Reklama

Reklama

Poslední dny Anny Boleynové

(TV film)
  • Velká Británie The Last Days of Anne Boleyn
Velká Británie, 2013, 45 min

Obsahy(1)

Náhlý a násilný pád Anny Boleynové na staletí uchvátil a vášnivě rozdělil historiky, spisovatele a amatérské nadšence, díky jejímu romantickému, mocenskému, sexuálnímu, náboženskému a politickému vlivu a intrikám. Ale kým byla tato nejdiskutovanější žena historie, a proč musela být odstraněna? Tento dramatizující dokument zkoumá strašlivé kontroverze jejího příběhu. Ve třech paranoiou a panikou naplněných týdnech, od Annina zatčení po její smrt na popravišti, kombinuje dokument dramatizující rekonstrukci s polemickými příspěvky vysoce respektovaných komentátorů – včetně Hilary Mantel, Davida Starkeyho, Philippy Gregory a Alison Weir. (Viasat)

(více)

Recenze (4)

mira.l 

všechny recenze uživatele

Dokument, který zase nic tak moc nového nepřinesl. S vědomosti o Anně Boleynové jsem na tom zhruba stejně jako před jeho shlédnutím (a po přečtení několika knih na dané téma). Nejvýraznější dojem je asi ten, že každý z badatelů či historiků, který se tam objevil a hovořil, má na věc trochu jiný názor. Jo a mimochodem konečně jsem viděl, jak vypadá Alison Weir:). ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato překvapující dokument. I když mám o tudorovské epoše něco načteno, dozvěděl jsem se nové poznatky. Především mě zaujala snaha tvůrců podívat se na skutečnost z několika úhlů. Přestože historické prameny mnohé naznačují, asi nikdy nakonec nezjistíme, kdo skutečně mohl za pád Anny Boleynové. Zřejmě k tomu přispěl každý z hlavních aktérů a patrně i některá postava v pozadí. Dokument jsem si v myšlenkách srovnával s koncem druhé série Tudorovců a musím poznamenat, že se tvůrcům seriálu podařilo ztvárnit relativně věrný obraz posledních dnů Jindřichova manželství s Annou. Ale opravdu je zde na místě slovo "relativní", což vyplývá i z mých předcházejících slov. Na dokumentu musím také pochválit hrané pasáže. Jejich výskyt je spíše symbolický a ilustrativní. Zároveň díky kostýmům a vybraným lokacím působí věrně. To zaručuje i dostatečnou vizuální atraktivitu díla. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z nadčasových ľúbostných príbehov, ktorého filmové spracovanie nemá konca a nikdy sa nevyčerpá. Je úžasné a zároveň desivé, že kvôli jednému ženskému lonu sa v podstate zmenila tvár celej krajiny, ale v podstate aj dejiny Európy - minimálne odluka od cirkvi spôsobila obrovskú separáciu ďalšieho anglického vývoja od Európy. Anna Boleynová navždy ostane jednou z najvplyvnejšou žien v histórii, hoci sama v podstate nikdy o ničom nerozhodla. Dokázala len svojou ctižiadostivosťou a ambicióznosťou omámiť správneho muža. Pýcha však opäť predchádzala pádu. Tento dokument sa venuje predovšetkým posledným trom mesiacom Anny, ako sa dostala do nevôle, čo tomu predchádzalo, rieši trojuholník: kráľ + Anna + Cromwell a prečo musela byť odstránená. Vidím tu veľký prínos, keďže nerieši vec povrchne, naopak berie si časť príbehu a tu analyzuje do hĺbky. A dáva priestor rôznym názorom, rôznym historikom, pretože skutočnú pravdu sa aj tak nikdy nedozvieme. Do mysle mŕtvych ľudí už nikto nenazrie. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který zopakuje známé informace, i se člověk dozví nové. Chvílemi ale trochu zdlouhavé, proto 3*. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama