Reklama

Reklama

Eichmann show

(TV film)
  • Česko Eichmann v televizi (festivalový název) (více)
Trailer

11. dubna 1961 začal proces století s nacistickým zločincem Adolfem Eichmannem. Producent Milton Fruchtman a režisér Leo Hurwitz se rozhodli lidem celé líčení přiblížit pomocí televize. Fruchtman chtěl lidi zaujmout neopakovatelnou show. Hurwitz doufal, že Eichmann projeví lidskost a lítost nad vlastními zločiny... 11. duben 1961. Televizní režisér Leo Hurwitz v rozpáleném studiu v Jeruzalémě ostře sleduje tikající hodiny. Do začátku živého přenosu události, kterou budou sledovat stovky miliónů lidí v 37 zemích světa, zbývají poslední vteřiny. Začíná soud s Adolfem Eichmannem, strůjcem Finálního řešení a mužem, který za druhé světové války zorganizoval hromadnou deportaci a vyhlazení šesti miliónů Židů. Dramatická rekonstrukce skutečných událostí s Martinem Freemanem (Hobit, Sherlock, Kancl) připomíná tak skvělé filmy jako Duel Frost/Nixon a Dobrou noc a hodně štěstí. Napínavý příběh popisuje překážky a zvraty jedinečného okamžiku v historii televize i politiky. (TV Prima)

(více)

Recenze (29)

