Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Dej sa odohráva po tom, čo bola Lizzie Borden obvinená z vraždy svojich rodičov, ale súd ju vyhlásil za nevinnú. Lizzie žije v malom mestečku Fall River spolu so svojou sestrou Emmou. Ľudia ju napriek rozsudku neustále odsudzujú a považujú Lizzie za zvrátenú vrahyňu. Vo Fall River začína opäť prichádzať k vraždám. Všetky obete sú spojené s Lizzie, ale stopy vždy poukazujú na iného vinníka... (Marceloo)

(více)

Recenze (6)

evilmind 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od víceméně nudného reálného příběhu má tohle koule a slušný bodycount. Jen mi přišlo, že příběh je celkem uzavřen po šesti episodách, a ty další dvě tam vlastně vůbec nemusely být... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem si neuvědomila, že seriálu předcházel film o těch "konvenčních" událostech, a tak jsem byla trochu zmatená, na co se to vlastně dívám, plus mě trochu odrazoval ten ADHD vizuální styl. Zvědavost nicméně zvítězila. Filmy o vztazích mezi sourozenci (a zvlášť ohraničené nějakým šíleným žánrem) jsou mou slabostí, a taky mě zajímalo, jestli se jim povede Lizzie zobrazit jako vrstevnatou bytost a nebo jestli budou tíhnout spíš k šablonovité psychopatce. A navzdory tomu, že ta druhá možnost je nejspíš správná, jsem si nakonec docela užila, jak se to vše vyvíjelo a jak to do sebe zapadalo. A ano, stejně jako u "realistického" filmu o Lizzie Borden s Chloë Sevigny mi srdíčko i trochu poskočilo, jakou mělo radost vidět tento druh postavy jako ženu. Byla jsem sice překvapená tím, že příběh zdánlivě skončil a seriálu zbývaly ještě dvě epizody, ale ono to dává smysl, ještě se musí sestry vypořádat samy se sebou. Plus teď mám ještě touhu vidět seriál o Michelle Fairley, jak se svými syny páchá organizované zločiny v 1880/90s Bostonu. ()

Reklama

pandakiller 

všechny recenze uživatele

Seriál si, na rozdíl od filmu, na který přímo (nebo spíš volně) navazuje, s nějakou historickou realitou hlavu neláme. Je barevnější, dynamičtější, akčnější, obecně lépe natočený a po hříchu i zábavnější, třebaže Christina Ricci se mi ve filmu po herecké stránce skoro líbila více. Z malé americké slípky se vyklubala tajemná mstitelka, která to tam kosí hlava nehlava (s trochou nadsázky řečeno). Možná to chtělo přeci jen ještě o maličko ubrat plyn a její chování učinit sofistikovanějším a tedy i uvěřitelnějším. Po prvních čtyřech dílech - první řada jich má 8 v délce ca. á 40 minut - už sem se začínal ošívat, a to jsem k tvůrcům ohledně chování postav zpravidla hodně shovívavý. Ale pak jsem tak nějak přistoupil na jejich hru a v klidu tenhle westernový krimi horor dokoukal. No nebyla to vysloveně pecka, ale já se při sledování celkem dobře bavil. Solidní gore (na seriál), žádná nahota (škoda), pár slušných vražd, nějaká ta westernová přestřelka, trochu romantiky. Film z roku 2014 alespoň předstíral, že se věrně snaží zachytit kousek temné americké historie, ale vypadal dost levně televizně (Christina ale hrála psychopata dobře, jako obvykle), seriál si s realitou a historickou věrností hlavu neláme a vymýšlí si vlastní story. Nevím, jestli je to dobře, moje přesvědčení je takové, že když už si vyberu ke zfilmování nějakou skutečnou postavu, tak se snažím natočit její osudy co nejvěrněji. A pokud si chci vymýšlet příběhy, tak si vymyslím i svou postavu. To beru jako ideální stav, svět má ale k dokonalosti daleko. Dejme mu tedy šanci být takovým, jaký je. Co se samotného příběhu týká, jde shrnout do několika vět. Kde kdo chce Lizzii Borden (ovou) dostat nebo okrást nebo se alespoň přiživit na její pochybné slávě (zabila svého otce a macechu, ale nikdo jí to nedokázal), všichni to ale schytají stejně. Lizzie totiž nejde pro ránu daleko a navíc ji záleží jen na jediném člověku na světě, na své sestře. Jenže ségra by se ráda vdávala. A konflikt obou sester je pak druhou nejvýraznější linií celé téhle nenápadné série. Celkově vzato slušná práce. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dej sa odohráva po tom, čo bola Lizzie Borden obvinená z vraždy svojich rodičov, ale súd ju vyhlásil za nevinnú. Lizzie žije v malom mestečku Fall River spolu so svojou sestrou Emmou. Ludia ju napriek rozsudku neustále odsudzujú a považujú Lizzie za zvrátenú vrahyňu. Vo Fall River začína opäť prichádzať k vraždám. Všetky obete sú spojené s Lizzie, ale stopy vždy poukazujú na iného vinníka. - Som velmi rád, že sa slečna Christina Ricci rozhodla vrátiť k žánru, ktorý jej pomohol dostať sa na vrchol. A je pekné, že sa sama podielala aj na tvorbe. V The Lizzie Borden Chronicles je dobre zobrazená doba, kedy ešte polícia nepoznala technické vymoženosti, ktoré by jej pomohli zistiť identitu vraha, a tak sa inteligentný kriminálnik mohol stať nepolapitelným. Lizzie vždy unikne a myslím si, že tvorcovia mohli scenár rozvinúť trochu viac. Vynikali tu pekné kostýmy a dobové kulisy, ktoré pomáhali vytvárať znatelnú atmosféru konca 19. storočia. The Lizzie Borden Chronicles je konečne seriálom, ktorý sa nebál zatlačiť na pílu a ukázať velké množstvo krvi a nejaké to gore, čo si velmi vážim. Je nepríjemné, že zrovna toto obdobie, do ktorého je tento seriál zaradený, mám strašne nerád, a tak som si nedokázal vytvoriť ani nejaký postoj k postavám. Najväčším nedostatkom je hudba, ktorá je fakt dobrá, lenže používanie modernej hudby v hororovej TV show, ktorá sa odohráva na konci 19. storočia, je trochu nezmyselné. Celkovo ma to prekvapivo dosť zaujalo a vďaka nenáročným ôsmym epizódam je to celkom prívetivý seriál. Taktiež by som sa nedivil, keby sme sa dočkali v blízkej dobe pokračovania, ktoré sa po konci poslednej epizódy priam ponúka. + herečka z The Faculty a Identity + herečka z Torment a A Christmas Horror Story ()

Tess92 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší než film, i když, je pravda, že filmu podle "skutečných událostí" by měl následovat seriál se stejnou náplní. Takhle jsem se místy chytala za hlavu, když jsem si říkala, jak je možný, že ji nepověsili. Pak jsem si vždycky vzpomněla, že si tvůrci vymýšlí. Závěr nebyl zcela uspokojivý, ale mohlo to být horší. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama