Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný film natočený podle úspěšného románu Anity Diamant vypráví historii dvanácti izraelských kmenů z hlediska Dinah, jediné Jakobovy dcery. (AMC Czech)

Recenze (24)

Aky 

všechny recenze uživatele

Asi je to jedna z nejschůdnějších cest, jak uchopit biblické příběhy a vyvarovat se jejich nepravděpodobností a patosu, které ve starých textech jsou - vzít jejich okrajovou postavu, o které se příliš neví, a domyslet na daném půdorysu její příběh. Vyprávět jej podle dnešních pravidel. Přirozeně, bez zázraků a logických lapsů. Dlouhý, ale moc povedený kousek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa obrovské prekvapenie. Netradičné spracovanie a konečne aj nejaký originálnejší, nápaditý pohľad na biblické dejiny aj prostredníctvom niekoho iného ako len očami nejakého svätca alebo proroka. Jediné čo by som vytkol je hudba, na ktorú som si musel pomerne dlho zvykať, až koniec bol v tomto ohľade ako-tak v pohode. Neviem síce prečo, asi som pri tomto námete a žánri trochu konzervatívny, ale nepopieram, niekoho iného môže osloviť práve niečo takéto. Čo sa týka príbehu samotného, o Dinah sa toho veľa nevie, takže v tomto smere sa pred nami vynárajú netušené možnosti, ako životný príbeh Jozefovej sestry a Jakubovej dcéry podať. A myslím, že sa to tvorcom podarilo nadmieru dobre - obsažne veľmi zaujímavo, atmosfericky pútavo a vizuálne krásne. Silný nadpriemer, keby nebolo tej menej vydarenej hudby tak idem do plna. 85/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film predovšetkým pre ženy a o ženách. O Dinah, ktorá mala raz v rukách všetko šťastie a lásku sveta a inokedy mala ruky prázdne ... ale odpustiť dokázala všetko a v tom pramenila jej sila. Knihu som čítala už dosť dávno, ale mám pocit, že jej filmové spracovanie je slušné. Netradičné prostredie zaujme a páčili sa mi kostýmy. 3,5* ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Biblické příběhy mám rád, ale tohle byla hrozná nuda. Ze začátku se tam jenom sexovalo a pak už to celé bylo jenom o lásce. A já takovéto romatické příběhy bez nějaké akce nebo dramatu nemám rád. Film je rozdělen na 2 části, já ho hodnotím po 1. části. Na tu druhou se už koukat nebudu, už takhle mi stačila ta 1,5 hodina nudy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O Díně se toho v Bibli moc nepíše a tak lze v jejím případě zapojit fantazii, aniž by hnidopichové mohli cokoliv namítat. A z mého pohledu se tenhle biblický spin-off povedl. Už na papíře to sice musela být slaďárna, což se přeneslo i do filmu, ale nutno dodat, že je to slaďárna vkusná, která postrádá účelové hraní na city a hlavně parádně zahraná. Zejména Rebecca Ferguson byla trefou do černého. Příliš jsem od toho nečekal, takže jsem výsostně spokojen. 80% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Feministická verzia knihy Genezis, ktorá poníma vzťah muža a ženy, rodičovstvo ba i náboženstvo ako partnerstvo emancipovaných a sebavedomých individualít. Veľmi zaujímavé, len o Bohu to skoro vôbec nebolo. Zato o bôžikoch, ktorým je v Biblii venovaný 1 riadok, áno. V podstate je to Rosamunda Pilcherová s biblickým námetom. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Mňa film prekvapil. Bol pútavý, obsahovo silný, aj keď film s biblickými prvkami, bol spracovaný viac pre nestranného diváka, tak typicky americky. Film asi viac zaujme ženských priaznivcov. Mne sa páčilo dobove vyobrazenie, kostými, a predovšetkým samotný príbeh a jeho filmové spracovanie. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Pááána. V prvom diely sa to len fláka po púšti a v druhom je rovnako teplo. Tieto biblické príbehy ma absolútne neberú. Okrem Ferguson tam neviem nájsť iné pozitívum. 1 z 5 ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Velká chyba. Moje. Film na motivy biblických příběhů zpracovaný jako červená knihovna, na to jsem prostě nebyla připravená. Vlastně jediné, co zvedá mé hodnocení, je fakt, že kostýmy a výprava vypadají moc dobře. S počítačovou animací se prostě dají dělat zázraky. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Až neskutečně naivní a přeslazené, plné hloupých klišé jako je láska na první pohled + "žili spolu šťastně až do smrti", zidealizované vztahy v rodině (čtyři ženy se dělí o jednoho muže a jsou z nich nejlepší kamarádky). Levnou snahu vydolovat divákovy city za každou cenu ještě podtrhuje hudba jako z Disney pohádek. Předpokládám, že jakožto žena, mám být cílovou skupinou snímku, a když se to mě zdá jako telenovela zasazená do biblického příběhu, domnívám se, že pro chlapy to musí být na hranici snesitelnosti. ;-) Nechápu zdejší vysoká hodnocení... ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Hodnotím asi po 40 minutách, které jsem vydržela. Zlatá Rosamund Pilcherová. Hra o trůny, Červený stan… asi se s námi jako s civilizací opravdu něco významného děje, získávají-li tak duchaprosté a nepokrytě infantilní příběhy ve zpracování hodném ochotnického divadla z periferie tak vysoké hodnocení… Rozhodně nejsem cílovka. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Zajímavě a poutavě zpracovaný biblický příběh, jehož vyprávění kráně ukazuje, že Židé a Araby mají mnohem více společného, než by si chtěli přiznat.  Taková pěkná pohádka pro dospělé, aneb jak z pověstí udělat náboženství snadno a rychle. Božího na tom není nic, ale koukalo se na to hezky. v druhém díle sice snímku docházel trošku dech, ale i tak si myslím, že 4 hvězďule jsou na místě. ()

anatheman odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnotím zatím po první části. Na tu druhou sbírám síly... Proč? Tohle se nedá popsat slovy. Požaduji těžké tresty pro tvůrce a nižší pro herce, kteří na své role patrně kývli ve stavu těžkého zdrogování. Červený stan představuje pošpinění dávného biblického příběhu. Jedná se o podobný "klenot", jako je například Kněžna Libuše z roku 2009. Pouze tedy s tím, že tento "počin" obsahuje známky určité jakosti. Což je tedy výsledkem tučnějšího rozpočtu, který byl na tuto blasfémii zbytečně vydojen. Kde tedy začít? Myslím si, že režisér a scénáristi byli ve stavu určitého zbuznění a rozhodli se, že biblický příběh o Jákobovi napíší pro Cosmopolitan. Máme zde sebevědomé ženské hrdinky, které jsou ovšem úplně nadšené, když můžou žít s Jákobem v polygamním svazku. Už sama svatební scéna představovala něco esenciálního. Dalším prvkem je věkový a etnický výběr herců. Je opravdu nepopsatelné vidět, jak v jednom izraelském kmeni vedle sebe žijí Brit, Švédka, Brazilka a černoška... Věkové anomálie jsou patrné na vztahu Ferguson - Baccarin, kde druhá jmenovaná je pro tu první sestro-macecho-tetou. A to jí je o čtyři roky více, což se maskéři nesnažili nijak "vyretušovat". A to jsme se dotkli dalšího výrazného problému - vzhledu postav. Výše zmíněný kmen žije uprostřed skal a pouští. Proto je tajemstvím, JAK je možné, že všichni na sobě nosí bělostně čisté prádlo? Nebo, že mají tak dobře upravené vousy a vlasy? A to nemluvím o ksichtech napatlaných prvotřídním make-upem. A ještě k tomu prádlu - kde je do prdele perou, když Ferguson v půlce filmu sdělí, že poprvé spatřila řeku několik mil od domova? WTF?! Dále se chci vyjádřit k dialogům, které jsou zkrátka parodické a můžou vám jedině přivodit vražedné záchvaty smíchu. Jsou nepřirozené jak výše zmíněný vzhled postav. K tomu jsou infantilně patetické. Brrrr! Nejhorší je ovšem hudba. Ta je tak sladká, že diabetikovi při jejím absorbování přivodí okamžitou smrt. K tomu to všechno tak marmeládovitě komentuje Ferguson, až je to k zblití... No nic, v brzké době zhlédnu druhou část. Přejte mi, abych to přežil... ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som bol dosť skeptický voči tomuto snímku a nakoniec po dvojnásobnom zhliadnutí, by som dvakrát tento snímok nepodceňoval, ani náhodou. Kladiem si otázku, za tie všetky ohavnosti, ktoré sa udiali v minulosti, nebolo zodpovední vypočítaví ľudia, než náboženstvo? Film, kde je viac len, než náboženstvo. Jedna z najlepších rolí Rebeccy Ferguson a herecké obsadenie je tiež prekvapenie. /80 %/ ()

Yahey 

všechny recenze uživatele

Z hlediska uměleckosti a věrohodnosti je to 2-3 (ano, pár herců v hábitech vedou moderní speech o moderních idejích kdesi v poušti), ale za sympatičnost námětu (snaha povzbudit ženské sebevědomí a kořeny ženské spirituality), odlehčení biblických časů a za sympatičnost hereček dávám 4. :-) Škoda, že to nešlo natočit, aby to nebylo pagan-propaganda (snižuje tu autentičnost). Na druhou stranu, jak tyto ideje sdělit? Dokumentem? Rozhovorem u Duška? OK, milým sitcomem z biblických časů - tak jo. :-) ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Poněkud přechválené. Ale líbí se mi, jak lidsky jsou ztvárněny biblické postavy i příběhy. Není to nějaká trapná pánbíčkářská adaptace pro babky, co už nedojdou do kostela, takže v rámci žánru se to dost vymyká. ()

AneMKa 

všechny recenze uživatele

Film odpovídá knize, výborné herecké obsazení, postavy charakterově vykreslené. Kostýmy, atmosféra a celkový dojem vás vtáhne a okamžitě přenese do biblické doby a na stranu Jákobových žen. Jedna hvězda navíc pro zfilmování ne příliš známého příběhu, a to v podobě seriálu a ne efektního velkofilmu.. ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Feministická (rádoby biblická) slátanina na úrovni červené knihovny. Blé, tfuj tajxl... :/ Hvězda za to, že se to tváří jako pohádka z Tisíce a jedné noci. ()

CHYREN 

všechny recenze uživatele

Překrásný film. O něčem, co je možná jenom vymyšlené, nebo zcela pravda a nic než pravda. Tvůrci i přes surové násilí, zcela odsunuli děj kolem, který byl často důležitější. To co bylo, a potom se stalo. To nic nemění na tom, že jsem si to s velkou chutí užíval. Trochu idealizované, trochu emancipované na tu dobu, vlastně trochu víc, ale co! Dal bych pět hvězd, kdybych Bibli četl celou a ne jen útržky, kdyby nebyla ve středověku tím, čím je dnes pro islámské fundamentalisty Korán. Jo. věřím, že nejedna pipulka prolije mnoho řek slz i dojetí. Proč ne. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase 5*-kový film. :) Od filmu jsem čekal feministické pojetí Bible. Toho jsem se dočkal jen v lehké míře, navíc jsem shlédl Hru o trůny ve filmu (jakožto divák, co si moc nepamatuje původní výklad Bible), film o důležitých životních rozhodnutích a jejích důsledcích, odvaze, různých formách lásky a přesto všech platných... :) Děkuji. :) ()

Reklama

Reklama