Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1805 a Napoleon je pánem Evropy. V cestě mu stojí jen britská flotila a z oceánů jsou bitevní pole. Kapitán Jack Aubrey na lodi Překvapení u severního pobřeží Brazílie dostává rozkaz zničit francouzskou korzárskou loď Acheron, a tím zabránit pokusu přenést válku do Tichého oceánu. Střetnutí s  Acheron dopadne špatně a kapitán Aubrey musí ustoupit, aby zachránil alespoň mužstvo. Naštěstí se jim podaří ukrýt v mlze, a když jsou v bezpečí, začnou loď Překvapení opravovat. Zatímco se mužstvo stará o loď, doktor Stephen Maturin ošetřuje zraněné. Je mezi nimi i malý chlapec, plavčík Blakeney, kterému musí amputovat ruku, a námořník Plaice, jemuž operuje hlavu. Loď Překvapení zakotví u pobřeží, kde dokončí nejnutnější opravy a dozví se, kdy francouzská loď Acheron proplouvala kolem pobřeží. Kapitán Aubrey ví, že musí Acheron zastavit… Dva námořníci přinesou Aubreyovi maketu lodi Acheron, z níž se Aubrey dozví její slabiny, kterých ale moc není. Vydají se opět na moře, ale Acheron si na ně počkala. Aubrey zahájí manévry, připraví pro Acheron falešný cíl a střetu se vyhnou. Aubrey dokáže manévrovat tak, že další den stíhají Acheron. Pokud by jí dohnali, mají šanci Acheron zničit. Možnost vítězství jim však znemožní bouře: zlomí se jim stěžeň, který musejí odseknout, aby se nepotopila celá loď, a v moři utone mladý námořník Warley. Kapitán Aubrey je posedlý vítězstvím, ale smůla mu nedopřává uskutečnit jeho cíl. Posádka je přesvědčena, že smůlu nosí podporučík Hollom, který sám začne věřit, že je prokletý a raději skočí do moře… Aubrey stále hodlá zničit Acheron a nedbá rad svého přítele doktora Stephena, aby se raději s posádkou vydal na cestu domů. Aubrey se přestane honit za zničením lodi, až poté, co je doktor raněn. Doktor chtěl prozkoumat ostrovy a nalézt nové neznámé živočišné druhy, ale kvůli honbě za Acheron nebyl na výzkum čas. Nyní Aubrey rozhodl, že už není kam spěchat, a doktor začne zkoumat ostrov. Při tom zahlédne Acheron a běží se svými pomocníky varovat kapitána… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (722)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Námořnická bible. Ze snímku čouhá autentičnost každým coulem. Pod kapitánem Crowem bych se plavil třeba až do samotného pekla. Film mi naprosto učaroval a dokonale poutal mou pozornost po celou stopáž, která mi přišla tak akorát. Mimo jiné musím podotknout že duo Crowe a Bettany = vynikající casting. 90% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Chcete vidět gilotinu na Piccadilly? Chcete mít Napoleona za krále? Chcete aby vaše děti zpívaly Marseillasu? Ne? Svěřte svůj život kapitánu Jackovi a plujte na jeho lodi. Ovšem pokuď nejste prokletí.... . R.Crowe mistrně předvádí, že mužům se musí vládnout a P.Bettany v roli lékaře a biologa mu mistrně sekunduje. Nic nezní v DTS tak dobře jako válka. A válka na moři, salvy z děl - to je panečku paráda. Kamera se svými kýčovýtými obrázky lodě a moře z různých pohledů, hudba, herci, zvuk a dobře vyvážené dobrodružství vás jistě nezklamou. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Poměrně netypický námořnický dobrodružný film. Peter Weir opět zaválel, soustředí se hlavně na vztahy mezi jednotlivými členy posádky britské lodi a touhou (hraničící až s posedlostí) jejího kapitána po vítězství nad francouzskou lodí. Snímek není příliš akční, což je jen pro dobro věci. Weir se podobně jako ve svém starším válečném snímku Gallipolli nevyžívá v žádných krvavých scénách a tak i v bitevní vřavě neuvidíme téměř žádnou krev. Výborně natočené drama potěší příznivce Weira, fanoušky akčních velkolepých podívaných nejspíš zklame svým pomalým tempem. Herecky filmu vévodí umírněný Russell Crowe, jemuž jeho kapitána bez problémů uvěříte a Paul Bettany v roli doktora-přírodovědce a kapitánova nejlepšího přítele. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Výprava a kostýmy sú fakt veľkolepé, tak a základ máme. Ale ani obsahovo to nieje prázdne. Koniec sa rozhodne podaril , akcie majú taký originálny nádych ešte s toho storočia (hudba tiež tomu pomáha), nechýbajú tomu nápady a ani herec, ktorý dokáže ťahať film. Je to dobré, k vrcholu tomu vela nechýba, no aj keď sa to odohráva väčšinou na mori má to občas suché miesta. 89% - 4* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nech čakáte čokoľvek, dočkáte sa niečoho iného. Master & Commander je ako James Ivory na vode. Bez fabule veľkofilmu, bez akcie, bez veľkých hrdinov. Psychologická exkurzia do života posádky starej vojnovej lode, jej osobných konfliktov a pravidiel, ktorými sa musí riadiť. Najsvetlejšou scénou vo vojnovom filme by bola úspešná záverečná bitva. Tu je to zber chrobákov poraneným doktorom na tropickom ostrove. Krásna kamera, v tuctoch detailných nuansí vykreslujúca charaktery jednotlivých postáv. Russell Crowe sa objaví na plátne a hneď ho zbožňujete. A k ostatným hlavným si vytvoríte vzťah, akoby ste ich poznali celé roky. Peter Weir je unikátny režisér. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (39)

  • Za účelem "teambuildingu" hrál Russell Crowe (Jack Aubrey) s mnoha herci, představujícími posádku, často mezi natáčením rugby. (Adrai)
  • Dvacet let po svém vzniku  byl snímek slavnostně promítán (z filmového pásu, nikoli digitálně) na MFF v Karlových Varech, kde si Russell Crowe (Jack Aubrey) přebíral cenu za mimořádný přínos světové kinematografii. (NIRO)
  • Paul Bettany (Stephen Maturin) kvůli své roli navštívil i odbornou britskou instituci Royal College of Surgeons, aby se naučil, jaké (a jak) se v 18. století používaly chirurgické nástroje. (Adrai)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Master and Commander se dočká prequelu

Master and Commander se dočká prequelu

05.06.2021

Oceňovaný snímek režiséra Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana světa v roce 2003 maličko doplatil na fakt, že šel do kin proti Návratu krále. Nejen, že tak většina diváků dala… (více)

Reklama

Reklama