Reklama

Reklama

Poslední lovci v Mongolsku

(TV film)
  • Španělsko Los últimos Cazadores en Mongolia (více)
Španělsko / Německo, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Život kazašských kočovných rodů na rozlehlých planinách a stepích západní části země. Stěhování za pastvou ovcí, koz, koní a velbloudů, které chovají, je neodmyslitelnou součástí kočovného života kazašských rodů na planinách a stepích západního Mongolska. Přesto má pro Kazachy značný význam i lov a s ním úzce spjaté sokolnictví. Muži zvaní „burkitši" cvičí jako své lovecké pomocníky samice orla skalního, jimž říkají „burkiti". Sokolníci se jednou za rok scházejí na soutěži, při níž mají možnost ukázat své jezdecké a lovecké umění. Následující zimní sezóna pak prověří, jak dobře se na ni připravili. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o Mongolsku jsou vždy ohromující velkými pustými prostory a studeným větrem. Ani tento není výjimkou. Velká část se odehrává na úpatí kazašských hor. Škoda že byla krajina odlesněná. V závěru je ukázka ulovení vlka na kožešinu s pomocí dvou ochočených sokolů. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Není třeba se bát brutality, dokument je natočen velmi citlivě a pojednává více o způsobu života těchto izolovaných etnik než o lovu. Jednotlivé díly podkresluje krásná etnická hudba a tam, kde v Ekvádoru hučela voda, v krajině mongolské nás provází věčný zpěv větru. Písečné duny pak jakoby připomínaly, že člověk není víc než prach a tak mu nezbývá než se radovat. A prostý a čistý dětský úsměv je přesně to, co se zračí na větrem ošlehaných a zimou tvrdě zkoušených tvářích lovců a jejich rodin. Když pak lovci v červených čapkách s cvičenými orli na hřbetu ruky usedají na své koně, aby se vydali vstříc větru, vlku a širé pláni, zůstává jen obdiv a omámení… nad posledními svobodnými lidmi. Fotogalerie napoví víc. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama