Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Film o experimentu, který se vědcům tak trochu vymknul z ruky. První hodinku a půl je to o psychologii a nátlakových situacích, jimž jsou účastníci vystaveni, poté se to přelomí do krvavého thrilleru. Klaustrofobická a vypjatá atmosféra potýrala mé nervy, vzorce chování v oněch nátlakovějších situacích mou duši. Ze zvrhlejšího pohledu to byla velmi zajímavá psychologická sonda, jinak pro mě zatím nejlepší německý film. Ona z toho filmu jde "německost" dost cítit, ale nijak zvlášťto nevadí. Závěr: Drsný film - kdož jsi útlocitnější povahy, rozhodně si ho nech ujít. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském experimentu jsem slyšel jenom z rychlíku, čili jsem moc netušil, co mě čeká.  Prvních pár minut jsem si zvykal na německý studený přístup k dramatu a sotva mi to přestalo vadit, uvědomil jsem si, že celý skupinový experiment se de facto blíže roztáčí jen kolem ústřední postavy a ostatní "vězni" až na pár výjimek tvoří jen bezejmennou hromádku neštěstí. Alespoň dozorci dostali trochu větší prostor a jejích pestré  metamorfózy ze zakuklených pokrytců v ukázkové psychopaty  celkovému dojmu zase zvedaly laťku.  Závěrečný výbuch násilí pak zřejmě nebyl dle skutečnosti, během experimentu nikdo nezemřel, ale psychologická uvěřitelnost nedostala ani touhle invencí viditelné trhliny a poslední třetina je pětihvězdičková. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Pro lidi, kteří se tohoto ani jiného, alespoň trochu podobného experimentu nikdy v životě nezúčastnili ;-) , to může být klidně i špičkový film. Co malinko sráží mé hodnocení ? To, že jsem se o dostupné materiály o stanfordském experimentu již dříve docela zajímal. Uznávám, že mne by asi nejvíc nadchnul hraný dokument BBC, plný faktografických údajů. Ale přesto – tento film alespoň rámcově zachytil podstatu experimentu a problémy vedoucí k jeho předčasnému ukončení. Duch předlohy nebyl zcela pošlapán. Jako se to bohužel stalo v remaku - Experiment (2010) – podprůměrného filmu a jako remake vyloženě slabého. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Skutočný Stanfordský experiment síce nebol taký dramatický a tento film sa ním iba volne inšpiroval, ale podstata celého projektu a aj Zimbardove závery sú v ňom premietnuté. To, že tie závery sú diskutabilné je už samozrejme druhá vec, ide o interpretáciu. Malígna, typicky ľudská, zvrátená, sebapresadzujúca agresivita. Tento film je jej takmer čistou esenciou. Zaujímavý pohľad i keď prehnaný. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama