Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

VOD (1)

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Recenze (151)

verbal 

všechny recenze uživatele

Pro některé (a rozhodně to není menšina) kontroverzní dezertér, zrádce, příležitostný vrah, bigamista, prospěchář a negrošuk, vykreslený jednoznačně jako hrdinný charismatický partyzán, bojovník proti bezpráví, empatik, filantrop a Jenda Hnědý ryloudyt, to je skutečně velmi nestranný pohled, který dozajista přinutí nejednoho zatím nerozhodného konfederáta vystřihovat díry do povlečení na polštář. Na tomto místě bych rád podotknul, než mě zase nějaký dutohlavý, avšak zapáleně angažovaný pičus obviní z pohrdání čokoládou, že dokud mě banda ubohých eritrejských uprchlíků nebude mačetama vyhánět z bytečku a znásilňovat mé oblíbené bělošky, na jakýkoliv rasový podtext naprosto mrdám. Tedy pardon, zase jsem se roztomile přeřekl a ve skutečnosti jsem chtěl říct, že jsem nad něj povznesen a mám za to, že každá kultivovaná opička si určitě banán zaslouží. Jen mi docela vadí účelově telenovelizované zkreslování ne až tak jednoznačné historie podle toho, jaký negr zrovna sedí v Bílém domě a co je momentálně kůl. Ale poté, co jsem se z nestranných a naprosto přesných historických filmů kupříkladu dozvěděl, že vychcaný a hrabivý továrník Šindler byl v podstatě skoro žid, co vlastníma rukama málem osvobodil Osvětim, nebo že mám být jako Čech děsně pyšný na bezuzdné loupení a vraždění vypatlané sockovské spodiny pod vedením národního hrdiny Jana Žižky, už vím, že film je prostě mnohdy něco jako Mafra pro „médii tolik zatracovaného“ miláčka národa, altruistu a novodobého Robina Úda - Endyho Babitche. Tudíž je takto podaný, jednoznačně „skutečný“ příběh o bezprecedentním správňákovi, co si po válce Severu proti Jihu otevřel v dodnes vroucím Mississippi továrnu na mulaty a Klan na něj úplně jebal, sice hezky a výpravně natočenou, ale do očí bijící zkurvenou prounionistickou demagogií, nad kterou by se poblila snad i Skárlet OuHarová. No, příběh je možná trošku nadnesený termit. Tři čtvrtiny zabijácké stopáže se tu v bažině s negry a bílou lůzou filosofuje a pateticky sociálně lká nad třídními rozdíly, a pak už asi nezbyl čas na jakoukoliv pointu, pokud to vůbec kromě „Černý muž pod bitchem otrokáře žil …“ nějakou mělo mít. Tak to prostě po 140 minutách střihli a ojebali dvěma rychlotitulky. A něco takového holt nevytrhne ani pár opravdu dynamických a naturalistických přestřelek, ani jako vždy famózně hrající Matouš Mekkvír. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohužel takhle se nedá servírovat 139 minut dlouhý film. Střih je tady něco jako magická hůlka, když si nevíme rady, střih a jsem rázem o několik měsíců až let dál a přitom se současně vyžívat v dějově nic neříkajících scénách, to jsem opravdu zíral jak Garry konkuruje uspavačům hadů.Jasně dějiny libovolné země jsou dlouhé, předlouhé, ale bez schopnosti umět vyprávět ucelený příběh nebo rozvést epizodu je skoro nemožný u mně zabodovat a to i tehdy, když má režisér po ruce takovýho hereckého mága jakým je Matt. Filmu přiznávám sociálně politický přesah, kvalitní kameru a již zmíněného Matta, ale víc jak tři ze mě film nevytříská ani kdyby se posral a i tak se považuju dobráka. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborný MM v úlohe južanského Robina Hooda v prekvapivo akčnom a krvavom historickom skorowesterne. Na odchýlky od dejepisu prdím, pokiaľ príbeh funguje, a tu funguje. Len škoda, že sa to ku koncu tak rozsype a dojmy zaniknú v celkom zbytočnej dejovej rovine z iného času. