Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Skutočný Stanfordský experiment síce nebol taký dramatický a tento film sa ním iba volne inšpiroval, ale podstata celého projektu a aj Zimbardove závery sú v ňom premietnuté. To, že tie závery sú diskutabilné je už samozrejme druhá vec, ide o interpretáciu. Malígna, typicky ľudská, zvrátená, sebapresadzujúca agresivita. Tento film je jej takmer čistou esenciou. Zaujímavý pohľad i keď prehnaný. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Dneska nam to pustili ve skole, probirame psychologii takze tohle do toho krasne zapadlo. Opravdu doporucuju a hlavne psycholgum, tem se to bude urcite libit. A mimochodem, temer vse v tomto filmu je smyslene, puvodni je pouze myslenka experimentu. Jediny co se v puvodnim experimentu delo, tak bylo ze vezni delali kliky. A jeden vezen se z toho psychicky slozil a skoncil v nemocnici, ale jinak to slo celkem hladce, tak se po shlednuti nedivte, co to bylo za zvrhlej epxeriment, jako vetsina devcat ze tridy :-D ()

Reklama

Tygrys 

všechny recenze uživatele

I když je to film celkem průměrný, tak můžu doporučit. Nejzajímavější je vývoj jednotlivých osobností v průběhu experimentu. Nemám příliš v lásce stísněné prostory a proto by pro mě pobyt v té černé skříni byl dost nepříjemný, ale nejdrsnější byla scéna kdy strážník Berus - ten největší psychopat (Justus von Dohnanyi) řízne do ruky Tareka Fahda (Moritz Bleibtrau). Musím přiznat, že i po shlédnutí tohoto filmu bych klidně do takového experimentu šel. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1064. hodnocený film: Že je Moritz Bleibtreu skvělým hercem, to jsem už zjistil. Ale, že je to takové eso, to jsem zjistil až právě v tomto snímku. Nepochybně jsem si jej oblíbil i díky mé vášni v německých filmech, ale jeho herecké výkony mě vážně dostávají. V tomto snímku jsem jej mohl vidět jako vůdce vzbouřených "vězňů", kteří se nechali dobrovolně uvěznit, aby své role hráli co nejpřesvědčivěji. Celé se to však zvrhlo, když lidé, kteří byli zvoleni dozorci, začali své role zneužívat. Opravdu úžasná ukázka hereckých výkonů, perfektních dialogů a také napětí, které se dá krájet. 5* si snímek jistě zaslouží a samotný Moritz Bleibtreu by si zasloužil absolutorium. 5* ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho neustálého prolínání na milenku hlavního hrdiny a mít to lépe dotaženou psychologii u některých postav, asi bych dal i 5*. Je to dost dobře natočené, napínavé a obecně to celkem dobře funguje. Fakt, mít to víc propracovanou psychologii, překousl bych i to prolínání a asi bych těch 5* i dal. Je to i dost drsné a zase to ukazuje, jak se jeden experiment může až brutálně zvrhnout (nečekejte gore, ale především psychické týrání, které přeroste v to fyzické). Akorát by mě teda zajímalo, jak to SPOILER na konci přežil ten imitátor Elvise, jelikož na konci se mluví o dvou mrtvých - což je ten profesor a ten, co ho ti dozorci ubili k smrti - ale imitátor Elvise taky docela dostal, ale asi ho našli včas KONEC SPOILERU. Silné 4* ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama