Reklama

Reklama

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

  • USA Moana (více)
Trailer 3

Walt Disney Animation Studios uvedou struhující počítačově animovaný film Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa o nebojácné dospívající dívce, která se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránila svůj lid. Cestou potkává Vaiana (Auli'i Cravalho) kdysi mocného poloboha Mauiho (Dwayne Johnson), který jí pomůže stát se zkušenou mořeplavkyní. Společně se plaví přes širý oceán a zažívají nebezpečná a úžasná dobrodružství, například setkání s obřími mořskými monstry, ze kterých leckdy uniknou jen o vlásek. Na konci cesty Vaiana splní úkol svých předků a najde to, co vždycky hledala: sama sebe. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Plachta Vaianiny lodi je klepetová plachta (někdy označovaná jako račí kleště). Uchycením je podobná verzi používané na Havaji, trochu ale také naznačuje verzi používanou na Nové Guineji. (Jarek572)
  • Loď, na které se Vaiana plaví, je Havajský katamarán, anglicky „Outrigger boat“. Jde v podstatě o úzkou kánoi, která je doplněna o druhý trup připevněný nosníky, který ale není plnohodnotný – v podstatě jde o špičatou kládu. Druhý trup dává kánoi stabilitu nutnou pro pohon plachtou a pro plavbu na otevřeném moři. Výhodou takového plavidla je především jeho vysoká rychlost. (Jarek572)
  • Lalotai – říše příšer, je místo plné fantazie pod mořským dnem. Jeho jméno vzniklo na základě polohy – v polynésštině znamená Lalo pod a Tai znamená moře. (CrypzzXD)
  • V rané verzi filmu byl kohout Hei Hei chytrý a oprsklý, ale filmaři cítili, že jeho charakter neodpovídá filmovému příběhu a rozhodli se jeho postavu změnit v další Vaianinu komplikaci na její cestě za osudem. (CrypzzXD)
  • Mauiho tetování, kterému neřeknou filmaři jinak než Mini Maui, je namalováno klasickou ruční metodou. Tu měl na starosti tým vedený Ericem Goldbergem, dohlížejícím nad animací džina z filmu Aladin (1992). Zajímavostí navíc je, že toto oživlé tetování slouží jako Mauiho svědomí. (CrypzzXD)
  • Vaianino oblečení se skládá z vršku zvaného Tapa a vrchní a spodní zavinovací sukně Pandanaus. Autorka kostýmu Neysa Bové jí šaty upravila tak, aby se v nich mohla pohodlně a bez omezení pohybovat. (CrypzzXD)
  • Jelikož se Vaianino dobrodružství odehrává na moři a Vaiana je větší část filmu mokrá, museli animátoři vytvořit novou technologii, která jim umožnila zachytit reálný vzhled mokrých vlasů. Ke spolupráci navíc byla přizvána i řada dobrovolníků se stejnými vlasy, kteří si ve studiu namočili vlasy. Animátoři tak na živém modelu mohli animaci vypilovat a vylepšit. (CrypzzXD)
  • Aby filmaři vytvořili věrohodnou noční oblohu, oslovili astronomy a ti jim pomohli zjistit, jaké hvězdy mohly být před 2 000 lety vidět na obloze. (CrypzzXD)
  • Mauiho hák je inspirován skutečným souhvězdím. V našich končinách je toto souhvězdí označováno jako souhvězdí škorpiona nebo štíra, ale v havajštině se jmenuje „Manaiakalami“, což je v překladu rybářský háček, kterým Maui podle starých legend vyzdvihl z mořského dna havajské ostrovy. (CrypzzXD)
  • Ve filmu se objevil odkaz na film Život brouka (1998), a to v části, kde si Maui na lodi procvičuje přeměny. V jeden okamžik se změní na brouka. (Maca1245)
  • Ve snímku se šikovně objevil odkaz na jiný film Disney, a to Ledové království (2013). Konkrétně k tomu došlo ve scéně, kdy Maui získává zpátky svůj hák a poprvé se opětovně pokouší přeměnit, přičemž dojde k řadě neúspěšných proměn, při nichž se i objeví sob Sven právě ze zmíněného snímku. (P. J. D.)
  • Ve filmu se objevil odkaz na dřívější Disney snímek Velká šestka (2014), a to konkrétně ve scéně, kdy se objeví válečníci Kakamora, kde jeden z nich má totožnou kokosovou masku jako tvář Baymaxe ze snímku Velká šestka. (P. J. D.)
  • Ve snímku se objevil odkaz na dřívější Disney film Aladin (1992), a to konkrétně ve scéně s obřím krabem Tomatoa (Jemaine Clement) coby součást jeho zlatého krunýře. (P. J. D.)
  • Na snímek se objevil odkaz již ve dřívějším Disney filmu Zootropolis: Město zvířat (2016), kde jej však záměrně zvířecím způsobem zkomolili na „Meowana“ (volně přeloženo jako „Mňauana“). (P. J. D.)
  • Prasátko Pua skutečně nadabovalo opravdové prase. (P. J. D.)
  • Moana (Vaiana) je teprve druhou Disney princeznou, jejíž příběh se nezakládá na pohádce a rovněž při něm nedojde k milostné zápletce. (P. J. D.)

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Reklama

Reklama