Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 3

VOD (1)

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (151)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se díky zajímavému životnímu příběhu velmi těšil, avšak ve výsledku je Free State of Jones jen předlouhou přehlídkou hluchých míst, které jsou příležitostně provázány s několika dobrými scénami. Nastalou situaci už bohužel nezachrání ani Matthew McConaughey, který zde předvádí skutečně výborný herecký výkon. „It ain't just for us. Black, white, rich, poor, it's for everybody.“ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dějiny U.S.A nebyly jednoduché a pokud si každá z moderních společností prošla nějakým tím konfliktem, tak pro Ameriku to byla bezesporu občanská válka. Free State of Jones je takovým mixem Lincolna a 12 letech v řetězech. Na hlavního hrdinu (a skutečnou historickou postavu) můžeme skutečně nahlížet tak jak to udělal Verbal, tedy jako na zběha, bigamistu atd... Jenže ono se to v teplých bačkůrkách dnes dobře hodnotí... Věřím, že život tehdy byl peklo a nejvíce to peklo jako v každé válce pociťovali civilisté. Armáda jak bylo dobrým zvykem konfiskovala nad rámec povoleného bez ohledu na potřeby civilistů. A když se přehnala fronta, konfiskovala či rabovala strana druhá. Chápu, že v tom marastu si každý hledal sám cestu jak přežít. Je zajímavé, že k rovnoprávnosti a boji proti rasismu se Knight dostal až posléze soužitím s uprchlými otroky. Film parádně vystihuje to dobu a divák se může kochat opravdu každičkým detailem. Již jen např. ty hrubě otesané rakve, nebo prostě vybavené farmy... Nádhera. Trochu mne mrzelo, že s tím jak velkolepě film započal a jak romáchle vypravoval, náhle ke konci jako by mu došel dech. jako by někdo řekl, máme pár posledních vokem, končete to! Když na povstalce táhne tisíci mužová armáda, padne jen zmínka, že je třeba se vrátit do bažin, ale více k tomu film neměl. Úplně tristní je samotný rychlozávěr a dva řádky titulků věnovaných Knightovi. Ten závěr si zasloužil určitě širší prostor, tohle bylo na mne moc utnuté. Na stranu druhou mi stopáž připadala zbytečně dlouhá. Herci byli skvělí, nebýt toho konce dal bych plnou sazbu. Newton Knight je určitě zajímavou postavo americké občanské války a já jsem rád, že jsem se s ním a jeho činy tímto filmem mohl seznámit. Afroameričané na jihu žijící brzy zjistili, že to s rovnoprávností ještě dlouho nebude jak si představovali a muselo uběhnout dalších skoro 100 let aby se misky vah narovnaly... I když dnes mi připadá, že je v Americe skoro nevýhoda nebýt menšinou a být ,,bělochem''. 4 klasy kukuřice. * * * * ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Informačne bohatý snímok, ktorého najväčšou slabinou je častá uťahanosť scén a kolísavosť tempa. Našťastie sa tu človek výraznejšie nenudí, pretože nudné časti trvajú len krátko a sú rýchlo vystriedané tými zaujímavejšími. Tiež úvod ma milo prekvapil, bojové scény boli spracované fantasticky a veľmi realisticky. Čo sa týka M. McConaughey, opäť raz zahral výborne, ďalšia jedna z jeho výrazných postáv, ktoré sa divákovi vryjú do pamäte. Inak zaujímavá postava ten Newton Knight a s ešte pozoruhodnejším životom.... Aspoň sa tu človek bez príkras dozvie, ako to vlastne vtedy bolo s tým ponímaním americkej demokracie a právami a slobodami Otcov zakladateľov. Niektoré scénky boli v tomto smere veľmi silné. Škoda, že ako celok je to tak rozťahané, čo len zbytočne ubralo na pútavosti a emocionalite. 70/100 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

McConaughey je fakt pan herec se jmenovkou extratřída. Dejte mu roli, napište mu dobrý scénář, a věřte, že on z toho vyždímá absolutní maximum. Po jeho výkonu mu budete moc pouze smeknout a poděkovat mu za všechno. Tak takový herec to je, dámy a pánové. No nic, vraťme se k filmu. Boj za svobodu na mě zapůsobil ihned 2 věcmi. První je rozpočet. Většina lidí se diví, kam se vypařilo oněch 50 milionů dolarů, ale po zhlédnutí filmu je to nadmíru jasné. Při bitvách se toho nespotřebovalo tolik (přecejen se zde hlavně mluví), ale ony exteriéry vypadaly tak dobově, že ta částka odpovídá reálu. Druhou věcí je propracovaný scénář, který na vás neháže pouhé prázdné fráze a nicneříkající poselství, ale doopravdy hluboké myšlenky sloužící k zamyšlení diváka. McConaughey mě výkonem skoro až uhranul, jak on to jen dělá, to mi je záhadou. K plnému počtu mi chybělo málo, film vypadal trochu jako z televizní produkce, a hlavně mi většina filmu připadala natočená dost "čistě", což k době točící se kolem občanské války prostě a jednoduše nepatří. Ale díky úžasným výkonům, podmanivé hudbě a nefalšovaně geniálnímu scénáři to musíte vidět. Za mě dávám 83 % ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Matthew, a ty čo?? Máš pocit, že má divák problém zo spánkom?? A tak si sa rozhodol, že sa budeš podieľať na historickej dráme, ktorá bude miestami tak nudná, rozťahaná, nezáživná, až človek zabudne čo sa vlastne deje v úvode, jadre, pričom na záver z toho zíde tak prihlúpla pointa?? Ďakujem, neprosím. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)

Reklama

Reklama