Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svérázný a charismatický otec (Viggo Mortensen) svých šest dětí podle vlastních představ. Jejich život připomíná letní tábor v ráji, plný neotřelých pravidel a her. Dokud nepřijde zpráva, která všechno změní. Začíná překvapivá a zábavná cesta, při které jsou zásady této volnomyšlenkářské rodiny vystaveny zkouškám našeho světa. (Aerofilms)

(více)

Recenze (566)

Matty 

všechny recenze uživatele

Typický „Sundance movie“. Feel-good tragikomedie s pohodovým soundtrackem, výstředními, ale sympatickými postavami a předvídatelným vyústěním. Syrový úvod, zachycující první ze série rituálů podmiňujících Bodevanův vstup do dospělosti, přitom dává naději, že půjde o film více pravdivý než podbízivý a nenabízející na komplexní problémy pohádkově snadná řešení. Jenomže z oslavy života mimo systém, který člověka zbavuje jeho individuality, se film záhy láme v obehraný příběh o nezbytnosti socializace a respektování společenských pravidel. Postavy sice nejsou ochotny přijmout normy světa, kterým tak dlouho opovrhovaly, bezezbytku, ale jejich proměna je stejně vázána na podřízení se dominantní ideologii. Byť režisér citlivě rozložil pozornost mezi všechny členy rodiny, jímž vévodí Mortensenův prakticky dokonalý hrdina (jehož mytologizaci, patrnou již z originálního názvu filmu, Ross nijak neproblematizuje), nedokáže zamaskovat, že mu postavy slouží hlavně jako chodící argumenty na podporu konzervativní myšlenky o významu šťastné rodiny. Film díky líbivým záběrovým kompozicím, mírně cynickému humoru, přiměřené dávce patosu a dobře načasovanému užití povzbudivé hudby vyvolává zamýšlené emoce, ale ty rychle odeznívají, protože nestojí na přesvědčivém základu. Věřit nelze ani postavám, které se příliš snadno vzdávají všeho, zač tak dlouho a usilovně bojovaly, a v důsledku ani rádoby nonkonformnímu proti-konzumnímu poselství. 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - naprosto mimo. "Humorné" sekvence vzbuzují v racionálně myslícím člověku spíš znepokojení a hrůzu. Ten psychopat, vychovávající si v lese radikální, potenciálně teroristickou buňku, měl skončit minimálně za mřížema, a ne zpátky v kruhu rodiném ve stylu "všichni se máme rádi". Když to chvíli vypadá, že vyhraje hlas rozumu, teda Franka Langelly, je to ve výsledku stejně spláchnuto do záchodu. Já jsem na tyhle alternativce alergickej, takže jsem vůči tomu filmu byl nepřátelsky naladěný úplně od začátku. Hodnocení možná moc radikální, ale od srdce. Pokud to máte jinak, budete spokojenější. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem v tom teda žádnou agitku neviděl, tu vidím leda tak v některých recenzích. Film Tohle je náš svět jsem vnímal, jak střed mezi alternativním a konzumním způsobu života a co mě doslova hladilo na duši, že film, tedy tak jak jsem ho vnímal já nestranil ani jednomu, protože těžko po tomhle filmu bych šel a následoval Vigga a šel se svými dětmi žít do divočiny a vychovávat je mimo ostatní společnost, na druhou stranu ty zmínky o lécích, nadnárodních koncernech, způsobu našeho života, byť byli třeba jen v jedný větě nebo v jednom záběru, ty podepíšu v plným rozsahu. Hrozně mě zamrzela ta záverečná scéna s maminkou, nějak mě to s ohledem na vývoj celého příběhu nehrálo. Samotná finálovka je však zcela podle mých představ a jen mě potvrdila mé vnímání celého příběhu a to co nám Matt vlastně chce říct. Za aobslutního krále filmu považuju Vigga, ten chlap je fakt snovej, záběr co záběr nám dokazuje jaký má ohromně vyspělý herecký projev. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvelý Viggo v úlohe zjavne napísanej na telo. Príbeh zábavný, hoci je to len naivná antisystémová rozprávočka. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Agitka? Ale kdeže. Možná na první pohled bezradně se v závěru tvářící road movie, která však bez zbytečného patosu velebí i haní sílu rodinného souručenství, které se dovede smířlivě postavit nástrahám socialismu i vykořisťování kapitalismu. Tohle bude myšlenkově ještě zrát do plných. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Americká nezávislá road movie, která jde proti světovému systému, ve kterém každý z nás žije a jakž takž funguje. Vypráví totiž příběh o rodince, která si říká trockiáni, a která si koupila kus pozemku v nějakém kanadském pralese. Tam si postavili dvě dřevostavby a spokojeně si tam žijí, vzdělávají se a celkově jsou hodně proaktivní. No a jak na mě film nastoupil dost brutální scénou (lovem), tak následně poměrně příjemně zmírnil. Celou dobu ale film konfrontuje svět rodinky (táta a šest dětí) uprostřed hor, lesů a řek s tím naším a vysvětluje, jak moc se od přírody vzdalujeme. Přitom z ní jsme právě vzešli. Takže úplně přesně jsem chápal záměr režiséra, který například na dvou konzumních dětech ukázal, jak se dneska ostatní děti baví a vzdělávají. Počítačové hry, násilí a telefony. Přitom o světě neví ani po půl palec. Čímž nedávám za pravdu Viggovi, který sice předvedl nadpozemský výkon, ale také si vyzkoušel jiný, naprosto opačný extrém. Ve filmu je tak úplně všechno. Výborná kamera, prostředí, hudba, herecké výkony všech…vlastně ani nevím, proč jsem nedal plný počet. Možná proto, že v té přírodě to jejich obydlí a způsob života bylo až moc zidealizované. Vypadalo to tam totiž líp jak v kdejaké české chatě. Na závěr děkuji tvůrcům Scope100 a Aerofilms za to, že jsem film mohl v Biu Oko vidět. Díky. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jedinečný příklad filmu, který mě během jediné minuty dojme i přinasere, ale těžko se bránit tomu, že herecká i režijní síla mě místy strhávala na stranu tohohle platónského idealismu smíšeného s peprným ideologickým gulášem. Manipulativní ano, na konci bezradné, ale v rovině intimního příběhu tyranského otce a emancipujících se dětí je to prostě cloumák, který nemá daleko k mnohem čistší a jednodušší magii Divokých stvoření. Mortensen? Ten chlap není první liga. Ten už si dávno založil svojí vlastní. On ten film do značné míry přenese přes všechny nemalé problémy. Inspirativní směsice odporu a sympatií. [75%] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nezávislý film v tom nejvlastnějším slova smyslu...nezávislý produkcí i obsahem...svobodný názorem... Pozor, Captain Fantastic není komiksový hrdina (i když k němu název filmu záměrně odkazuje), je to prototyp svérázného člověka, který se rozhodne žít skutečně svobodně, navzdory státu a svazujícímu systému, navzdory společnosti. Skvěle napsaný scénář, který si klade velké otázky - o podstatě svobody, o jinakosti, o ne/toleranci, o rodičovství, o rodině, o současném stavu Ameriky, potažmo naší západní civilizace, a který ústí s nezbytnou dávkou humoru , tak typickou pro poetiku amerického nezávislého filmu, k překvapivě smířlivé katarzi. Už dlouho jsem neviděl tak smysluplně napsaný scénář (i když o některých věcech by se dalo samozřejmě polemizovat...ptám se sám sebe jako diváka, jaká by byla moje percepce filmu, kdyby hlavní hrdina neměl tak vysoké IQ a vzdělání atd.). Captain Fantastic je pro mně osobně skutečný hrdina, a to nejenom kvůli tomu, že ho hraje právě Viggo Mortensen, ten chlap by mohl charisma doslova vyvážet coby americký exportní artikl. Věrohodný, sympatický a naprosto uvěřitelný! Fenomén moderních hippies, kteří se dnes maskují v hipsterské módní vlně, jejímž vedlejším produktem je zájem o zdravý životní styl, bio potraviny, alternativní medicínu atd., kteří ovšem nejsou schopni, tak jako Captain Fantastic, překročit vnitřní hranice utvořené městským způsobem života. Návrat k přírodě, návrat k podstatě. Cesta z města. A velký filmový zážitek! PS: Rozměr skutečnosti dává komparace s českým Captainem Fantasticem ze Šumavy... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo po celou dobu. Hlavně díky tomu, že i když to ze začátku ukazuje, jak jsou ty děti vytuněný a co všechno uměj, tak v konfrontaci s normálním světem se začnou ukazovat i negativa. Je to moc dobře zahraný a ani jedno dítě mě nesralo. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem ignoroval hodně dlouho, ale po zhlédnutí mám chuť jít téměř až na 5 hvězd. Myslím, že na tuhle rodinku, která žije 10 let v lesích jen tak někdo nezapomene. Styl výchovy byl hodně nevídaný a myslím, že by mohl být i klidně funkční. Viggo Mortensen naprosto úžasný a svými intelektuálními dialogy mi místy vyrážel dech, co dialog to síla a důvod k zamyšlení. Děti byly na oscara a co 8 letá holčička má za znalosti z oblasti politky a práva z toho mi padala brada. Hodně dobré místy i zvráceně vtipné. 85% ()

tron 

všechny recenze uživatele

70%. Prvá hodina je takmer fenomenálna a mal som pocit, že sledujem nielen film roka, ale možno jeden z najlepších filmov desaťročia. Potom sa to troška zmenilo, scenár začal byť o niečom inom, trocha sa preradil rýchlostný stupeň, zmenila sa atmosféra, začali sa riešiť veci, ktoré mi nepripadali až také zaujímavé, ako hodina predtým a spolu s tým prišla i mierna nuda. Ale potešilo ma, že sa autori snažia vyhýbať klasickým klišé, takže svokor Frank Langella nie je úplný hajzel a Viggo Mortensen nie je absolútny extrémista, ale jeho spôsobom sa dá, relatívne, porozumieť. Prevládajú pozitívne dojmy, ale druhá polovica už proste nebola taká dobrá a vydarená, ako prvá. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice dobře napsaná a natočená "vážná komedie", která dokáže oslovit několika chytrými myšlenkami, vykouzlit úsměv několika absurdními situacemi a dotknout se několika prožitými emocemi. Já jsem klidně pro, aby se s dětmi jednalo více upřímně, otevřeně a neskrývala se před nimi krutost a pravá tvář světa. Mrzí mě, že film nezkouší být více realistický, přeci jen citace listiny základních práv a svobod v 8 letech je trochu moc. Zdá se to jako detail, ale právě kdyby se film držel reality, mohli by se z něj lidé více přiučit... 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná agitka naprosto pohřbená posledním aktem, kterým se pro mě tenhle film svou filosofií postavil někam na úroveň scientologie. Ani ne tak samotným smyslem, ok, ať si to klidně tvůrcí myslí, ale spíš zahozením dosavadní snahy argumentovat ve jménu hopsání na louce. Oslava magorství. Nebrat! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Žádný svět není kompletní, dokud se nestřetne se světy jinými.. Osvobozování jídla a mrtvých, Santa Chomsky, uvědomělé sobectví horší toho bezděčného a ústupky z nastolené cesty, co ukážou tenkost hranice mezi pózou a přesvědčením. Když left-wing anarchistický boj proti kapitalismu, tak jedině v autobuse šlapacím! Somers se stopou Sigur Rós se postará o přiměřenou audiosložku, Mortensen, i když zrovna ukazuje páru důchodců malého Dúnadána, o podnětnou ambivalenci. Jeho poslední scéna u jídelního stolu má jistou paralelu s tou z Dějin násilí. Minulost je pryč a přitom navždy s námi.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Kvôli tématike som sa toho pôvodne trochu obával, aby z toho nebola len nejaká obdoba Tarzana, ale samozrejme len po stránke práce s postavami, nejaké akčné scény, ani výraznejšie dobrodružstvo som od toho nečakal a ani nechcel. Ale našťastie to tvorcovia pojali prakticky najlepšie, ako vôbec mohli. Celá táto rodina mi perfektne sadla po každej stránke, ľudia, ktorých absolútne nezaujíma naša povrchná konzumná spoločnosť, ale vedia všetko o skutočnom živote a fyzicky aj mentálne vlastne len ťažko hľadajú konkurenciu, ale predsa len kvôli takémuto spôsobu života sa v určitých oblastiach nevedia ideálne presadiť, napríklad v potenciálnom vzťahu. Navyše sú tvorení aj výborne zvolenými a pritom celkom neznámymi hercami. Na ich čele poteší Viggo Mortensen, ale celá jeho rodina mi sadla, hlavne dievšenské postavy. A tak celú prvú polovicu, v ktorej je tento spôsob života predstavovaný ako čisto kladný som bol z toho úplne nadšený, film sa nesie v perfektnej odľahčenej atmosfére, je skutočne radosť pozerať na všetky tie situácie, v ktorých majú navrch a navyše sú tu vynikajúce dialógy, už roky som si ich v nejakom filme takto nevychutnával. Ale v druhej polovici už film očakávane prejde do iného štýlu, menej zábavného, ale dramatickejšieho, kedy sa začnú výraznejšie prejavovať aj zápory tohto ich odlišného spôsobu života a výraznejší priestor dostane aj druhá strana. Nič proti tomu nemám, bola to logická voľba a takto ten dej musel pokračovať, ale predsa len už ma to nebavilo až tak, ako predtým, čo ma mrzí. Ale stále sa na to pozerá viac, než dobre a film stále ponúkne dostatok zaujímavých situácií, napríklad originálna rozlúčka s matkou. A ani záver nie je najhorší. Režijne a vizuálne sa tomu nemá čo vytknúť a pochváliť musím aj výborný výber hudby. Takže tú prvú polovicu by som asi ohodnotil naplno, toto ma mimoriadne bavilo, ale aj celkovo môžem vlastne takmer len chváliť, lepšie sa k tejto tématike asi ani pristúpiť nedalo a na tie niektoré vynikajúce dialógy len tak nezabudnem. 79% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Ten střet úhlů pohledu na svět je ve filmu úžasně zpracován a je škoda, že tyto děti by nám v mnoha ohledech byly nadřazeny, stále na ně společnost bude pohlížet jako na lemply. Bonusové body za remake sweet child o mine na konci. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Slibně vypadající avšak poměrně předvídatelná nezávislárna o jednom z oněch podivínů zhnusených kapitalismem a jeho početných ratolestech, ze kterých uhranou hlavně ti nejmladší. Viggo Mortensen si evidentně užívá nápaditost scénáře a od dob Ohnivého oceánu předvádí svůj nejúctihodnější výkon a porci správňáctví. Nestrhlo mě to úplně jak jsem třebas čekal, ale rozhodně si zaslouží pozornost v kinech...8/10 ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Startuje Best Film Fest

Startuje Best Film Fest

14.12.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama