Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Arizone bandita známy ako Cisco Kid (Warner Baxter) prepadne dostavník. Správa o tomto čine sa dostane k seržantovi Mickymu Dunnovi (Edmund Lowe), ktorý má od svojho nadriadeného za úlohu priviesť Cisco Kida živého alebo mŕtveho. Na jeho hlavu je vypísaná odmena 5 000 dolárov. Cisco Kid chodí často za svojim dievčaťom menom Tonia Maria (Dorothy Burgess), ktorá ho ale podvádza na každom kroku. Cisco ani len vo sne netuší, že práve jeho dievča ho za odmenu 5 000 dolárov plánuje zradiť... (westerns)

(více)

Recenze (4)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je dosť husté hovoriť o filme, ktorý ponúkne snáď len tri vystrelené náboje ( alebo len dva ? ), ako o westerne. Ak sa to ale berie ako len zasadenie príbehu do doby kovbojov a banditov ( plus indiánov, v tejto snímke mínus ), tak teda ok. Je to raritka, plná kecov a nadživotných hereckých výkonov ( ironicky povedané ). Toho Oscara ( resp. všetky nominácie, až na tú kameru ), berte riadne z rezervou. Bol to predsa len iba druhý ročník a mnoho filmov, sa akosi záhadne objavili medzi nomináciami. Z dnešného pohľadu je to trápne, ale technicky prelomové. ()

Reklama

Mishqo 

všechny recenze uživatele

60% Prvý ozvučený (rozumej s hovoreným slovom) western, ktorý je svojou formou úplne odlišný od tradičných westernov ako ich všetci poznáme. A takáto forma mi moc nešmakovala. Príliš teatrálne a rádoby komické. No malo to aj niečo do seba. Hlavne ústredný message celého filmu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ve filmu Ulzanův nájezd praví kdosi něco na ten způsob, že kdyby vlastnil Arizonu a Peklo, tak by Arizonu pronajal a odstěhoval se do Pekla. Až takhle to v tý Arizoně bylo vostrý. To ovšem neplatí o téhle Staré Arizoně, která je ukázaná v tomhle snímku. Tam se neděje zhola nic neobvyklýho. Největší nebezpečí, který vám hrozí je to, že vás někdo sejme nějakou písničkou nebo hláškou. Hlavním hrdinou je bandita Cisco Kid, v podstatě je to lupič gentleman, který očividně trpí samomluvou a působí jako něco mezi Douglasem Fairbanksem a Belou Lugosim. Všemu a všem říká "my friend", povídá si se svou pistolí, když přepadne dostavník, tak pak zase cestujícícm jejich věci vrátí a popřeje jim bezpečný zbytek cesty atd. Jeho přítelkyní je jakási pipina, která se celej film tváří strašně nadrženě. Třetím do party a do milostného trojúhelníku je armádní seržant, který se snaží banditu Cisco Kida dopadnout. No, tak je mi jasný, že když je tohle první zvukovej western, tak musíme bejt trochu shovívavý, ALE ... příběh by se vešel ani ne do půl hodiny, zajímavejch je možná tak prvních deset a posledních pět minut, herecký výkony působí děsně naivně, všichni strašně přehrávaj (je jasný, že od herců zvyklých na přehnaná gesta v němých filmech asi nic jinýho čekat nejdde). Nejsympatičtěji působí oscarový Werner Baxter v roli Cisco Kida, ale i ten přehrává a hlavně strašně přehání ten portugalskej přízvuk. No takže tolik asi Stará Arizona. Film je koukatelný pouze pro hardcore western fandy, já dám s příhlédnutím k době vzniku ty dvě hvězdičky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Film se pyšní několika prvenstvími. Jde o první kompletně mluvený zvukový film se záznamem zvuku během natáčení, první zvukový film točený v exteriérech a první western se zvukem. (džanik)
  • Žádná scéna se netočila v Arizoně, natáčelo se v Utahu a Kalifornii. (džanik)
  • Roli Cisco Kida (Warner Baxter) měl původně hrát režisér Raoul Walsh. Ten však mezitím přišel při autonehodě o pravé oko, když mu během cesty z Utahu do Los Angeles na přední sklo skočil zajíc a střepy ho poranily v obličeji. Některé scény s Walshem ve filmu zůstaly. (džanik)

Reklama

Reklama