Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný film natočený podle úspěšného románu Anity Diamant vypráví historii dvanácti izraelských kmenů z hlediska Dinah, jediné Jakobovy dcery. (AMC Czech)

Recenze (24)

Aky 

všechny recenze uživatele

Asi je to jedna z nejschůdnějších cest, jak uchopit biblické příběhy a vyvarovat se jejich nepravděpodobností a patosu, které ve starých textech jsou - vzít jejich okrajovou postavu, o které se příliš neví, a domyslet na daném půdorysu její příběh. Vyprávět jej podle dnešních pravidel. Přirozeně, bez zázraků a logických lapsů. Dlouhý, ale moc povedený kousek. ()

anatheman odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnotím zatím po první části. Na tu druhou sbírám síly... Proč? Tohle se nedá popsat slovy. Požaduji těžké tresty pro tvůrce a nižší pro herce, kteří na své role patrně kývli ve stavu těžkého zdrogování. Červený stan představuje pošpinění dávného biblického příběhu. Jedná se o podobný "klenot", jako je například Kněžna Libuše z roku 2009. Pouze tedy s tím, že tento "počin" obsahuje známky určité jakosti. Což je tedy výsledkem tučnějšího rozpočtu, který byl na tuto blasfémii zbytečně vydojen. Kde tedy začít? Myslím si, že režisér a scénáristi byli ve stavu určitého zbuznění a rozhodli se, že biblický příběh o Jákobovi napíší pro Cosmopolitan. Máme zde sebevědomé ženské hrdinky, které jsou ovšem úplně nadšené, když můžou žít s Jákobem v polygamním svazku. Už sama svatební scéna představovala něco esenciálního. Dalším prvkem je věkový a etnický výběr herců. Je opravdu nepopsatelné vidět, jak v jednom izraelském kmeni vedle sebe žijí Brit, Švédka, Brazilka a černoška... Věkové anomálie jsou patrné na vztahu Ferguson - Baccarin, kde druhá jmenovaná je pro tu první sestro-macecho-tetou. A to jí je o čtyři roky více, což se maskéři nesnažili nijak "vyretušovat". A to jsme se dotkli dalšího výrazného problému - vzhledu postav. Výše zmíněný kmen žije uprostřed skal a pouští. Proto je tajemstvím, JAK je možné, že všichni na sobě nosí bělostně čisté prádlo? Nebo, že mají tak dobře upravené vousy a vlasy? A to nemluvím o ksichtech napatlaných prvotřídním make-upem. A ještě k tomu prádlu - kde je do prdele perou, když Ferguson v půlce filmu sdělí, že poprvé spatřila řeku několik mil od domova? WTF?! Dále se chci vyjádřit k dialogům, které jsou zkrátka parodické a můžou vám jedině přivodit vražedné záchvaty smíchu. Jsou nepřirozené jak výše zmíněný vzhled postav. K tomu jsou infantilně patetické. Brrrr! Nejhorší je ovšem hudba. Ta je tak sladká, že diabetikovi při jejím absorbování přivodí okamžitou smrt. K tomu to všechno tak marmeládovitě komentuje Ferguson, až je to k zblití... No nic, v brzké době zhlédnu druhou část. Přejte mi, abych to přežil... ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film predovšetkým pre ženy a o ženách. O Dinah, ktorá mala raz v rukách všetko šťastie a lásku sveta a inokedy mala ruky prázdne ... ale odpustiť dokázala všetko a v tom pramenila jej sila. Knihu som čítala už dosť dávno, ale mám pocit, že jej filmové spracovanie je slušné. Netradičné prostredie zaujme a páčili sa mi kostýmy. 3,5* ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Feministická verzia knihy Genezis, ktorá poníma vzťah muža a ženy, rodičovstvo ba i náboženstvo ako partnerstvo emancipovaných a sebavedomých individualít. Veľmi zaujímavé, len o Bohu to skoro vôbec nebolo. Zato o bôžikoch, ktorým je v Biblii venovaný 1 riadok, áno. V podstate je to Rosamunda Pilcherová s biblickým námetom. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Zajímavě a poutavě zpracovaný biblický příběh, jehož vyprávění kráně ukazuje, že Židé a Araby mají mnohem více společného, než by si chtěli přiznat.  Taková pěkná pohádka pro dospělé, aneb jak z pověstí udělat náboženství snadno a rychle. Božího na tom není nic, ale koukalo se na to hezky. v druhém díle sice snímku docházel trošku dech, ale i tak si myslím, že 4 hvězďule jsou na místě. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama