Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z troch spracovaní toho istého námetu je tento pre mňa najslabší, a to hlavne preto, že je najviac prehnaný a vôbec nekorešponduje so skutočnosťou. Voči čomu sa ostro ohradil aj samotný tvorca experimentu zo sedemdesiatych rokov. K žiadnemu znásilneniu ani smrti nikdy nedošlo a vôbec to tu nemuselo byť zobrazené. Predsa sa len stačilo zamerať na psychológiu postáv, to mal byť aj cieľ experimentu a to nám mal film aj ukázať. Žiaľ odklonil sa a tak pre mňa najlepšia ostáva paradoxne najslabšie hodnotená verzia z roku 2010 s Brodym a Whitakerom. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho neustálého prolínání na milenku hlavního hrdiny a mít to lépe dotaženou psychologii u některých postav, asi bych dal i 5*. Je to dost dobře natočené, napínavé a obecně to celkem dobře funguje. Fakt, mít to víc propracovanou psychologii, překousl bych i to prolínání a asi bych těch 5* i dal. Je to i dost drsné a zase to ukazuje, jak se jeden experiment může až brutálně zvrhnout (nečekejte gore, ale především psychické týrání, které přeroste v to fyzické). Akorát by mě teda zajímalo, jak to SPOILER na konci přežil ten imitátor Elvise, jelikož na konci se mluví o dvou mrtvých - což je ten profesor a ten, co ho ti dozorci ubili k smrti - ale imitátor Elvise taky docela dostal, ale asi ho našli včas KONEC SPOILERU. Silné 4* ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

I když je to film celkem průměrný, tak můžu doporučit. Nejzajímavější je vývoj jednotlivých osobností v průběhu experimentu. Nemám příliš v lásce stísněné prostory a proto by pro mě pobyt v té černé skříni byl dost nepříjemný, ale nejdrsnější byla scéna kdy strážník Berus - ten největší psychopat (Justus von Dohnanyi) řízne do ruky Tareka Fahda (Moritz Bleibtrau). Musím přiznat, že i po shlédnutí tohoto filmu bych klidně do takového experimentu šel. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pokud umí němci točit nějaké filmy, tak především u mě jasně vítězí ty s válečnou tématikou a dramata. Tento bych zařadila rozhodně mezi nadprůměrný film. Režijně, scénáristicky i herecky skvěle zvládnutý. Avšak zřejmě jako většina experimentů, má i tento své chybky a menší nedodělávky. A teprve, když probíhá a vy jej sledujete, máte pocit, že něco není, jak má být. Něco schází. A tento dojem jsem začala v sotva postřehnutelných dávkách nabývat po celou dobu sledování. Na jeho konci se však plně ucelil a já měla pocit, že ač se mi dostalo kvalitního a působivého filmového zážitku, něco mu chybělo. Možná jsem čekala více šokující a strhující děj a více vyzvednuté charaktery postav. Přišlo mi, že celý snímek je jakoby rezervovaný. Tím německým, chladným přístupem. Chybělo tomu to něco, co by mě sežvýkalo a na konci vyplivlo zcela konsternovanou, šokovanou, s mrazením po těle, otevřenou pusou, kde bych si říkala "tak to byl teda nářez..." Tento Experiment na to rozhodně měl. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)

Reklama

Reklama