Reklama

Reklama

Vánoční krajina zázraků

(TV film)
  • Česko Vánoce v říši zvířat (více)
Německo, 2013, 52 min

Režie:

Klaus Scheurich

Obsahy(1)

Zima sebou přináší velmi zvláštní, magické kouzlo. Je čas na milé tradice a zvyky. Ale zvířata této lidské idyle nevěnují žádnou pozornost. Pro ně je zima obdobím uskrovnění. Veverky, jezevci a rysové - ti všichni mají vlastní strategii jak zimu přežít. Ale navzdory úžasné schopnosti se přizpůsob je boj o přežití těžký - a často ho mohou vyhrát pouze s pomocí lidí. Tento program nás zavede do zimního Německa. Sněhem pokrytá pohádková krajina, neobvyklé příběhy z divočiny a příběhy o zvířatech - to vše vytváří speciální hřejivou zimní atmosféru. (Viasat)

(více)

Recenze (7)

Trauma 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry na zasněženou krajinu, veverky a ptáčky střídající se o šišku. Komentář trochu informačně prostý, ale to tady nevadí, pro záměr filmy, kterým je vytvoření "hřejivé zimní atmosféry" stačí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě nadchl pěknými krajinami a záběry  míst a zvířat. Až pohádková atmosféra. Pro zvířata to je tedy každodenní shánění potravy. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poetický dokument dýchá zimou, kdy sníh vše obalí do bílého krajkoví. Boj o šišku a její drobná semínka zuří střídavě mezi datlem a brhlíkem, veverka má svoji, takže jen pozoruje okolí. Nebo je to naopak? Vydra vydrží až osm minut pod vodou, a tak má-li k dispozici tekoucí vodu, zima ji nijak netrápí. Podobně je na tom i skorec, jediný evropský pták, co se dokáže potápět a plavat. Díky mastnému peří vyleze z ledové lázně vždy suchý. Liška má jednoduchou taktiku, jak ulovit myši skrývající se pod sněhem. Nesmí ovšem sluneční paprsky rozehřát horní sněhovou vrstvu, kterou následně noční mráz promění v ledovou krustu, pak se liška ke kořisti nedostane. Lysky vypadají komicky, když se snaží startovat ze zamrzlé hladiny, jinak si ale potápění užívají. To vážná volavka si raději najde klidnější místo k lovu. Půvabné vyprávění o životě a smrti uprostřed zimy. Srnčí se lišky nebojí, ale rys, to je jiná! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument určite nie je detský, ale komentár je jednoduchý, prístupný skutočne každému. Zimné zážitky najrôznejších druhov zvierat sú pekne usporiadané do príbehu zimnej krajiny. Bežné tvory aj tie exotické sa musia prispôsobiť, sťahovať, uspať, a nechýba medzi nimi ani človek. Ten tu nie je vykresleny ako ničiteľ a lovec, ale zaslúžil si príjemnejšiu rolu. –––– Akési čudné stvorenie stína stromy. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem nádhera!!! Jediné, co mě rušilo, byly vsuvky ze světa lidí, jak sáňkují nebo slaví Vánoce. Ale to jsou naštěstí jen kratičké prostřihy mezi úchvatnými záběry zimní přírody a jejího zvířecího obyvatelstva. Překrásný dokument, u kterého jsem se mimo jiné i pěkně pobavil. Způsob, jakým chytá liška pod sněhem myši je fakt nářez! :D Ale nejen ona, i další živočichové, kteří se ve snímku vyskytují mají svoji taktiku jak v zimě lovit a přežít. Anebo zemřít. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama