Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1805 a Napoleon je pánem Evropy. V cestě mu stojí jen britská flotila a z oceánů jsou bitevní pole. Kapitán Jack Aubrey na lodi Překvapení u severního pobřeží Brazílie dostává rozkaz zničit francouzskou korzárskou loď Acheron, a tím zabránit pokusu přenést válku do Tichého oceánu. Střetnutí s  Acheron dopadne špatně a kapitán Aubrey musí ustoupit, aby zachránil alespoň mužstvo. Naštěstí se jim podaří ukrýt v mlze, a když jsou v bezpečí, začnou loď Překvapení opravovat. Zatímco se mužstvo stará o loď, doktor Stephen Maturin ošetřuje zraněné. Je mezi nimi i malý chlapec, plavčík Blakeney, kterému musí amputovat ruku, a námořník Plaice, jemuž operuje hlavu. Loď Překvapení zakotví u pobřeží, kde dokončí nejnutnější opravy a dozví se, kdy francouzská loď Acheron proplouvala kolem pobřeží. Kapitán Aubrey ví, že musí Acheron zastavit… Dva námořníci přinesou Aubreyovi maketu lodi Acheron, z níž se Aubrey dozví její slabiny, kterých ale moc není. Vydají se opět na moře, ale Acheron si na ně počkala. Aubrey zahájí manévry, připraví pro Acheron falešný cíl a střetu se vyhnou. Aubrey dokáže manévrovat tak, že další den stíhají Acheron. Pokud by jí dohnali, mají šanci Acheron zničit. Možnost vítězství jim však znemožní bouře: zlomí se jim stěžeň, který musejí odseknout, aby se nepotopila celá loď, a v moři utone mladý námořník Warley. Kapitán Aubrey je posedlý vítězstvím, ale smůla mu nedopřává uskutečnit jeho cíl. Posádka je přesvědčena, že smůlu nosí podporučík Hollom, který sám začne věřit, že je prokletý a raději skočí do moře… Aubrey stále hodlá zničit Acheron a nedbá rad svého přítele doktora Stephena, aby se raději s posádkou vydal na cestu domů. Aubrey se přestane honit za zničením lodi, až poté, co je doktor raněn. Doktor chtěl prozkoumat ostrovy a nalézt nové neznámé živočišné druhy, ale kvůli honbě za Acheron nebyl na výzkum čas. Nyní Aubrey rozhodl, že už není kam spěchat, a doktor začne zkoumat ostrov. Při tom zahlédne Acheron a běží se svými pomocníky varovat kapitána… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (723)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak od tohoto filmu jsem očekával hodně.Ani nevím proč.Asi proto že v něm hrají mí dva oblíbenci,RusselCrowe a Paul Bettany.A ještě ke všemu to režíruje tak dobrý režisér jakým je právě Peter Weir.Tak proč vlastně nemám úplný pocit spokojenosti?To vážně nevím,asi je to ve mě protože všichni,co se na tomto filmu podíleli odvedli skvělou práci.Herci mě podle mého překvapení vůbec nezklamali,dokonce si možná ještě o trochu více vedli lépe než jsem čekal.Russel Crowe předvádí jako vždy excelentní výkon který je podle mě možná ještě lepší než v Gladiátorovi.Docela se dívím,že za ní nebyl nominován na Oskara.Další z mých favoritů,Paul Bettany,mě také nezklamal(on mě zatím nezklamal v žádném svém filmu což dobře).A když jsou oba zminování společně na scéně, tak to stojí za to.Docela mě překvapil mladík James D"Arcy,který předvedl taky velice dobrý výkon.No a o režii se ani zminovat nebudu :-) .Prostě to je dokonalý film,na kterém mě osobně ale něco chybí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Z Master & Commander doslova sála dobrodružná atmosféra, ktorá skutočne pripomína dobrú knihu a zaujme aj mnohých z tých, ktorým je historická beletria viac-menej cudzia. Ide o veľmi dobre vyvážený film. Nedominujú v ňom technické podrobnosti, úvahy o vojenskej taktike ani príliš akčné scény, a tak ostal dostatočný priestor na bohatú kresbu postáv, ktorá napočudovanie nezdržuje príbeh, alebo len minimálne. Jedinou, avšak nevyhnutnou, slabinou scenára je vykreslenie Acheronu a jeho posádky ako abstraktného nepriateľa bez tváre a citov. Celkový pozitívny dojem ostáva zachovaný aj vďaka šikovnému zvratu v posledných sekundách filmu. Z technickej stránky je Master & Commander urobený takisto veľmi kvalitne. Bol som hlavne prekvapený prepracovanosťou búrkových scén, z ktorých zvyčajne kričí, že boli robené v štúdiu - nie však v tomto prípade. Vlny sú impozantné. Ak máte náladu na kvalitný dobrodružný film, alebo na kvalitný hocijaký film, môžem vám tento len doporučiť. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, jak citlivě umí být natočena tak jednostranná problematika. Na dvě hodiny jsem si přál sloužit na Překvapení pod dokonalým kapitánem Crowem a bojovat za Anglii. Škoda, že se scénář nedokáže uzpůsobit Weirově parádní režii a občas sklouzne do zcela zbytečných zákrutů jako v případě pověry o Jonášovi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi kvalitný historický film, v ktorom R. Crowe zase odohral nezabudnuteľnú úlohu.P.Bettany podobne. Takto nejako si predstavujem život na lodi. Vyzerá to dosť realisticky a o bitkách ani nehovorím. Aj keď ich vo filme veľa nie je, v tomto filme samozrejme nejde o akciu. Výstrely z kanónov sú premakané do posledného detailu a zvukovo to znie fantasticky. Pripočítajme k tomu nádherné exteriéry, kvalitné triky a výbornú hudbu a výjde vám jeden z najlepších filmov roku 2003. Pre mňa osobne jeden z filmov na ktorý sa dá pozerať opakovane a stále nenudí.90%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se tu neobjevil film z takového prostředí jako je právě Master and Commander, tedy z odvrácené strany světa, světa, kde ještě bylo co objevovat a bojovat za vlast mělo svůj řád a smysl. Russel Crowe se po Gladiátorovi oklepal, aby natočil další naprosto úchvatný film. Příběh je sice vcelku jednotvárný, ale zde je podstatný hlavně samotný život námořníků na moři a ten je v tomto filmu ztvárněn naprosto špičkově. Ze začátku filmu jsem se po pravdě vcelku nudil rozvleklostí děje a chvíli trvalo než jsem se do něj dostal, ale později jsem byl opravdu překvapen tak stísněnou atmosférou. Master and Commander může za začátku vypadat nudně a nezáživně, ale později Vás rozhodně chytne stejně jako mě a na dvě hodinky příjemně zabaví. --- Nevidím žádný ženský, jen kachny a ještěrky. – Cože, žádný ženský? To je proti přírodě. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (39)

  • Ačkoli byla kniha zasazena do roku 1812, děj filmu se odehrává o sedm let dříve. To umožnilo tvůrcům, aby nepřítelem nebyla loď americká nýbrž francouzská, protože v roce 1805 byla Anglie ve válce s Napoleonovou Francií. (ČSFD)
  • Za účelem "teambuildingu" hrál Russell Crowe (Jack Aubrey) s mnoha herci, představujícími posádku, často mezi natáčením rugby. (Adrai)
  • Paul Bettany (Stephen Maturin) byl jedním z mála herců, kteří během deseti natáčecích dnů na otevřeném moři netrpěli mořskou nemocí. Tvrdil, že to bylo z toho důvodu, že byl v dětství členem organizace Sea Cadets. (DaViD´82)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Master and Commander se dočká prequelu

Master and Commander se dočká prequelu

05.06.2021

Oceňovaný snímek režiséra Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana světa v roce 2003 maličko doplatil na fakt, že šel do kin proti Návratu krále. Nejen, že tak většina diváků dala… (více)

Reklama

Reklama