verbal 

všechny recenze uživatele

V novodobé historii je tolik zajímavých událostí, které však nikdy nebudou zvizualizovány, protože na to nikdo nedá prachy. Ale kvůli otravné pičovině o tom, jak Bilbo Pytlík devadesát minut unyle přepíná kamery mezi Eichmannem a tisíckrát omletými záběry z koncentráku, rozbije nějaký židák prasátko kdykoliv, jen aby podpořil ten už opravdu otravný globální marketing vlezlého etnika. Než mě zase nějaký ten „spravedlivě“ agresivní obřezanec začne napadat z antisemitismu, rád bych podotknul, že II. Světová válka skončila před sedmdesáti lety a podle odhadů měla kromě těch zhruba pěti miliónů židů také přes třicet miliónů dalších civilních obětí! Tak proč musím, kurva, z téměř každého druhého mejnstrýmového filmu poslouchat jen „žid, žid, chudák žid, koncentáky, holá kost“, až mám toho plnou prdel a sto chutí zařvat dost. Asi víme všichni proč, a kdo chytře sedí na penězích současného filmového průmyslu a podporuje něco, co už zjevně hraničí se šovinismem. Ano, genocida je zlo, rozhodně nijak nezlehčuji jejich utrpení a rozumné připomínání rozhodně není od věci, i když tři roky natvrdo za popírání na druhé straně považuji za bezprecedentní, mocenský kýbl sraček vychrstnutý do xichtu demokracie a svobody projevu a výsměch chartě lidských práv. Když už, tak ale aspoň stejný metr. Holt Arméni nebo Číňani bohužel rozhodující světová média neovládají, takže si je můžeme popírat ostopéro, a filmy o tom, jaká byl nelidská kurva třeba Abdülhamid II nebo Hideki Tódžó, které by si navíc mohly dovolit zaplatit jako lákadlo posilu ze Dna pytle, se tři až čtyři do roka asi nikdy točit nebudou. Eichmann se navíc hodí do toho píár krámu dvojnásob, protože si ho sami ulovili, tak není divu, že o něm toho bylo splácáno téměř dvakrát tolik než o samotném Norimberském procesu. Kdyby to aspoň nebyla taková nudná sračka! Doufám, že jim Gandalf roli pro případnou dvojku o stejně záživných trampotách soudního zapisovatele odmítne, ať na to nemusím zase čumět jen kvůli obsazení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Záběry ze soudu s Adolfem Eichmannem znají asi všichni, kteří se o nacistické válečné zločince zajímají, ale o lidech, kteří stáli za pořízením těchto snímků neví prakticky nikdo. A to se snaží film napravit a daří se mu to. Mix hraných i dokumentárních záběrů se povedl na výbornou a díky tomu a velmi dobrému obsazení si film uchovává autenticitu a obrovskou vypovídající hodnotu. Eichmann sám by za svůj postoj zasloužil věšet každý den několikrát až do skonání věků. 80% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Eichmannova šou je jedným z projektov, ktorý bol vyrobený pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime. Agenti MOSSADu ho zadržali v roku 1961 a o rok neskôr bol popravený. Táto šou ma ukázať opäť svetu to čo po prvýkrát sa odvysielalo v roku 1961 a celý svet (proces sa vysielal do 37 krajín) uvidel zverstvá nacistov. Eichmann 4.11.1938 pricestoval aj na Slovensko kde sa podieľal na príprave nariadení k odsunu Židov a osobne sa stretol aj Jozefom Tisom, ktorý toto nariadenie podpísal. Po 15.marci sa presídlil do Prahy, kde sa podieľal na deportácii Židov. Neviem či táto dráma bola potrebná keď o Eichmannovi je množstvo filmov, takže nové filmy už nemajú čím prekvapiť. (Adolf Eichmann- nacistický utečenec,1994; Hitlerovi muži,1996 2. diel Eichmann Adolf – likvidátor; Muž, ktorý chytil Eichmanna,1996; Eichmann, Muž ktorý nechal ísť vlaky,2003; Eichmann,2007; Lovci nacistov,2009, 9. diel Hon na Adolfa Eichmanna; Hon na nacistov,2010, 3. diel Adolf Eichmann; Eichmannov koniec,2011 a predpokladám, že ich je omnoho viac.) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé co by upozornění na onu událost přímých přenosů procesu a na proces samotný, nicméně ono pozadí vzniku (přepnout na jedničku, připravit čtyřku...) mi nepřišlo natolik zajímavé, aby kvůli tomu vznikal film. Důležitějším přínosem jsou tak ony samotné původní ukázky z procesu a hlavně výpovědi svědků. Pokud se najde někdo, kdo udělá titulky k celému procesu a nechá je přidat k plnému záznamu z Youtube s anglickým VO dabingem (nebo k originálnímu záznamu v hebrejštině), bude to jednak největším kladem tohoto filmu (aneb někdo zjistí, že takový proces je na videu, a rozhodně se k němu přidat překlad) a taky jeho zhoubou, protože pozbude svého hlavního smyslu - upozornění na proces (což se právě stalo, tak k čemu dále tohoto filmu). ~~~ Samotný film **, s úryvky z procesu ***. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten proces je sám o sobě neskutečně zajímavý, ale filmu se podařilo vlastně jen ukázat, že práce v televizi je celkem náročná, a to hlavně psychicky. Víc vlastně film neřekne, protože dokument o případu to rozhodně není, to už je lépe se podívat na skutečné záznamy, které byly mimochodem pro film také použity. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Základom úspechu je predovšetkým prvotriedny námet, ktorý je dielom samotnej krvavej histórie, a tak sa vydávame po stopách tvorby historicky prvého dokumentu globálne vysielaného po celom svete. Škoda, že film začína až samotným procesom a nebolo viac priestoru venované aj rozšíreniu toho úvodu ohľadom Eichmannovho dolapenia v Argentíne. Čo sa týka priebehu filmu, tak miestami trochu nevýrazné a to najlepšie si tvorcovia nechali až na úplný koniec. No ja by som dal kľudne prednosť skôr tomu, keby sa film venoval konkrétne Eichmannovmu súdnemu procesu a nie viacmenej zákulisnej tvorbe dokumentu, hoci aj ten kontrast Fruchtmana a Hurwitza mal čosi do seba. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

genocida je zlo a nacisticke kurvy treba chytat, no holokaustov bolo 6 -7. Vseobecnym omylom je tiez, že vyhladzovacich taborov bolo 6. No, nebolo, 7 ich bolo. Treba pridat Balkansky Auschwitz = Jasenovac. 40 % ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Příčí se mi říct, že se mi to líbilo, nebo dokonce napsat, že jsem si to krásně užil. Je to totiž daleko od pravdy, ačkoliv se jedná o dobré drama, které stojí za zhlédnutí. Hraná část se snaží být plnohodnotná a ukázat příběh, který by strhl pozornost sám o sobě, ale na dokumentární polovinu se žel nechytá. A to ani kdyby se lépe vyšperkovala, naštěstí historickým ukázkám nijak nepřekáží, a tak jsem už po několikáté trnul nad tím, co děsivého se dělo a klidně se může při vhodných okolnostech opakovat. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Povedzme si na rovinu, najväčší prínos tohto filmu sú archívne zábery. Hobit a prešedivelý LaPaglia to už len zbytočne hrotia a hrajú na divákovu emočnú strunu. A áno, nudné ale v konečnom dôsledku zaujímavé. Paul Andrew Williams ukázal, ako sa dá predlhý proces natočiť tak, aby podstata ostala a vata sa odstránila. 2 z 5 ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Jde o srdceryvné téma, o tom není pochyb. Jenže film nic neřeší, nikam nevede. Je to takový hraný dokument o dokumentování. Tudíž v závěru zklamání a usazení na průměru. Jako TV film... super! Ale já nehodnotím televizním měřítkem, to já neumím. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Částečně musím souhlasit s verbalem a Volodimirem2. Eichmannovi už se věnovalo mnoho snímků a tenhle vyniká jen tím, že je nudnější, než všechny ostatní. Samotného nacisty si ve filmu příliš neužijeme, čas od času si vyslechneme klasická svědectví o hrůzách a jinak je celý zbytek filmu výhradně o práci s kamerou, což může imponovat možná tak studentům FAMU, ale normálnímu divákovi asi těžko. No a na závěr bych si tradičně rád postěžoval na záměnu nacismu a fašismu - je to kurva rozdíl! Přestože Sověti mylně rozšířili, že je to jedno a to samé. ()

efka.off 

všechny recenze uživatele

Film jako takový za nic nestojí. Je to tak britské, ale v tom špatném smyslu slova - šedivé, ponuré, nudné... Doteď by mě ani nenapadlo, že o takovém tématu může být natočen takhle nezajímavý, vlastně špatný film. Poselstvím filmu nebylo předat informace o procesu samém, ale o tom, kdy přepnout na jakou kameru, aby to bylo divácky atraktivní. OK, chápu, je to film a ne dokument, ale tahle by to prostě vypadat nemělo. Navíc mi ten pán z kriminálek nikdy a nikde nebyl sympatický. Hvězdy si zaslouží jen autentické záběry - alespoň ty mě dokázaly do příběhu dostat a něco si z něj odnést. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Na začátek rovnou přiznávám, že počet hvězdiček jsem dala povinně za silné téma, které je třeba připomínat minimálně třikrát do roka novým filmem (konec sarkasmu). Nicméně za chvíli zemřou poslední pamětníci a nacistická genocida se přesune do učebnic ke starším etnickým a náboženským čistkám, které na učebnicovém papíře už nezní tak hrozně jako z úst pamětníků. Filmaři se snažili pojmout Holocaust neotřele (což musí být vážný problém mezi těmi tisíci filmy, seriály a dokumenty) a natočili film o točení procesu. Bohužel zápletka hledání slz u obžalovaného není tak strhující, jak by si producent mohl myslet. A do toho propaganda, že je to poprvé, co soudí nácka a že do té doby byly nacistické zločiny snad zatajovány... No nebyla televize, aby si to mohl vychutnat i rancher v Austrálii a pokochat se pohledem na vyhladovělé koncentráčníky. Cynicky musím dát zapravdu obavám hrdinů, že Gagarin jim pokazil sledovanost. Protože lidi se budou mordovat pořád, ale kolik lidí se dostane do vesmíru? ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Pořád jen o nacistech, pořád jen o lovcích nacistů.mnohem zajíímavější by bylo, kdyby lovili a věšeli komunisty, protože to je pakáž daleko horší.Jenže ti místo na šibenici skončili ve vládě, v parlamanetu a na Hradě. A přitom zrůdnost jejich myšlení je naprosto stejná, jako u národních socialistů. ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Samolibý americký kokotismus je pojem poukazující na to, jak moc si o sobě američani myslí. Určitě ho lze bez větších pochyb použít pro tento snímek, protože natočit o tom jak štáb desítek lidí v čele s Leošem Kurvicem přepíná mezi kamerami v eichmannově židáckým procesu je opravdu něco. Nervy, vyhrožování, vysoká exkluzivita a pouťový příběh ze zákulisí. Ale nakonec to celé určitě stálo za to, nakonec ho leoš dostal.... Bliju z toho o jakých zbytečnostech jsou dnes někteří filmaři schopni natáčet a kdo chce být opravdu v obraze pustí si nějaký z tisíce dokumentu o eichmannovi a ne tuhle americkou pohádku..... ()

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

Ne zcela dokáži pochopit takto nízké hodnocení u tohoto televizního filmu. Existují miliony příběhů a možná intenzivnějších příběhů z období 2. světové války, které si zcela určitě zaslouží své vlastní převyprávění. Nicméně příběh Adolfa Eichmanna je jedním z prvních, které byly odvyprávěny za účelem dosažení spravedlnosti. Tento film tak připomíná fakt, že mnoha lidem a zejména mimo Evropu nikdo nevěřil jaký zrůdností se nacistická a fašistická nadvláda dopustila a to do doby, kdy jim byl poskytnut tento unikátní dokumentární důkaz. Sám film se sice ve scénáři trochu potácí, ale emocí má dost na to, aby je dokázal odkrýt podobným způsobem jakým měly dopad během samotného procesu. 80% ()

riza-do 

všechny recenze uživatele

Film není dokument a nelze tedy od něj očekávat, že nějak blíže objasní proces s Adolfem Eichmannem. Na druhou stranu ukáže, jaká byla práce z pozice pracovníků televize, kteří pořídili použité historické záběry ze zmíněného soudního procesu. Tyto záběry byli funkčně a nenásině poskládány mezi hrané záběry filmu, který ale nepřináší nic více zajímavějšího než jen práci s kamerou, díky čemuž působí zdlouhavě, nudně a díky absenci bližších informací (kromě pár známých hrůzných záběrů z táborů a průstřihů na svědectví zvěrstev) i nezajímavě. ()

subic 

všechny recenze uživatele

To je tak, když postaršímu hobitovi nasadí brýle a udělají z něj produkčního filmu... film se tak převážně odehrává v soudní síni se skrytými kamerami, kde soudí Adolfa Eichmanna. Všechno nejde tak úplně hladce, jak se čekalo. Film se snaží být vlezle dramatický až na konci. Film je v podstatě strašně nudný, takže stačí vidět jednou. ()

Nikki.Nikx 

všechny recenze uživatele

Film, který balancuje na hraně dokumentu a dramatu. Scény jsou nenásilně prokládané. Dynamické, takže nenudí. Člověk se mezi filmy s nacistickou a židovskou tématikou může v současný době s přehledem topit, ale tenhle film měl něco, co žádnej jinej. Že lidé jsou černobílí. Je potřeba si uvědomit, že zlo je v každém z nás zastoupeno stejně tak, jako dobro. A taky to, že nacismus neskončil tím, že si Hitler prohnal kulku hlavou. Mimochodem taky pěkná podívaná na Martina Freemana v brejličkách, která není úplně všední. ()

Reklama

Reklama