Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (596)

lamps 

všechny recenze uživatele

Pracovat na ropné plošině musí být velmi obohacující zážitek. Když jde všechno hladce, tak párkrát zakroužíte uzávěrem potrubí, čerpáte svinstvo, které jde přírodním aktivistům stejně proti srsti jako abstinentům kýbl absintu, a ještě za to berete nehorázný prachy a v době volna se staráte leda o to, jak nejlépe vytunit svou milionovou jachtu. No a když se naopak všechno neočekávaně posere, natočí o vás v Hollywoodu film a jste za největší hrdiny od dob Nicolase Cage ve World Trade Center. Naštěstí, na rozdíl od mých předcházejících vět, natočil Berg natolik upřímný, empatický a v závěru dokonce emocionální epitaf na osudy té hrstky nešťastníků, kteří položili své životy vinou slepé obchodní byrokracie a hrabavosti, že bych se nedivil, kdyby s ním všichni přeživší aktéři chtěli každý den do konce života zajít večer na pivo. Děj je plný klišé a postava Johna Malkoviche představuje přesně ten otravný prototyp iracionálního charakteru, který navzdory ostatním dělá vše pro to, aby způsobil průšvih, ale jinak vyznívá vše dostatečně autenticky, intenzivně a ruku v ruce s minimem nepřístupných záběrů také bolestivě. A je dobře, že jednoznačným viníkem není ani počasí, ani technická závada, nýbrž selhání lidského faktoru, a že zapojení osobního života hlavního hrdiny nepůsobí sentimentálně, ale jako jediná stoprocentně působivá cesta k uvědomění si, co především může člověk při výkonu nebezpečné práce ztratit. Peter Berg se z režiséra tupých akčních minutek vyhoupl na respektovaného tvůrce skutečných akčních hotovek, a to je dobře... 75% ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na tak vysoké hodnotenie, ktoré film má, som si ho nemohol nechať ujsť. A rozsudok je v mojom prípade jasný ako slnko na nebi, je to priemerný film. Nemá čím ohúriť, aspoň mňa, pretože len prvá explózia na vrtnej veži stála za pochvalu, potom to bola, už len chaotická motanica, plná plameňov a menej prehliadaných situácií. Čo sa týka hereckej náročnosti tiež to nebolo náročné a nebyť obsadenia Russel a Wahlberg , film by určite stratil ďalších priaznivcov. Všetko je tak predvídateľné, jednoduché a navyše málo emociálne - podanie momentu, keď manželka zistí, že sa stalo nešťastie chladno odbije svoju dcéru - úplne zle, mala ju minimálne objať. Moja predstava o takom filme je bohužiaľ iná a tak dávam slabších 60%. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní dedy, manžel a Hrdina kapitalistické práce Marky Márk s přeukrutně správňáckým výrazem sveřepě potírá snahu Bezskrupulozního Parazita, největšího současného globálního dobra, o marinování makrel v Mexickém zálivu fosilní omáčkou Strýčka Sama. Počítám, že s takovou ve dvojce bude do půl pasu nahý vlastnoústně u pobřeží Lujzijany rozdýchávat v černém bordelu zmítající se alky, pulírovat vyvržené zapatlané tuňáky a dělat u toho TA-BLE-TY. Finální grilovačka je však opravdu skvostná, realistická a až korporátně škodolibě zábavná, akorát bych chtěl jednou vidět i realistické obsazení, tedy v hlavní roli místo reklamy na trenky Kálvina Klajna nesympatického otylého proplešlého strejce, co má doma místo Hadsnovic Katky hnusného porážkového tapíra, jak bylo patrné ze závěrečných fotografií. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pracující třída ještě nikdy nebyla tak břitká a sympatická jako v podání Marka Wahlberga a Kurta Russella, skoro mě až mrzí, že závěrečná fotky odulých texaských rednecks tuhle iluzi zboří. Marxistické žertíky stranou - Berg se nadechl k životnímu výkonu, když zejména první polovina svojí hladkou flow dialogů, střihu a ručního snímání neuvěřitelně odsejpá. Následné ohnivé inferno už se ve freetické kadenci střihů a detailů nese ve znamení dezorientace (tohle by se u Paula Greengrasse nikdy nemohlo stát), ale pořád je to dostatečně výhřevná podívaná, aby si člověk užil i závěrečné zhroucení obyčejného člověka (po kapitánu Philipsovi zjevně nová povinná figura civilních katastrofáčů). DH je óda na common sense prostých lidí i strhující spektákl, kde Mark krotí dinosaury z hlubin a Kurt tučné vyvřeliny z British Petrol. Za mě dobrá, čistá zábava s jasnými limity. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vy nás ale zásobujete, pane Berg. V krátkém časovém horizontu, v témže roce 2016, přichází dvojka Wahlberg/Berg podruhé s tragickou událostí natočenou podle skutečnosti, k níž došlo v roce 2010, celkově už se jedná o jejich třetí spolupráci na autentické látce, další společné projekty určitě ještě přijdou. Oba zřejmě rajcují tragické události, ke kterým došlo na jaře a v dubnu. A Wahlberg, který vydatně tyto filmy produkuje, se sebestředně obsazuje do hlavních rolí v přesvědčení, že je skutečným žijícím postavám od nerozeznání podobný. A samozřejmě jim vůbec není podobný. A tak nutně muselo dojít k poklesu kvality, neboť už to trochu připomíná sériovou výrobu. Ale ne, tak hrozné to není, jen si stačí odmyslet kvalitní technické zázemí a máme zde televizní film jak vyšitý. Na postavách divákovi nezáleží, jedinou, o které něco málo víme, je právě Mike Williams, kterého ztvárnil Mark Wahlberg. Ten má rodinu, cácorku a atraktivní ženu, kterou patrně líže ihned po použití toalety. Kate Hudson se tam zavlní na okamžik v kalhotkách, po zbytek filmu je jen okrasou do titulek. Z hereckého hlediska neměl nikdo nejmenší šanci zazářit, i když je k mání Kurt Russell i John Malkovich, všichni stejně jen čekali, až to bouchne, a celé ropné partě poteče ropa i ušima. Pokud se rádi necháváte poučit o technických záležitostech kolem provedení vrtu a tak, úvodní třičtvrtěhodina je vaše. A pokud o události něco víte, tak k nehodě došlo večer. Takže až to bouchne, prskne a všechno všude lítá a hoří, je to z vizuálního hlediska ukryté v tmavých obrazech. Najde se pár drastických záběrů, ti, co mají slabost pro zaklíněné nohy a střepy v nich, si zkrátí nudu. A jsme u toho, film je to celkově tak nějak nudný, natočený bez napínavých sekvencí a tak nějak průměrně vyvedený. Tragické osudy postav na mě nijak nedolehly. Závěr filmu tlačí všemožně na slzné kanálky, uzříme skutečného Mike Williamse a za tklivých tónů si prohlédneme na fotografiích tragicky zesnulé oběti. Peter Berg si natočil slabší opus hraničící svým vyzněním s rozmáchlým televizním filmem. 5/10 ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Deepwater Horizon byla postavena v roce 2001. V září roku 2009 vyvrtala rekordně hluboký vrt, který měl přes 10 km. Vrtnou plošinu běžně obsluhovalo 130 pracovníků. (dom156)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama