Reklama

Reklama

Případ pro lyžaře

(TV film)
  • Česko Zvláštní případ (neoficiální název) (více)
všechny plakáty
TV spot

Dnes se můžete těšit na další díl volného cyklu detektivek z pera renomované autorky Hany Proškové, tentokrát podle knižního bestselleru "Zvláštní případ". Komisař Vašátko (V. Preiss) se na dovolené na horské chatě potká s malířem Horácem (D. Matásek). Sešla se tu různorodá společnost hostů, které vládne agresivní a arogantní režisér Skorkovský (D. Prachař). Ten ponižuje a týrá nesmyslnými příkazy svého malého syna (M. Svoboda). Horác jeho chování nese velmi těžce. Špatně to snášení i ostatní, ale ti jsou režisérovi nějak zavázáni. Dusno v chatě postupně narůstá a režisér je nalezen mrtev. Policie se kvůli vichřici nemůže do chaty dostat, a tak se vyšetřování ujímá přítomný a zkušený komisař Vašátko. Chata je plná lidí, kteří mají silné motivy k vraždě... (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem upřímně rád, pane kapitáne, že jste v tom zůstal viset vy a ne já." Já už takovou radost nemám, protože lyžař byl, ač je to k nevíře, ještě o dost slabší než rybář i malíř. Ono je tu totiž strašně moc hysterie, týrání dítěte a vůbec takové té pohodové vánoční atmosféry. Tentokrát jsem se zkrátka nepobavil vůbec, vyšetřování s lyžemi na nohou jsem si neužil a za to, co pan vyšetřovatel předvedl na konci, by byl vyhozen od policie ihned v okamžiku, kdy by ho to napadlo. Tehdy i dnes. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sice jsem před týdnem tvrdil, že mě Vašátko s Horácem na hory nedostanou, ale člověk míní a dálkový ovladač mění. Nakonec jsem zase tak úplně neprohloupil, protože poprvé v trilogii došlo i na jakous takous psychologii postav (pár lidí z té chaty na tom bylo hůř, než děti z Vlčí boudy) a pachatel byl, alespoň teda pro mě, docela nečekaný. Akorát by na něm nemusel tak rychle zasychat mokrý sníh.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ďalšia sfilmovaná krimi poviedka od Proškovej, ďalšia čisto priemerná “zábava”, ktorá pre tentokrát prekvapila akurát odhalením identity vraha. Príliš veľa náhod, je v tejto epizódke .. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že Lucie Bělohradská vybrala povídku, která už byla jednou zpracovaná (Zvláštní případ 1970) a navíc velice dobře. Nejslabší z celé trilogie. (25.1.2016) SPOILER JAK PRASE!!! Když psala Hana Prošková tuto povídku, chtěla s ní Horácovu detektivní kariéru ukončit. Za to, že Horác neodešel do důchodu mohou čtenáři, kteří autorku doslova bombardovali, aby Horáce neukládala k ledu. V prvním provedení z roku 1970 to vypadá na definitivní konec, zde se autoři drželi více literární předlohy. Dvojice Lukavský, Kemr byla natolik silná, že se od ní nedá zcela odpoutat. I když Viktor Preiss je jako vyšetřovatel přesvědčivý, Horác pro mě zůstává outsider - nevěřím mu ani, že umí vzít štětec do ruky, ani, že umí ulovit rybu nebo lyžovat, natož vyšetřovat nebo někoho picnout a zahladit stopy. (28.11.2022) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle už bylo trochu lepší. Ale já když vidím, že kriminalista přijede někam na dovolenou, čistě náhodou tam potká kolegu z předchozích dvou dílů a pak se tam další náhodou stane vražda, tak už mám problém brát cokoliv dalšího vážně. Hajzl Davida Prachaře si zasloužil sejmout a podezřelí jsou skoro všichni (snad s výjimkou Preisse a Lábuse). Docela slušně navozená hustá atmosféra (50%). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zimní případ byl rozhodně zajímavý, nejen svým prostředím (sníh, horská krajina, sjezdovka, chata), ale i samotnou pointou (leč vypůjčenou). Co se hereckých výkonů týče, určitě celkem zajímavé obsazení, ale většina postav mi tu byla krajně nesympatická a sám bych většinu z nich asi nechal vystřílet. Preiss výborný, Prachař absolutně na ránu – pěkná despotická svině, toho kluka mi bylo líto – prostě průměrná podívaná… ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Není nad to si chvíli poté, co jste se stali svědky úmrtí spolubydlícího na horské chatě, zazpívat u stromečku "narodil se Kristus pán, radujme se". ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....má to atmosféru,pekná zima....ale vcelku jednoduché /lebo sme vedeli kto bude zavraždený-kto iný ako tá otrava,neustále buzerujúca.../ a divné,lebo ten vrah /?/ ......to už trocha bolo moc na mňa a neviem ako by to celé dopadlo.....nešťastná nehoda ? nutná obrana? vražda?.....hmm toto moc nie. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Případ pro lyžaře se mi zdál atraktivní svým komorním, ale útulným prostředím horské chaty, zasypané sněhem. Bohužel, z celé trilogie se mi v něm nejméně líbilo chování, či spíše herecký projev postav a co nejhůře, pointa celého příběhu. Jinak se jednalo o pohodovou odpočinkovou kriminálku, kde by mi ani nevadilo, že by se zločin nestal či se stal jiný, méně závažný, případně kdyby se nemusela řešit vražda, k tomu způsobem obzvláště podivným a málo uvěřitelným. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kdyz nevezmu v potaz nahodne setkani na horach a hned naslednou vrazdu, tak se mi tato povidka libila z cele trilogie nejvice. Dobra charakteristika postav a zajimave herecke obsazeni. Vraha jsem necekal. I na dnesni ceskou tvorbu sotva prumerny pocin, na jedno zhlednuti pro nedelni vecer idealni. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ detektivky mi sedí...malý uzavřený prostor (zde horská chata), kde se stane vražda a každý je podezřelý, každý má motiv a příležitost. Davida Prachaře jsem nikdy herecky neobdivoval, ale tady zahrál takovou svini tak dobře, že jsem ho od začátku nenáviděl. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Třetí a podle všeho také závěrečný díl série Případ pro … je asi nejlepším dílem, ale není to zas až tak kriminální jako hlavně docela slušně psycho. Především první polovina ještě před vraždou mapuje chování každého později podezřelého a ukazuje, že vraždit vlastně pak mohl kdokoli. Preiss si vystřihl poirotovskou roli, kdy nejdříve je svědkem motivací každé postavy a po vraždě rozplétá při výsleších, jak to vlastně mohlo být. Závěr moc radosti nepřinesl, ale to už tak někdy v životě bývá. Tento díl je zdařilou krimi, dobrým ukončením série, ale také docela hřebíčkem rakve pro fanouška této série. Vyrobeno v roce 2015. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když se na chtě na horách sejde skupinka stěží normálních lidí, musí to skončit vraždou. Zvlášť, když jich půlka z nich má spolu poměr. Zapeklitá situace ve sněhové bouři. Zajímavá záležitost odehraná na malé ploše. 70% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V řadě tří detektivek byla tato podle mne nejzdařilejší, ale i zde aktualizace staré knižní předlohy do současnosti, příběhu neprospěla. I když se film nesl ve stejném duchu a se stejnými nedostatky jako předchozí části, alespoň ty spousty sněhu a předvánoční atmosféra to trošku napravila. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Tohle už tu jednou bylo (Zvláštní případ z roku 1970). Rozdíl mezi původním a novým zpracováním je markantní. Papundeklový kulisy, černobílé zpracování a herecké obsazení v původní inscenaci vs. exteriéry, spousta barev, spousta absurdních bláboloidních dialogů a místy opět až hystericky trapných výkonů v novém zpracování. Pro mě je jednoznačně vítězem starší verze. Případ pro lyžaře byl zklamáním. ()

Reklama

Reklama