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $20,810,036 Tržby Celosvetovo $25,035,950Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ výborne zvládnutá dráma z občianskej vojny sever proti juhu s výborným obsadením, tak troška to pripomenulo aj Emmerichovho Patriota /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové volné pokračování 12 let v řetězech...Gary Ross sice není tak skvělý režisér jako Steve McQueen, ale i tak je jeho snímek působivý a řemeslně povedený, snad jen ten ,,televizní" look mu lze vyčíst... Co se obsahu a hodnot ve filmu obsažených týče, Free State of Jones nám tu prezentuje ony základní principy, z nichž vyrůstá celá západní (tedy naše) civilizace...o to smutnější je číst si tu některé zdejší komentáře... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PROČ VŽDYCKY MUSÍŠ BOJOVAT ZA NĚKOHO JINÝHO?...“ /// Na úvod trocha války a pak vyprávění vo tom, co se dělo a jak se žilo lidem za občanský války (na Jihu), jaký to bylo bejt černej a jaký dezertér… Prostě vyprávění vo tý době s přesahem „svobody“ barevnejch v dobách příštích. Americkej Robin Hood (Jánošík, Patriot), kterej svůj boj dokázal přežít (hovno spoiler – historie!). Takže jsme svědky historický partyzánštiny a zrození legendy, která určitě potěší nejedno marxistický srdce. Já beru tu výpovědní hodnotu a Matthewa Mc... Určitě vhodnej doplněk k 12 let v řetězech. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zjistím, co se děje v bažinách, když se tam místo Jožina ukrejvaj černoši. 3.) Thx za titule „vssugest12 a DragonDustCZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Docela fascinující storka člověka, co bojoval v bezpráví za spravedlnost v jednom z nejtemnějších období Spojených Států (rezonuje dodnes). Hlavní výtka zahraničních kritik se mi ale potvrdila, bohužel je to dramaticky trošku slabší a přes dvě hodiny dlouhý film je tak zajímavý a poctivý, ale místy bohužel i zívavější. Strhaný zarostlý McConaughey šéfuje, sympatická byla krutost během krvavějších chvilek, tahle civil war epocha mě osobně moc zajímá, nicméně přes slabší spád a celkově "TV feeling" je těch 50 mega $ těžko k uvěření. Z nějakého spotlightu to asi rychle vyšumí, své publikum si ale najde a to ho ocení. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný film, jen škoda, že byl tak divný. Všechno je super, exteriéry, herci, bitvy apod. Ale po asi třech hodinách vám dojde, že se hraje na trochu jinou notu, a že příběh pěkně kecá, i když sami o tom víte kulový. Nebo aspoň sporadicky tušíte, jak to tam na Jihu tenkrát bylo - vlastně chci říct, že z toho získáte tak akorát dojem, že to ROZHODNĚ bylo jinak, ten film jako kdyby se přiznával k tomu, jak moc chce kecat, aby byl pro současnost korektní. Servíruje vám dezertéra a vraha jak nám za komára servírovali jiné vrahy jako ňuňu klaďase. Ono to tedy tak bývá, selektivní paměť si pamatuje jen to dobré, tak bylo fuk, kolika lidem podřezal Jánošik hrdla, hlavně že obrali bohaté. A tady je to to samé. Jakýsi boj za svobodu tam vidíte, ale hlavní postava to pořád ne a ne dotáhnout do konce, vyčpí to vždycky a zůstanou jen oči pro pláč. Nakonec si právě jako já řeknete: co vlastně teda udělal? Nic. Povraždil pár sousedů, kteří se nedali automaticky na jeho stranu a zachránil jednoho otroka a jednoho zbytečně. No a závěrem, jakmile si říkáte, kdy na vás vybalí tu pointu, začnou to tam sekat do titulků jak v groteskách Čárlího Čaplina. To