Reklama

Reklama

Zbytečná smrt: Příběh Marca Pantaniho

  • Velká Británie Pantani: The Accidental Death of a Cyclist

Obsahy(1)

V roce 1998 vyhrál nejvýraznější a nejpopulárnější cyklista své doby Marco Pantani dva prestižní závody světa - Tour de France a Giro d'Italia - v nichž předvedl kolosální výkon psychické i fyzické výdrže, který žádný z jezdců nikdy nezopakoval. Jakožto spasitel cyklistiky, jejíž existence se následkem řady dopingových skandálů ocitla v ohrožení, se stal hrdinou pro miliony lidí. Nicméně po necelých šesti letech ve věku pouhých 34 let umírá sám v laciném hotelovém pokoji v Itálii. Dokument Zbytečná smrt: Příběh Marca Pantaniho odhaluje děsivou pravdu na pozadí strmého pádu z pozice nejlepšího atleta na světě až k tragickému konci ve sportu plném intrik. (HBO Europe)

(více)

Recenze (17)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument. Nutí nás zapřemýšlet nad tím, jestli byl Pantani labilní a nedokázal přijmout skutečnost, že dopoval a proto se se smutkem v duši ufetoval a nebo nedokázal naopak přijmout skutečnost, že zkorumpovaná cyklistická unie to na něj nastrčila, protože byl v té době absolutně nepřekonatelný. Já, s ohledem na skutečnost, že takřka každá sportovní unie v našem zkorumpovaném světě v něčem jela a díky tomu zápalu, co Marco v očích měl, když sportoval, se přikláním spíš k tomu, že Marco Pantani je nevinný a celá ta jeho smrt vznikla proto, že se něčí lží ne na jeho straně rozpadlo všecko, v co věřil. Mimochodem bylo hodně trapný od Maradony poslouchat, jak za jeho smrt může každý kdo na Marca zanevřel. Kór on, který sám v té době smažil o sto šest. Nicméně to nic nemění na tom, že pořád nedokážu pochopit, proč ona cyklistická unie Lencovi Armstrongovi po zjištění, že dopoval, všechny tituly z Tour de France sebrala, ale Marco je dodnes jediný, kdo vyhrál v jednom ruce jak Tour De France tak Giro d'Italia...Že by něčí vykoupení? ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Demonštrácia hraníc medzi morálkou a biznisom, športovným duchom a dopingom. Pantani, ako vrcholový predstaviteľ odvetvia, a večný bojovník na hranách morálky a dopingu doplatil na svoje športovné svedomie. Nerád by som tu vyťahoval a prirovnával Armstronga, pretože toto je dokumentárna pocta Pantanimu, aj napriek tomu, že jeho príbeh skončil tragicky. A keď sa to tak vezme, Pantani Tour de France vyhral, ale Armstrong po novu nie... 95% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Toľko sa hovorí o tom, že je cyklistika jeden z najšpinavších športov, že sa ani nedá uveriť tomu, že sú tamtí "pretekári" čistí, že skutočne len ten naj-naivnejší fanúšik tohto športu môže dúfať, že všetko v zákulisí cyklistiky prebieha - takpovediac, v súlade s pravidlami. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Dokument o citlivém klukovi Pantanim, který byl absolutně fenomenální, až to začalo ostatním vadit, a tak na něj něco upekli, jen ať nemá, proboha, titul z Gira a Tour najednou, to by bylo moc! Tak mu to nějak osolíme, že?A to se, přátelé, zadařilo. Zlomit kluka, který chtěl zkrátka jezdit a vyhrávat a nepočítal s mašinérií, ve které se točí obrovský prachy. Troufnu si říct, že o silniční cyklistice snad něco vím, jsem pár let proškolovaná a zapojovaná jedním silničním šílencem. A je jasné, zobalo se zobalo, jestli nechceš, tady končíš. Viděli jste Pantaniho oči? Duši obyčejného kluka? To všechno tam je. A jako zlatý hřeb byl Lance . Takový milý křivák, ve sportu I v soukromí. Hlavně hodně peněz, já za ně budu zatloukat a pak se klidně přiznám. Tady to opět potvrdil. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

I přes velmi ožehavé a neveselé téma neskutečně inspirativní a podněcující zamyšlení. Zaručeně zaujme i sportovní/cyklistické nefanoušky. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o El Pirato, ale přiznejme si, existují mnohem lepší. Natočit výpovědí přímé rodiny, největších elit z cyklistiky a nepopsat je jmény znamená zmást diváka naprosto dokonale.Stejně tak v úvodu a prvni pulhodinku je tu spousty klišovitých keců, kterým každý, kdo v sedle zažil utrpení, nemůže věřit... jsou totiž jasné a běžné....Marco, Lance i Jan... všichni sypali to je bez pochyb, ale bylo to více než nutné..nelze jim to vytýkat...První dva rideři už mají svůj filmek. Vystoupí i Jan Ullrich z mlhy pochybností?? Byl by to bezesporu nejzajímavější dokument!! A ještě: Pantani byl bojovník, ale ne arogant a hroší kůže. Na to je přeborník Lancík Armstrongů... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dopingová kultura ve sportovním mlýnku na maso. Pantani byl křehký, pocitový a mezi vlky byl roztrhán. Rozhodně se nejednalo o zápornou postavu cyklistiky - měl svědomí. Jak bylo řečeno v dokumentu:"skutečnou hanbou byl Armstrong." Cyklistika jako taková (hlavně vrcholová etapová silnice) prošla (opět asi projde) opakovaně zničujícím procesem skandálů. 78%. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Jako Fair Play či jiné filmy. Kdo chce být profík (vytrvalost, rychlost,...; sporty bez větší přítomnosti techniky nebo prvku náhody - více viz můj komentář k Fair Play)...tak musí na neamatérské úrovni užívat steroidy nebo kulantněji řečeno speciální stravu...Přičemž je dle mého názoru úplně jedno, zda je to chemicky, organickou stravou, nebo vědecky např. v komorách - hypoxie nebo na horách. Způsoby jsou různé, kýžený výsledek vždy stejný. Kde jde o prachy, tam jde zdraví a sportovní duch stranou. A pokud by svět byl těchto korporátních neduhů prostý, tak vyhraje ten, kdo se nejspíše narodil s lepší genetickou výbavou - ať žije prvek náhody u početí, smrt vytrvalosti, přemáhání a boji s bolestí při tréningu. Vznosné sportovní úvahy platí pro amatéry a nízké soutěže. Co pak znamená být vítěz, nebo být úspěšný? Sportovec je pěšák-ozubené kolo v ekonomickém mechanismu, který se točí, jak operátoři pískají. Šedé eminence se smějí, sportovci odcházejí a další přicházejí. Systém je takový - kdo chce být naivkou, tak ať nechodí do lesa. Bojácní a osamocení nepřežijí. Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti. Bez fetu to prostě nelze dělat na úrovni a pokud máte smysl života v podobné oblasti, tak i na tuto hru, za cenu vlastního zdraví, jste ochoten přistoupit, resp. takovouto oběť podstoupit. Protože vášeň s logikou - pudem sebezáchovy, nemá nic společného. Velcí a slavní, létají kolem světla slávy, moc blízko. Stačí chvilka nepozornosti a jako můry se spálí - jejich život zhasne, kor když mají morální kredit vysoko, tak jim k tomu dopomůže, např. kokain. Svědomí má ostří vždy namířené směrem k přemítajícímu. ____ Povolte doping a přestaňťe být pokrytečtí. Ve sportu je totiž moc politiky. Pokud chtějí umřít v 35, nechť dělají sport na profesionální úrovni Pokud ne, tak ať dělají pro společnost něco prospěšnějšího. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý ale smutný příběh nadaného sportovce, který podlehl trendu svojí doby, tedy dopinku, dostal se až na vrchol, ale když vše vyšlo na povrch, nedokázal žít s jeho následky. Dokument ale mohl být klidně o něco kratší. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument má atmosféru! Drtivé vrchařské finiše Il Piratovi kariéry podbarvuje gradující hudba, až z toho pamětníka těch dob mrazí. Kvalitní záběry z Gira, Tour i menších podniků. Neskutečná vůle k návratu po pádu, který by nejspíš většinu jiných cyklistů odepsal. A do toho dopingové pozadí nespokojující se pouze s tím, že by do středobodu postavil závodníka a alespoň v náznacích poukazující na dobře fungující systém od sponzorů přes ředitele závodů a stájí až po doktory. Systém, který vás neváhá sestřelit, když mu svojí neporazitelností začnete odsávat peníze. Zbytečná smrt je příběhem sportovce, který na jednu stranu vlivem prostředí podepsal smlouvu s ďáblem a zaplatil cenu nejvyšší, na druhou stranu přinesl svým fanouškům nezapomenutelné chvíle svým jedinečným stylem závodění a tím si zajistil jejich přízeň, která přetrvala i skandály na konci života. Vytkl bych pouze chybějící popisky pod jednotlivými vystupujícími postavami, občas trvalo, než jsem se zorientoval. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Veľmi silné a emotívne, dôkaz nespornej sily človeka nevzdať sa ani po vážnej, život ohrozujúcej nehode, vzostup na vrchol, pád a opätovný návrat medzi elitu, veľa driny, no i negatíva, ktoré so sebou sláva, médiá a súperi prinášajú. Každý fanúšik cyklistiky si v tomto dokumente určite príde na svoje. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Dopují,protože musí.Tolik asi k dopingu.Jinak pěkný sumář piráta,kterýmu chybí ta třešinka a to je konec.Ten byl malinko urychlený jako on sám. ()

machopoltar 

všechny recenze uživatele

vyborny doku.film na urovni dokumentu o pretekarovi F1 sennovi od kapadia,,,,znova a stale dookola sa mi potvrdzuje ze taliani a ich tak zakorenene zlo nema obdobu v kazdom jednom smere co sa zivota tyka,,,,mafia,,drogy,,obchod s masom, celosvetovy obchod s odpadom atd,,,,atd,,,atd a ako hovori aj tento smutny dokument i v sporte,,, dokument opisuje kolibričí tazky a kratky zivot tochto vynimocneho sportovca, ktory ospevovala a zaroven tazila kazda vrstva tochto naroda,,,prosty lud,,,menezment,,sportova politika,, atd,, ,,, marca pantaniho vnimam cez tento dokument ako supermana s obr srdcom ()

pirat87 

všechny recenze uživatele

pre mna zostane Marco najvecsou legendou aku som kedy v cyklistike zazil...ci uz dopoval alebo nie (skor myslim ze ano) v tej dobe to bolo normalne u vecsiny tych najlepsich borcov...je to ta cierna doba cyklistiky ktora sa uz bohuzial pre nas fanusikov neda vratit spet...ja osobne si ale vzdy velmi rad pozriem Marcove neskutocne vrcharske kusky ci uz na Oropu,Mortirolo alebo slavny Alp de Huez...je velka skoda ze vo vnutry bol prilis slaby na to aby mohol zit z pocitom ze on je vinny...nech ti je zem lahka Marco ()

ragnar1 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu velebení Pantaniho a na druhou stranu naznačení dopingových kauz. Dokument složený ze sentimentálních keců nic zásadního nenabízí. Není ani překvapením, že mnohonásobně odhalený hlavní hrdina se pořád (nejen) v Itálii těší nesmrtelnosti. Hold dopingová kultura přeje největším podvodům nejenom v minulém, ale i v současném století. ()

Reklama

Reklama