Reklama

Reklama

Křížová palba

  • Velká Británie Free Fire (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Je rok 1978, jsme v americkém Bostonu a všechno ovládá maskulinita a boj o nadvládu. V opuštěném skladišti se se setkávají dva irští gangsteři (Cillian Murphy a Michael Smiley)  s dvojicí překupníků zbraní (Armie Hammer a Sharlto Copley). Mezi nimi leží tři bedny zbraní a dva žoky peněz. Potom začnou létat první kulty a obchodní jednání se promění v zoufalý boj o přežití. Režisér Ben Wheatley se při přípravě filmu řídil zejména svojí láskou k drsným kriminálkám ze staré školy a jeho cílem bylo vytvořit film, který bude podobně drsný, sevřený a stylový. (Morien)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (95)

vteco 

všechny recenze uživatele

Nenáročná akční jednohubka se špetkou humoru a neutichající střelbou prokládanou dialogy. Tak by se v jedné větě dala popsat Křížová palba, která divákovi přednese poměrně stručný a rychlý úvod, po němž se vrhne na více jak hodinovou přestřelku s velmi příhodným českým překladem. Příběh se zde vlastně ani nekoná, filmu bohatě stačí jeden konflikt dvou vedlejších postav a následná kulminace urážlivých dialogů včetně neposedných prstů na spoušti. Ona předlouhá přestřelka je velmi působivá a díky omezené naraci ve spojení s tempem filmu není potřeba přemítání, která postava komu nadávala, proč nebo co vlastně chtějí dělat s těmi 30 samopaly. Absence základních (znovu)ustavujících záběrů, jenž by alespoň nastínily situaci obou skupin, samotné akční sekvenci vhodně napomáhá a příjemně si hraje s prostorem, čímž oddaluje onu stereotypnost prostředí jedné „brownfieldové“ továrny. Což o to, na létající kulky, procházející každou končetinou každého herce, se kouká dobře, stejně jako na hvězdné obsazení, kterému kraluje Sharlto Copley jako ukázkový padouch sedmdesátých let, a to včetně správně ulítlého akcentu a skvěle pasujícího jména Vernon. Avšak kámenem úrazu celého snímku je, jak jsem již zmínil - stereotyp. Půlhodina konstantní přestřelky je ve spojení s několika humornými sekvencemi naprosto v pořádku, ale scénář bohužel není dostatečně „vypiplaný“, aby dokázal unést břemeno devadesátiminutové stereotypnosti. Punc snímku nedodává ani občasná prapodivná hudba, kterou však kompenzuje Rkové podání a závěrečná surovost. Fajn jednohubka, ale jednou stačí. [65%] | Kino ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Dialogovou přestřelku vystřídá ostrá přestřelka. Lepší byla ta dialogová. Casting potěšil, Sharlto Copley byl top. Ke konci to ztrácelo dech a na konci naposled vydechlo s průměrným koncem. Ale čert to vem, díky hercům a jejich chemii to sedlo a i hudbu jsem slyšel a užil. Je to lehkej nadprůměr, ale ty 4* si to tady zaslouží. ()

Reklama

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Ďalší žánrový zárez pre Wheatleyho tentokrát v absolútnej dramaturgickej jednoduchosti funguje práve na základe jeho jednoduchosti a hlavne schopnosti tvorcu pracovať v dĺžke deväťdesiatich minút s priestorom, zvukom a skvelým fyzickým herectvom predstaviteľov tak, aby každý fuck, cunt a samoúčelne rozmliaždená lebka prišla v presnom timingu a celé to príjemne zabavilo. Koncept vyťažený na maximum, možno dokonca aj o krok viac než by iní zvládli. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Být to o dvacet minut kratší, mít to promyšlenější děj, lepší vtípky (ne, ani ten s deštníky to moc nenapravil), a nějakou skutečně zajímavější pointu, klidně dám víc. Pár chlápků a jedna baba ve skladišti po sobě hodinu střílí, ale kupodivu to chvílemi funguje, občas je to i veselé. Ale časem to začne být těžká nuda. A nakonec je to i nechtěně komické, zvlášť, když pořád a pořád se elitní zabijáci ne a ne trefit, když každého kulky vždy jen škrábnou nebo trefí do nohy, případně mrtví vstávají a dělají rutyku. A do toho odrhovačka, kterou u nás nazpíval Karel Gott pod názvem Když milenky pláčou. Co chybělo během cesty ke konci na vtipu, tam na konci přibylo na zbytečné brutalitě - což se k tomu předchozímu jistému nadhledu moc nehodí. Navíc si říkám, jestli to všem stálo za to, se postřílet kvůli dvěma hádajícím se blbečkům. Stačilo, aby každý střelil toho svého a mohli odejít všichni v klidu. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl dlouhá přestřelka v továrně. Jsou dvě možné varianty jak vám první věta může znít. Za prvé, že je to hrozná blbost. A za druhé, že je to velmi dobrý námět na film, kde o akci a střelbu nebude nouze a chci to vidět na vlastní oči. Křížová palba je fajn blbůstka kam si přišli talentovaný herci zablbnout. Není to nic světoborného, má to několik výborných a silných momentů, ale taky jsou tam momenty plné vaty. Ve výsledku je to dobrá podívaná na deštivé odpoledne. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (3)

  • Ben Wheatley řekl, že jednou z inspirací byla skutečná F.B.I. zpráva o přestřelce v Miami. (SONY_)

Související novinky

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

04.09.2019

Dobrých zpráv není nikdy dost, a tuhle navíc čekal málokdo. Filmový reboot herní série Tomb Raider s Aliciou Vikander (Krycí jméno U.N.C.L.E.), který v kinech vydělal jen 274 milionů celosvětově –… (více)

Reklama

Reklama