hlavní tedy ve filmu zahrané není, to si jen přečtete, což je docela trapné. K podivu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za trestuhodné plýtvání McConaugheyho schopnostmi. Za necílevědomou dramaturgii, která z toho dělá jen rozbředlou historickou vzkazku. Za nekvalitní technické zpracování. Za tezovité podání myšlenek, které v době, kdy se zase některým zužuje zorné pole za vystřiženými otvory v kápi, nelze přehlížet. Za to všechno, kdyby to bylo jen trochu fyzicky možné, bych na Rossův film nejraději shodil sochu generála Leeho. A nechtějte vědět, co by se Free State of Jones stalo, kdyby jej viděl paascha. Jsem si jist, že po rychlém soudu by se už houpal na nejsilnější větvi bílého dubu.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Americkej občianskej vojne a udalostiam s ňou súvisiacich sa v poslednej dobe konečne získava viac pozornosti a ani Free state of Jones ma takmer vôbec nesklamal. Síce nemyslím, že sa v reále jednalo o tak správneho človeka, ako sa to snaží vykresliť film, ale to mi je vlastne úplne jedno, hlavne, že Matthew McConaughey je tu opäť vynikajúci a jeho postave tu po žiadnej stránke nemám čo vytknúť, vojna, v ktorej aj tak ide len o záležitosti bohatých ho nezaujíma, treba si chrániť rodinu a svojich blízkych a tak to má byť, takže všetky tie jeho správne činy sa mi páčili. Ale inak ma mrzí, že film nie je ideálne dramaturgicky vystavaný, čo cítiť takmer celý čas, chcelo by to aj viac výraznejších scén, na ktoré by sa dalo dlhšie spomínať, tých je tu žalostne málo. Súdna línia odohrávajúca sa takmer o storočie neskôr je úplne zbytočná a aj tých pár scén z nej len ruší a navyše aj to dianie po občianskej vojne už nie je až tak atraktívne, ako počas nej. Ale aj napriek týmto nedostatkom ma to väčšinu času dosť bavilo a ušlo mi to dosť rýchlo, čo pri takejto dĺžke vždy poteší. Určite musím pochváliť aj bojové, prípadne akčné sekvencie, na nich film určite nestojí, nie je ich zase tak moc a navyše sú aj celkom krátke, ale sú výborne natočené a aj celkom naturalistické. A preto ma prekvapilo, že inak film zase až tak kvalitne natočený nie je, občas dokonca pripomenie aj staršiu televíznu produkciu, ale stále to nie je nič, čo by rušilo a ten potrebný štandard to splní. A potešia aj niektoré vedľajšie postavy, ako Mahershala Ali, Keri Russell a niektorí záporáci. Takže celkovo sa nejedná zase o tak kvalitný film, ale ja aj tak nemôžem hodnotiť horšie, aj vďaka obdobiu ma to bavilo, pre takýchto hlavných hrdinov budem mať vždy slabosť, pričom Matthew McConaughey je tu skvelý, ako v poslednej dobe už vlastne stále a k tomu tých pár vydarených prestreliek. Znovu si to už asi nepozriem, ale to jedno pozretie som si celkom užil. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey mě již tradičně mile překvapil. Těch (víceméně) otrokářských filmů, které se do určité míry zaobírají otroctvím v Americe jsem už viděl poměrně dostatek a čekal jsem ve něco ve stylu 12 let v řetězech. Tenhle kousek mě ale bavil o něco více než zmiňovaný oscarový kousek, jelikož mi to přijde takové zemitější, civilnější a vůbec nevtíravší se do oscarových taškařic. Jelikož to má 140 minut, tak jsem již po překvapivě plynulé hodině očekával, kdy tempo poleví, což se také stalo, ovšem celkově jsem rád, že jsem se nechal tímto snímkem obohatit o jeden menší konflikt kdesi ve státě Jones a musím říci, že ztráta času tl nebyla jak jsem se původně maličko obával a prozkoumávání neprobádaných vod se tentokrát podařilo...7/10 ()

