Reklama

Reklama

Poslední dny Anny Boleynové

(TV film)
  • Velká Británie The Last Days of Anne Boleyn
Velká Británie, 2013, 45 min

Obsahy(1)

Náhlý a násilný pád Anny Boleynové na staletí uchvátil a vášnivě rozdělil historiky, spisovatele a amatérské nadšence, díky jejímu romantickému, mocenskému, sexuálnímu, náboženskému a politickému vlivu a intrikám. Ale kým byla tato nejdiskutovanější žena historie, a proč musela být odstraněna? Tento dramatizující dokument zkoumá strašlivé kontroverze jejího příběhu. Ve třech paranoiou a panikou naplněných týdnech, od Annina zatčení po její smrt na popravišti, kombinuje dokument dramatizující rekonstrukci s polemickými příspěvky vysoce respektovaných komentátorů – včetně Hilary Mantel, Davida Starkeyho, Philippy Gregory a Alison Weir. (Viasat)

(více)

Recenze (4)

mira.l 

všechny recenze uživatele

Dokument, který zase nic tak moc nového nepřinesl. S vědomosti o Anně Boleynové jsem na tom zhruba stejně jako před jeho shlédnutím (a po přečtení několika knih na dané téma). Nejvýraznější dojem je asi ten, že každý z badatelů či historiků, který se tam objevil a hovořil, má na věc trochu jiný názor. Jo a mimochodem konečně jsem viděl, jak vypadá Alison Weir:). ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který zopakuje známé informace, i se člověk dozví nové. Chvílemi ale trochu zdlouhavé, proto 3*. ()

Reklama

anatheman 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato překvapující dokument. I když mám o tudorovské epoše něco načteno, dozvěděl jsem se nové poznatky. Především mě zaujala snaha tvůrců podívat se na skutečnost z několika úhlů. Přestože historické prameny mnohé naznačují, asi nikdy nakonec nezjistíme, kdo skutečně mohl za pád Anny Boleynové. Zřejmě k tomu přispěl každý z hlavních aktérů a patrně i některá postava v pozadí. Dokument jsem si v myšlenkách srovnával s koncem druhé série Tudorovců a musím poznamenat, že se tvůrcům seriálu podařilo ztvárnit relativně věrný obraz posledních dnů Jindřichova manželství s Annou. Ale opravdu je zde na místě slovo "relativní", což vyplývá i z mých předcházejících slov. Na dokumentu musím také pochválit hrané pasáže. Jejich výskyt je spíše symbolický a ilustrativní. Zároveň díky kostýmům a vybraným lokacím působí věrně. To zaručuje i dostatečnou vizuální atraktivitu díla. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z nadčasových ľúbostných príbehov, ktorého filmové spracovanie nemá konca a nikdy sa nevyčerpá. Je úžasné a zároveň desivé, že kvôli jednému ženskému lonu sa v podstate zmenila tvár celej krajiny, ale v podstate aj dejiny Európy - minimálne odluka od cirkvi spôsobila obrovskú separáciu ďalšieho anglického vývoja od Európy. Anna Boleynová navždy ostane jednou z najvplyvnejšou žien v histórii, hoci sama v podstate nikdy o ničom nerozhodla. Dokázala len svojou ctižiadostivosťou a ambicióznosťou omámiť správneho muža. Pýcha však opäť predchádzala pádu. Tento dokument sa venuje predovšetkým posledným trom mesiacom Anny, ako sa dostala do nevôle, čo tomu predchádzalo, rieši trojuholník: kráľ + Anna + Cromwell a prečo musela byť odstránená. Vidím tu veľký prínos, keďže nerieši vec povrchne, naopak berie si časť príbehu a tu analyzuje do hĺbky. A dáva priestor rôznym názorom, rôznym historikom, pretože skutočnú pravdu sa aj tak nikdy nedozvieme. Do mysle mŕtvych ľudí už nikto nenazrie. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama