silné vyprávění, které bych si osobně více užil, kdyby pan Bělka ponechal vše jen v rovině konverzační. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ve válce nezůstane žádný čistý štít, každý je tak trochu od krve. Na pozadí reálného historického okamžiku, kterým je v tomto případě habsburské potlačení francouzského povstání, je rozehrána důmyslná spirála otázek a odpovědí, v nichž se hraje o čest a svědomí. Dvoudílná televizní hra dramatika a scénáristy Josefa Boučka vyniká brilantními dialogy a vyměňují-li si je herci formátu Aloise Švehlíka, Eduarda Cupáka, Jiřího Klema, Jiřího Adamíry či Libuše Šafránkové, není o čem pochybovat. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kdybych někdy v budoucnu náhodou natáčel film (i byť jen amatérský), Setníkův štít mi může některými prvky sloužit jako spolehlivý antivzor toho, čeho se nedopouštět. Nenatáčet nikdy (pokud nejde o specifický záměr, což zde zřejmě nebyl) dlouhé dialogy postav dlouhými statickými záběry z dálky (schválně, jeden takový záběr zde trval víc než minutu!) a naopak využívat v případě dlouhých dialogů z jedné místnosti buď dynamičnost kamery nebo více střihu. Neprotahovat každou chvíli minutáž hluchými vložkami, kdy se jen tak projde nějaká postava po schodišti či po prázdné místnosti, pokud to není součástí vytváření atmosféry nebo napětí (což zde ten dojem nenavozovalo). A také nepouštět se za každou cenu do něčeho, co neumím, např. do akčních scén (ačkoliv je zde jich minimum, i to pouhé přepadení strážníka je zde podáno neskutečně strojeným způsobem). *** Kdybych neznal rok výroby, tipoval bych, že tahle TV inscenace vznikla nejmíň 15 let dříve a ne koncem 80. let. Dokonce bych řekl, že kdyby Jiří Bělka natočil Setníkův štít zhruba o těch 15 let dřív, vznikl by mnohem lepší a působivější kousek. Skoro se mi nechce věřit, že tohle má na svědomí stejný režisér, který natočil Ohnici nebo Poslední dopis, ačkoliv je pochopitelné a odpustitelné, že rok před svou smrtí už asi nebyl Bělka tolik ve formě. Některé herecké výkony (Švehlík, Adamíra, Šafránková) jsou velmi zdařilé a díky scénáři s mnoha zajímavými dialogy dávají vzniknout i velice pěkným momentům, ba občas i vytvořit kousek napětí. Škoda, že na celkovém dojmu i působivosti hodně ubírá poněkud mdlá režie, ještě mizernější kamera a únavná stopáž nepochopitelně natažená přes 2 hodiny. Mít to hutnější zpracování, asi by pak na mě scénář plný zajímavých myšlenek dokázal také zapůsobit, žel.. [55%] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pan Alois Švehlík v roli setníka Kubáta výborný, jeho myšlenky, postoje, lidství jsou dech beroucí.. Tohle historické (proti)válečné konverzační drama je moc pěkně napsané i natočené, herecký ansámbl veskrze sympatický - pánové Adamíra a Cupák mě opět potěšili, Libuška Šafránková jako nepoddajná mladá žena úchvatná, no a nemohu nezmínit Jiřího Klema, od začátku do konce na pořádnou pecku mezi oči, tj. sehrál ctižádostivého poručíka Hausera skvostně.. V závěru mě zamrazilo.. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Bělka opět inspirován duchem historie a podpořen gardovým obsazením české filmové elity, předvádí tradičně perfektní konverzační drama. Stále se zamýšlím, jak tento skvělý režisér proniká do nitra vojenské psychologie od antiky až po novodobé dějiny. „Jsme vlastně u celého pluku jediní dva čeští důstojníci.“ ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velmi mě zajímá doba Prusko-francouzské války a období Pařížské komuny, kdy uvnitř Francie řádila občanská válka, kterou potlačovali Prušáci. A v tomto čase se odehrává silný tragický příběh setníka, který chce pro svoje lidské přesvědčení z války vystoupit. Jiří Bělka mistrovsky zachytil události válečného tažení v okupovaném francouzském městě a jeho blízkém vojenském ležení, nebo charaktery jednotlivých šarží a vojáků. Klobouk dolů před výkony Aloise Švehlíka (setník Kubát), Jiřího Adamíry (plukovník von Luttenberg) a Jiřího Klema (poručík Hauser). Zejména dialogy mezi nimi, to je opravdu úctyhodně napsané konverzační drámo a kolikrát tak napjaté, že jsem ani nedýchal. Dobové reálie jsou na poměry televizního filmu velice podařené, ať už se jedná o scény exteriérů či interiérů a jejich nasvícení, je tam opět cítit to krásné kouzlo, jehož Jiří Bělka ve svých historických inscenacích dokázal vždy dosáhnout. Když k tomu všemu připočítám hudbu Jiřího F. Svobody, je to dokonalost! ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Alois Švehlík coby "slušný chlap, co nechce nikomu nic upřít, ani darebákovi," se v tomto historickém dramatu plném zajímavých dialogů a silných myšlenek nakonec na vlastní kůži přesvědčí o tom, že "ve válce nezůstne žádný štít čistý" a že "když neseknete vy, sekne ten druhý po vás."  V menší přesto výrazné roli nepoddajné Francouzky Libuška šafránková. Švehlíkovými velmi rovnocenými hereckými partnery Adamíra s Cupákem.    ()

Reklama

Reklama