konous 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Patriota, který se zabýval trochu jiným obdobím, mi nevadí, že se nejede striktně podle historie. Režisérské podaní mi moc sedlo a McConaughey se svým "dušínovským" charakterem po celou dobu baví. Trochu drsnější, chladnější, realističtější, tak se mi to líbí. Granát za 4*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Matthew, a ty čo?? Máš pocit, že má divák problém zo spánkom?? A tak si sa rozhodol, že sa budeš podieľať na historickej dráme, ktorá bude miestami tak nudná, rozťahaná, nezáživná, až človek zabudne čo sa vlastne deje v úvode, jadre, pričom na záver z toho zíde tak prihlúpla pointa?? Ďakujem, neprosím. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

US Civil War po stopadesáté a (pro Evropana) pořád stejně nudně. Je snad prokletím těchto příběhů, že nemají neamerického diváka čím dostatečně přikovat k ději? Anebo mi tolik vadila ta do očí bijící snaha postavit se hrdě bok po boku Patriota či Statečného srdce? Možná. Každopádně i ti nejlepší z nejlepších musejí platit nájem! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Úžasná odvaha a vzepření se všemu a všem, černošská otázka a právo na vlastní majetek a život! Zatím nejdůstojnější film o této dodnes ne zcela vyřešené otázce... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Newton Knight sebral z Mississippi uprchlých otroků, jižanských dezertérů a nespokojených farmářek věrný šik a prapor svobody pak z bažin zdvih. I když Newton Knight mrtev jest a jeho tělo tlí, duch Svobodného státu Jones a Knightovo potomstvo však kráčí dál. Glory glory aleluja, glory glory aleluja. Dobře natočený film se silným příběhem a vhodně zvolenými herci. Jinak Free state Jones byl pojmenován po okresu, který jméno získal po mimo jiné ruském viceadmirálovi. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka je ďalšou z radu podobných, pripomínajúcu temnú dobu Ameriky, kedy slovo 'ľudskosť' bolo sprosté slovo. Hrozná stránka doby americkej občianskej vojny nazvaná ako vojna Severu proti Juhu, kedy sa predovšetkým rasová neznášanlivosť tiahla ešte veľa rokov po tej. A v takejto dobe žil človek výnimočný a nestranný. Príbeh južanského farmára, ktorého stvárnil Matthew McConaughey, poukazuje na hrdinu, ktorý sa v takej dobe v rámci spravodlivosti zastal všetkého a všetkých. Dej sleduje jeho počínanie, ale stvárnené je to nejako podivne. Aj napriek dlhej stopáži snímky sú mnohé udalosti akoby nedorozprávané. Hrozné obdobie otrokárstva a neľudského zaobchádzania s negrami, ktorý je len trochu odlišný síce je dejovo zvýraznený, ale po citovej stránke ako by to divákovi bolo jedno. Celkovo to skrátka vyzerá len ako ďalší obyčajný ničím sa neodlišujúci príbeh akých sú už hŕby. Z takéhoto námetu mala vzniknú skôr televízna miniséria, kde by boli isté udalosti ďaleko viac spracované. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dějiny U.S.A nebyly jednoduché a pokud si každá z moderních společností prošla nějakým tím konfliktem, tak pro Ameriku to byla bezesporu občanská válka. Free State of Jones je takovým mixem Lincolna a 12 letech v řetězech. Na hlavního hrdinu (a skutečnou historickou postavu) můžeme skutečně nahlížet tak jak to udělal Verbal, tedy jako na zběha, bigamistu atd... Jenže ono se to v teplých bačkůrkách dnes dobře hodnotí... Věřím, že život tehdy byl peklo a nejvíce to peklo jako v každé válce pociťovali civilisté. Armáda jak bylo dobrým zvykem konfiskovala nad rámec povoleného bez ohledu na potřeby civilistů. A když se přehnala fronta, konfiskovala či rabovala strana druhá. Chápu, že v tom marastu si každý hledal sám cestu jak přežít. Je zajímavé, že k rovnoprávnosti a boji proti rasismu se Knight dostal až posléze soužitím s uprchlými otroky. Film parádně vystihuje to dobu a divák se může kochat opravdu každičkým detailem. Již jen např. ty hrubě otesané rakve, nebo prostě vybavené farmy... Nádhera. Trochu mne mrzelo, že s tím jak velkolepě film započal a jak romáchle vypravoval, náhle ke konci jako by mu došel dech. jako by někdo řekl, máme pár posledních vokem, končete to! Když na povstalce táhne tisíci mužová armáda, padne jen zmínka, že je třeba se vrátit do bažin, ale více k tomu film neměl. Úplně tristní je samotný rychlozávěr a dva řádky titulků věnovaných Knightovi. Ten závěr si zasloužil určitě širší prostor, tohle bylo na mne moc utnuté. Na stranu druhou mi stopáž připadala zbytečně dlouhá. Herci byli skvělí, nebýt toho konce dal bych plnou sazbu. Newton Knight je určitě zajímavou postavo americké občanské války a já jsem rád, že jsem se s ním a jeho činy tímto filmem mohl seznámit. Afroameričané na jihu žijící brzy zjistili, že to s rovnoprávností ještě dlouho nebude jak si představovali a muselo uběhnout dalších skoro 100 let aby se misky vah narovnaly... I když dnes mi připadá, že je v Americe skoro nevýhoda nebýt menšinou a být ,,bělochem''. 4 klasy kukuřice. * * * * ()

Reklama

Reklama