Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Když jsem si to půjčoval tento film před lety v půjčovně na základě doporučení, tak jsem nevěděl, co od německého filmu čekat... Ze začátku se dostavili vcelku rozporuplné pocity, nicméně když se děj začínal rozjíždět, tak mi v hlavě kolovala jen jediná otázka: "Jak tohle skončí?"... Po skončení filmu jsem nemohl říci nic jiného, než že to bylo velice dobré, i když pár mušek by se našlo... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Experiment od rezisera Hirschbiegela je vybornou dramou z prostredia vaznic, kde prebieha isty experiment. Vyborne zvladnuta prepracovana psychologia hercov, k tomu aj stiesnena atmosfera a nad tym vsetkym vanie dost znepokojujuci pocit, zeby sa take nieco mohlo stat. Moritz Bleibtreu je vyborny herec. 84 % ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet síce prepožičaný z reálneho väzenského experimentu, ale spracovanie vcelku napínavé. Aj keď musím súhlasiť s viacerými komentármi, že tá psychológia postáv mohla byť určite oveľa viacej prepracovaná a potom by to malo ešte väčší efekt. Pôvodná úloha sa dozorcom akosi vymkla z rúk, aj keď väzni tiež tomu dosť dopomohli, keďže od začiatku celý experiment brali len ako nejakú nezáväznú zábavu. Ale to hlavné bolo vystihnuté dokonalo - dajte niekomu do rúk moc, iným zoberte akékoľvek právo odporu, a výsledok je na svete. Samozrejme takýto násilný scenár bol trošku prehnaný, ale v základných črtách dosť reálny. Takí sú proste ľudia - ako náhle má niekto nad inými kontrolu, vedome to zneužíva na zvýšenie vlastného sebavedomia. Posledná pol hodinka bola dosť drsná, a experiment akosi nevyšiel... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Uf, když o Zimbardovi mluví člověk teoreticky, pořád je to jakási historka podobná dějepisným faktům o válkách. Hirschbiegel spolu s výbornými Moritzem Bleibtreu, Christianem Berkelem a dalšími tyhle hrůzy lidské povahy zhmotňuje, odhaluje lidské slabosti a fatální chyby, agresivitu a nenávist. Nic neobvyklého, ale vše zkoncentrované a vzájemně se podporující v jednom čtrnáctidenním experimentu, v jednom snímku, jehož atmosféra se po celou dobu odporně hluboce zarývá hluboko do nás. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie medzi 3 a 4*... Zaujímavý film, na jednu stranu realistický a psychologický, na druhú stranu akoby plytký a... lacný. Herci veľmi dobrí, réžia zvláštne vyhovujúca danej téme. PLÁŽ alebo 28 DNÍ POTOM rozobrali problém uzavretej komunity podstatne lepšie, no predsa len mal tento film niečo do seba... a skvelého(!) hlavného hrdinu... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama